Brända jordens taktik!


30992_496306987060826_1330422218_nSå har man då – med benäget bistånd av det fascistiska partiet Sverigedemokraterna – beslutat om läxhjälp för den bemedlade andelen av folket. GRATTIS alla med en inkomst överstigande 26.000 kronor i månaden och alla ni som är arbetslösa eller har sjukersättning med mera och har barn – ni kan känna er blåsta återigen – era barn är inte lika mycket värda som den andel som nu kan nyttja RUT-avdraget för att hjälpa era barn. Att högern nu har samarbetat med Sverigedemokraterna och gjort upp med dom – trots kritik inte minst från skolverket, lärarförbundet och hela oppositionen samt en oändlig expertis på skolområdet – tycks inte moderaterna tagit någon hänsyn till. Här gäller det ”brända jordens taktik” med knappa 2 år till valet – och om man får utgå från SCB:s senaste oppinionsundersökning – kan alliansen komma att förlora valet 2014. Då krävs det samarbete för att genomföra nyliberala klassåtskillnadspolitiska åtgärder och det kan man för närvarande endast göra genom att  samarbeta med Sverigedemokraterna.

Inte förvånande att både Henrik Von Sydow (M) och Tomas Tobé  (M)skriver en hyllningsartikel i Svenska Dagbladet där man förvirrat talar om ökade möjligheter. Jo möjligheterna har ökat för de som har råd – men knappast för de som är låginkomstagare eller arbetslösa. Detta är direkt stötande för hela Alliansen och visar på ett tydligt sätt vilka grupper i samhället man gynnar, andemeningen är inte längre dold. Man skriver följande;

Vi vet att det idag ser olika ut vilka familjer som använder rut-avdraget. Det är olika familjer med olika inkomstnivåer och med olika behov.

Trots den vetskapen driver man igenom en ytterligare avdragsmöjlighet för de som redan har möjlighet. Man hävdar därutöver ”att det något utökade möjligheterna” vad avser RUT-avdrag för läxhjälpen samtidigt som man betonar att skolan är den främsta institutionen för att ge stöd och hjälp till de elever som har behov. Varför ens införa RUT-avdrag för läxhjälp då? Eller varför inte ge skolan ett tillräckligt stöd, eller varför inte premiera alla de ideella organisationer såsom Svenska Kyrkan, Lärarjouren och andra – som riktar sin hjälp till ALLA  – inte en utvald grupp i samhället i likhet med hur man bidrar till allehanda mer eller mindre seriösa anordnare så de kan ta emot arbetslösa i Fas3 för att utföra lika allehanda oseriösa arbetsuppgifter.

images (1)En relevant jämförelse är att undervisningskostnaden i både grund- och gymnasieskolan ligger på lite drygt 45000 kronor per elev och år – exklusive lokaler och material – samtidigt kan en familj med två barn – som så önskar, och som har privatekonomiskt utrymme – kvittera ut en subvention till privatundervisning motsvarande 100000 kronor per år. Att det begreppsmässigt är frågan om ett skatteavdrag påverkar inte det faktum att det rör sig om en subvention då halva beloppet som privatundervisningsföretagen fakturerar betalas av landets övriga skattebetalare – således får den arbetslöse och den sjukskrivne betala för läxhjälpen till den bemedlade familjen via sin skatt. Skillnaden mellan hur stora offentliga resurser som läggs på olika undervisningsformer är anmärkningsvärd och stötande. Än mer anmärkningsvärd blir skillnaden då man läser Skatteverkets kritiska remissyttrande. Där framgår att RUT-avdraget inte är tänkt att utgå till specialister som privatlärare. Anledningen är att RUT bland annat syftar till att öka arbetsutbudet genom att subventionera ”okvalificerade” tjänster som hushållen annars själv skulle kunna utföra. För att få ihop detta betraktar regeringen privatundervisning som en okvalificerad tjänst – även om den utförs av legitimerade lärare – och någon kvalitetskontroll av den undervisningen sker inte. Samtidigt som högerregeringen på olika sätt försöker skärpa kvalitetskontrollen i den ordinarie skolan är den alltså villig att lägga betydande skattemedel per elevtimme på privatundervisning – trots att denna helt saknar kvalitetssäkring.

images (100)Utöver det talar man om livspussel som ett förvirrat argument för alla dessa avdrag. Sen när har moderater brytt sig om livspusslet och ökad jämnställdhet mellan män och kvinnor – främst vad avser löneutvecklingen. Nu vill man slå sönder likvärdigheten i skolan.  Det är barn vars föräldrar som bor i lågskattekommuner så som Danderyd, Lidingö och Vellinge med flera som kommer att nyttja denna exklusiva möjlighet som alla andra skattebetalare får finansiera – var finns rättvisan? Marie Abrahamsson (M) sa följande i glädje över att beslutet klubbades igenom i riksdagen;

”Äntligen kan vanligt folk köpa avlastning!”

ska-vi-leka-skolaNånstans när argumenten blir för många – omöjliga att värja sig emot – då säger politikerna, Okej -det här var inte bra. Vi backar, gör om och gör rätt.
Läxhjälps-RUT är en sådan fråga. Det handlar om likvärdighet, det handlar om livschanser, det handlar om växande klyftor som byggs in och förstärks. Förslaget möts av protester och ekonomiska argument från tunga grupper som lärarfacken, Skatteverket, liberala ledarsidor, den rödgröna oppositionen. Skolminister Jan Björklund borde inse att något gått snett här. Ändå står regeringen fast vid sitt beslut – som kommer att gynna redan mycket gynnade elever mest – på bekostnad av låginkomsttagare som är med och betalar via skatten. Det handlar inte längre om att alla skall ha samma chans det handlar om att en del skall ha bättre chans och det är här som den ”brända jordens taktik” får en ny innebörd, för det kommer naturligtvis bli svårt för Socialdemokraterna med övrig opposition att rätta till detta. Det tog ett par år att släcka bränderna i Kuwait efter Saddam Husseins återtåg då han lät sina soldater sätta fyr på oljerikedomarna. det kommer att ta år att rätta till alla missförhållanden som denna regering åstadkommit på lite drygt 6 år och – gud hjälpe mig – ytterligare knappt 2 år kvar till valet.

Skolan är våra barns möjligheter – den går inte att lämna till nyliberaler som inte förstår värdet av en likvärdig skola så att våra barn i sin tur kan bygga sin egen framtid.

Annonser
Lämna en kommentar

2 kommentarer

  1. Ska man vara ärlig så borde nuvarande regering störtats för längesedan! Jag tycker mig märka en enorm historielöshet och naivitet när det gäller synen på borgerligheten och då speciellt Moderaterna. I stort sett alla man möter är så oerhört förvånade och nyvakna men det är faktiskt inte så länge sedan Bildt satt som statsminister och körde landet i botten så det borde inte råda något tvivel om vad Moderaterna står för. SD har dock varit skickliga i sin framtoning och även de senaste dagarnas skandaler har skötts på ett skickligt sätt. Jag tror nämligen inte att Moderaterna gärna vill lämna ifrån sig makten vid nästa val. SD kommer att behövas och då måste SD göras ännu mer rumsrent. Det är precis vad som sker och vid valet 2014 kommer ytterst få att höja på ögonbrynen när SD ingår i den ”nya” Alliansen. Att fortsätta driva Sverige emot ett fullständigt klassamhälle och att bli första borgerliga regering som vinner valet 3 ggr i rad, är det som hägrar.

    Gilla

    Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: