Problemet är inte bostadsbrist – problemet är att det är för många som söker bostad!!!!!!


bostadsbyggandetAlliansens bostadspolitik är en katastrof – särskilt för unga människor som verkligen vill skaffa eget boende av flera skäl. Den som ansvarar för bostadspolitiken är Kristdemokraternas Stefan Attefall som anser att bostadsproblemet är ett marknadsproblem. Är någon förvånad? Den dramatiska minskningen av bostadsbyggande i landet drabbar unga människor mest. Avsaknad av bostäder skapar stora problem för alla dem som måste  flytta för att få ett arbete. Studenter och yngre vuxna som redan bor i storstadsregionerna – där konsekvenserna redan nu är ytterst påtagliga. Höga hyror, eviga flyttar, magasinerade prylar, lurendrejerier och till och med krav på sexuella tjänster för ett kontrakt. Dagens situation är ovärdig, omodern och hämmande för samhällsutvecklingen. Att högern bestämde att subventionerna till bostadsbyggande skulle tas bort fick redan förutsägbara resultat där hyreslägenheter i princip upphört att byggas. Byggbolagen satsar ogärna på projekt där riskerna att inte få igen pengarna är minimal eller där de tvingas sätta så höga hyror att ingen har råd att bo där. De som har råd föredrar bostadsrätter och villor. Konsekvensen blir en minskad – eller obefintlig –  byggnation av hyresrätter.

Stefan Attefall fnyser åt socialdemokraternas ”subventioner”. Frågan är varför? Lena Sommestad (S) skriver följande i ett blogginlägg;

Subventioner till stöd för bostadsbyggande är ingen socialdemokratisk idé. Sådana subventioner har funnits i Sverige ända sedan egnahemspolitiken lanserades i början på 1900-talet. Ett av de viktigaste skälen för en aktiv bostadspolitik är att möjliggöra för unga människor att bilda familj. Bostadspolitik är familjepolitik. Statliga bostadskrediter av olika slag har funnits under hela 1900-talet. Att de avskaffades i början på 1990-talet är en av de märkligaste lappkasten i svensk politisk historia. Den omedelbara förklaringen är att bostadssubventionerna kom i vanrykte under 1980-talet, då utgifterna skenade – inte på grund av de bostadssociala ambitionerna utan på grund av kreditavregleringen, som resulterade i en förödande bostadsbubbla.

alliansen-1Bostaden är av särskild betydelse för människornas välfärd och för deras möjligheter att förverkliga sina livsprojekt. Inom välfärdens fundament har bostaden alltid haft en särskild betydelse. Till skillnad från en god utbildning under ungdomsåren, en god sjukvård, trygghet för jobben och en bra pension, som är viktigt under olika perioder och situationer i livet skapar bostaden och bostadsområdet ramen för livet i alla olika skeden. Men denna högerregerings utgångspunkt är nyliberal och menar att en alltmer akut bostadskris bara kan lösas via en ännu friare marknad. Moderaternas så kallade ”arbetslinje” tycks heller inte den sammanfalla med Attefalls bostadspolitik – särskilt gäller det våra ungdomar. Regeringens hela politik går ut på att lösa bostadsfrågan genom en friare hyressättning samt förslag om ägarlägenheter och fri andrahandsuthyrning. Följden av den fria marknaden blir att bostadstillgången ökar för dem som har råd att betala ockerhyror, inte minst genom att de som inte har råd tvingas lämna sina lägenheter. Så ökar bostadssegregationen och med den efterfrågan på bostäder också i mindre attraktiva områden. Med lika givet som planlagt resultat: Ökar efterfrågan stiger hyrorna. Enligt Attefall kommer tillgång och efterfrågan på denna fria marknad att i ett huj lösa bostadskrisen. Med ockerhyror för ögonen skall vinstgiriga fastighetsägare börja bygga för glatta livet, åtminstone där efterfrågan är som störst och mest penningstark. I den andra ändan – där efterfrågan är mindre – skall den fria hyressättningen istället sätta press på hyrorna. Vem tror på dessa nyliberala sagor förutom högerregeringen? Mer marknad och mindre socialt ansvar betyder i sin tur att bostadskrisen permanentas för dem med låga inkomster och ungdomar.

besokt-en-hyresrattAtt helt satsa på bostadsrätter och ägarlägenheter – det senaste till dags dato ett fiasko – undergräver möjligheterna för ungdomar att påbörja sitt eget liv där bostaden är det viktigaste fundamentet. 216 000 unga saknar egen bostad enligt en undersökning som Hyresgästföreningen har gjort. Regeringens svar på bostadsbristen för ungdomar är att bygga fler bostadsrätter. Att ungdomar inte har de ekonomiska förutsättningarna tycks ha gått Attefall helt förbi och det cyniska svaret blir att föräldrarna skall börja bospara. Verkligheten tycks inte ha drabbat denna regering som sett till att permanenta en hög ungdomsarbetslöshet samt i övrigt en massarbetslöshet där många inte har råd med att spara till barnens framtida bostadsrätter. Hyresrättsföreningen  har räknat på konsekvenserna av regeringens åtgärder för fri hyressättning av andrahandsuthyrning som den kan komma att bli i storstadsregionerna. En etta i centrala Stockholm skulle till exempel stiga från dagens 5 440 kronor till 10 300 kronor. En hisnande hyreshöjning på 89%. En tvåa skulle kosta 15 000 kronor och en trea 19 500 kronor – en ökning med 124 respektive 132%. Även i Göteborg och Malmö skulle hyrorna höjas med upp till 80 %.

saljer-ut-allmannyttanAtt unga inte är resursstarka som grupp är någonting som Attefall inte förstått riktigt. Att bygga tillräckligt med hyresrätter som unga har råd med faller inte denna regering på läppen. Att ta bort hyresskatten, ökad investeringsstimulans för nybyggnation av hyresrätter, ROT-avdrag för hyresrätter samt skattefria underhållsfonder skulle möjliggöra för ungdomar att skaffa eget boende till en rimlig kostnad. Om hyrskatten slopas kommer – enligt en rapport som SKOP gjort på uppdrag av Hyresgästföreningen – 37%  fler hyresrätter byggas jämfört med nuvarande orättvisa beskattning. Dessutom med hyror som inte är fullt så höga som i dagsläget. Frågan är om den viljan finns hos högerregeringen?

Annonser
Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. Peter Ericsson

   /  15 februari, 2013

  ”Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven kräver svar från Fredrik Reinfeldt om Vattenfalls hårt kritiserade köp av företaget Nuon.

  Men i kväll kan Expressen.se berätta att Socialdemokraterna inte hade något att invända mot vare sig affären eller priset, 95 miljarder kronor.

  – Energiområdet handlar om väldigt stora investeringar. Sett i det ljuset är det inte för stora summor, sa Socialdemokraternas dåvarande riksdagsledamot i näringsutskottet, Alf Eriksson, i en intervju 2009.”
  http://www.expressen.se/nyheter/lofven-kraver-svar—men-s-positivt-2009/

  Vad är din reaktion på detta?

  Gilla

  Svara
  • Hej Peter och tack för din kommentar.
   Frågan är om Alf Eriksson hade de uppgifter som näringsdepartementets ägarenhet hade avseende investeringen – hade han detta då är uttalandet anmärkningsvärt. Vi vet ju inte ännu om han hade den informationen.

   MVH/Björn Alvebrand /SAP Solna

   Hej igen Peter!

   Jag har nu genom de kanaler jag har funnit ut följande vad avser Alf Erikssons uttalande så som det framgår i Expressen. Uttalandet i DN kom samma dag som regeringen offentliggjorde Nuonaffären. Bara några dagar därefter fick Socialdemokraterna klart för sig att affären visade stora brister och Alf Eriksson krävde då i en TT-artikel den 26 januari samma tid då regeringen kungjorde affären att Maud Olofsson som då var näringsminister samt Vattenfalls dåvarande vd skulle i riksdagen förklara alla de frågetecken vad avser kostnaderna för Nuonaffären. Alf Petterssons tidigare uttalande bekräftar dessutom att han inte hade hela affärens dimensioner klar för sig vid detta tillfälle. Expressen gör här ett kardinalfel i sin rapportering som utesluter uttalandet i TT den 26 januari och avsikterna kan jag bara spekulera i.

   Hoppas att svaret var tillfredsställande för dig.

   MVH/
   Björn Alvebrand / SAP Solna

   Gilla

   Svara
 2. Högerns idé om att föräldrar ska köpa bostadsrätter till sina barn är för mig otroligt provokativ. Mina föräldrar hade aldrig haft råd att köpa lägenheter till mig och mina tre syskon. Det fanns aldrig utrymme för något sådant i deras ekonomi. Tre av oss har i alla fall haft extrem tur och faktiskt hittat hyresrätter medan den fjärde inte börjat söka ännu. Jag fyller snart trettio och bor i en liten etta i ett sämre område men känner mig otroligt lyckligt lottad för att jag överhuvudtaget har ett eget hem. Det är ju helt sjukt att det ska vara så i ett land som Sverige. Ett eget hem bör ju vara en självklarhet. Jag känner så många människor i min egen ålder (alltså inte ens ungdomar längre!) som flyttar mellan andrahandshem (oftast lägenheter men ibland bara ett rum) och vissa som varit tvungna att låna pengar och köpa bostadsrätter de inte ens vill ha bara för att det inte finns någonting att hyra.

  Gilla

  Svara
  • Hej Angelica!

   Vist är det ett lotteri idag, tur att dina syskon och du själv haft tur på bostadslotterimarknaden i alla fall. Som du så riktigt säger många unga vuxna ända upp i din egen ålder tvingas bo kvar hemma eller söka sig bort på andrahandsmarknaden med alla de bekymmer och besvärligheter detta innebär. En bostad borde ju vara en rättighet och inser att jag själv och min generation var otroligt prioriterade i det sammanhanget. Jag tycker faktiskt synd om ungdomarna idag de har det inte lätt och jag vet hur de kämpar men möts bara av motgångar. Många har ju – som du säger – inte råd att lägga undan en slant för sina barns framtida behov, sådant bekymrar dock inte denna regering. Var det inte Mats Odell (KD) som i något sammanhang tyckte att föräldrarna kunde bospara för det hade minsann han gjort för sina bägge barn så då kan alla göra det. Cynism utan like.

   Tack för din kommentar Angelica

   MVH/Björn

   Gilla

   Svara
 3. Hans B

   /  14 februari, 2013

  Den här regeringen är rena katastrofen för hela Sverige och framförallt för våra ungdomar.
  Hur många bostäder skulle vi ha fått om det hade satsas 97miljarder här hemma istället på kolkraft i Holland?!

  Gilla

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja du har en poäng där med Nuon skandalen. Jag noterar med icke förvåning att den liberala pressen lagt locket på vad avser denna skandal. SVD var den som uppmärksammade densamme men har uppenbarligen ingen större lust att gräva i den försäljningen längre. Kommer att skriva om den senare för jag anser att den historien får under inga som helst omständigheter glömmas bort – det är i slutänden våra pengar som den ”ansvarsfulla” högerregeringen lyckats slarva bort.

   MVH/Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: