Apoteksdöden.


December 2006 tillsatte Regeringen Reinfeldt en utredning för att avreglera apoteksmarknaden så att andra än de statliga apoteken skulle kunna sälja läkemedel. Apoteksmonopolet upphörde 1 juli 2009 i en reform som betecknades “omreglering”snarare än avreglering, och från 1 november 2009 blev det möjligt att sälja vissa receptfria läkemedel i butiker. Detta möjliggjorde för privata aktörer att öppna nya apotek. Apotekschefer runtom i landet fick öppna de kuvert som ­anlänt . Kuverten innehöll ­information om hur deras apotek skulle drivas efter avregleringen. Bilden är surrealistisk. ”Ditt apotek ska ­säljas till ett storföretag, ” Ditt apotek ska drivas av småföretagare i Småland”, ”Ditt apotek kvarstår i statlig regi”. Kuvertöppnandet,  drag av tv-show, där vinnare och förlorare skulle utses. Spelets logik präglar regeringens utförsäljningspolitik. Mycket av vår gemensamma egendom ska ut på marknaden kosta vad det kosta vill. Också något så angeläget som vård och hälsa.

Enligt ägardirektiven från staten är apoteken skyldiga att fram till juni 2012 inte lägga ner några apotek, men därefter får apoteksbolagen göra vad de vill. Sälja, lägga ner eller fortsätta bedriva verksamhet. Detta är den ”långsiktiga” glesbyggdspolitik som regeringen ägnar sig åt. Ett av det största apoteksbolaget är Kronans Droghandel som låter meddela att läkemedelsförsäljningen i glesbyggdsområden inte är lönsam varför det kan bli aktuellt att lägga ner många apotek eller låta ”ombud” ombesörja läkemedelsförsäljningen. Detta kan komma att innebära att den lokala cykelhandlaren, konsumbutiken eller bensinstationen får i uppdrag att vara ombud utan farmaceutisk utbildad personal på plats. Lösningen, enligt moderater ock kristdemokrater är att ringa någon ”robot” på Cayman Iland där man uppger läkemedlets latinska namn för att därefter på knackig svenska upplysa generellt vad slags läkemedel det handlar om. Optimalt!!! Ideologiskt bra ock utvecklande!!!! Att oppositionen kritiskt var emot detta just av skälet att glesbyggd skulle kunna bli av med sina lokala apotek samt att läkemedelsförsäljningen skulle koncentreras till storstäderna tog man ingen hänsyn till, monopolet skulle avskaffas, denna av högern så irriterande monopolmarknad som de ansåg bättre skulle ombesörjas av riskkapitalbolag för det vanliga från högern förekommande argumenten, ”billigare, mer valmöjligheter ock möjligheter att köpa sin medicin på söndagar och andra helger”. 

Det svenska apoteksmonopolet var ett av det bästa i världen med välutbildade farmaceuter där kunder kunde ställa frågor som de oroade sig över för var ock ett av de läkemedel som inhandlades antingen på recept eller sk. receptfria läkemedel. Man kunde dessutom vara säker på att just ditt receptbelagda läkemedel fanns hemma.  Men detta var inte tillräckligt för högern. Annie Lööf jublade euforiskt i Almedalen att ”nu kan vi köpa nässpray på ICA” Ett Centerparti som åtminstone tidigare vuxit ur myllan på glesbyggden genom ett folkrörelseinitiativ numer  ägnar man sig mer åt nyliberala värderingar på Stureplan i Stockholm. Var tog Centern vägen?

En gång avreglerat för alltid avreglerat. Det går inte att återreglera det som en gång avreglerats, såvida inte staten är beredd att punga ut med miljardbelopp för återköp. Detta kommer inte att ske under en socialdemokratisk regering. De alt igenom stigande läkemedelskostnaderna har länge varit ett problem. Tydligare regler och ett aktivare Apoteket AB som står för producent oberoende och kunnig information har varit ett sätt att bromsa den utvecklingen. Apoteket AB har i dag en hög trovärdighet i att byta ut dyra läkemedel mot likvärdiga billigare. Apoteket AB har också ett uppdrag att upplysa medborgarna, hjälpa till med egenvård och driva hälsobefrämjande arbete som syftar till att göra människor allt mindre beroende av läkemedel. Att en privat aktör med vinstintressen skulle vilja få medborgarna att köpa så lite piller som möjligt är ur marknadssynpunkt inte trolig. För ett år sedan kunde vi se bilder på pensionärer som kedjade fast sig vid sitt apotek i glesbygden. Deras upprördhet över avregleringen kan var ock en förstå. I ett marknadsstyrt försäljningssystem råder varken social eller geografisk hänsyn. Vid en upphandling går det naturligtvis att ställa krav på öppettider och placering men om företaget som sen driver apoteken i glesbyggden tröttnar på grund av för dålig lönsamhet och lägger ner? Vem tar då ansvar för medborgarnas tillgänglighet till bra apotek utanför storstäderna? En sak vet vi redan, denna högerregering gör det definitivt inte.

Har det blivit billigare? Fler apotek, billigare medicin och möjligheten att kunna köpa huvudvärkstabletter även på en söndag, lovade socialminister Göran Hägglund (KD). Fler Apotek har det blivit utan tvekan, de allra flesta i Stockholm. Det fans bara i Stockholm 150 Apotek före avregleringen, idag, tre år efter avregleringen har andelen ökat med ca 60%.  Man kan köpa receptfria läkemedel på var ock vart annat ställe även på tider som räknas som obekväma. Farmaceuterna lär ha fått högre löner vilket jag ser som positivt eftersom deras utbildning är lång och en mycket kvalificerad högskoleutbildning.  Det är  till ock med så att det saknas kvalificerade farmaceuter idag. Men där tar det slut. Billigare läkemedelspriser har det inte blivit. Det visar bland annat en rapport från myndigheten Tillväxtanalys och flera prisgranskningar som utförts av olika dagstidningar.  Priserna på mediciner har istället legat stilla eller blivit högre.  Samma myndighet konstaterar dessutom att rådgivning vid läkemedelsförsäljning blivit sämre, receptbelagda läkemedel finns inte eller kunden ombeds avvakta intill leverans kan ske, eller så blir man hänvisad till något annat apotek ingående i koncernen. ”just in time” begreppet har slagit rot inom den privata apoteks branschen.  Så var aldrig fallet innan avregleringen eller vi använder oss av den moderata nationalencyklopedin och skriver ”avknoppning” 

Varför avreglering när regeringen istället kunde ha givit Apoteket AB nya direktiv om bättre tillgänglighet, förbättra ombudsservicen. Man medger ju dessutom att detta är möjligt inom monopolet. Varför valde man då en avreglering? Jo för att högern har en särskild aggresiv inställning till monopol oavsett monopolet har en samhällsviktig funktion eller ej. Samhällsfunktionen blir underställd marknadsintresset. Man hyllar sig själva för att ha ökat tillgängligheten samtidigt som Kronan Droghandel som ett av flera privata ”droghandlare” aviserat neddragningar framförallt på orter där befolkningsunderlaget är dåligt. Två nya apotek har etablerats i glesbyggd. Sammanlagt hotas 33 apotek av nedläggning. Marknaden bestämmer och regeringen hyllar marknaden som den bästa för kunderna. Så verkar en oansvarig regering som dessutom mer än gärna skyfflar våra skattepengar till skatteparadisen istället för att ta ansvar för statens egendomar.  Bilprovningen är ett sådant exempel. Vad blir nästa? Privatisera polismyndigheten, Migrationsverket, Sjöfartsverket? Lämna ut samtliga egendomar till privata intressen. Privatiseringsivern bland dessa ”gycklare” är utan ände.

Interpellationsdebatt i Riksdagen den 28 februari där högern talar sig varm för avregleringen ock i princip skiter i glesbyggden.

Läs gärna också Red Justice om Den lyckta politiken. Reinfeldts dolda privatisering. Vart är vi på väg?

RÖSTA RÄTT RÖSTA RÖTT I VALET 2014 INNAN SAMTLIGA VÅRA EGENDOMAR AUKTIONERATS UT TILL RISKKAPITALISTERNA.

Annonser
Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. Hej Björn. Mycket välformulerat och bra inlägg i debatten! För mig som Journalist hade det varit användbart med källangivelser till faktan, skriver just nu om effekterna av avregleringen på distribution etc.

  Ps. Ordet OCH stavas med H och inte K på slutet, det skulle betyda mycket för din trovärdighet som debattör om du kunde komma ihåg det.. Ett välvilligt tips.

  Mvh
  Hilda Hulten, Nyhetsredaktör, Intelligent Logistik

  Gilla

  Svara
  • Tack Hilda! Jag har noterat dina synpunkter ock tar välvilligt emot dom ock skall förbättra mig i detta avseende. Vad avser stavningen OCK eller OCH så är jag pinsamt medveten om att det rätta skall givetvis vara med ett H på slutet. Min ovana spelar mig ett spratt, trots att jag tänker på det. Inte lätt att lära gamla hundar sitta.

   MVH/Björn Alvebrand

   Gilla

   Svara
 2. Hans Bodin

   /  19 juli, 2012

  Du frågade var Centern håller hus?Deras högkvater finns i gamla stan mitt i Stockholm och landsbygden för dom numera är Hötorget!!!

  Gilla

  Svara
  • Jo det känner jag till. Egentligen skulle det kanske mer tolkas som vart tog deras ideologi vägen snarare än var det befinner sig. Men som sagt det är ju inte så långt från Hötorget till Stureplan heller. Däremot jävligt långt till landsbyggden för dessa frågor har man uppenbarligen övergivit

   Gilla

   Svara
 3. Christer Brandt

   /  18 juli, 2012

  Apotek kan inte enbart ses som marknadsfråga utan även som säkerhetsfråga för medborgarna i landet. Marknaden nu fälla en dödsdom. Marknaden innehåller två vägar uppätning eller nedläggning.

  Gilla

  Svara
 1. Apotek på landsbygden läggs ner på löpande band. « Den demokratiska socialisten

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: