En av moderaterna hyllad sjuk arbetsmarknads- och socialförsäkringspolitik.


Läste förstrött ett nytt inlägg på en moderat blogg daterad den 4 september ock författad av Gustav Nilsson (M) riksdagsledamot Blekinge, arbetsmarknadsutskottet. Det han skrev om var hur duktig man hade varit under Alliansen vad avser både arbetsmarknadpolitiken men också socialförsäkringspolitiken. Det egna berömmet var av en sådan karaktär att det började ”lukta skit”. Nu är ju detta inte så ovanligt och självklart får man klappa sig på bröstet för den egna politiken – även om det egentligen inte är så mycket att yvas över. Jag har ändock noterat på en mängd moderata bloggar hur man systematisk desinformerar sina läsare med allehanda inadekvat information. Nåväl jag hade kanske inte brytt mig särskilt mycket om det inte var så att på bloggen fanns ingen mindre än arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) tillsammans med bloggförfattaren – vilket konkret innebär att hon ställer sig bakom allt det som Gustav Nilsson skriver om – och det var detta jag reagerade på. Hillevi Engström är den som förestår arbetsmarknadspolitiken och då finns det skäl att bemöta det som skrivs i synnerhet som Gustav Nilsson själv sitter med i arbetsmarknadsutskottet ock är således lika ansvarig som Hillevi Engström.

Först ondgör sig Gustav Nilsson över en illa fungerande arbetsmarknad före 2006 för att därefter hävda hur duktiga man varit under den moderatledda regeringen med en – som han själv uttrycker det ”I dag fungerar arbetsmarknaden bättre.” Ock för att befästa sina påståenden lyfter han fram ett uttryck som ofta används inom den moderata nationalencyklopedins ordlista ”utanförskapet” minskat för att därefter ytterligare befästa detta med nya uppgifter från Statistiska Centralbyrån (SCB) där antalet hos kommunernas enheter för ekonomisk bistånd minskat med hela 200.000. Hur han kommit fram till denna  siffra är obekant. Sanningen är det motsatta. Det ekonomiska biståndet har ökat med hela 30%. Personer beroende av långvarigt ekonomiskt bidrag, som tidigare kallades socialbidrag, fortsätter att öka i landet. Förra året var det nästan 110.000 människor som hade bistånd i tio månader eller längre. Och allt fler blir det. I hela landet levde under 2011 4,4 % av befolkningen i hushåll med ekonomiskt bistånd förra året. Den siffran angav Gustav Nilsson genom att lägga till en etta ock fick det plötsligt till 14.4%. En i allra högsta grad ansenlig siffra när han hävdar att 14.4% av befolkningen levde på försörjningsstöd. Utgår man från den siffran då har andelen sjunkit med 10% ock att ta det som en intäkt för en lyckad arbetsmarknadspolitik är i sanning ren ock skär förfalskning.

Vad Gustav Nilsson glömde berätta när han angav att 200.000 ”försörjda av sociala ersättningar och bidrag minskat med drygt 200 000 personer de senaste sex åren”  är att 140.000 står helt utan registrerad inkomst. Dessa räknas in under kategorin ”utförsäkrade” Hur  det försörjer sig eller var de får pengar är det ingen som vet. Försäkringskassan för ingen sådan statistik eftersom regeringen inte ålagt dom detta ansvar.

Resten av blogginlägget är en enda radda av desinformtion utan bekräftelse genom statistiken. Han anger att man var medveten om att bryta den negativa utvecklingen – underförstått under den Socialdemokratiska regeringen. Men man har bytt en negativ trend mot en annan negativ trend. RUT och ROT är nya marknader som öppnats upp, sänkt restaurangmoms och halvering av arbetsgivaravgiften en annan del som han hurrar indirekt för. RUT och ROT är knappast till för alla. De sänkta arbetsgivaravgifterna har inte kunnat påvisas gett ett enda jobb. Jobbskatteavdrag ock förändrade ersättningar vill han hävda har ökat ”drivkrafterna” och gjort det mer lönsamt att arbeta. Enligt regeringens egen långtidsutredning av 2011 konstaterar utredarna att det inte går att fastställa sysselsättningseffekterna varför man avråder från att införa ytterligare jobbskatteavdraget. Istället har ökade inkomstskillnader konstaterats i betydande grad.

”Det är steg i rätt riktning men vi får inte stanna upp och vara nöjda”.skriver han vidare. Nej verkligen inte. Med drygt 31.000 människor infösta i sysselsättningsfasen, tidigare Fas3, en åtgärd som är starkt kritiserad och som blivit en återvändsgränd för de arbetslösa. 1.5% lyckas få ett varaktigt arbete. I faserna nummer 1 och 2 får endast drygt 14% arbete. Knappast en arbetsmarknadspolitisk åtgärd att vara stolt över – såvitt man inte heter Gustav Nilsson och Hillevi Engström förstås. Frågan som bör ställas – när är man nöjd? Är man nöjd när den totala arbetslösheten om 410.000 ingår i sysselsättningsfasen? Ock de kan arbeta för en mängd mer eller mindre seriösa företag för att öka konkurrenskraften? Att gratis arbetskraft är rena ”halleluja” för arbetsgivarna är ju helt klart. Att de därutöver får betalt för sin gratis arbetskraft blir ju en bonus dessutom. En modern arbetsmarknadspolitik anser Gustav Nilsson tillsammans med sina partikamrater!!!!!

Sist men inte minst skall naturligtvis sedvanlig kritik utdelas mot oppositionen. Får jag påminna Gustav Nilsson, Hillevi Engström och samtliga era partikamrater att det är inte oppositionen som sitter i regeringen – det är de facto ni själva tillsammans med era bundsförvanter ingående i Alliansen som styrt landet i 6 år. Men icke förty stjäl ni nu flertalet av oppositionens, och då främst Socialdemokraternas förslag – de förslag ni tidigare hårt kritiserade för att strax därefter saluföra dom som egna förslag. Var finns logiken? Var finns insikten?

Slutligen, att man inte kan kommentera på Gustav Nilssons blogg visar entydigt att han inte accepterar varken kritik eller tillrättaläggande av alla dessa falsarier som är genomgående i bloggen. Man vill därmed inte stå för det man skriver. Ynkligt dock ej ovanligt vad avser moderata bloggar.

Här kan du läsa hela bloggen.

FÖR LANDETS VÄL MÅSTE DENNA REGERING KOPPLAS BORT FRÅN ANSVARET ATT LEDA LANDET SENAST 2014.

Annonser
Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Tack för att beskriver verkligheten som den ser ut.
  Läste för ett tag sedan tidningen kollega om lobbying och hur den sänkta krogmomsen kom till, och nu är jag en illusion fattigare, bifogar länken nedanför.
  http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_s.aspx?gKey=158gqkq1&gInitPage=1

  Gilla

  Svara
 2. Hurra Johannes. Bra nedtecknad synpunkt

  Gilla

  Svara
 3. Moddisarna är fega eftersom att de vet att de inte har några hållbara argument när någon talar emot

  Gilla

  Svara
 4. Iréne Karlsson Sjöström

   /  11 september, 2012

  Såna här människor sitter alltså och stiftar lagar i Sverige idag 2012. Jag har själv försökt kommentera tidigare inlägg av denne Gustav Nilsson, men han har valt att ignorera dem.
  Tack för det här klargörande inlägget Björn.

  Gilla

  Svara
  • Ja Irene, jag försökte dessutom kommentera hans inlägg direkt på bloggen vilket visade sig omöjligt, sannolikt har han stängt av den möjligheten vilket väl får anses vara rätt så fegt.

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: