Moderaterna är de visionslösa väljarnas parti.


Ibland ger ungdomarna mig hopp. På Facebook tog jag del av denna insändare skriven av S-studenter i Dalarna.

S-studenter Dalarna

Vårt politiska arv inkluderar också rätten att öppet få ha en åsikt – en politisk vilja och ambition. Den rätten är kompromisslös. Vår politiska historia vilar på en grund – en Socialdemokratisk grund. Att inte inse det är att förneka sin historia. Att förneka sin historia kan bli dyrt för oss i framtiden – för det är genom vår historia vi kan se och förbättra vår framtid. Men – och motsatserna finns – inte minst vad avser våra politiska motståndare.

Jag är själv arbetargrabben som fick chansen och tog den. Den chansen hade aldrig förmenats mig om vi haft en annan politisk utveckling. Jag var den förste i min släkt – en arbetarsläkt – som fick förmånen att – utöver enhetsskolans alla årskurser och därutöver realskolan – studera på högre nivå. Det var många i min generation som tog den chansen. Jag tog det inte för givet, jag såg det istället som en förmån – en förmån skapad och genomförd genom decennier av politiskt hårt arbete. Det var min och mina förfäders representanter – Socialdemokratiska arbetarpartiet – som lade grunden till de möjligheter vi idag har. Motståndet har dock varit hårdnackat och är det fortfarande och kommer så förbli. Det är helt i sin ordning. Och nej – det är ingen uppgivenhet – det är så det skall vara. För trots min politiska färg och min inriktning inser jag att alla politiska åtgärder som Socialdemokratin genomfört inte alltid varit det bästa för alla – därför behövs det också andra infallsvinklar i det politiska arbetet. Risken för hegemoni blir därvid mindre.

Men – och det måste sägas – nyliberalismen kommer aldrig att erkänna vår politiska historia. Tvärtom den försöker i möjligaste mån demonisera Socialdemokraternas långa kamp för att ge alla samma rätt och möjlighet att utvecklas individuellt. Moderaterna är ett sådant parti som med en svekfull – närmast lögnaktig – agenda försöker och har försökt i decennier att demonisera vår politiska historia. För dem räcker det inte med att ”inte erkänna socialdemokratin” utan man vill förlöjliga och i all väsentlighet förmena de faktiska framgångar som Socialdemokratin medfört för vårt land. Per Schlingmann accentuerar detta på ett tydligt sätt när han i en intervju för Dagens nyheter fick frågan om Sverige är ett Socialdemokratiskt land och svaret blev ett nej – ur hans perspektiv. Schlingmann och alla inom moderaterna anser att den svenska statsindividualismen bygger på att Sverige i själva verket är ett land uppbyggt av radikal individualism – inte kollektivism. När valet närmade sig valde moderaterna att använda ”Föregångslandet Sverige” som sitt huvudbudskap – vem minns inte Reinfeldt när han hyllade Tage Erlanders politiska gärning och hur han själv ville fortsätta hans gärning – i det talet blev den nostalgiska upplevelsen så påtaglig att Reinfeldt utan att darra på rösten sade sig ha landsfaderambitioner. Valet 2006 blev en framgång för Moderaterna. Detta faktum måste ha gett Moderaterna ett euforiskt spel och att historierevidera högerns erbarmliga historia tog fart inom partiet. Det fanns en grund för det. Man är – trots allt – väl medveten om sin historiska bakgrund allt sedan Arvid Lindman – som tillhörde den moderata delen av högern – den vid tiden så kallade andra kammarhögern – i motsats till den av godsägare och gulaschbaroner dominerande första kammarhögern – tvingades införa  allmän rösträtt som ansågs vara oundvikligt – han ville dock kombinera det med ett proportionellt valsystem som skulle garantera högerns fortsatta existens – det var här Schlingmann, Borg, Reinfeldt med flera moderater i modern tid fick uppslaget att det var moderaterna som införde den allmänna rösträtten – att Arvid Lindman tvingades – mot sin vilja – inse att det var en oundviklig utveckling ingick uppenbarligen inte deras sinnesvärld.

Efter 37 år – 1932-1969 – med undantaget avbrott 1936 då den så kallade semesterregeringen ledde landet med bondeförbundets Axel Pehrsson-Bramstorp som statsminister – är det ofrånkomligt så att det är det Socialdemokratiska arbetarpartiet som satt sin prägel på landets politiska historia. Och det skall vi nog vara glada för.

Moderata arbetarpartietModeraternas mycket medvetna och strategiska omformulering av sitt politiska budskap innebar att man omdefinierade arbetarrörelsens begrepp samt gjorde dem till sina egna. Därtill har Moderaterna gjort sig till de ”Nya Moderaterna” genom sin högst framgångsrika, kampanj för att lansera sig som ett ”arbetarparti”. De använde samma begrepp som Socialdemokraterna – dock inte i syfte att emulera deras politik utan för att få människor att ändra sitt synsätt, så att de basala definitionerna av ord och uttryck som förknippats med röd politik förändras. Ordet ”arbetare” och allt som förknippas med det fick nya associationer. Hur man inte formade politiken efter väljarna eller anpassade sig efter samtiden, utan snarare formade samtiden efter partiet. Hur  partiet och dess nye partiledare – Reinfeldt – betedde sig i offentligheten kom att forma synen på partiet.  Vi blev knuffade i en viss riktning – en riktning som var medveten. Trots allt var det en i alla mått mätt  lyckad kampanj. Och när Moderaterna har oss där de vill är vi beredda att tro på vad de säger om sig själva – vi inser inte själva att det budskap vi finner oss yttra om partiet är en bild helt skapad av dem själva. Vi – den äldre generationen – får svårt att anamma denna revision av historien. Vår politiska kunskap – oavsett 384401_325271854164341_1621730411_npartifärg – motsäger en sådan förvanskning av den politiska historien – så varför genomförde moderaterna den nu? I idéprogrammet vandrar Reinfeldt som rakryggad förkämpe för allt det Moderaterna i verkligheten var emot, som gemensam välfärd, kvinnors rättigheter, kampen mot apartheid, miljökampen med mera. Att man nu kan göra detta är till stor del beroende på den nyliberala våg som sköljt över oss allt sedan 80-talet. 70, 80 och 90-tals ungdomen har – generellt sett – liten kunskap om den politiska kamp som Socialdemokratin tvingats göra för att vi idag har den välfärd vi idag har. Hur våra förfäder fick slå sig blodig – bokstavligt talat – för att uppnå de trygghetssystem som moderaterna nu tagit som sin uppgift att decimera till stora delar. Ändå är det vare sig historia eller nutid som är det bärande elementet i de ”nya” Moderaternas ideologi, utan visionslösheten. I deras idéprogrammet skriver man vackert om människans frihet, hur de vill förbättra för individen. Men ingenstans talas om hur samhället skall utvecklas till det bättre. Visionen om ett bättre samhälle är lika utrensad som moderaternas egen politiska historia genom dess förvanskning. Det är ingen tillfällighet. Fredrik Reinfeldt & Co anknyter till den liberalkonservativa idétradition som Stig Strömholm på sin tid formulerade som ”de frias visionslöshet”. Fria individer behöver inga samhällsvisioner. De har bara att söka sin egen lycka. Så framträder Fredrik Reinfeldt som ”hela svenska folkets terapeut”, han lyssnar på folket, han vet hur folk har det och han gör sitt bästa för att lösa folkets vardagsproblem – allt för många går på det.

Jag blir därför varm om hjärtat när jag läser ovanstående artikel av S-studenterna i Dalarna – Deni Beslagic och Jessica Halén – som försöker bemöta revisionen som tycks vara rotad inom moderaterna och dess ungdomsförbund. Jag förmenar inte det moderata ungdomsförbundets existens – tvärtom – de liksom övriga partiers ungdomsförbund behövs för att samhällsutvecklingen skall fortskrida mot bättre villkor för alla i landet inte minst för ungdomarna själva. Men man kanske borde börja med att lära känna sin historia först istället för att helt sonika revidera den att passa den nutid vi lever i. Detta gäller naturligtvis alla partiers organisationer. Inte minst viktig är det för moderpartierna att inse sitt ansvar därvidlag vilket knappast Moderaterna kan beskyllas för.

Annonser
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Visst är det så att många unga människor idag och till och med deras föräldrar inte vet hur hård kampen för välfärdssamhället var och exakt hur mycket moderaterna varit emot den kampen. Nu kommer jag inte ihåg hur mycket av arbetarklassens historia som skolorna faktiskt tar upp på samhälls- och historielektionerna men vad jag kan minnas var det inte särskilt mycket. Det var inte förrän jag själv valde att läsa en kurs om arbetarklassens historia på universitetsnivå som jag fick en ordentlig inblick i exakt hur hårt högern bekämpade vänstern och facket. Med en ordentlig inblick i vad moderaterna gjort för Sverige, eller snarare inte gjort för Sverige, gör det mig därför väldigt upprörd över att se hur de kidnappat vänstern värderingar. Kidnappat för att använda som en vacker fasad för att dölja allt det fula de egentligen är för.

  Gilla

  Svara
  • Hej Angelica!
   Jag vet att historielektionerna i skolan är synnerligen sparsamma idag med arbetarrörelsens historia. Det kan man ha många synpunkter på naturligtvis då skolan skall vara neutral i avseendet politiska värderingar. Men icke ity har arbetsrörelsen haft en stor betydelse under hela 1900-talet som påverkat människor i mycket hög grad och gör det även idag. Jag brukar själv föreläsa om arbetsrörelsens historia och de erfarenheter jag har av det är oftast mycket positiva med många frågor. Det glädjer mig att ungdomar – i likhet med dig – fördjupar sina kunskaper i det ämne som präglat vårt land under hela vår moderna tid. Ja jag är synnerligen ”förbannad” över varpå man från högern kidnappat vår historia. Dessutom modifiera densamme i avsikt att passa just moderaterna. Synnerligen upprörande – så jag har full förståelse för din egen upprördhet.
   MVH/Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: