Borgarnas rikemansbidrag.


images (36)Visst är det beklämmande när man hör högerns förespråkare hävda hur bra RUT är – man känner verkligen stanken av tillfredsställelse när de argumenterar för detta rikemansbidrag. Kanske dom behöver den tillfredsställelsen – efter all negativ kritik mot den fiaskobetonade arbetsmarknadspolitiken i övrigt. Kanske dom behöver lite positiv feedback efter allt slaktande av socialförsäkringarna så varför inte unna dom detta rikemansbidrag – i alla fall ett litet tag så att dom får känna klassklyftorna lite innan en ny regering justerar bidraget att omfatta alla medborgare istället för ett fåtal – eller varför inte sopa bort skiten helt och hållet.

RUTFördelningen av detta rikemansbidrag! Vilka utnyttjar det och var är ökningen som störst. Sist men absolut inte minst – varför måste detta avdrag vara riktat till de mest bemedlade i riket? Man blir  – utan tvekan – rätt förbryllad när man läser nedanstående statistik från SCB. Den stämmer ju inte alls med vad propagandamaskineriet säger! Den visar istället – med all önskvärd tydlighet – att RUT tjänsterna nyttjas mest av de invånare i rika kommuner – företrädesvis moderata sådana eller alliansstyrda kommuner. Varför nämner man inte det när man argumenterar för hur bra RUT är för ALLA? Argumentet för detta avdrag var att minska svarta löner – men inte ens det kan fastställas – inte ens med till visshet gränsande sanning. Enligt uppgift angiven av Skatteverket skriver Dagens Arena i dagens utgåva följande;

Fler svenskar använde förra året möjligheten att göra rutavdrag, enligt siffror som publicerades från Skatteverket på tisdagen. Men avdragen sker främst i de kommuner där de högsta inkomsterna återfinns. En tydlig skillnad framkommer när de tio kommunerna med högst disponibel medelinkomst ställs mot kommunerna med lägst. Det framkommer när Dagens Arena granskar Skatteverkets statistik. I Danderyd har 14,9 procent av kommunens invånare under förra året utnyttjat rutavdraget. En genomsnittlig kommuninvånare i Danderyd har en disponibel inkomst på 538 000 kronor, motsvarande en månadslön på ungefär 45 000 kronor, det högsta genomsnittet i Sverige. Samma år har 3,2 procent av de boende i Årjäng utnyttjat rutavdraget. Den genomsnittliga disponibla årsinkomsten är här 182 300 kronor, motsvarande 15 200 kronor i månaden, därmed lägst i Sverige.

Visst är det kul för den samlade borgerligheten – men det är mer kul för borgerlighetens ständiga belackare – enligt dom själva – som redan innan alla dessa RUT-avdrag infördes visade på att det skulle bli en snedvridning av nyttjandegraden och nu dessutom fått det bekräftat av två tunga myndigheter.

Sveriges tio rikaste kommuner: Rutavdrag andel av invånarna i %
Danderyd

14,9

Lidingö

12

Täby

10

Nacka

9

Vaxholm

8,4

Lomma

12,3

Ekerö

7,1

Vellinge

12,1

Sollentuna

8

Kungsbacka

7,3

Sveriges fattigaste kommuner: Rutavdrag andel av invånarna i %
Årjäng

3,2

Dals-Ed

1,8

Eda

4,9

Vilhelmina

2,6

Filipstad

2,7

Bengtsfors

2

Övertorneå

1,2

Överkalix

2

Sorsele

2,4

Bjurholm

3

(Källa SCB)

Rut avdragSvarta jobb skulle nu bli vita! Var argumentet när det infördes – men blev det så verkligen? Enligt skatteverket kan man inte dra några slutsatser av att den ökande andelen nyttjande av RUT tjänster skulle vara en indikation kopplad till reformen i sig. Det är snarare så att skatteverkets utökade kontroll av sådana verksamheter som tidigare kunde belastas med svartarbeten medfört att skattebetalarna intagit en mer restriktiv hållning till svartarbeten – detta är en generell uppfattning. Årets undersökning visar på en tydligt positiv utveckling mellan 2006 och 2012 både i inställningen till faktorer som kopplar till ett medborgarperspektiv och det egna skattebetalarperspektivet. Undersökningen pekar också på att den typ av skattefusk som är synligt för medborgarna har minskat. Det kan i sammanhanget nämnas att Demoskops undersökningar inom ramen för den så kallade DemoskopPanelen ger en liknande positiv bild av utvecklingen av normerna kring att anlita svart arbetskraft, jobba svart eller uppge felaktiga uppgifter till Skatteverket. Det som försvårar kontrollen är den rika omfattningen av småföretag där man befarar förekomst av svartarbeten blandat med vita sådana vilket då skulle innebära att den svarta sektorn följer den vita  och ingen minskning har då skett. På det hela taget är det således svårt att hävda att RUT tjänsterna specifikt skulle medfört att den svarta sektorn minskat. Skatteverkets medborgarundersökning 2012 kan du läsa här i PDF format.

Men trots det vill borgerligheten hävda att RUT tjänsterna har minskat den svarta sektorn –  jag skulle gärna välkomna de undersökningar som bekräftar dessa påståenden som Skatteverket inte klarar – påståenden som i allt väsentligt kommer från de som införde RUT-avdragen. Summerat kan man säga att avdragsmöjligheterna i huvudsak riktar sig mest till de bäst bemedlade i samhället. Pia Blank-Thörnroos rättslig expert på Skatteverket säger följande;

Har man för låg inkomstskatt finns inget att reducera, då blir det restskatt.  Minst 26 000 kronor i månaden bör man tjäna.

30992_496306987060826_1330422218_nDet finns tjänsteföretag inom RUT sektorn som erbjuder kemtvätt, personlig tränare och biobesök. Andra tjänster är barnkalas, bartender,  putsning av silverbestick, mossbekämpning och poolrengörning. Man kan också gå på promenad med någon – ett annat exempel på tveksamma tjänster är chokladprovning och vinprovning. Eller så kan man kan belasta del av rutavdraget genom att köpa några andra tjänster eller till och med material till reducerat pris.  Läxhjälp ingår från årskiftet och kommer med stor sannolikhet leda till nya gråsoner såsom en personlig tränare eller coach. Flytthjälp är inte tillåtet däremot flyttstädning så varför inte lägga en stor andel av kostnaden på flyttstädning så att skattebetalarna får betala din flytt. Möjligheterna tycks vara obegränsade och kontrollen näst intill obefintlig. De som redan tidigare har en svag moral och vidlyftig samvete kan RUT-avdragen förgylla vardagen på ett synnerligen exklusivt sätt. Men som sagt det är bara de med höga inkomster som kan unna sig denna exklusivitet – arbetslösa, ensamstående förälder eller låginkomstagare, fattigpensionärer med flera  har knappast något att hämta här de får allt vackert städa upp sin skit själva.

Annonser
Lämna en kommentar

5 kommentarer

 1. Det är ju ingen idé att jag bloggar, när du bloggar så mycket bättre!
  🙂

  /Skvitt

  Gilla

  Svara
  • 😀 Skvitt – tack för din kommentar – jag tar åt mig med ett stort 😀 . Men visst tycker jag du skall blogga det är aldrig fel att bli många som uttrycker en ståndpunkt. Har inte besökt din blogg men skall gärna och med glädje göra det vid tillfälle.

   MVH/ Björn

   Gilla

   Svara
 2. Tackar Johannes!
  En – mycket viktig – anledning är att påtala med siffror hur fel det slår mot människor och det är detta jag gör. Annat viktigt är opinionen i sig – att öppna ögonen på människor få dom att förstå orättvisorna.

  Tack för god support Johannes

  Björn

  Gilla

  Svara
 1. Nya upptäckter « skvitts
 2. Rikemansbidrag | På skärmen

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: