Operation locket på är inledd av regeringen i ärendet Nuonaffären.


NounskandalenStatsminister Reinfeldt fortsätter att hänskjuta 97 miljardersaffären till Maud Olofsson – ett statsråd som inte ens sitter i regeringen längre, skam den som ger sig. Vill inte ens kommentera om han överhuvudtaget var närvarande på det föredragningsmöte där samtliga ministrar enligt uppgift deltog – ministrar som nu glömt vilka som närvarat och i stället hänvisar alla frågor till Reinfeldt och Borg som inte svarar. Istället för att lägga korten på bordet går han till motattack mot Socialdemokraterna som bedriver en illvillig kampanj mot regeringen.  Att det gått Reinfeldt helt förbi att det är regeringens ansvar så som förvaltare av statens intressen i bolaget Vattenfall är uppenbart. Att Socialdemokraterna – tillika Miljöpartiet och Vänsterpartiet – vill ha svar på vad som förevarit och på vilka grunder man tillstått en affär på 97 miljarder som idag 4 år senare visat sig gå med 15 miljarder i förlust – ett köp av ett rejält övervärderat företag med minst 30 miljarder det har inte väljarna något att göra med om jag tolkar statsministern rätt. När frågorna ställs svarar Reinfeldt enligt följande:

Det är viktigt att komma ihåg att priset inte är det enda, man måste se till utdelning, se till värden och vilken utveckling som sker i olika verksamheter. I detta fall är Nuon kvar som en del av Vattenfall. Socialdemokraterna driver en kampanj och Stefan Löfven har hävdat att 97 miljarder gått förlorade. Jag skulle gärna vilja se hur de kom fram till det, säger statsministern.

Skenhelig ReinfedtMan tar sig för pannan!!! Reinfeldt anser inte att priset är det viktiga – ett köp av ett bolag som var övervärderat med minst 30 miljarder och som hitintills förorsakat nedskrivningar med 15 miljarder – inte så viktigt. Att affären – vårt lands största kontantaffär – betalats med 97 miljarder är de facto pengar som till dags dato genererat 15 miljarder i förlust. Statsminister Reinfeldt och Finansminister Borgs eviga mantra ”vi tar ansvar för skattebetalarnas pengar” börjar klinga rejält falskt i öronen. Det står ju helt klart att medborgarna vill veta vad som utgjorde underlaget för regeringen att tillstå affären – det är ju trots allt medborgarnas pengar som använts. Reinfeldt försöker bortförklara ägarintresset i affären – ett ägarintresse som regeringen skall förvalta alldeles oavsett det är styrelsen eller ledningen som fattar det formella beslutet. Att uppmana Reinfeldt att ta sitt ansvar tycks vara meningslöst – ser man inte sitt ansvar då har man inget ansvar – då skyller man på Socialdemokraterna. Inte helt ovanligt vad avser denna regering.

Kolla trots vanvårdenFilippa Reinfeldt som tidigare ingått i Täbyklanen Reinfeldt – som jag tidigare skrivit om – skiljer sig inte nämnvärt vad avser att ta ansvar också för Stockholms läns Landsting. Sjukvårdskaoset inom  är enligt Filippa Reinfeldt ett kaos som Socialdemokraterna är skyldiga till.  Själv är hon utan ansvar. I det fall man kan skylla på andra så tvekar hon inte – i likhet med sin före detta make. Att Filippa Reinfeldt är det högsta ansvariga sjukvårdslandstingsrådet i Stockholms län innebär också att hon är ansvarig för dagens brist på vårdplatser. Inte helt ovanligt vad avser bägge Reinfeldtare är att man talar om ”historiska” satsningar och lösningar som hitintill endast gjort att vi har hela västvärldens sämsta sjukvård samtidigt som Filippa Reinfeldt lägger ansvaret på sjukvårdspersonalen. Ett i särklass oansvarigt ledarskap. Dock inte helt ovanligt vad avser denna högerregering.

KlassklyftornaFör att återgå till Filippa Reinfeldts före detta make Statsminister Reinfeldt så skyller han det allt mer ökande klyftorna på Socialdemokraterna.  Det var Göran Persson som satte klyftorna i rullning enligt Reinfeldt. Något som talar emot Reinfeldt är den statistik som presenteras av SCB och som tydligt visar att klyftorna ökar dramatiskt redan 2007 för att därefter fortsätta nedåt rejält. För den tiondel av befolkningen som har högst ekonomisk standard ökade inkomsterna med 55 procent. Den tiondel med lägst ekonomisk standard hade en ökning på 21 procent. Sämst utveckling har ensamstående med barn som under perioden ökat från 11 procent till 31 procent. Även pensionärerna släpar efter i inkomstutvecklingen. Reinfeldt försvarar sig med följande uttalande;

En väldigt stor andel av de här växande klyftorna kom under Göran Perssons år vid makten – dessutom ökar inkomstklyftorna i den utvecklade delen av världen.

När Reinfeldt talar om fördelningspolitiska effekter finns det alla skäl i världen att dra öronen åt sig. När Reinfeldt – oavsett vem – talar om ansvar då finns det lika många skäl att dra öronen åt sig också. Det är inte lätt att vara statsminister om man samtidigt måste ta ansvar. Eller att behöva siffertrixa och underkänna all vederlagd statistik från statens egen myndighet SCB – ibland också egna av regeringen egen framtagen statistik. Men jag är säker på att det hade varit betydligt lättare om man visat och visar insikt och faktiskt inser att inte ens en statsminister är felfri. Men dessvärre saknas den insikten och den saknas Fredrik Reinfeldt karikatyrlikväl hos de flesta regeringsföreträdare. Han skickar hellre fram sina egna knähundar – till och med de som inte längre sitter i regeringen – en efter en, som får ta smällarna medan han själv håller sig någonstans i bakgrunden, utan att ta ansvar eller vara tillgänglig för frågor. Så uppträder en ynklig och ovärdig regeringsföreträdare tillika statsminister med förhoppningen om att en gång bli en landsfader. Problemet är bara att det tycks fungera på något outgrundligt sätt.

Annonser
Lämna en kommentar

10 kommentarer

 1. Hans B

   /  19 februari, 2013

  Jag har nyss läst Aftonbladet om Maud Olofssons svar om Nuon!Så nu kan inte Fredrik gömma sig bakom kjolen på hon längre Mvh.

  Gilla

  Svara
 2. Kent Karlsson

   /  19 februari, 2013

  Jag tror att den här strategin att vid varje offentligt framträdande från Alliansens företrädare skylla allt negativt för dem själva på ”sossarna” till slut kommer att slå mot dem själva!
  Till slut kommer både media och flertalet svenska att tröttna på att höra ”jamen sossarna då”! Frågan är om inte den här strategin redan nått bäst före datum! Det kommer hur som helst att bli svårare för herr Reinfeldt att tala om att han tar ansvar för Sveriges ekonomi när människor märker att han ALLTID duckar för att verkligen TA ansvar när det blåser kalla vindar runt hans kalla hjässa!

  Gilla

  Svara
  • Hej Kent!

   Ja jag håller med dig det är en strategi som passerat bäst före datum för länge sedan. Väljarna är så mycket klokare än så men detta har inte gått hem hos våra folkvalda.
   Låt mig satsa en slant på att vi knappast kommer att få höra varken Reinfeldt eller Borg tala om ansvarsfull ekonomisk politik längre – fast fan vet vad de kan triangulera med för verbala argument för att åsidosätta en oansvarig ekonomisk politisk utveckling.

   MVH/Björn

   Gilla

   Svara
 3. Det är fruktansvärt upprörande att regeringen vägrar ta ansvar för konsekvenserna av sin förda politik. Men det har vi ju sett förr. Jag fattar inte varför folk inte är mer upprörda. Bryr de sig överhuvudtaget om vad som händer med deras skattepengar? Det känns som att det finns ett enormt överseende med regeringens alla tvivelaktiga beslut så länge de arbetande får sina jobbskatteavdrag.

  Gilla

  Svara
  • Hej Angelica!
   Ja vi har en förkrossande majoritet vad avser liberal media i vårt land. Nära 90% av nyhetsmedia är liberal eller nyliberal. Svenskt Näringsliv därutöver med en lobbyorganisation som svarar för en tredjedel av dess totala budget. Tidningar och nyhetsmedia är ovanligt tysta och journalisterna är inte heller de skickade att ställa de rätta frågorna. Expressen hade häromdagen en artikel som meddelade att Socialdemokraterna var odelat positiva till affärsuppgörelsen vilket inte var sant – inte förvånande snappade SVD upp den nyheten och hade även de en artikel i tidningen. Sanningen därvidlag var att Alf Eriksson som då satt i utskottet inte hade hela affärens omfattning klar för sig – ingen i utskottet visste vad näringslivsdepartementets ägarenhet som hade räknat på affären och var starkt kritisk till genomförandet. Maud Olofsson visste naturligtvis om detta men ansåg att hon inte kunde säga nej då hon skulle bli tvungen att avskeda hela styrelsen. Det riktiga var – vilket både Expressen och SVD underlät att rapportera om – att Alf redan tre dagar efter att regeringen kungjorde affären fick klart för sig att tjänstemännen på ägarenheten var kritiska och avrådde från att tillstyrka affären – meddelade via TT kravet på att Maud Olofsson och dv. VD på Vattenfall – som nu bekräftar att affären var dålig – skulle redogöra för densamme inför riksdagen.

   Så går det till i den nyliberala mediavärlden

   MVH/Björn

   Gilla

   Svara
 4. Hans B

   /  19 februari, 2013

  Hej! Vi minns med tydlighet att 900 tjänster drogs in i Stockholms läns landsting Filippa Reinfeldt gick ut i media och garanterade att hon som landstingsråd ,personligen, skulle se till att det inte blev någon sämre vård:
  Då undrade vi vad dessa 900 vårdanställda hade gjort dagligen i sitt arbete och idag ser vi resultatet=KAOS!!!
  Mvh
  Hans Bodin

  Gilla

  Svara
  • Hej Hans!
   Ja nu när du nämner det så vill jag påminna mig om att det var just detta som du nämner. Synd jag inte drog mig till minnes tidigare så kunde jag ha gett en vink till Helene Hellmark-Knutsson innan hennes debatt i agenda häromdagen. Nåja kritiken emot Reinfeldt är närmast övertydlig – det är bara hon själv som ser sig som oskyldig till debaklet inom sjukvården.
   Tack för du påminde mig

   MVH/Björn

   Gilla

   Svara
 5. Anita

   /  19 februari, 2013

  Apropå positivt tänk: Vi ska nog vara glada för att det just nu inte finns fler Rheinfeldt-are :-))

  Gilla

  Svara
  • Jamenvisst Anita det finns alltid något positivt i allt negativt trots allt 😀

   Vad som är något bekymmersamt är att återväxten finns – inte minst här i Solna där en av hans pojkar är inpetad i kommunstyrelsen :/

   Hälsningar Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: