Socialdemokratiska femtekolonnare?


Hur är det med Primeskandalen egentligen, och hur är det med infiltrationen inom arbetarrörelsen.

Att högern försökt infiltrera Socialdemokratin genom tiderna är inget ovanligt, det har skett med mer eller mindre raffinerade metoder.

Hur mycket kostar en trojansk häst? En berättigad fråga när man tar del av ett opinionsundersökningsföretag som anlitades för att visa raset i opinionen, som Aftonbladet sen hänvisar till för att genom Stig-Björn Ljunggren motivera nödvändigheten av ett partiledarskifte inom socialdemokratin, är självaste United Minds. Detta företag tillhör PR-byrån Prime, som tog emot 4 miljoner av Svenskt Näringsliv i ett beställningsjobb som gick ut på att driva den interna debatten inom Socialdemokratiska Arbetarepartiet till höger. I uppdraget ingick bl a att genomföra en valundersökning med syftet att måla ut partiet som tillväxtfientligt och peka på behovet av en högervridning. Det är alltså ett företag som har avslöjats med att genomföra valundersökningar med resultat uppgjorda på förhand som Aftonbladet nu väljer att anlita för att göra en opinionsundersökning. Är det någon som blir förvånad över att resultatet visar ett bottenrekord? Borde någon vara förvånad? Men detta är inte allt.

Det finns dokument som visar hur arbetsgivar- och lobbyorganisationen Svenskt Näringsliv i juni anlitade PR-bryrån Prime för ett projekt kallat ”Den naturliga tillväxten” med syfte att påverka Socialdemokraternas politik.

Vad är då PR Byrån Prime för något? Prime, tidigare Prime PR, är en PR-byrå som arbetar med strategisk kommunikation och public relations som rådgivare åt företag och andra organisationer. Prime grundades år 1998 av Carl-Fredrik Sammeli och Folke Hammarlind. Tillsammans med systerbolaget United Minds har man cirka 130 anställda. Bolagen bildar tillsammans företagsgruppen Prime & United Minds som under 2010/2011 hade en omsättning på 176 miljoner kronor och en byråintäkt på 150 miljoner. Prime & United Minds bildar tillsammans Sveriges största PR-koncern. Prime erbjuder bland annat tjänster inom public affairs, krishantering, marknadskommunikation, medierelationer och omvärldsanalys.

Detta är det dokument som visar planenligt hur Prime med hjälp av Socilademokratiska politiker skulle omvända SAP:

Flertalet S-märkta politiker arbetar eller utför uppdrag med Prime som huvudman.  PR-konsulten Stig-Björn Ljunggren har sedan avslöjandena kring Primegate varit en av de få som öppet försvarat Primegänget (se häroch här). Förvånansvärt nog blir han alltså den andra proffstyckaren som Aftonbladet tar till hjälp nu för att bevisa sin tes:

skulle man inte ta sig ur det här snart, får man börja förbereda för att byta partiledare”, skriver han genom Aftonbladet.

Fler Socialdemokrater som arbetar eller arbetade för Prime under valåret.

Lisa Hedin

Tidigare S-politiker i Sundbyberg och informationsansvarig för SSU.

Niklas Nordström

Ersättare i landstingsfullmäktige i Stockholm, tidigare SSU-ordförande och oppositionsråd i Nacka.

Carl Melin

Tidigare opinionsanalytiker hos S.

Fredrik Fällman

Tidigare planeringschef hos Bosse Ringholm.

Krister Nilsson

Tidigare statssekreterare hos Lena Sommestad.

Ewelina Tokarczyk

Tidigare kommunalråd och kulturnämndens ordförande i Göteborgs stad.

Anna Karin Wallberg

Tidigare pressekreterare hos Berit Andnor och presschef för SKTF.

Sophia Bescher

Tidigare distriktsombudsman i SSU.

Erik Gutiérrez-Aranda

Tidigare förbundsstyrelseledamot S-studenter.

Kerem Yazgan

Tidigare politiskt sakkunnig på utbildningsdepartementet och informationsansvarig för SSU.

I en debattartikel i Dagens Industri hyllade S-politikern Ilija Batljan tillväxtpolitiken. Men det var inte han själv som skrev artikeln. Det var Svenskt näringsliv. Efteråt vill inte Ilija Batljan kännas vid eller ens minnas artikeln.  Det är inte förvånande  heller att det är Ilija Batljan som skrivit en artikel i enlighet med SN:s anvisningar, via den PR-byrå som betalas av SN för att lobba inom S för borgerligare idéer. Den mannen har ingen aning om vad socialdemokrati är. Han valde, av allt att döma, att gå in i det största partiet när han kom till Sverige, eller började intressera sig för politik här, för att försöka göra karriär där, och helt utan några som helst ideologiska skäl. Men det förefaller överlag klent både med den ideologiska skolningen och historiekunskaperna inom S-partiet. Niklas Nordström, tidigare SSU-ordförande och i dag partner i pr-byrån Prime väljer att inte överhuvudtaget kommentera något om Prime.  Niklas NordströmCarl MelinFredrik Fällman och Evelina Tokarczyk, som arbetar på Prime med Svensk näringslivs-projektet ”Den naturliga tillväxten”, var alla profilerade socialdemokrater i valrörelsen. Vad ingen visste, var att de agerade på uppdrag av Svenskt näringsliv. I ett läge när högerpolitiken cementerar massarbetslösheten, massakrerar våra socialförsäkringar och skapar stora klyftor mellan människor borde alla socialdemokrater ta fajten mot högern inställer för att tjafsa internt .
Att som hemlig S-märkt uppgiftslämnare förse media med information – sann eller falsk – i stället för att ta debatt och diskussion internt är möjligen ett framgångsrikt recept för att få sin vilja igenom men det är sannerligen inte en hedersam metod.
Man använder sig även av ”proffstyckare” för att få opinionen i den riktning man önskar.

Carl Melin, Niklas Nordström, Stig-Björn Ljunggren och alla dessa femtekolonnare som kan nyttja ett helt mediemaskineri till sina egna (eller ännu värre: det privata näringslivets) intressen. De sänker hellre partiet än ser ”fel” partiordförande leda partiet till valseger.

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: