Centerpartiet är ett enda stort ?


Maud OlofssonMånga ställer sig frågan idag – vart är Centerpartiet på väg? Ett nytt mycket spektakulärt idéprogram har utarbetats där nyliberalismen lyser igenom med stor tydlighet. Frågar man mig vart Centern är på väg är jag benägen svara – mot ingenting! Alldeles uppenbart vill man inte längre vara det intresseparti för landsbyggden som varit partiets grogrund – ett socialiberalt parti där landsbyggdsfrågor gemensamt med miljöfrågorna varit en central del på partiets agenda under generationer bakåt i tiden. Det presenterade idéprogrammet är ett bevis på ett förnyat intresse för idéfrågor och får Centerpartiet att framstå med sin omdöpning av ideologi som ett tecken på hur idéer och sakfrågor alltmer ersätts av yta och varumärke i svensk politik – det viktigaste är inte vad man gör, utan vad man kallar sig. Liberaliseringen av partiet påbörjades redan på Maud Olofssons partiledartid och med Annie Lööf  som nybliven partiledare efter Maud Olofsson föreslås att ordet liberal skrivs in i partiprogrammet. Per Ankersjö –  ordförande i idéprogramgruppen och profilerad ledare för Stockholmscentern – säger följande avseende den nya liberala profilen inom partiet;

Det finns en ny sheriff i stan.

cowboyDet är således så man skall se Centerpartiet idag – ett ”vilda västernparti” som sägs vilja ta upp kampen mot Folkpartiet och dess väljare som idag är det parti som betecknar sig som liberala på den politiska taburetten. Gamla ideal som landsbygdens försvarare och regionalpolitikens företrädare har under Maud Olofsson ledning övergivits till förmån för den så kallade ”Stureplanscenterns” nyliberala politik. Centerns politik påminner mycket om Moderata Ungdomsförbundets (MUF) politik än en renodlad tidigare centerpolitik. Skattesänkningar för de välbeställda, försämrad arbetsrätt för låginkomsttagare är bara några av Centerpartiets – under Annie Lööfs partiledarskap – påvisade viktiga frågor.  Hur långt åt höger Centern än vill komma finns det inte tillräckligt med väljare runt Stureplan för att bära partiet till några framgångar. Både socialdemokraterna och centerpartiet är folkrörelser. Åtminstone för Socialdemokraterna är det oerhört angeläget att att slå vakt om  identiteten som en folkrörelse. Den behövs mer än någonsin.
Därför är det sorgligt att se den förändring som har skett inom centerpartiet på senare år. Har centerpartiet gett upp folkrörelseperspektivet? Socialdemokraterna och centern har haft en gemensam syn på att hela landet ska leva. Moderaternas väljargrupper är Stockholm med välbärgade kranskommuner och större städer. Deras tågturné exempelvis gick inte norr om Uppsala. Överger man nu sitt glesbygdsperspektiv för att anpassa sig till moderaternas prioriteringar? Det torde vara enkelt att besvara den frågan med ett ja – för Centern har det varit viktigare med sakpolitiska frågor snarare än ideologiskt betingade samt att man endast tycks vilja sitta vid maktens köttgrytor.

ModeraternaFri invandring, månggifte, plattskatt, Sverige som en federation och slopad skolplikt är några av fantasierna. Fri invandring må vara behjärtansvärt men knappast varken teknisk eller ekonomiskt möjligt. För att ingen ska missförstå mig angående centerns utspel om fri invandring så vill jag härmed göra klart att jag helt och fullt stödjer en progressiv och ur ett  humanitärt perspektiv – generös invandrar- och flyktingpolitik. Utspel där människor ställs mot  människor samt Sverigedemokraternas  främlingsfientliga och rasistiska fiskande i grumliga vatten tar jag kategoriskt avstånd från. Men vi kan inte backa tillbaka till fattighjonens tid där invandrarna – med all säkerhet – blir de nya fattighjonen i ett centerpartistisk Sverige. Vi är förvisso redan där med den nyliberala politik som jätten ”glufs glufs” förespråkar och förövrigt dominerar de övriga partierna inom alliansen. Det handlar om ansvar – ansvar för samtliga som är beroende av de politiska åtgärder som föreslås och där kan man knappast hävda att fri invandring är att ta ansvar. Månggifte har jag inga synpunkter på även om jag inte förstår syftet med det – men vill människor gifta sig med en bunt människor så låt dom då göra det. Flera fruar eller män kan kanske vara kul – ett harem. ”Rösta på Centern och du bestämmer själv hur många du vill gifta dig med!” Kanske en möjlig valslogan på Centerpartiets valaffischer 2014? Plattskatt – samma procentsats för alla oavsett inkomst eller förmögenhet – förordas sedan länge av moderaterna och nu uppenbarligen också Centern. Annie Lööf drev som riksdagsledamot kravet på platt skatt med följande motiveringar:

Det är viktigt för att förstärka drivkrafterna för människor att starta företag och skapa jobb. Plattare skatt ger mer tillbaka till den som tar en risk och lägger ner arbete.

Det man undviker är att en plattskatt ger mer till de som redan har mycket och hur de skall skapa fler arbeten är oklart. Plattskatt är ett huvudlöst förslag och rimmar väldigt dåligt mot den gängse uppfattningen att ”var och en efter förmåga”. Plattskatt är en orättvis fördelning av möjligheter.

577378_360668993979972_254329161280623_946671_858683819_nSveriges förenade stater – det är federationstanken som Centern vill saluföra i sitt idéprogram. Varje region skall själva bestämma sin skattesats sina egna lagar. Hur skall det gå för landsbyggden – den som Centern nu glömt – där skatteunderlaget idag är så liten på grund av utflyttning av både människor och företag. Det fanns en mening med den kommunala utjämningsskatten då den infördes nämligen att vi vill ha en levande landsbyggd också – den livskraften vill Centern ta bort med sina federationsplaner. Skolplikten skall avskaffas och istället skall läroplikt införas! Föräldrarna skall vara juridisk ansvariga för att barnen får en fullgod utbildning!!! Ännu ett huvudlöst förslag som kommer att innebära att staten – eller kommunerna – fritar sig från ansvaret att erbjuda våra barn en god och jämlik utbildning. Låt mig betona redan nu att föräldrar har redan ett ansvar att tillse att barnen går i skolan – skolplikten innebär att alla barn i åldern 7 till 16 år som är bosatta i Sverige måste gå i grundskolan – innebär en fullständig rätt till utbildning som ingen kan ta ifrån barn och ungdomar. Vårdnadshavaren är skyldig att se till att barnet kommer till skolan. Som förälder har man ett tydligt ansvar för att barnet får sin utbildning och inte håller barnet hemma, eller av olika anledningar inte ser till att barnet kommer till skolan. I skollagen står det också att kommunen är skyldig att kontrollera att eleverna finns i skolan.  Utbildningsminister Jan Björklund (FP) är starkt emot ett avskaffande av skolplikten. I flera intervjuer har han sagt att föräldrarna knappast kan ersätta undervisningen fullt ut och att alla barn i Sverige har rätt att få gå i skolan. Det är inte en rätt som föräldrarna kan förvägra sina barn. Jag brukar inte alltid hålla med Björklund och hans revisionism av skolan men i detta fall gör jag det.

Annie LššfCenterpartiet har gått från att vara ett parti med självaktning och någorlunda vettig politik, till att bli ett parti totalt utan verklighetsförankring. Om inget annat så bevisar de dalande opinionssiffrorna att väljarna tar avstånd från Annie Lööf och hennes nyliberala idéer – inspirerade av Ayn Rands filosofiska och absurda yttringar verkställd av Margaret Thatcher  – knappast en väg för Centern att komma tillbaka till politikens verkliga maktcentra. Kritiken växer även internt mot denna nyliberalisering – vad tycker Fälldin eller Olof Johansson eller alla andra genuina centerpartister? Jag är rätt säker på att man vrider sig av skam över den omsvängning man gjort – inte minst vad avser kärnkraftsfrågan som var den kanske största profilfråga centern drev under många år allt sedan Fälldins tid som partiets förgrundsfigur. Vill Centern radera sig själva? Då skall man behålla Annie Lööf och genomföra detta rejält kritiserade idéprogram. Vill man – tvärtom – fylla en roll på den politiska scenen återgår man till sina värdegrunder och där har Annie Lööf med flera Stureplansetiketterade medlemmar ingen plats. Centerpartiet behövs på den politiska taburetten dock inte med sina nyliberala idéer.

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Hans B

   /  5 januari, 2013

  Centerpartiet håller på att implodera och vi applåderar

  Gilla

  Svara
  • Jo Hans det känner vi oss mycket glada för naturligtvis för de banar vägen för en förhoppningsfull mer human politik i landet än den som framförallt Centern förespråkar.

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: