Sommar, sol ock bad…..ock allemansrätten.


Sommar brukar innebära bad ock solande på lämpliga platser runt om i vårt land. Barnen älskar att leka ock stoja i vattnet, ock vi som är lite äldre brukar njuta av att ströva omkring i skog ock mark. På höstarna letar vi oss gärna ut till våra favoritställen för att plocka bär ock svamp. Allt detta är vi förunnade i de skandinaviska länderna tack vare den för våra länder så unika Allemansrätten. Men vad innebär Allemansrätten ock vad betyder den för många?

Allemansrätten är en unik möjlighet att röra oss fritt i naturen. Med rätten följer också krav på hänsyn och varsamhet – mot natur och djurliv, mot markägare och mot andra människor i naturen. Allemansrätten är inskriven i en av Sveriges fyra grundlagar (2 kap. 15 § regeringsformen).  Men allemansrätten är ingen lag och det finns heller ingen lag som exakt definierar den. Däremot omges allemansrätten av lagar som sätter gränser för vad som är tillåtet. Den har stor betydelse för våra möjligheter att vistas i naturen, inte bara för den enskilde utan också för organisationer och turistnäring. Allemansrätten bygger på sedvanerätt ock motsatstolkning. Med motsatstolkning menas att allt som inte är förbjudet är tillåtet. Människor har rätt att färdas över privat mark i naturen ock att vistas där tillfälligt för att övernatta eller plocka bär ock svamp.

Men Allemansrätten hotas idag!! Denna sedvanerätt har möjliggjort för framförallt de som inte har det så gott ställt att tillbringa sin semester tillsammans med barnen, låta även barnen att få njuta av sol ock bad utan att det därför behöver kosta en förmögenhet. Men allt detta hotas av högern. Regeringen vill göra omfattande ändringar i Allemansrätten som kraftigt skulle inskränka möjligheterna att vistas i skog och mark. Andreas Carlgren (C) flaggade för sådana inskränkningar senast under politikerveckan på Gotland.  Men denna moderatledda minoritetsregering har redan under sin första mandatperiod gjort omfattande ändringar i Allemansrätten genom att tillmötesgå kravet från vissa privata särintressen att förändra strandskyddet.  Förändringarna innebär kortfattat att enskilda kommuner kan besluta om strandnära bebyggelse på mycket lösa grunder. Naturvårdsföreningen, en idéell ock opolitisk förening, befarar att det kommer ske en våldsam exploatering av strandnära områden. Väl bemedlade kommer att få kommunernas tillstånd att bygga villor med tillhörande bryggor och uthus nära stränderna. Detta inskränker på vår sedvanerätt att ströva fritt i skog ock mark samt bada ock sola vid våra stränder.

Regeringen vill tillmötesgå marknadsintressena före vår rätt att fritt ströva i skog ock mark, att kunna paddla kanot eller tillbringa natten i ett tält. Markägare skall få möjlighet att sätta ett pris på det som var en gratis tillgång för människor. Bland annat ska det krävas avtal för kommersiell verksamhet på annans mark. En friskola är ju kommersiell men inte en kommunal skola. Ska då den ena skolans elever kunna vara på en friluftsdag i skogen men inte den andra blir den enkla frågan. Eller en ensam person med kamera i skogen som lever på att sälja naturbilder kan på en dag passera ett 50-tal marker med olika ägare. Att skriva avtal med alla för några timmars fotografering blir i praktiken omöjligt. Var ock en kan förstå själv vad detta kommer innebära för vår självklara ock sedvanliga rätt att vistas i naturen. Regeringen vill hellre tillmötesgå de särintressen som ser en möjlig utkomst av Allemansrätten. Redan idag kräver markägare, ofta skyhöga, avgifter för parkering i anslutning till fria badplatser eller kända bär ock svampområden.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har lämnat in en gemensam motion för ett stärkt strandskydd. Oppositionen menar att regeringsförslaget hotar allemansrätten och gemensamma stränder, bad och fiskeplatser. Huvuddragen i motionen är att stärka skyddet vid hårt exploaterade stränder. Regeringen öppnar istället för möjligheten att markägare, genom olika avgifter kommer att begränsa människors möjligheter att utöva friluftsliv. Var ock en förstår vad detta innebär för de som inte är väl bemedlad. Barnfamiljer som har det knapert av olika anledningar har alltid sett naturen som en tillgång för friluftsliv för sig ock sina barn. Att kunna bege sig till ”sin badplats” till ”sitt svamp ock bärplockningsställe”, till ”sin backe i naturen för att åka skidor” mm mm. Skolklasser som vill komma ut i skog ock mark för att lära barnen allt om djur ock växterAllt detta hotas nu av regeringens inskränkningar i Allemansrätten.

Individens rätt måste komma långt före marknadsintressenas rätt.

RÖSTA RÄTT RÖSTA RÖTT FÖR VÅRA SEDVANLIGA RÄTTIGHETER OCK SKYLDIGHETER 2014.

Annonser
Lämna en kommentar

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: