Friends Arena är bättre att satsa pengar på än kommunens kärnverksamheter.


Sveriges nationalarena – Friends Arena –  blir allt dyrare och dyrare och dyrare och………………………….. Kommunstyrelsen har nu bett kommunfullmäktige att skjuta till belopp för att täcka underskotten för 2010 och 2011 med 20 miljoner. Men detta är inte nog – Arenan behöver ett ytterligare lån om 200 miljoner som Sweedbank kan komma att bevilja om Solna stad ökar sitt borgensåtagande med ytterligare 33.4 miljoner – man häpnar. Solna stads totala borgensåtagande blir då nära 300 miljoner och en ägarandel som uppgår till idag 16.7%. Denna arena – omgärdad av en massa skandaler – har Solna Stads alliansstyre villigt och glatt satsat pengar på  – pengar som borde ha gått till andra eftersatta områden inom kommunen.

En idrottstad utan utrymme för idrott är ingen idrottsstad. Samtidigt som man satsar miljonbelopp av kommuninnevånarnas pengar i en Arena för elitidrotten samtidigt som skolornas spontanidrott förminskas i kommunen. Alliansen anser inte att kommunen har råd med en bollplan för kommunens skolor – en efter en försvinner bollplanerna för att hyresvärdar skall kunna bygga flotta kontor och bostäder på dessa platser som i generationer varit en grogrund för lokala talanger. En av de mest populära markområden var Hagalunds IF – ursprungligen donerad av familjen Amundson till Hagalundsborna för just idrottsändamål – den marken har nu alliansen expropierat för andra ändamål än vad den ursprungligen var tänkt som. Jag håller med en lokal insändare som skrev följande tänkvärda citerat;

När vi inte längre kan upprätthålla och erbjuda Solnaborna möjligheten att utöva spontanidrott i närheten av det egna boendet  kommer Arenainvesteringens verkliga kostnader stå klar för envar. Då är det dock redan försent.

Samtidigt som man skär ner i viktiga verksamheter såsom vår anrika kulturskola där budgeten bantas med 1.4 miljoner –  ett beslut som förväntas klubbas igenom av Kultur- och Fritidsnämnden. Resultatet av denna bantning kommer att drabba våra barn – den kulturpedagogiska verksamheten kommer framledes inte längre vara avgiftsfri utan skall bära sina egna kostnader enligt den allians som styr i Solna. Kulturskolan har varit en viktig ingrediens för stadens kulturliv och många av de kurser som erbjudits har varit mycket populära med långa intagningsköer. Många barn får – vars föräldrar måste prioritera sina egna kostnader – nu avstå från att låta sina barn få utöva den teaterverksamhet, dans eller lära sig spela det instrument man vill. Vuxna som har ett intresse av någon av alla de verksamheter som kulturskolan erbjuder blir med sparkravet omöjligt att uppfylla varför skolledningen beslutat att det bara är barn och ungdomar som framledes erbjuds möjligheter. Så hanterar alliansen den viktiga kulturfrågan – den har inget annat värde än att den kostar pengar – men att investera i en Arena för elitidrotten för nära 3 miljarder där vi ännu inte sett slutkostnaderna det prioriterar man inom kommunförvaltningen istället.

Dagligen träffar jag människor boende i Solna – många av dom är stolta och glada för sitt Solna men det betyder inte att det finns kritiska omdömen över hur stadshusmajoriteten sköter markunderhållet i kommunen. En fråga man borde ställa till kommunordförande Pehr Granfalk (M) vilken uppföljning man har av upphandlingar för kommunens räkning. Dagligen ser vi överfulla papperskorgar, dåligt ansad växtlighet, igengrodda promenadstråk, gräsmattor som mer är att likna vid vildvuxna åkrar med mera. Är upphandlingen lika illa skött som de upphandlingar Uppdrag Granskning uppmärksammade härförleden då förstår jag att det ser ut som det gör i kommunen. Förra årets snöröjning var också den undermålig och illa skött – en av de sämsta kommunerna faktiskt.

Våra skolor förfaller i rask takt. När man inspekterar en skola får man en aning om hur alla andra skolor ser ut och jag har frågat mig många gånger om lokalmiljön i stadshuset är lika undermålig som den är på till exempel en av våra äldsta skolor i kommunen. För vore så fallet skulle nog Stadshusmajoriteten överväga bygga nytt för kommunens ledamöter. I en skola går nära 750 elever och skolans hyreskostnad för 2010 var 7.3 miljoner som togs av elevernas skolpeng – en förlust av skolpengen på 13%. Vilka kriterier som ligger bakom hyressättningen verkar ingen egentligen ha kunskap om, vare sig skolledning eller ansvariga politiker. Solna stads byggnadsförvaltning – vilken är den myndighet som skall ha kännedom om dessa frågor – vill inte besvara brev med frågor rörande hyresförhållanden. En sak är i alla fall säker – lokalerna i skolorna överlag är i nuläget väldigt slitna och oftast i ett ganska ovårdat skick och hyrespengarna behöver gå direkt tillbaka för renoveringar. Slitna och ofunktionella skollokaler med gamla eller obefintliga informationsutrustningar. Modern datastruktur är nästan obefintlig. Många gånger möts vi föräldrar på besök i Råsundaskolan, av ostädade och smutsiga lokalutrymmen. Snusloskor på väggarna, klotter, tjocka dammråttor i hörnen eller ostädade och äckliga toaletter, Denna miljö tillhör tyvärr vardagen för våra barn och ungdomar i i Solna stads skolor. All denna smuts och snusk beror på att pengar till städning är nästan obefintliga i alla Solna Stads kommunala skolor. Varför det är så förklaras av att att dagens moderna städning av skollokaler betalas från den så kallade ”skolpengen” inom Solna Stads kommunala skolor – inte av den kommunala verksamheten. För rektorerna på alla Solna Stads kommunala skolor, blir det därför att välja mellan antingen den pedagogiska verksamheten, eller städning. Ni kan själva förstå vad rektorerna väljer att prioritera för våra barn och ungdomar – lärartjänster och utbildningsmaterial. Visst är det okey att betala hyra för lokaler, men då måste även hyresvärden ha åtagande gällande hyresgästen. På detta sätt fungerar det tillfredsställande inom exempelvis det privata näringslivet. Man kan faktiskt säga att Solna kommun istället verkar agera som en så kallad ”slumvärd” – med  maximalt hyresuttag – minimalt underhåll och skötsel av kommunens egna fastigheter.

Det blir lite av cynism när den tillträdande moderata ordförande för kommunen Pehr Granfalk  inleder sitt ämbete med att uttala visionen att göra hela Solnavägen mot Stockholm till en boulevard med träd och husbebyggelse för att få någon slags ”Pariskänsla” samtidigt som man låter skolor och kommunens markskötsel lysa med sin frånvaro och investera miljoner i ett skandalbygge när Solnas ungdomar får allt mindre spelrum för sina idrotter. Är detta inte signifikativt för högern egentligen?  Vad Solna behöver är ett nytt kommunalt styre som tar tillvara Solnabornas intressen också – inte bara företagens.

Annonser
Lämna en kommentar

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: