Det finns två verkligheter i Sverige.


Det finns två verkligheter i Sverige – en verklighet som uppfattas av folket ock den andra verkligheten så som den beskrivs av Alliansens företrädare. Vilken av dom som är sann och falsk kan noteras i den regeringsförklaring som statsminister Reinfeldt presenterade vid riksdagens högtidliga öppnande den 18:onde september. En i Stockholm regnig dag – måhända ett omen? Det som gör det märkligt och förvånande är att statsministern brukar skryta med att han ofta träffar ”vanliga” människor – förutom, att han säger sig vara ytterst intresserad av människor – så kan man fråga sig vad är det för människor han träffar egentligen. Vi har ju vant oss vid att man gärna förvränger statistik med egna påhittade formler som utvecklats till ett näst intill absurdum i retoriken. Vi har också vant oss vid att företrädare för alliansen inte drar sig för att ljuga om tillståndet i landet – och jag tänker då särskilt på arbetslösheten, ungdomarnas möjligheter, studenternas bostadssituation, den reformering av skolan som leder eleverna rakt ner i diket, klasskillnader och barnfattigdomen som förnekas ihärdigt, privatiseringar som skett i en takt som saknar motstycke, inte bara i Europa utan i hela världen – ja allt som inte är så angenämt att tala om gömmer man undan, för det kan väl inte vara så att man inte ser, inte hör, inte förstår – eller? Noterar dessutom att man hastade förbi vår tids största utmaning – miljön. På tisdagen läste så Fredrik Reinfeldt upp sin regeringsförklaring efter ett par veckors Sverigeturné där budgetnyheter portionerades ut  i färdigtuggade småportioner av ”the big one and his three small hangarounds” en träffande beskrivning av en allians där tre partier lever i skuggan av moderaterna och två på, eller under, strecket för att för att vara regeringsdugliga.

 

Landets statsminister leder en regering full av ”floskler” ord utan reell mening, handlingskraften saknas, idéer saknas -förslag stjäls av oppositionen och slipas i kanterna för att därefter sätta egen logga på förslagen. I huvudsak har det handlat om floskler av ord och skattesänkningar – riktade till dom som har mest på bekostnad av de som har det sämst. Reinfeldt använder gärna krångliga ord och uttryck för att få det hela att låta kunnigt och framgångsrikt. Ord som skall exemplifiera Reinfeldts politik, ord som skall förvilla;

-Våldsjustis
– Säkerställer
– Konstatera
– Givet att
– Balans
– Nedåtrisker – Trösklar
– Högt tonläge
– Den svenska modellen
– Det nya arbetarpartiet
– Modernt arbetarparti
– Jobb-pakt
– Välfärdssamhälle
– Folkhemmet
– Ger toppjobb
– En regering med handlingskraft

Retorikexperter har pekat på ordvalen, som visar på Reinfeldts direkta okunnighet om det svenska språket. Reinfeldt vill framstå som en handlingens man – men han vet tydligen inte vad han säger? I 2006 års regeringsförklaring attackerade statsministern det som varit och lovade att det som komma skall, blir så mycket bättre. Allt sedan dess har det varje år handlat om att vi klarar oss bättre än omvärlden – kan satsa när andra sparar. Retoriken har dock aldrig varit mer återkommande än i år när ord som ”investeringar” och meningar som ”så investerar vi i Sverige” , också det stulet, återkom oftare än Anders Borg hinner alibi-skälla på banksektorn en vanlig dag. Finansmarknadsminister Peter Norman med flera gäspade i kammaren, svårt att hålla koncentrationen. Det mesta hade ju redan ”skedmatats” ut när de fyras gäng rest runt i landet – uppbackade av ungdomsförbunden med ballonger, vald klädsel och hyllningar på stationerna med fyra brett leende partiledare. Regeringsförklaringen var en enda radda av bristande trovärdighet – vem gäspar inte då?

Verkligheten står i bjärt kontrast mot regeringsförklaringen. Arbetslösheten ökar, barnfattigdomen ökar, inkomstskillnaderna ökar snabbast i Sverige av alla OECD länder, ungdomsarbetslösheten fortsatt på en orimligt hög nivå, försämrade skolresultat med ökad segregation, men detta finns det lösningar på – vad blir nästa ”storsatsning? ” 14 dagars gymnasieutbildning för korvgubbar?  Långtidsarbetslösheten ökar i en takt som närmast kan beskrivas som krisartad, allt fler utförsäkrade utan möjlighet att kunna försörja sig och mest utsatta är kvinnorna – som nu är tillbaka den tid då kvinnor skulle försörjas av maken – om maken nu har ett arbete förstås, ökade klyftor mellan män och kvinnor har blivit resultatet av Reinfeldts politik, pensionärerna ratas och skymfas – med ett ynkligt tillskott på hela 50 kronor i månaden, ett rättsväsende i kris trots storsatsningar och ytterligare aviserade satsningar, en sönderslagen socialförsäkring som drabbar många i landet, kommunernas sociala enheter går på knäna för att i någon mån hjälpa de allt fler utsatta i samhället, parallella arbetsmarknadsåtgärder införs i flera kommuner, barnfattigdom, hemlöshet, soppkök, en arbetslinje som inte fungerar – you name it. Ock allt Reinfeldt gör är att berömma alliansens politiska åtgärder och ”historiska storsatsningar”. Men han är också aningen ödmjuk när han säger – att trots ekonomiskt djupa kriser i Europa där andra skär ner – satsar vi – men mer finns att göra.

Frågan om klimatet kom och gick så snabbt att man undrar om någon ens hann uppfatta att det fanns med i regeringsförklaringen. Naturligtvis var anledningen till denna undanskymda – närmast dolda, angelägenhet att man inser att man ingen klimatpolitik har och det som åstadkommits inte är av någon högre dignitet – bättre då att hasta förbi detta för svenska folket så angelägna ämne.

Vi prioriterar insatser för att stå emot (den ekonomiska) oron, sade Reinfeldt, notera han säger inte att Sverige är drabbat. Han räknade sedan upp en rad redan utpytsade budgetförslag som halverad restaurangmoms, ett arbetsmarknadspaket och en lärarsatsning. Inget av dessa satsningar har gett några bestående resultat.

Reinfeldt gick också in på ambitionerna att stärka välfärden. Hitintills har man gjort vad som står i dess makt för att på samtliga områden försvaga välfärden. Innebörden av välfärdens kärna blir allt mer tydlig – en kärna utan omgivande fruktkött.

Vi vill att Sverige ska möta framtiden som ett bra välfärdsland. Vägen dit går via full sysselsättning. Steg för steg gör det att vi kan förstärka välfärden och låta den komma fler till del, sade han.

Reinfeldt pekade bland annat på att brister i sjukförsäkringsreformen ska rättas till. Ett märkligt uttalande då bristerna varit kända sedan reformen infördes 2007 – ja till och med innan reformen infördes. Vi minns Christina Husmark Perssons avslöjande som sedermera ledde till att hon fick sparken och ersattes av demagogen tillika Reinfeldts kombattant i den berömda ”Lyckselefejden” där striden då handlade om ordförandeskapet i MUF. Att det är tid för att ta ansvar var ett genomgående tema i Fredrik Reinfeldts regeringsförklaring. Man frågar sig då om tiden för ansvar inträtt med årets regeringsförklaring!!!! Att ta ansvar är inte bara att uttala ordet ”ansvar”, det måste också vara att se verkligheten. Pensionärer utsätts för orättvisor, infrastrukturen förfaller, bostadsbyggandet är på noll, resultatet i skolan sjunker och arbetslösheten är högre än när Reinfeldt tillträdde. Vem har tjänat på den politiken?

Mot bakgrund av den verklighet som bekräftas av allehanda statistik förefaller Reinfeldts regeringsförklaring som rena lögner med rejält friserade argument som inte stämmer på en enda punkt. Men det mest anmärkningsvärda är att landets statsminister – utan att skämmas – kan stå upp i riksdagen och negligera problemen, att stå och ”blå” ljuga svenska folket rakt upp i ögonen – utan att själv staka sig på en enda punkt. Det är starkt – kanske Reinfeldts starkaste gren i det politiska livet. Nu väntar vi med spänning på oppositionens skuggbudgetar och då särskilt den socialdemokratiska. Vi ser också med tillförsikt fram emot ett rejält oppositionsarbete – en opposition som vi i stora delar saknat fram till idag.

2014 MÅSTE LANDET FÅ EN NY REGERING – RÖSTA DÄRFÖR RÄTT NÄSTA GÅNG. 

Lämna en kommentar

5 kommentarer

 1. Välgjord artikel Björna. Reinfeldt har en svår roll att dels se attraktiv att kunna vinna, dels av en nyliberal aktör att nå EU:s makt. Han är tvungen att ljuga dels att han är emot socilalpolitik dels att dölja att vägn EU innehåller demokratins avrättning och går in i något som blir en ”bankstat”. Trianguleringen är hans sätt att gå på linan. En fråga som måste upp på något är bli medvetna om människosyn och människoideal pga dels den liberala fällan om frihet dels digitaliseringen som görs skapa systemdiktaturen ”1984”. Tidsandan är människan jämför med maskinens kapacitet att tänka/minns, ser, upprepa rörelser exakt mm

  Skrev om detta på http://www.redjustice.net/?p=13538

  Gilla

  Svara
 2. lasse

   /  19 september, 2012

  Bra som vanligt Björn !! 🙂

  Gilla

  Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: