Barnfattigdomen är ditt fel Reinfeldt!


Vi läser i Rädda Barnens årsrapport att fattigdomen ökar återigen och de som drabbas är naturligtvis barnen. 13% lever i fattigdom anno 2012 i den moderatledda minoritetsregeringen Sverige. 248.000 är den presenterade siffran. Nu skall vi ”suga” på den siffran ytterligare ett år till för att med förfäran åse Rädda Barnens årsrapport för 2013. För hitintills har denna regering inte gjort ett dyft för att förändra situationen sedan rapporterna visade att fattigdomen ökar. 28.000 fler således och håller trenden i sig kan vi förvänta oss ytterligare 28.000 fler i fattigdom nästa år.

Barnkonventionen säger följande; Sverige är skyldigt att se till att alla barn har en skälig levnadsstandard, och att inget barn diskrimineras på grund av sitt sociala ursprung.  Mot bakgrund av Reinfeldts inställning att barnfattigdomen i vårt land inte existerar samt att det finns barn i andra länder som har det sämre, kan man knappast förvänta sig att denna regering kommer att göra några som helst insatser för att minska den pågående fattigdom som breder ut sig.  Hur långt är Reinfeldt beredd att gå? Ja! Om vi utgår från den illustra skrift som publicerades 1993 av Reinfeldt där han skriver följande;

”Politiker skapar inga resurser och kan därför inte heller ställa ut löften om resursernas fördelning”

Fattigdomen beror inte på någon slump och det är inte resultatet av någon global finanskris. Det är resultatet av en medveten förd politik som högerregeringen inledde efter valet 2006. Det är en politik där välfärden raseras för att gynna ett fåtal i samhället. Det är en politik där de fattigaste får betala priset. Det är en politik som ökar klyftorna i samhället. EU-ordföranden Herman Van Rompuy noterade senast då han träffade Reinfeldt att Sverige uppvisade den största ökningen av andelen av befolkningen som riskerar fattigdom efter transfereringar 2005-2010, enligt Eurostats siffror. Reinfeldt har en annan syn på detta och så här ger han uttryck för den;

”Vi tycker det är märkligt att man använder ett mått som straffar att vi har gjort det mer lönsamt att arbeta. Vi har påtagligt förbättrat förutsättningarna för dem som jobbar deltid med låga inkomster och med normala inkomster”. I Sverige har nära nog alla fått det bättre, men vi har haft en växande skillnad mellan de som har arbete och de som inte har arbete”

Nu är ju den växande skillnaden en högst medveten strategi för den moderatledda minoritetsregeringen. Ock det är just den medvetenheten som skapat sämre förutsättningar för de som redan tidigare hade det svårt. Således kan inte de försämrade villkoren för barnfamiljer påräkna några som helst förändringar. Fattigdomen kommer att öka medvetet.

Under Reinfeldts tid vid makten har barnfattigdomen ökat från 9,5% till 13% idag. Antalet lågutbildade som riskerar fattigdom har fördubblats. Andelen pensionärer som riskerar fattigdom har ökat från 10 till 15,5 procent. Bland utomeuropeiska invandrare är risken 45 procent. Grupp efter grupp är mer utsatt. Är man ung, pensionär, invandrare, lågutbildad, glesbygdsbo, småstadsbo, ensamstående förälder, familj med fler än tre barn, deltidsanställd eller arbetslös – då är risken större i dag än för sex år sedan.

Reinfeldt! Det handlar om barn vars föräldrar inte har råd att lägga den där obligatoriska hundringen till insamlingen till läraren, barn som inte får nya kläder på grund av att deras föräldrar inte har råd, barn som inte kan vara med i olika fritidsaktiviteter på grund av familjens ekonomi. Den relativa fattigdomen handlar om klyftor, om skam och om grusade framtidsutsikter. Och, det är inte bara den relativa fattigdomen som ökat i Sverige. Även den faktiska fattigdomen har ökat. När Rädda Barnen presenterade sin rapport om barnfattigdomen i Sverige visade den att andelen barn i familjer som har inkomster som är lägre än vad som behövs för att täcka de nödvändiga kostnaderna har blivit allt fler. Hur vi än mäter har barnfattigdomen ökat.

Ock det enda du ock ditt anhang gör är att förneka verkligheten!

VÄGEN MOT AVVECKLING ELLER VÄGEN MOT UTVECKLING AV VÄLFÄRD .          

Annonser
Lämna en kommentar

2 kommentarer

  1. Moderat rappakalja!!!!! « BJÖRN ALVEBRAND
  2. Klassskillnader är gynnsamt för vissa!!! « BJÖRN ALVEBRAND

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: