Siffertrix alá De Luxe – eller alliansens egen verklighet.


Reinfeldt halkar vidare på sina egna overkliga uttalanden. Den kritik han fick efter Agenda debatten där samtliga partiledare möttes framstod Reinfeldt mest med tystnad. Inte direkt märkligt egentligen för det han säger och de siffror han hänvisar till brukar vara av de utopiska slaget – som dessutom är lätt att punktera. Själv säger han följande:

Jag tycker mycket om att läsa underlag. Min ambition är att alltid ha korrekta siffror. Jag har varit mån om att använda den här debatten till att nå fram till människor och beskriva samhällsproblem som finns kvar i Sverige och vad vi kan göra åt dem. Jag tror inte att det finns perfekta reformer. Jag förde min debatt i den andan.

Hans uttalade ambition är att ha korrekta siffror!!!!! Utöver detta med ett oändligt siffertrixande – så är Reinfeldt mån om att beskriva verkligheten och dess problem samt vad man kan göra åt dem. Problemet för Reinfeldt och hans regering är just verklighetsbeskrivning – en verklighet som uppenbarligen inte renderar någon åtgärd alls. Den ökande arbetslösheten – som Reinfeldt vägrar se som massarbetslöshet – är en verklighet som regeringen Reinfeldt förnekar, det gör man genom att särskilja människor och helt enkelt visa att dom inte finns – ett vi och dom som väl är en eftergift till Sverigedemokraternas drömsamhälle och vämjeliga marsch mot alla våra invandrare. Det intressanta i det sammanhanget att vi fått minst tre nyanser av brunt. En centerpartist vågade tala om att ensamkommande flyktingbarn kanske är lite äldre än de påstår, Reinfeldt pratar om etniska svenskar – sannolikt med Schlingmanns (M)och Jimmie Åkessons (SD) godkännande respektive gillande. Det ökande antal – i den för moderaterna så hyllade åtgärden –  Fas3 tycks inte heller bekymra alliansregeringen. Långtidsarbetslösheten som växer lavinartat en annan verklighet som inte nämns i argumenten. För att inte tala om den i samma verklighet – också lavinartad – ökning av ansökningar om försörjningsstöd i landets nära samtliga kommuner. Istället väljer Reinfeldt och övriga företrädare att tala om 200.000 nya arbetstillfällen – en siffra som varierat över tid från 40.000 till hela 300.000 – ja till och med 500.000 på kort sikt när de nu så totalsågade jobbskatteavdragen infördes. Det är uppenbart att Reinfeldt och hans lakejer har svårt att se den verklighet som vi alla andra ser och som är så uppenbart tydlig.

Siffertrixandet och argumentationen når ekvilibristiska höjder varje gång en företrädare skall beskriva den verklighet som man har så uppenbara svårigheter med att se. Man skäms inte ens – fortsätter bara i samma anda. Och den andan är en rejäl käftsmäll mot alla de som fått sina livsvillkor förstörda av alliansregeringens kategoriska och målmedvetna ”röjarskiva” i socialförsäkringarna bland annat. Något som också är utmärkande för en del moderata riksdagsledamöter är det något absurda och synnerligen kränkande tillika stigmatiserande uttalanden man kokar ihop – dels på sina egna bloggar dels i media och då företrädesvis liberala sådana. Det mest anmärkningsvärda är dock att den – eller de ytterst – ansvarig för arbetsmarknadspolitiken tramsar med i dessa kränkningar genom att själv kränka människor genom sina uttalanden.  Hillevi Engström har bland annat sagt “Tanken med fas 3 är att man ska känna sig behövd och ha en gemenskap” samt “Alternativet, att man inte gjorde något och lät mäniskor sitta i soffan hemma eller bli sjukpensionärer, vore sämre”. Hillevi Engström har även talat om att långtidsarbetslösa är “sköra människor” samt att utbildning inte är rätt för dem, som svar på varför allmän utbildningsmässig kompetenshöjning är förbjuden i fas 3.  Man undrar i det sammanhanget vilken syn man har på människor som är arbetslösa med sådana uttalanden. Att vi representerar två olika uppfattningar är i sak inte det som är anmärkningsvärt – det anmärkningsvärda är att man argumenterar för sin egen uppfattning genom att manipulera statistik och kränka andra.

Har studerat statsvetare Stig-Björn Ljunggrens bok ”Högern att lita på” och där saxat följande exempel på den ironiska hållning som finns inom moderaterna och typ av vitsar som berättas vid olika tillställningar inom partiet som jag tycker belyser det mesta av deras politiska framtoning.

 Fredrik Reinfeldt och Ulf Kristersson sitter i en bar. En gammal moderat kompis från MUF-tiden kommer och säger:

– Tjena grabbar, vad snackar ni om?

– Vi snackar om att sänka skatten, säger båda.

– Men hur skall ni göra det, ni höjer ju skatten hela tiden?

– Just det, då blir det ju lättare att sänka den. Det är listigt uttänkt …

Rekommenderad läsning:  Det tystas röst.

Martin mobergs betraktelser Siffertrixandet fungerar inte alls för Reinfeldt, ty massarbetslösheten går inte att dölja.

För de som vill läsa och ta del av Stig-Björn Ljunggrens bok ”Högern att lita på”   från 2006 samt hans avhandling ”Folkhemskapitalisten” från 1992.

Läs mer på www.s-bloggar.se

Lämna en kommentar

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: