Legaliserat slavarbete möjligt med den nya lagen om arbetskraftsinvandring


384401_325271854164341_1621730411_nLagen om arbetskraftsinvandring har fått – för regeringen – oanade konsekvenser . En polisintendent vid gränspolisen i Stockholm – som tänkte lite längre än alliansregeringen uttryckte det på följande sätt;

Arbetskraftningsinvandring är nästa stora skojar- och traffickingbransch.

Den nya lagen om arbetskraftsinvandring tillkom under den då varande majoritetsregeringen 2008. Det grundläggande villkoret för att en medborgare från tredje land skall få ett arbetstillstånd skall enligt regeringen vara att han eller hon erbjudits en anställning på grund av att det råder arbetskraftsbrist inom det yrke anställningen avser. Det har tidigare avslöjats hur asylsökande utnyttjas som billig arbetskraft till lågkvalificerade yrken samtidigt som det saknas kvalificerad arbetskraft hos flera arbetsgivare. Enskilda tredjelandsmedborgare kan få betala från 30 000 kronor och uppåt för ett arbetstillstånd –  ett arbetstillstånd som inte garanterar ett jobb.I LO-tidningen från den 12 november kunde jag läsa att arbetsgivare anser sig behöva rekrytera lokalvårdare från Egypten samtidigt som det i Stockholm finns drygt 5 600 lokalvårdare som enligt Arbetsförmedlingen är heltidsarbetslösa. Hos ett gatuköksföretag i Stockholm fick Hotell- och Restaurangfacket ta ställning till tio ansökningar som gällde jobb där de anställda ska ”skala och hacka grönsaker”. Det som framgår är att tredjelandsmedborgare utnyttjas att jobba under icke avtalsliknande villkor av oseriösa företagare och enskilda. Hittills i år har Migrationsverket beviljat 12 131 arbetskraftstillstånd.

540412_206117136173577_100003258761270_347506_1903988968_nDet skall understrykas att majoriteten av företagare och entreprenörer verksamma i landet är seriösa som följer Svensk lagstiftning och de allmänna villkor som gäller mellan arbetsmarknadens parter. Men att – som alliansregeringen inte tror – finns det oseriösa företagare och entreprenörer som utan att blinka ser möjligheter att utnyttja arbetskraft för egen vinning som den nya lagstiftningen medger. Ett tydligt exempel är det nu avslöjade företaget Skogsnicke AB som erbjudit anställning med avtalsenlig lön och andra förmåner på uppdrag av Skogsindustrins två jättar i sammanhanget. Allt har teoretiskt gått rätt till, man har hos Migrationsverket meddelat löneförmåner, tidpunkter och vad arbetet innehåller. Den fackliga organisationen har medgivit anställningsvillkoren som förenliga med de avtal som finns mellan parterna. När så alla handlingar är godkända och undertecknade det är då allt går snett – inte för entreprenören – utan för de som skall utföra arbetet – i detta fall Kamerunska medborgare. Ett erbjudande är inget giltigt avtal varför denne oseriösa entreprenör kunde förvandla löne- och allmänna villkor för Kamerunerna. Istället för det utlovade 18.500 kronor i månaden som en fast lön inklusive traktamenten så gjordes allt om till att bli en ackordslön istället vilket reducerade lönen med två tredjedelar av den ursprungliga utlovade lönen. Så handlar en kriminell, ett mänskligt avträde som skulle fråntas samtliga sina medborgerliga rättigheter.

ivanMen vari består alliansregeringens ansvar för det skedda? Inte oväntat naivt – eller möjligen medvetet – underlät man sig att förstå hur arbetsmarknaden fungerar med såväl seriösa som oseriösa aktörer. Det finns flertalet uppmärksammade fall under de senaste åren där tredjehandsmedborgare blivit lurade på allt det äger och har. Bärplockare från Asien och Östeuropa som varje år lockas till de svenska skogarna utsatta för regelrätt tvångsarbete. REMESO-forskaren Charles Woolfson har –  tillsammans med två medarbetare –  gått igenom vad som hände sommaren 2010, då 4 000 asiatiska bärplockare kom till Sverige med kontrakt som garanterade dem en fast lön och arbetsvillkor enligt gällande kollektivavtal. Dessa löften sveks emellertid – bland annat av företaget Lomsjö Bär, som helt enkelt höll inne pengar för de anställda. I september visade det sig att företagets huvudägare hade tömt företagets konton och försvunnit. Fackförbundet Kommunal – som tecknar avtal på det här området på svensk arbetsmarknad – kan bara agera om de har några medlemmar på arbetsplatsen. De lyckades ändock värva ett par thailändare som visserligen hunnit åka tillbaka hem innan rättsprocessen kom igång. Men tack vare Kommunals agerande erbjöds bärplockarna ändå slutligen en viss kompensation genom den svenska lönegarantin. Hot om bestraffning och att arbetarna inte har erbjudit sina tjänster frivilligt är två av dessa kriterier som enligt ILO:s definitioner utmärker tvångsarbete. Att vägra betala ut löner och hota med att överlämna människor till polisen kan karakteriseras som hot om bestraffningar konstaterar forskarna. Frågan om frivillighet knyter de till den information som plockarna fått i sina hemländer vid värvningen. Om de arbetsvillkor som de frivilligt har accepterat sedan inte stämmer med de verkliga, kan frågan ställas om hur frivillig uppgörelsen egentligen är.

Med försvagade fackförenigar – vikande medlemssiffror – arbetare från många olika länder och arbetsgivare som inte respekterar ingångna avtal och med minskat inflytande över arbetskraftsinvandringen riskerar den svenska modellen helt enkelt att krackelera. I Sverige finns heller ingen myndighet som inspekterar arbetsplatser just med avseende på ingångna avtal gällande löne- och andra anställningsvillkor. Vår enda inspektionsmyndighet, Arbetsmiljöverket ska – som namnet också anger – i första hand inspektera arbetsmiljön. I motsats till många europeiska motsvarigheter har Arbetsmiljöverket inte mandat att granska exempelvis lönesättningen, säger Charles Woolfson, som anser att Sverige borde inrätta en betydligt starkare arbetsmarknadsinspektion. Arbetsmiljöverket har också försvagats rejält sedan ”arbetarpartiet” Moderaterna skar ner dess budget med en tredjedel. Antalet anställda minskades kraftigt, antalet experter och inspektörer halverades från 430 till 260.

419195_3465721169959_247465647_nDet som hände bärplockarna kom för många som en genuin överraskning, en chock. ”Kan detta verkligen hända i Sverige?” var en vanlig reaktion. Ja det kan det! det har hänt och det händer vilket inte minst det nu avslöjade Kamerunska skogsplanterna är ett nog så bekräftat bevis på. ”Det traditionella svenska sättet att skydda anständiga arbetsvillkor stöter på svåra hinder när det gäller migrerande säsongsarbetare”, skriver forskarna och konstaterar att problemen har ökat med den nya lagen från 2008 om arbetskraftsinvandring. Idag räcker det med ett jobberbjudande från en arbetsgivare i Sverige för att få arbetstillstånd. Det här – skriver forskarna – har öppnat dörren för en mer exploaterande och lukrativ arbetsmarknad för de som vill göra stora förtjänster på medborgare i tredje land. Och det är regeringen som ytterst bär ansvaret. Men dessa allianspolitiker försöker istället vinna politiska poänger på sin ”medvetna naivitet”. Hillevi Engström (M) och Annie Lööf (C) var snabbt ute och förklarade händelsen med skogsarbetarna som väldigt oacceptabelt. Mot bakgrund av att dessa två damer medverkat till lagstiftningen så rimmar uttalandet väldigt falskt istället. Tänk vad denne polisintendent vid gränspolisen i Stockholm fick rätt i sina föraningar. Tänk om alliansen lyssnat på verkligheten – hur många tragedier hade då inte kunnat undvikas. Eller är det skillnad på folk och folk? Det trodde jag endast gällde Sverigedemokraterna.

Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Hej Björn. Varje reform av M är som öppnar en port där vargar rusar in och tar för sig. Varje steg angriper människor. Brister rapporteras men orsaker tycks drunkna när marknaden och EU lyfts fram . Svensk politik är styrd av av EU. Politiker verkställer. När England vlli öppnna för dialog är övriga tysta och ogillar. Även FB är tyst. AB hade en konstig ledare. Din artikel är mycket bra. Men var är den ideologiska debatten???

  Gilla

  Svara
  • Hej Christer!
   Ja tycker Cameron – trots hans nyliberala åsikter – visar att man tar inte stater och bestämmer var de skall stå för att därefter fortsätta med sin överstatliga argument. Inte helt oväntat fick han stöd av Reinfeldt fast han ändå uttryckte sig som att Sverige med sin export har mycket mer att vinna på att vara EU till lags. Begrep jag något av hans uttalande? Nej inte mycket – men heller inte ovanligt. Man vänder kappan dit vinden blåser men vill samtidigt stå i motvind!!! Otroligt!!! Börjar tro att EU är en lekstuga för ett fåtal med en svans efter sig som säger ja och amen i kör. Cameron vill ha en dialog alla tystnar – skrämmande!

   Gilla

   Svara
   • Jag har sett lite djupare i detta kväll. Det finns en parallell med din artikel det jag skriver om hur euro skapades och varför. Den skapas för att sätt på en tvångsmantel på nationerna som skapar kris och bryter ned välfärden för en social och mänsklig devalvering. Vi kan kalla detta för ”eurometoden”

    Vägen leder till en mänsklig kapitalisering för EU och marknaden, en socialkapitalisering steg för steg.

    Lagen tillåter en mellanhand som kommer in bilden utanför lagens råmäken som skapar krisen. Modellen innehåller “eurometoden”. Stor upprördhet råder. Även hos Alliansen som skapat lagen och uttalar sig att detta är oacceptabelt.

    Effekten är att fack, löner och arbetsrätt trasas sönder enligt “euro”-metoden. Alliansen kan efteråt säga att det är inte acceptabelt men låter en kris tändas genom stifta bristfälliga lagar som bryter ned välfärden

    Vi ser VÄLFÄRDENS SÖNDRING. VÄGEN TILL SOCIAL MARKNADSKAPITALISM.
    Det är riktningen och spåren efter politiken. Och vi kan ställa frågan.

    Vad är det för skillnaden mellan en social marknadskapitalism och social statskapitalism (kommunism)???

    Båda system kapitaliserar människor med förminskade rättigheter. Båda gäller en Union. Båda styrs av en elit. Båda bygger system med teknokrati

    Är detra vägen till en neo-kommunism som vi ser? Skuldsocialismen finns inom EMU att bära bankskulder. En grupp leder en revolt mot sitt eget folk. Revolt mot folkmakten. Samma metoder men i motsatt riktning. Se http://www.oikonomia.info/?p=19855

    Gilla

 2. Hans B

   /  24 januari, 2013

  Hej!Centerpartiet förespråkar ju lönesänkning för nybörjare och Moderaterna vill ju ha kvar Fas 3 så sånt här går helt i linje med deras tänk!
  Ha en bra dag!Hans B

  Gilla

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja det står ju helt klart vad högern vill. Samtliga av deras åtgärder gynnar knappast de som drabbas – tvärtom. Vad värre är att man talar sig varm över sina egna absurda åtgärder av ideologiska skäl – att erkänna det blev fel finns inte hos dessa totalt insiktsslösa herrar och damer.

   Tack för din kommentar Hans och jag önskar också dig en bra dag.

   MVH/Björn

   Gilla

   Svara
 1. En ”ansvarsfull” regering skyller på andra när det blir fel! « BJÖRN ALVEBRAND
 2. Reformera EU till välfärdsutvecklingen och den gemensamma framtiden | Oikonomia – en nutidsblogg

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: