Statistik och verklighet som inte passar högern.


ModeraterSverige av idag – efter 6 år och 5 månader kan –  högern stoltsera med en arbetslöshet på 8.4%. Det motsvarar ca 430.000 arbetslösa och siffran förväntas öka.
Drygt 34.000 ingår i det man tidigare kallade Fas 3 – numer sysselsättningsfasen – där är tillströmningen tämligen konstant ökande och anses nu vara en förvaringsplats större än landets största arbetsgivare.
Regeringen satsade på skattesänkningar för de som redan hade ett arbete samt försämrade A-kassan rejält. Arbetsmarknadsdepartementet som leds av Hillevi Engström (M) valde att satsa på så kallade jobbcoacher – totalt avsattes 3 miljarder på ovetenskapligt trams.
2% har lyckats få en deltid-  eller timanställning och då har den största andelen som fått ett arbete stått närmast arbetsmarknaden.
Huruvida det har varit jobbcoachens förtjänst eller ej går inte att fastställa – det mest sannolika är dock att de enda som tjänat på jobbcoacherna är jobbcoacherna själva.
SVT genomförde en enkätundersökning bland människor i Västsverige som anvisats en jobbcoach. Mindre än 2% uppger att de på grund coacherna fått jobb, och möjligen kan det knytas till nivån av seriositet på marknaden för dessa jobbcoachföretag.

flerarbetstillfallenSänkta arbetsgivaravgifter då? En ytterligare åtgärd som sades vara riktad mot ungdomsarbetslösheten.
Statens förlorade intäkter på grund av denna satsning har kostat totalt 76 miljarder.
Bara för år 2013 beräknas förlorade intäkter på grund av den halverade arbetsgivaravgiften uppgå till 16,7 miljarder. Finanspolitiska rådet sa redan 2009 att sänkta arbetsgivaravgifter är sannolikt ett ganska ineffektivt sätt att öka sysselsättningen för gruppen ungdomar.
Rådets ordförande Lars Calmfors, säger i en intervju i SVD:
”-En hel del tyder på att det är mycket mer kostnadseffektivt att göra insatsen för dem som är arbetslösa än för alla ungdomar. ”-Där skulle jag sätta ett plus för de rödgrönas förslag”.
Ingenting tyder på att det man förutspådde 2009 skulle ha förändrats till 2013.

530093_423914937647642_349755067_nHalverad restaurangmoms skulle enligt högern sätta fart på de arbetstillfällen som man eftertraktade så hett.
Men hur blev det egentligen? Hotell- och restaurangfacket anser det vara en myt i en artikel publicerad i Expressen – en total sågning.
Men enligt högern kostar reformen 5,4 miljarder och skulle skapa ca 8000 nya jobb. En liten nätt summa av 675.000 kronor per skapat jobb!!!!!!!
Lars Calmfors är återigen mycket tveksam till Alliansens beräkningar.
Att skattemässigt gynna vissa utvalda branscher tränger undan konsumtion i andra branscher och gäller för de flesta av ovanstående åtgärder – något som de flesta förstår, eller borde förstå.
Om nu sänkta arbetsgivaravgifter ger fler unga jobb – vilket i sig är tveksamt – så sker det ju på andra arbetstagares bekostnad.
Det innebär att någon som är över 26 år inte blir anställd istället och följden blir att det totala antalet jobb knappast blir fler.
Frågan man naturligt bör ställa sig – är det verkligen en ansvarsfull hantering av statens finanser att skyffla runt arbetstillfällen i ekonomin – något som allianshövdingen anklagade Socialdemokraterna för men nu valt att göra likaledes.
Om inte den totala sysselsättningen ökar är det ju ett slöseri av mått som närmast kan jämföras med den grekiska – något som Anders Borg och det övriga högeretablissemanget brukar varna för.

images (36)RUT-avdragen skulle ge allt mellan 5000 till 30.000 nya jobb – beroende på vem man frågade i högerregeringen. Almega – arbetsgivarorganisation – vill hävda att ca 11.500 nya jobb skapats – vilket är högst tveksamt.
Dessa jobb är samtliga jobb som hemservicebranschen anställt under perioden – så för att dessa argument skall äga riktighet så fanns det inga jobb överhuvudtaget inom branschen dessförinnan.
Alliansfritt åskådliggör detta  på ett mycket trovärdigt sätt enligt följande;

Alltså – först fanns det inga arbeten inom hemservicebranschen. Sedan möjliggjorde RUT för
11.500 splitter nya arbeten inom branschen (som inte fanns alls innan). Efter det försvann 6 500 arbeten spårlöst och 5000 arbeten återstod. RUT kostade 1,371 miljarder kronor under 2010. Det betyder att varje arbete har kostat 274 200 skattekronor.

rut och rotAtt boende i Danderyd, Lidingö, Lomma, Vellinge och Täby tycker det är väl värda pengar kan man förstå  – de är nämligen i dessa områden som RUT används mest.
Och signifikant för dessa områden är att medelinkomsten är hög – högst i Danderyd med en medelinkomst av cirka 350.000 kr/år –  tätt följd av Lidingö som i sin tur är tätt följt av Täby. Och som av en händelse bor självaste Reinfeldt i just Täby 😉
Mycket ansvarsfull ekonomisk politik att använda statens pengar för att finansiera städhjälpen med 274.200 kronor för boende i ovan angivna områden – som med all säkerhet skulle kunna finansiera sin städhjälp oavsett – det mest sannolika är att varje RUT-jobb kostar betydligt mycket mer.
Nu lär RUT-avdraget bli kvar vid en eventuell S-märkt regering dock med förbehållet att avdragsmöjligheten på ett bättre sätt gynnar de grupper som har ett verkligt behov av den möjligheten.
Sådana grupper är – enligt mig – arbetslösa, låginkomsttagare, pensionärer med små inkomster, ensamstående föräldrar som har svårt att klara livspusslet med arbete barn och fritid.
Alla grupper i samhället som högern ”glömde” bort när man införde detta lyxavdrag.
Läxhjälpen inom RUT bör plockas bort helt och hållet samt ge bättre resurser inom skolan istället för att ge besuttna föräldrar med barn som har inlärningssvårigheter ett bättre utgångsläge än de ovan uppräknade kategoriernas barn med samma handikapp.
Inte undra på att klassklyftorna ökar när det istället borde minska.

Att vi behöver en annan omfördelningspolitik än den som alliansregeringen ägnat sig åt står allt mer klar.
Någon som skriver väldigt klokt och på ett tydligt sätt är Åsa Westlund Socialdemokrat och Europaparlamentariker boende i Haninge i Stockholm;

Deras idé och övertygelse om att det är för att människor är lata som de inte jobbar, har inte förändrats ens med de varsel som varit. Den enskilde behöver tydligen ytterligare motivation för att arbeta genom enligt den borgerliga regeringen. Uppenbarligen har de inte ens nu förstått att det är bristen på jobb som är problemet, inte människors vilja till arbete. Detta kommer desvärre också till uttryck i att de inte vill höja a-kassan. Människor som blir av med jobbet ska också bli av med sin bostad. Det är en osolidarisk och djupt osympatisk politik. Hur blir jobben fler av att familjer måste gå från hus och hem när de förlorar jobbet? Dessväre är politiken inte heller bara osolidarisk utan också oklok. Mer pengar till de med knappa resurser leder till ökad konsumtion, högre tillväxt och därmed fler jobb. Mer pengar till de som redan har marginaler leder i situationer med stor osäkerhet till ökat sparande, ingen ökad tillväxt, inga fler jobb. Den borgerliga regeringen omfördelar gemensamma resurser som behövs för att få Sverige ur krisen till privata sparkonton. Kan de politiska skillnaderna bli tydligare?

serie_gustafson_141001Den stora frågan som man bör ställa sig är – har de väl bemedlade behov av bättre resurser än de som lever med en from förhoppning över om kronorna skall räcka hela månaden ut?
Eller har de bemedlade ett större behov av att få städat hemma än den ensamstående föräldern, fattigpensionären eller den som är arbetslös eller sjuk?
Har de väl bemedlade föräldrarna större behov av att deras barn får bättre stödundervisning i form av avdragsgill läxhjälp?
Och hur förbättras företagens konkurrenskraft gentemot varandra när vissa använder sig av så kallad gratis arbetskraft?
Julhelgen brukar vara gåvornas tid – i högerns samhälle är det gåvornas tid året om – men bara för de som anses vara förtjänta.
De som inte anses vara förtjänta – skall lida, stigmatiseras, förnedras och drivas in i fattigdom som inte bara drabbar vuxna utan också barnen – de som får nöja sig med att vara utan julklappar – hur skall barnen förstå? hur förklarar man för ett barn som inte får en julklapp?
Något som tydliggör detta är högerns senaste förslag på åtgärd inom arbetslinjen – en arbetslinje som mer blivit en bidragslinje – där de som får försörjningsstöd skall pressas att ytterligare jaga arbete som inte finns och lämnas till individuella bedömningar där straffet kan bli en nedsättning av – eller ett helt uteblivet – försörjningsstöd – ett försörjningsstöd som inte höjts på 10 år och följaktligen inte är anpassad till den prisnivå som råder idag!!!!!!
Lever man på försörjningsstöd får man hushålla med stödet utifrån  den prisnivå som var rådande 2002 år 2013 således – därefter får man följa Reinfeldts råd att leva på familj, vänner eller helt enkelt smyga iväg till de allt fler antal soppkök som uppstått till följd av högerns omfördelningspolitik.
Förefaller vara en omöjlighet idag – trots högerns sänkta restaurangmoms!!!!!!!!!!!!

Läs gärna Dan Josefssons alldeles utmärkta och mycket informativa artikel
”Så ska det skapa ett Sverige för de rika”

Dan Josefsson är journalist och skriver ibland för Aftonbladet kultur.

Annonser
Lämna en kommentar

5 kommentarer

 1. Det tragiska med alla skattesänkningar hit och dit är ju att de tyvärr till största delen handlar mer om ideologi än om en verklig önskan att skapa fler jobb. Det känns mer som att alliansen belönar sina väljare med skattesänkningar men kallar det åtgärder för att skapa jobb, för att det låter bättre. Folk ska ju inte förstå vad det är för slags politik de egentligen för. Det nya arbetarpartiet är byggt på en solid grund av lögner.

  Gilla

  Svara
  • Hej Angelica!

   Ja jag tänker precis som du, det förefaller vara ren och skär kosmetika allt vad det tar sig för med sina skattesänkningar som inte visar på några bestående resultat. Sen att ”fiffla” med statistiken som de gör visar ånyo på att man har andra avsikter än de man kommunicerar ut till väljarna. Denna regering är nog den första i världen som väljer att ange arbetslösheten i absoluta tal vilket inte säger något överhuvudtaget – man tar ingen som helst hänsyn till befolkningstillväxten. Det låter måhända bra att ange antal som fått arbete i absoluta tal men fortfarande är arbetslösheten lika stor. Såg häromdagen en undersökning som SKOP genomfört för februari månad där förtroendet för regeringen var 54% en nedgång förvisso sedan den mätning som genomfördes i december – 54% är ovanligt högt och tyder trots allt på att manipulering och lögner lönar sig – intill de blir avslöjade.

   MVH/Björn

   Gilla

   Svara
 2. Bravo Bjorn, jag hade inte kunnat säga det bättre själv. Vi ska inte glömma bort Borgartaskarnas utförsäljning av dom statliga företag – utförsäljningen av vården osv. Borgartaskarna berikar dom privata skolor, vårdbolagen med skattebetalarnas medel och det måste vi medborgarna få stopp på. Regeringsskiftet måste ske och även Socialdemokraterna måste lyssna på folkets vilja – folket vilja att varje skattekrona ska till vård, omsorg och skolan – inte en enda skattekrona ska kunna lämna landet Sverige. Skatterna ska dit där dom hör hemma, nämligen tillbaks till välfärden.
  Tack Bjorn för din fina och korrekta artikel.

  Johannes

  Gilla

  Svara
 1. ”Det känns som att de (är moderaterna) vill att man skall dö” | BJÖRN ALVEBRAND

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: