Endast för svenskar – endast för invandrare!


Etniska svenskarDet är med bedrövelse och bestörtning man tar del av de diskriminerande händelser som sker i  Sverige anno 2013. Jag läser om en händelse där ambulanspersonal vägrade köra en ung asylsökande pojke som just nåtts av ett avslag på sin asylsökan. Pojken bestämde sig därför att ta sitt liv genom att kasta sig ut genom sitt fönster högt över marken – en tragisk händelse som inte borde få hända.  Den av polisen tillkallade ambulansen vägrade därefter köra pojken till sjukhuset trots uppmaning av polisen varför polisen därefter själv fick köra pojken till sjukhuset för erforderlig vård. Vidare läser jag om hur man separerar busspassagerare utifrån sitt utseende – en för svenska förhållande synnerligen märklig händelse. Två -säkerligen finns fler liknande händelser – händelser som berör mig djupt och får mig att minnas då jag första gången under mitten av 60-talet kom att besöka Sydafrika med dess raslagar och åtskillnadslagar mellan de som inte var vita och de som var vita – kallad apartheid.

Raslagar i sydafrikaSom ung 18-årig sjöman kom jag att besöka Kapstaden för första gången på vår resa som omfattade fler hamnstäder i Sydafrika – bland annat Durban där denna skylt fans uppsatt på en av badstränderna under apartheidtiden. Redan vid vårt första besök blev vi – skriftligen – anmodade av migrationsmyndigheten via vår mäklare att inte inleda några förhållanden med svarta eller färgade flickor. Detta kunde rendera – för de som blev påkomna – ett antal förnedrande piskrapp där antalet bestämdes utifrån allvaret i den brottsliga gärningen, och flickan blev naturligtvis omhändertagen och satt i fängsligt förvar innan straffet utmättes. Minns att vi skämtade om detta för oss så orimliga – men blev snabbt åthutad av mäklaren samt beordrade att respektera dessa – för oss – märkliga lagar. Väl i land  förvånades vi – ytterligare – över att det på parkbänkar och sittplatser fanns målat – med stora vita bokstäver så att det på intet sätt skulle kunna missförstås  – ”endast för vita – endast för svarta”, speciella taxibilar för svarta och vita, på bussar var den bakre delen avsedd för svarta och fanns det inga vita sittplatser kvar tvingades de svarta resa på sig och lämna plats åt de vita. Under vår vistelse i Kapstaden var jag och några ytterligare besättningsmedlemmar tvungna att vaccinera oss mot gula febern. Vår mäklare anvisade oss ett sjukhus dit vi kunde ta oss på egen hand. Väl framme vid sjukhuset letade vi oss fram till – där vi antog att vaccineringen skulle genomföras – och fann ett väntrum fylld med svarta väntande patienter. Aningslöst slog vi oss ner i avvaktan på vår tur – liksom vi brukar göra på våra svenska sjukhus. Strax därpå kom det ett par vakter som med bister uppsyn anmodade oss att lämna väntrummet då det var avsett endast för svarta och färgade vilket dessutom fanns angivet på en skylt som vi missat. En för oss – och ytterligare – en märklig ordning. Men detta var naturligtvis inte allt.

DiskriminieringEn olycka skedde ombord i ett fartyg förtöjd för om oss – ett annat svenskt fartyg. Olyckan bestod i av att en stuveriarbetare föll från luckkarmen rakt ner i underrummet på fartyget och slog sig illa i fallet. Då vi vid tillfället gästade våra kamrater på fartyget och blev åsyna vittnen till olyckan och klättrade omedelbart ner i underrummet för att hjälpa mannen,  själv bad jag stuveriförmannen – som var vit – att omedelbart larma in en ambulans varpå också jag klättrade ner i underrummet för att bistå mannen med hjälp. Men det tog en onormalt lång tid varför jag återigen sökte upp stuveriförmannen och frågade om de kommer en ambulans. Han svarade att det var inte så enkelt då det var brist på ambulanser som transporterade svarta. Men ”herre jösses kalla på en ambulans för helvete vad spelar det för roll” skrek jag. Nej så enkelt var det inte. Det tog nära 4 timmar innan en ambulans blev tillgänglig – en synnerligen spartanskt inredd ambulans där jag  förundrat funderade över om ambulansen överhuvudtaget gick att köra och ännu mindre transportera en svårt skadad. Nåväl vi hivade upp mannen i bår med hjälp av fartygets bommar samt såg till att han kom i väg till sjukhuset. Händelsen blev därefter en diskussion resterande del av dagen och att vi var – inte bara förvånade utan rent av frustrerad – över hur man bedömde liv och hälsa på grund av hudfärg. I Sydafrika  betraktades färgade och svarta som mindre värda gentemot den vita rasen. Det var strikt förbjudet för vita och svarta att ingå äktenskap. Svarta fick inte vistas på platser reserverade för vita eller färgade – apartheid var systemet för att vidmakthålla den vita rasens påstådda överlägsenhet i alla sammanhang. Då kändes det skönt att återvända till den humaniserade världen när vi lämnade Sydafrika – en värld utan raslagar, en värld som accepterat rätten att i allt väsentligt bli behandlad som alla andra medborgare i enlighet med FN:s deklaration om de mänskliga fri-och rättigheterna – vilket uttrycks i deklarationens första artikel – ”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter”.

Nazister och SDDet finns – ännu inte – någon större anledning tro att vi i Sverige skulle införa någon form av rasdiskriminerande lagstiftning liknade de som infördes i Tyskland under 30-talet eller i Sydafrika under 50-talet. Såvitt alla dessa främlingsfientliga  partier – varav ett redan vunnit inträde i den politiska makten högsta boning – inte får mer makt. Men att de redan har påverkat den politiska agendan står utom alla tvivel. Aldrig har invandringen stått i fokus som idag och det är knappast i positiv dager. Vissa – sedan tidigare – dolda omänskliga beteenden anses numer vara mer eller mindre legala och ett led i att påvisa skillnaderna mellan oss ”genuina” svenskar och alla de andra som av dessa främlingsfientliga partier och organisationer inte betraktas som svenskar – och som – enligt och samstämmigt – bara lever på vår välfärd. Till och med politiker i de etablerade partierna som gång efter annan säger sig ta avstånd från främlingsfientlighet uttrycker sig på ett mycket tveksamt sätt och för istället tankarna till rasism och främlingsfientlighet. Etniska svenskar, blonda och blåögda gamla damer och så vidare. Enstaka händelser – så som beskrivs i inledningen – blir allt mer vanliga. Politikernas krav på myndigheterna att genomföra kontroll av människor med ett icke svenskt utseende för att jaga ”illegala” flyktingar. Näthat och rasistiska tillmälen blir allt vanligare och snart ett allmänt inslag i debatten om invandringen. Uppståndelsen av rasistiska medier – typ Avpixlat, Realisten eller Fria tider med flera som balanserar på gränsen av vad som betraktas som lagstridig diskriminering – där invandringshatet lyser med kraft – framför allt i kommentarerna. Allt detta är en symptom – en symptom på en allt mer framträdande fascism i samhället som ytterst grundar sig på allvarliga misstag begångna av politikerna. Social utsatthet och utanförskap är en viktig påverkansfaktor – en grogrund för fascism i samhället. Egentligen är det ett märkligt beteende när Reinfeldt argumenterar emot och säger sig vara oroad över den framväxande fascismen i samhället – där erfarenheter och vetenskapliga studier i ämnet social utsatthet är en grogrund för fascism – samtidigt som han och hans regerings genomförda åtgärder de facto bidragit till ökad social utsatthet i samhället. Antingen är man totalt okunnig i vad social utsatthet innebär och får för konsekvenser i samhället eller så är man medveten och genom sina politiska åtgärder verkar för ett samhälle med fascistiska inslag. Det är en skam för vårt land att vi tillåtit ett främlingsfientligt parti att företräda delar av samhället – det är en skam för det svenska folket där delar av befolkningen – ansvarslöst missbrukar vår åsiktsfrihet och med välvilja använder sig av dess baksida.

Antingen reser sig mänskligheten eller så faller vi alla tillsammans.

Annonser
Lämna en kommentar

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: