”Den olönsamma patienten” Författare Maciej Zaremba.


listorMaciej Zaremba är reporter på DN. Han är en av landets mest prisbelönta journalister och flera av hans tidigare reportage har uppmärksammats stort. För den förra, ”Skogen vi ärvde”, utsågs han till årets miljöjournalist. Han har även skrivit om bland annat skolan, psykvården, arbetskraftsinvandring och tvångssteriliseringar. Nu har han skrivit en uppmärksammad och omskakande artikelserie i DN med med rubriken ”Den olönsamma patienten – från läkekonst till bokföring”. Varje inlägg är mycket tänkvärt och ett tips är läsa ett reportage i taget och låta det sjunka in. Lag rekommenderar mina läsare att ta del av samtliga reportage och dela dessa gärna så att så många som möjligt får läsa hans kloka och insiktsfulla reportageserie om den ”Olönsamma patienten” inom den svenska sjukvården. Det finns all anledning att oroas över den utveckling som sjukvården tvingats in i.

Del 1 av 4:

Diagnosen var cancer. Men det var inte tumören som tog hans liv. Läs mer om de absurda konsekvenserna av ett dolt systemskifte i svensk sjukvård. Artikeln publicerades i Dagens Nyheter den 17 februari 2013.

Del 2 av 4:

Vissa sjukdomar är mer lönsamma än andra när den svenska vården leker affär. Läs mer om sjukvårdens stora systemskifte – från läkekonst till bokföring. Artikeln publicerades i Dagens Nyheter den 25 februari 2013.

Del 3 av 4:

Två män har samma skada. En av dem får leva, en får dö. Varför? Läs mer om de perversa incitament som styr svensk sjukvård. Artikeln publicerades i Dagens Nyheter den 3 mars 2013.

Del 4 av 4:

Svensk cancervård är en av Europas långsammaste. Patienter i Sverige får vänta längre än i till exempel Ungern, Tjeckien och Danmark på besked om den där knölen i bröstet. Artikeln publicerades i Dagens Nyheter den 5 mars 2013.

Gensvar på artiklarna:

Gensvaret på Maciej Zarembas artikel­serie har varit enormt. Över tusen mejl har kommit. DN Kultur publicerar här några av reaktionerna in­ifrån vården. Rekommenderas varmt att ta del av gensvaret. En av de tusentals mail som kommit DN till del citeras nedan;

Sjukvårdens närmast surrealistiska situation med interndebiteringar och systemet med ”beställare” och ”utförare” synes bygga enbart på politisk ideologi, inte på kunskap om vad som fungerar i praktiken – om nu denna kunskap över huvud taget finns. ”Beställarna” applåderar ekonomer som med små eller inga kunskaper om det som borde vara sjukvårdens huvuduppgift – sjukvård – håller budgeten. Denna inställning genomsyrar varje enskild process och varje beslut i sjukvården. Lägg därtill att huvuduppgiften numera förefaller vara administration av sjukvård till skillnad från sjukvård i sig.

Jag har ytterligt svårt att acceptera att jag har tolv års medicin­utbildning – och tvingas spela sudoku. Skriver Lars Johansson, läkare

 

 

Lämna en kommentar

5 kommentarer

 1. Hej Björn.
  Bra inlägg. Särskilt gillar jag det sista av citaten.
  MVH
  Kao

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Reblogged this on Otacksamma Föräldern and commented:
  Nu kanske några läsare börjar tröttna. TVÅ stulna blogginlägg på raken!! Men häng med för fanken. Det är inte vilket skräp som helst. Jag skrev min och sonens berättelse i Muhammed och Berget men här är själva bakgrunden till eländet snyggare presenterat än jag någonsin kunde göra det. Tack Björn! Och Macej Zaremba: We’re not worhty!! Ni andra som läser detta för första gången. Bli arga, otacksamma och ställ till med ett jäkla liv varje gång landstingspolitiker kommer på tal.
  /Otacksamma Föräldern

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. Hans B

   /  28 mars, 2013

  Göran Hägglund har yttersta ansvaret för sjukvården och vad säger han om detta!
  Hälsn. Hans.

  Gillad av 1 person

  Svara
  • Det bästa för Hägglund Hans torde vara att han och hans parti tar sitt pick och pack och flyttar ut ur Rosenbad senast på valdagen. Har svårt att se vad slags existensberättigande KD har i rikspolitiken.

   Önskar dig och din familj en Glad Påsk.

   MVH/Björn

   Gilla

   Svara
 1. Om berget inte kommer till Muhammed… | Otacksamma Föräldern

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: