Vanvården beror på dåligt civilkurage enligt äldrevårdsministern.


fria-vardvaletVårdskandal på vårdskandal och riskkapitalisterna är de enda som tjänar pengar – samtidigt som man anlitar PR-företag för att tona ner skandalerna – naturligtvis med benäget bistånd av ägare och politiker – de senare som fattat besluten om det fria vårdvalet. Våra gamla ligger där – utan att kunna göra något – med bensår och maskar kryllande i såren. Inget ovanligt säger företrädare för vårdbolagen. Anställda får skriva på lojalitetshandlingar med en enda avsikt – yppa något om missbruket och du kan se din anställning som avslutad. Betraktas som illojalitet mot företaget. Meddelarfrihet existerar inte i den privata vård och omsorgen.  Maximera vinsterna på bekostnad av personalnedskärningar. Det är dagens humanvård skapad av politikerna. Gamla som arbetat och betalat sina skatter i alla år skall utsättas för denna förnedrande behandling i livets slutskede. Vad det handlar om är ett systemfel i själva upplägget och organiseringen av äldreomsorgen, där privatiseringen och det privata vinstintresset skruvar vården i en inhuman riktning.

reinfeldts-2014-till-skatteparadisEftervärldens dom kommer att bli hård mot dagens politiker, som svarar för en vanvård av äldre som saknar motstycke i vårt moderna välfärdssamhälle. Den för tankarna till gårdagens ”äldrevård” förtjänstfullt beskriven av Astrid Lindgren skildrad genom kommandoran på fattighuset i Emil i Lönneberga. Det är en direkt vanvård. Man sköter inte om de gamlas hygien – det blir liggsår, blöjor byts inte, man ser inte till att de gamla får tillräckligt eller näringsrik kost och dryck. Det är kort och gott avskyvärt och inte värdigt ett humant samhälle. När ansvariga allianspolitiker konfronteras mot dagens problem inom äldreomsorgen då talar dom om behovet av mer tillsyn, bättre upphandlarkompetens med mera. Andra politiker vill stävja problemen genom att reglera riskkapitalbolagen och deras vinstöverföringar till skatteparadisen. Våra surt inbetalda skattepengar – den andel som skall gå till äldreomsorgen – hamnar i storkapitalisternas penningkåta och dreglande käftar där man genom allehanda avdrag betalar en låg bolagsskatt – förövrigt en bolagsskatt som skall sänkas ytterligare –  eller  ingen skatt alls samt  för ut pengarna ur landet.

384401_325271854164341_1621730411_nAlliansens privatiseringsiver är det som ytterst skapat denna vanvård. En – utan like någonstans i världen – rasande privatisering av kommunal och landstingsägd vård och omsorg. Man blir uppriktigt förbannad när man ser en av de största vinnarna stoltsera i högerns megafonblad – tillika alliansregeringens exklusiva rådgivare i välfärdsfrågor och verkställande direktör i Attendo – återigen göra stora vinster genom sitt aktieinnehav i riskkapitalbolaget Attendo. Ett bolag som dessutom inte betalat en enda krona i skatt efter 2007. En annan greve – tillika moderat politiker och partistyrelsemedlem i moderaterna, Gustaf Douglas – tidigare storägare gemensamt med en annan av Sveriges rikaste personer i Attendo har berikat sig av bolaget. Samtidigt läser vi om vanvården där maskar krälar omkring i öppna sår som de anställda inte får påtala utan uppenbar risk för sparken. Man vill på allvar hävda att vanvården på många av våra äldreboenden inte ligger i ägarform eller ägarnas vinstkrav utan på upphandlingsrutiner.

404347_504178389607019_1443688745_nAnsvarig minister Maria Larsson (KD) slår ifrån sig med att det är kommunernas ansvar och att personalen måste visa lite mer civilkurage men tillstår att regeringen är ytterst ansvarig för lagstiftningen. Civilkurage!!!! Ja det är lätt för Maria Larsson att tala om civilkurage samtidigt som det inte existerar någon meddelarfrihet inom de privata – risken att få sparken om man meddelar olägenheter är uppenbar och med tanke på den hutlösa arbetsmarknadspolitik som bedrivs lär det inte vara någon i detta land som vill riskera att bli uppsagd. Den stopplag som Socialdemokraterna införde och som skulle hålla tvivelaktiga och aggressiva upplägg i upphandlingarna i schack tog alliansregeringen bort för att nu presentera som ett ”nytt” förslag med samma syfte. Man skryter dessutom om att alliansregeringen är den regering som satsat mest pengar på kvalitetshöjande åtgärder – trots detta ser vi inga kvalitetshöjande åtgärder – för Maria Larsson kan väl knappast hävda att liggsår och maskar är kvalitet. För övrigt vill man motarbeta skandalerna genom diverse utredningar – bland annat för att utröna kavlitetsskillnader mellan privat och kommunal/landstingsägd vård och omsorg – inte helt förvånansvärt mot bakgrund av borgerlighetens totala avsky för statliga och kommunala inrättningar. Undrar vem som fått ansvaret för dessa utredningar? Kan det vara Attendos VD som också är regeringens rådgivare. Statsminister Reinfeldt avfärdar vanvården med att ”det handlar om ett fåtal enstaka fall”. Det skall tilläggas att det finns privata vårdbolag som sköter sina verksamheter – men det börjar allt mer likna undantag än regel.

Carema statusFör de borgerliga partierna är det ett självändamål att minimera den offentliga vården och att lägga ut så mycket som möjligt av verksamheten på privata vårdgivare. Demokratin ska trängas undan, marknaden ta över. Beslutsdokumenten i Stockholms stad vimlar av rent ideologiska formuleringar om att ”mångfald och valfrihet” ska betraktas som en kvalitet i sig – kosta vad det kosta vill. Kristdemokraterna är ivriga påhejare och är beredda att tillgripa lagstiftning om kommunerna inte ser till att det fria vårdvalet får ökad prioritet. Till och med borgerliga politiker borde fatta att privata vårdkoncerner inte drivs av någon Florence Nightingale. Dessa företags uppdrag är att maximera avkastningen för sina ägare. Företagsledningarna på Attendo och Carema gör därför exakt det man kan förvänta sig att vinstdrivna företag med höga avkastningskrav gör när de får verka utan att tyglas av effektiva regelverk och istället av ideologiska skäl erbjuds gräddfil till skattebetalarnas pengar.

Kolla trots vanvårdenVem skall sätta stopp för detta vansinne? Ja knappast högern som ivrar så mycket för privata alternativ inom all verksamhet. Socialdemokraterna funderar och tänker och avvaktar kongressbeslut. Vänstern vill ha ett stopp för vinstdrivande företag men anser att privata alternativ skall få finnas. Under tiden urholkas statens finanser som hamnar i skatteparadisen och föder och göder redan bukstinna direktörer – allt medan våra gamla får ligga där med sina liggsår och maskar och i bästa fall urvridna blöjor som kan återanvändas i all oändlighet. Statens tack för goda insatser under ett långt och strävsamt liv där inbetalning av skatterna har varit det viktiga. Där politiker skyller ifrån sig på allehanda andra aktörer i stället för att ta ansvar för sina egna beslutade åtgärder. Och statsministern åtnjuter ett högt förtroende bland svenska folket medan statsministerkandidaten endast får 49% av förtroendet som talar folkets vilja!!  Är det inte märkligt?

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

1 kommentar

 1. Christer Brandt

   /  31 december, 2012

  Ja Björn, det är en sådan förskräcklig politik, som drivs. Så nedbrytande. Det är bra att dokumenterar detta. Så att det alla kan läsa inte minst då politiker. Många kan tro att det är en personfråga. Jo de det är en personfråga av ett visst slag. Men det även en ny förändrad ideologi, som i sig själv bär med sig en växande blindsyn, förledelse och fördärv. Det finns något som alla människor gör. De tror på något. All tror på något som ger ”orsaken”.

  Vi ser den smärtsamma process sker, när krafter verkar som river Sverige sedan 80-talet. Även den som byggde landet får en ny tro. En ny generation kommer som är utbildade i den moderna ekonomin. De ekonomiska banden som gällt bryts ned. Marknaden och kapital kommer först. Inflationen ska bekämpas. Priset är mer arbetslöshet. Myten sprids. Problemen gäller ett slöseri men välfärdsstaten. Ny riktning gäller. Blicken går mot USA: Människan ska med egen kraft verka. Ekonomin ska vara fri och inte styras av en stat.

  Kunskapen om inflationen känner man inte, Myten säger att det är löneglidningen. Varför sker den? Erkända och skamsna nationalekonomer erkänner. ”Vi kunde inte förutse kraschen 2008! Varför då? Centralbankernas penningproduktion och räntemanipulering finns inte med i modellen för marknadsekonomin. Finansorganens spekulation på värdepapper finns heller inte med. Inte heller finns banden till naturen med. Och inte heller till de sociala banden. Ekonomins kärna är människorna själva som skapar och är samhället.

  Bankhusen sitter på två stolar. I bankhusen finns en eller flera affärsbanker som ska stödja näringslivets produktion och handel dels finansbolag. Wallenberg har dels SEB dels Investment EQT.

  Dessa bankhus sitter inne med ”insider”-information. Bankhusen agerar ur egen sits och en nytta. Falska vinster med stigande marknadsvärden och ökad skuldsättning i hushåll i världen sker obeaktat. Det finns en världspolicy. Räntor ska inte bygga på nationella eller sociala hänsyn. Endast global effekt gäller som gynnar det privata flödet. Var sker denna samordning? Det talar vi tyst om. Finns inte i medvetandet. Men det är ett väldigt och privatstyrt bankorgan, Centralbankernas bank i Basel BIS:

  Attacken på välfärdsstaten kom euro. Euro är ett resultat av 70-tals kris oro fallet genom Breton Woods. USA devalverar med 20 %. Alla devalverar. Oljekrisen spär på.

  I nationalekonomin ingår även här relativitetsteorin. Varje nation har för sitt självstyre en egen centralbank att skapa sin egen valuta och sin ränta. Detta är styrmedel. Varje nation har sina förutsättningar i politik, kultur och nationaltillgångar.

  Euro är en propp för detta. Allt styrs utifrån med ECB-banken. Vad händer då? Obalansen, hedgefondernas spekulation på räntevinster och ökad volym med skuldsedlar att klara skuldberget är en ond cirkel. Skuld kan inte lösas med mer skuld. Effekten är en fortsatt devalvering. En social devalvering.

  I denna kräftgång reses en ”gud” som den nya trosfrågan. Marknaden!!!!. Den är ”den ekonomiska Världsarkitekten” som optimerar allt. En modell som en icke-levande intelligens att optimera allt, som alla nationer ska lyda. En marknadstro.
  Regeringar ska därför ändra på i sina lagar så att inga hinder finns. Värderingar måste förändras. Allt inryms i liberalismen. En lära i materiell etik och logik, där människan själv får en ny plats i samhället. Hon är också till slut ett medel för ekonomin och marknaden. Världen har skapat en ny ”Guldkalv”.

  Gilla

  Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: