Ursprunget till första maj är en blodig händelse………..


Publicerad 2013-05-01
Första maj har firats som den internationella arbetarrörelsens dag i Sverige sedan 1890.

Dagen har dock varit helgdag i flera omgångar –  i Sverige har första maj funnits med länge ock så här skriver Nordiska Museet bland annat;

Under Sveriges katolska medeltid var 1 maj en kyrklig helgdag tillägnad apostlarna Filippos och Jakob. Dagen hade hög festgrad och föregicks av en vigilia (vaka) med fasta. Under 1400-talet fick 1 maj i många stift en lägre festgrad som en helgondag tillägnad Sankta Valborg.

MMarbetslos2Den 1 maj 1890 var således första gången som det av arbetarrörelsen organiserades demonstrationståg runt om om världen – bland annat i Sverige.
Första maj blev dock helgdag så sent som 1939.
Men det var 1889 – på den andra internationalens möte i Paris, som 1 maj fick den betydelse den har idag – som arbetarrörelsens främsta dag.
Bakgrund och  upprinnelsen till första maj-firandet var dock en blodig och skrämmande – för många – okänd historia.

Den 4 maj 1886 när strejkande arbetare demonstrerade för åtta timmars arbetsdag på torget Haymarket USA gick 200 poliser till attack och började upplösa demonstrationen när plötsligt någon kastade en bomb från en sidogata.
I det kaos som följde började polisen och några arbetare beskjuta varandra vilket ledde till sju polisers och minst fyra arbetares död.
Hur många arbetare som dog vet man dock inte exakt eftersom en del arbetare dog senare på grund av skador som de åsamkats vid demonstrationen.
En del av poliserna blev också beskjutna av andra poliser i det kaos som rådde efter bombexplosionen. Dagen innan hade två demonstrerande arbetare också skjutits ihjäl av polisen.
Flera arbetare och strejkledare arresterades och dömdes till hängning för att ha medverkat till att en bomb kastades mot polisen.
Guvernören i Illinois omvandlade två dödsstraff till livstids fängelsestraff.
När processen några år senare ånyo granskades blev det uppenbart att ett justitiemord hade begåtts – inga bindande bevis för brott fanns.
De tre överlevande släpptes ur fängelset, medan de redan avrättade blev martyrer för arbetarrörelsen.
Till minne av Haymarketmassakern antogs första maj som arbetarrörelsens internationella kampdag på Andra internationalen i Paris.
August Spies  – en av de som avrättades genom hängning – sista ord vid galgen blev ”vår tystnad från graven blir mäktigare än våra röster som ni dödar i dag” blev besannade.
För det blev till just minne av händelsen vid Haymarket i Chicago som arbetarrörelsen runt om i världen firar 1 maj som arbetarnas dag.

530093_423914937647642_349755067_nAtt de blev 1 maj beror alltså på amerikanska socialister  – på samma sätt som internationella kvinnodagens ursprung kan spåras till amerikanska socialister – och datumet valdes således för att hedra minnet av Haymarketmassakern.
Den 1 maj 1890 var således första gången som det av arbetarrörelsen organiserades demonstrationståg runt om om världen – så också  i Sverige.
Första maj har alltid betecknats av högern tillika gulaschbaronerna – högerns anhängare – som något som borde avskaffas.

Men inte desto mindre – och trots avogheten mot arbetarrörelsens dag – brukar allt fler partier ansluta sig och genomför egna demonstrationer på första maj.
Intet av dessa demonstrationståg har dock något ursprung till arbetarens dag utan snarare för att föra ut sitt eget politiska manifest som en motvikt till arbetarrörelsens partipolitiska budskap – det om något kan kanske ses som en provokation – en provokation arbetarrörelsen gärna bjuder på i solidaritet oss människor emellan.
Kristdemokraterna har traditionsenligt – sedan 12 år tillbaka – firat första maj som de kallar  ”Familjemanifestation” i Uppsala.
Till och med Moderaterna har firat första maj vid två tillfällen i Trelleborg –  dock ett tämligen undanskymt firande som skedde i egna lokaler med öppet hus bland annat.
Kommunalrådet tyckte inte det var så märkligt att fira en dag som är så förknippad med arbetarrörelsen och uttryckte sig på följande sätt citerat;

”De flesta av våra medlemmar är personer som arbetar, och det är genom arbete som den gemensamma välfärden finansieras”

540412_206117136173577_100003258761270_347506_1903988968_nAnnars är många borgerliga anhängare för att avskaffa helgdagen första maj.
Sverigedemokraterna vill också avskaffa arbetarnas dag med motivationen – som sig bör då förslagen kommer från detta högerextrema parti – att helgdagar skall vara institutioner som knyter an till vårt lands gemensamma historia, till det allmänna och sammanhållande.
Ett parti som säger sig vilja vara ett arbetarparti – så mycket för deras syn på arbetets dag.
De skall inte – enligt dom – vara kopplade till vissa politiska särintressens historia och till det konfliktskapande och söndrande – att första maj firas i stort sett över hela världen har uppenbarligen undgått dom när det – som de säger – vill betrakta det som ett särintresse.
Tänkbara dagar istället för – är för Sverigedemokraterna – att ersätta första maj med Engelbrektsdagen, Valborgsmässoafton, statschefens födelsedag eller Annandag pingst – vad dessa figurer har med arbete att göra står oklart.
Förvånande dock är att man inte föreslagit Karl den XII:es födelsedag också.
Under senare år har dessvärre rena nazistiska organisationer utnyttjat arbetarrörelsens dag för att manifestera sina vidriga ambitioner vilket inget annat är än en ren provokation mot allt vad arbetarrörelsen står för.

306154_375550112491860_254329161280623_979855_851788230_nUt och demonstrera emot högerpolitiken.
Tyvärr är arbetarrörelsens dag på tillbakagång sedan lång tid tillbaka.
Därför är det – särskilt nu när det egoistiska nyliberala samhällsordningen är på väg att knuffa bort det solidariska samhälle arbetarrörelsen byggt upp under nära 100 år – viktigt att visa rörelsens muskler.
Den omfattar trots allt fler än de som vill skada eller undergräva arbetarrörelsen och det som hittills uppnåtts.

Annonser
Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. Your article is simply fabulous. It’s got a lot of interesting information that is well-written, engaging and intelligent. Your ideas are very smart and fresh. Thank you for creating such unique content for your readers.

  Gilla

  Svara
 2. Henrik

   /  1 maj, 2013

  Karl-Petter Thorwaldsson hade varit en bättre partiledare än Stefan Löfven.

  Gilla

  Svara
  • Hej Henrik och tack för din kommentar.

   Tja kanske du har rätt men Kålle är nu LO bas och som sådan har han möjlighet att också styra Löfvén i en riktning som gagnar LO medlemmarna. Hans krav är inte orimliga men de måste också finansieras. Personligen är jag övertygad om att många av LO:s förslag kommer att bottna i partiet också så jag ser tiden an med förhoppning och tillförsikt.

   MVH
   Björn Alvebrand / SAP Solna

   Gilla

   Svara
 3. Det allra mest upprörande är att vissa nazistiska organisationer börjat demonstrera på 1:a maj. Svenskarnas parti t.ex. De ser såklart sig själva som arbetarpartier och anser att de har all rätt att demonstrera på arbetarnas dag men att de kidnappar 1:a maj, det är att gå över gränsen. De som inte delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar ska hålla tassarna borta från vår dag.

  Gilla

  Svara
  • Hej Angelica!

   Jo jag tänkte notera detta också men nöjde mig med Sverigedemokraterna som ju de facto till och med lämnade in en motion i riksdagen för att avskaffa första maj som arbetarrörelsens dag. Tycker som du att när dessa nazistiska och fascist tillika främlingsfientliga partierna kidnappar vår dag då har man trätt över gränsen för all heder och moral. Vi känner ju väl till arbetarrörelsens värderingar som ju inte har något med fascismen att göra.

   Önskar dig en trevlig första maj.

   MVH/Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: