Högerns och Gulaschbaronernas mysiga klassklyftor.


images (55)Återkommande till något jag läste härförleden –  en ironisk krönika, rätt rolig krönika faktisk som berättade om det ”mysiga klassamhället”.  Författaren är Liv Strömquist ock till vardags är hon serietecknare ock medlem i Tankesmedjan i P3, bor i Malmö ock hennes senaste seriealbum ”Ja till livet” kom ut 2011. Hon ger en rätt trovärdig förklaring varför högern vill ha ett klasssamhälle. Bilden förstärks ytterligare genom ett ideologiskt färgat uttalande av Katrin Zytomierska som tidigare arbetade i uppdrag för moderaterna där hon i sin välbesökta blogg ansågs ha en viss opinionsbildande effekt. Men hennes ideologiska värderingar blev för starka för ett parti som vill vara ett arbetarparti ock då går det ju inte att uttrycka sig som denna dam gör även om det trots allt väl stämmer överens med images (26)Moderaternas egen – sedan decennier – inympade föreställning om klass, så hon fick operera under eget namn efter valet ock avlönas således inte av Moderaterna längre – i vart fall inte nu – kanske hon återkommer i valet 2014 med sin skjutjärnsjournalistik – skratta bara inte intervjun är sorglig.

Krönikan är rolig, trovärdig ock varför inte sann? En ytterligare anledning när högern nu backar oss tillbaka i tiden med ett idogt raserande av den välfärd som tog oss så många decennier att bygga upp. För visst var det, för dom som hade den förmånen, en upplevelse som försvann ock nu längtar tillbaka till. RUT-avdraget är ju ett sätt att återföra Gulashbaronernas ock fattighjonens samhälle – eller hur?  Särskilt nu när man ser hur RUT-avdraget fungerar. Det ges utrymme för egen inhyrd bartender för att fylla på fredagsnubben samtidigt som den avdragsgilla städerskan fått i uppdrag att ombesörja Gulashbaronernas avkommor – avdragsgilla – barnkalas och därtill se till att också putsa silvret. Ett lyxavdrag som väl knappast löser den ensamstående mammans livspussel. Nåväl det lämnar jag till läsaren själv att bedöma.

Varför driver högern en politik för att öka klassklyftorna i Sverige? Svar: För att det är mysigt för dem. Klassamhället ger dem LIVSKVALITET. Det sätter verkligen guldkant på tillvaron!

Först kanske man tror att de rika helst vill att alla ska vara rika, att hela världen ska vara som ett enda stort Vellinge kommun. Men om man tänker efter, så är det inte så – utan det är mycket softare att vara rik i ett land där det också finns fattiga!

Ju sämre arbetarklassen har det, ju troligare är det nämligen att de kommer att vilja utföra någon sinnessjuk arbetsuppgift åt en, på vilka villkor som helst. Och inte bara utföra den, utan utföra den perfekt med tacksamhetens stora tårar glittrande i ögonvrårna.

Den öppet moderata bloggaren Katrin Zytomierska skrev för ett tag sen:
”Ju mer man reser och besöker nya platser desto mer inser man hur sjukt klassamhället är i Sverige. Rättare sagt det existerar knappt (…). I vilken stad som helst förutom Stockholm är det helt normalt att ha tjänstefolk som chaufför, kock, nanny, butler. I Sverige är det förbjudet att omge sig av tjänstefolk det är det absolut värsta man kan göra för då är man en slavdrivare, en översittare, en som anser sig vara något bättre än andra och så vidare.”

Detta är mycket intressant. Scenariot att olika människor skulle söka upp Katrin Zytomierska, och ansöka om att få tjänstgöra som hennes butler – alltså promenera fram och tillbaka i hennes bostadsrätt åtta timmar om dagen för att hämta olika saker som Bingo Rimér inte orkar hämta själv – hade i det klasslösa samhället enbart kunnat existera som en pervers narcissistisk fantasi. Men ju mer klassklyftorna ökar, desto mer närmar sig denna fantasi verkligheten.

Det stämmer, som Katrin skriver, att ju mer man reser, desto mer ser man platser där det är helt normalt att ha tjänstefolk. Mest är det så i länder med väldigt stora klassklyftor? Exempelvis i Indien eller Latinamerika. Eftersom det finns så oerhört många fattiga – varför INTE anställa två-tre kastlösa eller indianer som för några kronor om dagen kan vakta din bil? Kamma din hund? Tvätta din rygg? Möjligheterna är oändliga. Det är ju så fruktansvärt BILLIGT!!!

Och det är ju bättre för dessa människor att ha ett jobb, än att inte ha ett jobb alls, eller hur?! Man kanske till och med kan känna sig lite god, som SKAPAR jobb! Men förutsättningen för att kunna skapa dessa jobb är att först skapa ett djupt orättvist samhälle. Så därför börjar högern med det.

Forna tiders uppdelning av präster, adel, borgare och bönder är avskaffad sedan länge – idag får dessa definitioner en annan betydelse i högerns Sverige. Tycker Fillpu filofiserar – en blogg jag hittade på nätet uttrycker det väldigt bra där han beskriver de olika klasskillnader vi ser idag – läs gärna bloggen. Här ett citat;

Adeln består och de som ingår där är de familjer som styr Sveriges politik och näringsliv. Då de inte heter ”von” eller ”af” är det inte lika tydliga gränser som tidigare. Men hit hör fortfarande den borttynande gamla adeln och de storkapitalister som med kontakter och svågerpolitik håller sig kvar vid rikedom och makt. Hit hör också de styrande politikerna även om de ibland gjort klassresan hit i samma generation. Även de håller sig kvar vid makten med kontakter och svågerpolitik. De har sina egna regler (varav många oskrivna) som ser till att de eller deras barn aldrig behöver återvända till ett medelklassliv. Blir de bortröstade så får de fallskärmar eller andra toppjobb på samma sätt som den börsbolagsdirektör som får sparken. Därför är det definitionsmässigt samma överklass. Här håller överklassen varandra om ryggen, så länge de inte gör sig skyldiga mot moralbrott. Då ses de som klassförrädare precis som överklassen en gång såg på Olof Palme.

smaforetagare2Klassfrågan är berättigad – i den finns förändringar som skett under högerns välde i vårt land. Samtidigt som forskarna konstaterar att folk aldrig har haft en så positiv bedömning av sin egen och landets ekonomi så upplever en ”stor minoritet” att de har fått det sämre jämfört med andra. Det är människor i periferin – eller den tredjedel i samhället som avser de sjuka, kvinnor, arbetslösa, låginkomstagare, pensionärer med låg pension eller folk på landsbygden. Tillväxten har framför allt gynnat högutbildade i storstäderna, de välbärgade och företagare. Bland de välbärgade – inte helt oväntat – fann man att 45 procent av deras ekonomi hade förbättrats under senaste året – bland arbetarna var det endast 26 procent. För de kategorier som av högern förfördelats har dock fått se sin individuella ekonomi raserad i jämförelse med tidigare. Högern har funnit sin nisch – återför Gulaschbaronernas privilegier – det är så mysigt med klassklyftor.

ÖNSKAR ALLA MINA LÄSARE EN TREVLIG LÖRDAG OCH SÖNDAG.

Annonser
Lämna en kommentar

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: