En moderat PR debattör som sägs avslöja sanningar om politiken!


Olah Milton Örtengren – känd av flertalet av oss politiska skribenter och debattörer – en hängiven moderat debattör som i likhet med många andra moderata dilletanter undandrar sig sanningar om dessa inte sammanfaller med syftet. Örtengren har varit politiskt aktiv för moderaterna i Kultur- och Fritidsnämnden på Lidingö under något år där han så småningom fick erbjudande om att vara med i Miljö- och stadsbyggnadsnämnden. Det gick ett rykte om att Örtengren fick sparken därefter något som mig veterligen aldrig  dementerats.  När man granskar Örtengren beskriver han sig själv på följande sätt;

Jag är född 1970 på Södersjukhuset på Södermalm i Stockholm och uppvuxen i Orsa i Dalarna. Jag växte upp i ett socialdemokratiskt arbetarhem där jag lärde mig sunt förnuft, rättvisa och att alltid tala sanning. Och det är nog också på grund av denna uppfostran som jag idag inte är socialdemokrat. Har genom åren jobbat mycket med kommunikation, opinionbildning och design. Numera mest som informatör och faktagranskare. Min firma Annonsmakaren startade jag 2005 som till en början bara var en annonsbyrå, som sedan gick över till att bli reklam- och PR-byrå för att idag vara en renodlad webbyrå med WordPressajter och SEO som specialitet.  Miljökapitalism är något som tilltalar mig starkt eftersom jag tror att det är först när folk kan tjäna eller spara pengar som man verkligen är beredd att förändra sitt beteende. Jag har en liberal syn på människors levnadssätt och på ekonomi medan min världsåskådning är mer konservativ.

Ja minst sagt – åtminstone om man ser till Örtengrens många – i egentlig mening absurda kommentarer – som jag och flera med mig haft synpunkter på. Om detta kan min vän och medkombatant – Lars-Åke Pettersson – vittna. Det bör noteras särskilt att Örtengren på grund av sin uppfostran – att citerat ”Jag växte upp i ett socialdemokratiskt arbetarhem där jag lärde mig sunt förnuft, rättvisa och att alltid tala sanning. Och det är nog också på grund av denna uppfostran som jag idag inte är socialdemokrat”. Sunt förnuft, rättvisa och sanning var inte hans grej varför han valde Moderaterna istället – det säger en hel del om hans inställning och inte minst Moderaterna som drar till sig de som inte är utrustad med sunt förnuft, rättvisa och sanning. Det skall tydliggöras att det är inte Örtengrens politiska engagemang eller åsikter jag ifrågasätter utan snarare hans vilja och ambition att granska politiken utifrån ett perspektiv som låter oss ana en partisk granskning när den ”opartiska” granskningen utesluter den politiska uppfattning han själv säger sig stå för. Nu har Örtengren återigen dykt upp – efter att ha legat lågt ett tag. Politikfakta är en ny nättidning som dykt upp. Politikfakta säger sig stå för ”sanningar” och granskar man Politikfakta lite närmare finner man motsatsen till just det som man beskriver;

Är det sant det som står i tidningen? Sänder man verkligen helt sanningsenliga nyheter på TV? Är radioprogrammen politiskt ofärgade? Är oppositionens alla påståenden om regeringens politik verkligen sanna? Är allt som regering säger sant? Politikfakta är det vi heter. Vi tar reda på fakta – om politik. Vi granskar politiken – det som sägs och det som skrivs. Vi granskar även granskarna. Vi vill veta vad som är sant och vad som är politiska halvsanningar och lögner.

Då vill jag föreslå Örtengren att först granska sig själv och sitt parti för grundaren bakom sajten är – ingen mindre än just Olah Milton Örtengren! Till sin hjälp har han numer ytterligare 4 medarbetare – dessa är dock hemliga – vilket kan synas märkligt och leder en att tro man inte vill stå för det man producerar. När man därtill granskar vad som skrivs finner man ofta lösryckta citat ur en helhet som presenteras – bland annat – ur en bok med den oerhört intressanta titeln “Lilla boken om Dumma politiker” (Känguru förlag). Man granskar dock bara politiker som inte är moderater, inte heller politiker som ingår i alliansen i övrigt – inte ens Sverigedemokraterna kunde jag finna något ondskefullt över – det var endast politiska företrädare från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet samt Miljöpartiet som skulle rannsakas. Olah Milton Örtengren – utgår jag från – anser att moderata tillika alla andra politiker ingående i alliansen inklusive Sverigedemokraterna alltid talar den sanning som Politikfakta säger sig vilja granska – det blir enligt mig mer en propaganda sajt för just dessa partier när man inte finner en enda punkt som kan betecknas som negativ. En rekommendation mina glada debattvänner – börjar motdebattörerna hänvisa till ”oberoende” Politikfakta i sin argumentation kan ni med gott samvete totasåga hela argumentationen. Utöver det vill man också vara inkognito eller hemlig – detta fattad i ”demokratisk” ordning;

Vi har funnit att det finns ett mycket stort värde i att Politikfaktas granskare inte är offentliga. Intervjuer ger vi inte av praktiska och tidskrävande skäl.

Örtengrens politiska ambition sträcker sig långt längre än att bara vara en som står bakom sajten Politikfakta. Han driver en blogg ”Företagssam Grön moderat”   – för närvarande lagd i träda – där han åskådliggör sin politiska åsikt – inget fel alls i detta – det är precis vad jag och tusentals andra gör inom bloggvärlden. Men till skillnad mot den moderata Örtengren accepterar jag meningsskiljaktigheter och åsikter så länge dessa är grundade på saklighet – åsikter är vi dessutom fria att ha och skall ha – detta gynnar den fria debatten och slutsatsen brukar ofta bli att något gott kommer ur detta. Men så tycker inte Örtengren som menar att hela bloggosfären  är en ”totalitär vänsterregim” som konspirerar mot honom och försöker tysta hans röst. Nu är ju inte Örtengren ensam i sina konstiga uppfattningar därvidlag – det finns moderata riksdagsledamöter som till och med anser att våra Public Service media är vänsterorienterade utan att med ett ord nämna Bonnierägda Expressen eller TV4.

Jag anklagar Bloggportalen, Bloggtoppen, Bloggar.se, Knuff och Intressant.se för att vara skyldiga till partiskhet, brott mot yttrandefriheten och partipolitisk censur!”

Visst Olah Örtengren – Bloggportalen, Bloggtoppen, Bloggar.se, Knuff och Intressant.se har naturligtvis slutit sig samman i en vänsterkonspiration, som arbetar aktivt för att hålla borta läsare från dina inlägg med sådana fantastiska titlar som ”Är grunden i FRA verkligen så dålig?”, ”PRESSTOPP!!! Reinfeldt leder stort!” och ”Bellman var moderat!”. Rädslan är motståndarens värsta fiende. Säga vad man vill om Örtengren – företagsam är han och väldigt väldigt grön. Eller vad sägs om följande affärside presenterad av Örtengren;

Folk är alltmer upptagna på dagarna. Man dubbelarbetar och har sällan tid med sysslor som att handtvätta bilen. För att tvätta bilen så åker till en automatisk biltvätt. Det är också en växande trend att när man är ledig så vill man också vara helt ledig.
Denna affärsidé innebär att man kommer hem till kunderna på kvällstid och handtvättar och vaxar deras bilar och i viss mån rekonditionerar inredningen. Man bör använda ekologiska och miljövänliga rengöringsprodukter. Ta reda på om man får tvätta bilen i området eftersom det kan finnas regler om detta.
600:-/biltvätt är en summa som de flesta skulle betala för att slippa besväret. Tvättning av bil klassas även som hushållsnära tjänst och halva summan kan alltså dras av vid deklarationen.

Fantastisk affärside väl anpassad till den moderata förespeglingen att partiellt sänkta skatter skapar jobb – jobb som tvätta bilar åt de som inte hinner på Lidingö – för att slutligen dra av halva kostnaden på den skatt man betalar på sitt förvärvsarbete. Vet inte om jag själv skulle vara så intresserad av att med min skatt betala Örtengrens biltvätt trots att jag till skillnad mot Örtengren är född på Lidingö – tror dessutom att ingen är särskilt intresserad.

Per Schlingmann tvingade Örtengren att stänga ner en webbsida – som utgav sig för att vara en officiell allianssajt?  Örtengren förklarar detta på följande sätt;

Först låg Allt om Alliansen på Blogger och gick riktigt bra. När Per Schlingmann vid ett senare tillfälle hänvisade till Allt om Alliansen så hade sajten flyttat och låg på Spotlife. Spotlife är ett bloggnätverk som har många modebloggare i sitt nätverk och har reklam som är målgruppsanpassad.  Vid just detta tillfälle då Per Schlingmann hänvisade till sajten så fanns det reklam för kvinnliga badkläder på sajten. Den socialdemokratiska hat- och satirsajten Alliansfritt snappade såklart upp detta och kallade det för skandal att Schlingmann hänvisade till en allianssajt som visade “naket”. När allt detta uppmärksammades så bad jag Spotlife att stänga av reklamen – vilket de också gjorde. Jag drev sidan i någon månad till efter det tills uppdraget inom Alliansens Vänner tog all min uppmärksamhet. Och eftersom Spotlife har vissa krav på regelbunden uppdatering för att vara med i nätverket så blev jag tvungen att stänga ner sajten.

Hå hå ja ja så kan man naturligvis bortförklara sina tillkortakommanden. Det var således en Socialdemokratisk hat- och satirsajt vid namn Alliansfritt som var anledningen till att Schlingmann ”tvingade” Örtengren att stänga ner sajten – förövrigt ett märkligt steg dock inte förvånansvärt – moderater har ju inte gjort sig kända för att agera i demokratisk riktning vad avser det fria ordet med hänvisning till FRA debatten – något som Örtengren var positivt inställd till. Allt om Alliansen är uppenbarligen overksam idag. Numer ägnar sig Örtengren åt – inte bara propagandamaskinen ”Politikfakta” utan även åt ”Alliansens Vänner på Facebook samt en hemsida   där man återigen hävdar sitt oberoende vilket kraftigt ifrågasatts. av bland annat Dagens Arena samt Fria tidningen med flera. Vem ligger då bakom hemsidan  Alliansens vänner? Bli inte förvånad – det är faktiskt Olah Milton Örtengren som lagt upp hemsidan under sitt eget företagsnamn annonsmakarna.se.  Annonsmakarna.se har med stor sannolikhet blivit sponsrade av Moderaterna kanske också övriga Allianspartier.

Sist men inte minst vad avser Olah Milton Örtengren och hans enorma svaghet för alliansen och i synnerhet moderaterna – en svaghet som närmast kan betraktas som indoktrinering eller sjuklig kärlek – där vi knappast kommer få se någon som helst kritik riktad mot alliansen varken på sajten Politikfakta eller Alliansens vänner som bägge hävdar sitt oberoende från både alliansens samtliga partier inklusive moderaterna. Jag formligen älskar människor som är hängivna sin tro men någonstans brukar jag dra gränsen för vad som är hängivenhet och sjuklig kärlek – en sjukdom som brukar ta sig allehanda märkliga uttryck – eller vad säger ni om detta? Reinfeldt – är en större ledare än Palme och Obama, Carl Bildt kommer som god 4;a och vår egen landsfader – den landsfader Reinfeldt så gärna vill bli, Tage Erlander  – kommer först på 5:e plats enligt Örtengrens egen lista.  Visst är den rolig! Nu är Örtengren en politisk agitator jag knappast ägnar något större intresse åt under normala omständigheter – anledningen nu är att det förekommer omständigheter runt hans projekt som behöver granskas och ifrågasättas ur demokratisk synpunkt. Det skulle vara mig fullständigt främmande att företräda en politisk åsikt i ett öppet officiellt sammanhang inkognito – men det tycker inte Örtengren. Det är bara  feghet och ynkryggar som inte öppet vågar stå för sina åsikter och inget annat – har man ingen åsikt håller man käft.

Läs gärna Den demokratiska socialisten-  om Internt motstånd inom (M) mot personen bakom sajten Politikfakta

Annonser
Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. Douglas Scharbo

   /  29 februari, 2016

  God kväll!
  Läser inlägget om Politikfakta, och dess grundare. Tror det är på sin plats med en uppdatering och lite fakta. Någon Olah Örtengren finns inte. Redaktionen består av ett team. På sidan återfinns både mindre positiva saker om både förre statsministern Fredrik Reinfeldt samt Anna Kindberg Batra. Det är en nyhetssida som tycks uppskattas av många. Det framgår också tydligt att sidan inte går något partis ärenden.

  Mvh
  Douglas

  Gilla

  Svara
  • Tyvärr Mr Douglas Olah Örtengren existerar i allra högsta grad och det var inte alls länge sedan jag hade en del debatter med honom.
   Vilka de övriga är känner jag däremot inte till då det valt att göra sig oåtkomliga.
   Under den tid jag följt Politikfakta har den uteslutande ondgjort sig – lika ofta på falska grunder – över Socialdemokrater sällan eller aldrig över sitt eget parti.
   Det är en sajt som till 100 procent går Alliansens ärenden – åtminstone fram till dess jag tröttnade på att följa densamme.
   Det var ett gott försök men misslyckat tyvärr.
   Att sajten uppskattas av liberaler och nyliberaler är kanske inte så märkligt men sajten är välkänd för att sprida desinformation.
   Den är således inte trovärdig – såvitt man nu inte förändrat sin redaktionella åsiktsmaskineri.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 2. När jag läser om Örtengren.. så kommer ord som hjärntvätt, sekt upp i mitt huvud. Även om man är partiansluten så måste man ju kunna se saker som inte till 100% överenstämmer med sina egna tankar men när man helt och fullt tror på allt som sägs och skrivs från partiet man röstar på då är det nog mer sekt än parti: men det mest skrattretande är ju att de inte inser sin brister utan alltid skyller på socialdemokraterna i allt. Det blir ju väldigt komiskt..

  Och landsfader ahhah ja har de 30 % väljare idag så är det ju en del som röstar på dem för att få jobbskatteavdraget säg att det är 15-20 % som ser upp till Reinfeldt på det blir man ingen landsfader..

  Gilla

  Svara
  • Hej Monica!

   Ja du har rätt – det blir lite av ett sekteristiskt tankesätt som accentueras rätt tydligt vad avser Örtengren. Nu är han ju inte helt ensam om denna hängivenhet – exempel på det ser vi dagligdags. Självkritik hör inte till vanligheterna hos dessa. Jag vill mena att en sådan hängivenhet som gränsar eller övergår till en ren sjuklig föreställning ger knappast utrymme för varken utveckling eller insikt. En god vän gjorde mig uppmärksam på ett citat i min text som jag själv lyckades förbigå och som följer ”Jag växte upp i ett socialdemokratiskt arbetarhem där jag lärde mig sunt förnuft, rättvisa och att alltid tala sanning. Och det är nog också på grund av denna uppfostran som jag idag inte är socialdemokrat”. Att sunt förnuft, rättvisa och sanning är en nackdel och ett skäl att välja just moderaterna talar knappast varken för honom själv eller moderaternas fördel. Nej jag håller verkligen med dig – att blint tro på det parti man valt är inte utvecklande alls tvärtom det reducerar politikens alla möjligheter till en enda person – den som för tillfället är ledaren och dennes åsikter.

   Nej Reinfeldts landsfaderambitioner har ingen annan grund än i hans eget medvetande möjligen. Ambitioner är bra – men det finns gränser och att jämföra sig med Tage Erlander ser jag som en skymf som gränsar till att vara patetiskt självförhärligande utan vanlig mänsklig insikt. Diktatorer brukar visa sådana tendenser.

   Varmt tack för din kommentar Monica

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: