Ansvarspredikanten vägrar svara på vilket ansvar han har.


reinfeldt hemligstämplarFortfarande – trots idoga försök från oppositionen – får vi inga svar av den så kallade ansvarsfulle statsministern avseende Nuonaffären. Strategin är ”lägg locket på” i förhoppning om att ärendet skall rinna ut i sanden för att lagom till valet 2014 vara bortglömt – förhoppningsvis. Då kan man återigen argumentera med en triangulerande retorik hur ansvarsfull Alliansen varit under sina två mandatperioder. Hur väl man lyckats ”lotsa” landet genom den värsta globala krisen i världshistorien – så låter det redan idag – och trots denna kris har vi skapat så många jobb. Underförstått – redan idag – skall vi vara tacksamma för att allersnådigaste Reinfeldt fick förtroendet 2006 samt ett förnyat sådant 2010. Jag hör – och läser – allt som oftast från hans trogna vapendragare en – förmodligen – gemensamt väl inövad argumentation som inte skiljer sig nämnvärt retoriskt oavsett vem av Reinfeldts förtrogna som skriver eller talar.  Strategin är den gamla klassiska – hitta det som man betraktar som positiva åtgärder, förgyll dem, krydda dom och tala gärna ödmjukt om att det finns fortfarande en del kvar att göra. Ödmjuk argumentation – vi är inte världsbäst men inte långt därifrån. Sånt går hem – uppenbarligen. Fungerar inte den strategin då kan man skylla på någon annan – spelar ingen roll vem som utpekas som skyldig, tjänstemän, forna statsråd och inte särskilt förvånande att socialdemokraterna får klä skott för de flesta fel som Alliansen genom sina åtgärder förorsakat.

politikerpensionSom statsminister har man fått ett förtroende – inte bara ett förtroende att genomföra den politik man gått till val på – en politik man lovat väljarna att genomföra under den mandatperiod man fått sitt förtroende. Man har också fått förtroendet att förvalta våra gemensamma tillgångar på bästa sätt. Man representerar ägarna det vill säga svenska folket. Vattenfall är ett sådant företag som statsministern har att representera ägaransvaret för. Det är därför otillständigt och respektlöst mot ägarna – svenska folket – att agera genuint ansvarslöst genom att undanhålla underlagen för hur man kommit fram till att godkänna en affär som  visat sig vara en ren förlust – en förlust som var känd innan affären godkändes. Det mest ansvarsfulla vore att lägga alla kort på bordet. Det är således ansvar av oppositionen att kräva att alla underlag i affären redovisas – men inte helt förvånande har man hemligstämplat underlagen. Hemligstämpeln kan vara befogad under själva affärsuppgörelsen men knappast 4 år därefter när affären redan är genomförd så vitt man inte haft en baktanke med bibehållandet av hemligstämpeln. Och statsministern fortsätter att skylla på ett före detta statsråd och tjänstemän samt hänvisar till att det är Vattenfalls styrelse som fattar det formella beslutet. Men en styrelse som fattar ett beslut tvärtemot ägarnas direktiv sitter knappast kvar som styrelse särskilt länge. Det var detta Maud Olofssonsom oroade Maud Olofsson – tillät man inte affären i det upplägg som presenterats samt tog hänsyn till alla de kritiska omdömen som Maud Olofsson bevisligen fick ta del av före beslutet att köpa ett övervärderat energiföretag där Maud Olofssons egen enhet för ägarintresset bedömde affären som omöjlig att räkna hem skulle hon – såsom närmast representant för ägarna – tvingas avsätta styrelsen. Statsministern är ytterst ansvarig för samtliga departement i regeringen. Om jag som ägare av ett företag ser att styrelsen för företaget inte sammanfaller med mitt ägarintresse då skulle jag med omedelbar verkan entlediga styrelsen. Men inte statsministern han godkände affären och skyller på andra och anser att oppositionen bedriver en kampanj emot honom. Man tar sig för pannan!!!!!!

Kolla trots vanvårdenMen beteendet tycks inte vara så ovanligt bland moderaterna. Vi har begåvats med ett ansvarigt landstingsråd för Stockholms län vid namn Filippa Reinfeldt som gör på precis samma sätt. Man flyttar fokus av sitt eget ansvar på andra tjänstemän tillika politiker. Timbro – en tankesmedja företrädesvis för nyliberala intressen – har i en artikel – förvånansvärt – riktat skarp kritik mot det nya Karolinska sjukhusets vidlyftiga ombyggnationer. En affär som till dags dato beräknas kosta skattebetalarna 52 miljarder. För dessa 52 miljarder får länets invånare 30% färre platser i vården!!!!!!!!!! I dagens Arena skriver man bland annat följande om affären:

Upphandlingen av det företag som skulle få bygga Nya Karolinska Sjukhuset (NKS) skedde dessutom genom OPS, så kallad offentlig-privat-samverkan. Det är en modell som har omhuldats av moderata politiker men som i praktiken använts i mycket liten utsträckning i Sverige. När upphandlingen var klar avslöjades det att enbart ett företag deltagit och att den borgerliga majoriteten valt att köra på trots att så var fallet.

mutaMen tveksamma affärer av det slag som Timbro nu avslöjar är inte den enda som genomförts av den borgerliga majoriteten i stadshus och Landsting. I början av året avslöjades att vårdcentralen Serafen, som 2007 såldes av den borgerliga majoriteten i Stockholms läns landsting för knappt 700 000 kronor, har sålts vidare till vårdföretaget Capio för åtminstone 20 miljoner. Sedan dess har debatten om borgerliga ”avknoppningar” i Stockholm åter blossat upp. Omedelbart efter valvinsten skapas en ny del i landstingets förvaltning – utvecklingskansliet – som enbart ska arbeta med ”avknoppningar” av Stockholmarnas sjukvårdsinrättningar. Landstingsstyrelsens ”allmänna utskott” med Christer G Wennerholm (M) som ordförande blir det politiska organ som skall ansvara för avknoppningarna. Oppositionslandstingsråd Birgitta Sevefjord (V) hävdar att de ideologiska drivkrafterna att privatisera var överordnade hänsynen om skattebetalarnas pengar och säger följande;

 Tanken var att nu skulle man knoppa av, det vill säga sälja ut delar av vården. Och man skulle göra det så fort som möjligt, eftersom det var ett vallöfte. Sen hur det gick till i praktiken var man väldigt ointresserade av.

Men sin vana trogen vägrar Filippa Reinfeldt besvara några som helst frågor angående försäljningen av Serafen. ETC Stockholm skriver följande om skandalen:

Ytterst ansvarig för sjuk- och hälsovården i Stockholms landsting är Filippa Reinfeldt (M). Men hon har avböjt att intervjuas av ETC Stockholm, trots att hon – till skillnad från Rosdahl – var ansvarig för att de fem vårdcentralerna avknoppades.

Skenhelig ReinfedtAnsvarspredikanten Reinfeldt hävdar dock att han och hans regering tar ansvar för statsfinanserna. Men det är sant bara i den närsynte kamrerens grumliga perspektiv. Offentliga investeringar är inget alternativ för Reinfeldt och  moderaterna vars hela politik utgår från naiv förtröstan på den kapitalstarka marknadens förträfflighet. Det är i högsta grad ansvarslös hantering med skatterna. Men det anser naturligtvis inte moderaterna. Istället tar man alla tillfällen i akt att skylla och i förekommande fall anklaga oppositionen för att vara ansvarslösa. Ett av de mest klassiska uttalandet gjordes den 20 januari 2010 där hela oppositionen – som så många gånger förr – var i skottgluggen:

Ni är ansvarslösa! Å ena sidan har ni en erfaren allians som fört Sverige genom en svår kris, å den andra sidan ett vänsterexperiment, vars metod är fusköverenskommelser, där bärande delar skickas till utredningar. Vi kan inte ta en springnota nu. Vi kan inte lova allt till alla. Moderaterna är garanten för ordning och reda i offentliga finanserna.

Uttalandet talar helt för sig själv. Frågan är om ansvarspredikanten Reinfeldt kommer att minska argumenten om ansvar i sin triangulerande retorik efter Nuon skandalen? Han har inte längre retorikexperten Schlingmann till sin hjälp men väl en pressekretare vid namn Kent Persson som gör sitt yttersta för att hjälpa – vem egentligen? Men det finns fler som är andäktiga och mållösa över Reinfeldts exklusiva sätt att leda landet. Och med sådana lakejer förstår jag att Reinfeldts självkänsla stärks betydligt – eller?

Annonser
Lämna en kommentar

5 kommentarer

 1. Anita

   /  22 februari, 2013

  Kanske tur att det inte finns fler Reinfeldt-are på ansvarsfulla poster inom politiken 🙂 Det är väl det enda ljuset i en becksvart tunnel…

  Gilla

  Svara
  • Ja Anita det finns ju inte en drös av dom men återväxten finns här i min hemkommun där en av hans söner ägnar sig åt kommunalpolitiken så vi lär knappast bli av med dom än på länge såvitt pojken inte kommer på bättre tankar och lämnar politiken.
   Trevlig helg önskar jag

   MVH/Björn

   Gilla

   Svara
 2. Kent Karlsson

   /  22 februari, 2013

  Att begå misstag är ju en sak och står man för sina misstag kan man ju behålla människors respekt men om man, speciellt som statsminister med ambitionen att bli en ”landsfader”, hela tiden försöker glida undan ansvaret och ALLTID lägga det på någon annan så tappar man människors respekt!

  Gilla

  Svara
  • Hej Kent!
   Det du skriver är ju något som de allra flesta kan ty sig till. Att ha förmågan och insikten om att man inte är felfri och därutöver kunna erkänna det inger mer respekt än att man skyller ifrån sig eller försöker lägga locket på. Jag har inget till övers för sådana som saknar insikt och som ser sig helt befriade från allt ansvar men ändå vill ha spela i de högsta divisionerna. Reinfeldts agerande tyder på ynkedom och en feghet som saknar motstycke.

   MVH/Björn

   Gilla

   Svara
 1. Alliansens framgångsrika regering – när dom själva får bestämma! | BJÖRN ALVEBRAND

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: