Vadå ansvar?


ansvarsflyktStatsministern som tar ansvar utan ansvar för sitt ansvar…………. Kan man inte ta ansvar så brukar den ansvarsmedvetne delegera till närmast överordnad – men det kan ju inte Reinfeldt då han inte – i motsats till Göran Hägglund Kristdemokrat – inte har  någon överordnad därovan. Däremot är Reinfeldt väldigt duktig på att säga ”ansvar”. I sin sjätte regeringsförklaring nämnde Reinfeldt ordet ansvar hela 26 gånger i det tal han höll och som tog 23 minuter. Drygt en gång i minuten således – inte illa. Reinfeldt tycks gilla just själva ordet ansvar – ju mer ansvar han kan trycka in i sina tal-texter dess mer visar han att han är en ansvarstagande statsminister. Har man inga ambitioner eller förslag på ett framåtskridande arbete i riksdagen då kan man istället tala om hur mycket ansvar man skall ta. ”Det är tid för ansvar.” brukar han ofta säga eller ”Det är nu det är tid för ansvar”  och när det skall bli riktigt högtidligt då involverar han alla medborgare med följande slagkraftiga uttryck ”Det är upp till hela Sverige att ta ansvar.” Ansvar i ljuset av en mängd indragna utskottsmöten det är också en sorts ansvar – ansvar att inte arbeta fram förslag som kan föreläggas Riksdagen det är då mer ansvarsfullt att minska utskottens ledamöters arbetssituation.

Sällan brukar Reinfeldt säga att han själv tar ansvar – det är som sagt förbehållet andra. När den så kallade REVA-debatten var som hetast och där kritiken mot både polisens arbetsmetoder och regeringens regleringsbrev utfärdad för polismyndigheten tolkades som att polisen skall jaga misstänkta illegala invandrare med de metoder som gav upphov till kritiken då trädde en ansvarsmedveten statsminister och förklarade kort och koncist ”Inte mitt ansvar att säga vad som är rätt eller fel”. Att Ullenhag migrationspolitisk talesperson för Folkpartiet helt riktigt kungjorde att det var ytterst regerings ansvar  klargjorde Reinfeldt att han har inget ansvar i frågan. Att ta ansvar är inte bara att säga ordet ”ansvar”, det måste vara att se verkligheten. Pensionärer utsätts för orättvisor, infrastrukturen förfaller, bostadsbyggandet är på noll, resultatet i skolan sjunker och arbetslösheten är högre än när Reinfeldt tillträdde. Men likt tjuren Ferdinand som återvänder till sina älskade blommor under eken för att njuta dess dofter återvänder Reinfeldt till sitt älskade uttryck ansvar och tycks njuta varje sekund han får nämna ordet.

images (16)Men ibland läxar han upp sina egna ministrar när dom uttrycker sig oansvarigt. Minns Tobias Billströms offentliga klavertramp som bestod av en  formulering som väckte associationer till förkrigsvokabulären och rasbiologiska institutet och deras bild av de blondas finare egenskaper jämfört med de där andra – de som inte är blonda och blåögda. Efter ett par dagars tystnad eller betänketid kommenterade statsministern sin ministers omdömeslöshet –  han gjorde det hårt och skoningslöst för att visa att han är den borne ledaren som tar ansvar – där klargjorde han bestämt att han inte hade något förtroende för sin migrationsminister. Utgången var given – en ny migrationsminister skulle komma att presenteras. Men slutsatsen blev aningen chockartad – istället för avsked på grått papper skulle migrationsministern nu få börja bygga upp sitt förtroende igen!!!!! Att en minister kan sitta kvar trots att statsministern offentligt förklarat att han inte har något förtroende kvar – det är för mig en häpnadsväckande konstitutionell innovation. Detta har aldrig inträffat tidigare. Det var som om statsministern inte ville ta ansvar för innebörden av de ord han yttrade – som om orden levde ett eget liv vid sidan av regeringschefens ansvar att leda regeringsarbetet. Men jag förstår Reinfeldt – ministrar skall officiellt avgå av till exempel familjeskäl eller andra icke relevanta anledningar och på presskonferenserna skall den ”sparkade” ministern naturligtvis hyllas för sina insatser – särskilt om han eller hon är moderat.

När ministrar i hans regering godkänner – eller godkände bakom lykta dörrar – affärer likt den skandalomsusade NUON-affären på nära 100 miljarder då har helt plötsligt ingen något ansvar – jo – en kunde ju Reinfeldt skylla på. En sedan lång tid tillbaka avgången näringslivsminister – som tack och lov inte var moderat – fick ikläda sig ansvaret för den olyckliga affären. Reinfeldt som den ytterst ansvarige undanbad sig alla spekulationer om ansvar. Det är att ta ett ansvarsfullt ansvar det.

Reinfeldt har lyckats behålla höga popularitets – tillika trovärdighetssiffror – vilket förefaller smått otroligt mot bakgrund av alla misslyckanden, affärer och skandaler.  som fått ministrar att tvingats avgå så har statsministern lyckats på ett kort sagt ansvarsfullt sätt hålla sig utanför eller ovanför detta. Senast i Saudivapen-skandalen där Reinfeldts – ånyo – uttalande om att förvaret är ett särintresse. Vid den utrikespolitiska debatten krävde Urban Ahlin (S) att statsministern tar ansvar för de beslut regeringen fattat, som gjort ÖB både utbränd och därvid ifrågasatt den svenska försvarsförmågan. Men som en ansvarsfull statsminister är det otänkbart att erkänna fel och brister det är ju ett svaghetstecken som man naturligtvis inte kan visa då det kan slå hårt mot honom och hans självbild av att vara en stor statsman. Försvaret blir därmed klassat som ett särintresse – punkt slut.

images (8)Men det finns en annan talang som Reinfeldt besitter – selektiv minnesförlust. Den används särskilt i fall då ansvaret inte kan åläggas någon annan – och då förutsätter jag att alla möjliga varianter har gåtts igenom – även möjligheten att skylla på ärkefienden Socialdemokraterna som ju fått det föga smickrande uppdraget att stå för Reinfeldts regerings misslyckanden i snart sagt alla samhällsfrågor. När Konstitutionsutskottets årslånga granskning av Saudiaffären nådde fram till Reinfeldt då erkände han – sin vana trogen – inga fel och brister hade begåtts. I en intervju efter utfrågningen meddelade han den församlade journalistkåren att han överhuvudtaget aldrig varit inblandad i diskussioner eller förhandlingar om vapenaffären vilket tycks synnerligen märkligt med tanke på att avtalet med Saudiarabien varit uppe till beslut tre gånger under Reinfeldts regeringperiod. En känslig handling plockades bort ur diariet på regeringskansliet. En försvarsminister och en statssekreterare har avgått. Det förefaller orealistiskt att statsministern inte har informerats om en av de största vapenaffärerna på senare tid. Förnekelser, minnesförluster och diverse lögner står som spön i backen – det är att ta ansvar. Den selektiva minnesförmågan har här använts på ett för Reinfeldt ansvarsfullt sätt.

419195_3465721169959_247465647_nReinfeldt det är du som regeringschef som har det yttersta ansvaret för myndigheterna och regeringens ministrar. Det är beklagligt att man skall behöva påminna om en sådan sak. Du kan inte komma undan ansvaret hur mycket du än försöker. Ansvaret för hur regeringskansliet följer landets grundlag och offentlighetsprincipen ligger också på ditt bord Reinfeldt. Annie Lööf blåljög inför KU och tvingades be om ursäkt för detta.  Reinfeldt tar inte ansvar för det heller utan bollar tillbaka det till Lööf. I diffusa ordalag lovade Reinfeldt dock bättring efter den hårda kritiken från JO om att regeringskansliet förhalar utlämnandet av offentliga handlingar och därmed försvårar medias granskning. Att människor ljuger eller serverar halvsanningar och sist men inte minst tar till  selektiva minnesförlusten i akt och mening att undandra sig ansvar är inget ovanligt hos ansvarslösa människor. Men när landets högsta ämbete besitts av en person som utövar samma talanger då är det allvarligt – och det som förvånar mest är att Reinfeldt intar ett högt förtroende hos medborgarna.

Läs gärna denna blogg som beskriver hur Reinfeldt skyller på alla andra – inget är hans fel.

Annonser
Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. Lars Karlsson

   /  20 maj, 2013

  Hej Björn!

  Alltid lika intressant att läsa din blogg.
  Tänkte bara fråga en sak:
  Jag brukar skriva insändare i min lokal-tidning under valåren.
  Och jag har kämpat so en dåre med att få folk förstå vad dom röstar på.
  Jag fick tyvärr i princip 100% rätt om hur det skulle bli efter 2006.
  Så till själva fråga, kan jag få citera ur dina bloggar ibland när jag själv ibland inte hittar mina egna formuleringar?

  Mvh

  Larte

  Gilla

  Svara
  • Hej Lars!

   Tack för att du läser och finner min blogg intressant – det glädjer mig mycket.

   Som svar på din fråga – självklart får du citera allt i bloggen som hjälper dig i ditt arbete att övertyga om hur felaktig denna högerregering är. Därvid har du mitt fulla stöd då vi – som jag förstår – slåss för samma sak. Det känns hedersamt att få bli citerad i det arbetet – så använd allt som du finner hjälper dig.

   Tack igen Lars för dina värmande ord – det betyder mycket för mig.

   MVH/Björn

   Gilla

   Svara
   • Lars Karlsson

     /  20 maj, 2013

    Tack Björn, det var jättesnällt.
    Dessutom har du så mycket bättre analyser än vad jag har.
    Men samma mål har vi definitivt.
    Jag skäms idag över hur svenska folket kan ha varit så blinda. okunniga och själviska att de två val i rad röstat fram denna allians.
    Dessutom förstår jag inte hur Socialdemokraterna aldrig bemöter Alliansen förljugna och skymfande påstående om bidrags-samhälle som S anklagas för att vilja återinföra.
    Om det gäller bidrags-samhälle så har väl det aldrig funnits så många bidrag som det finns idag?

    Gilla

  • Hej Lars!

   Svenska väljare – eller rättare sagt – medelklassen blev nog duperade av Moderaternas vänsterjargong samt att man mutade medelklassen med jobbskatteavdrag eller rättare sagt riktade skattesänkningar.
   Att Socialdemokraterna är väl tystlåtna över högerns ständiga mantra beror kanske mest på att det spottas ut i en sådan takt att ingen hänger med. Men jag vet att – bland annat Ylva Johansson – inte skräder orden i riksdagsdebatterna. Men visst mycket mer behöver göras.

   Lars om vi inte röstat på denna nyliberala regering så tycker jag inte vi har något att skämmas för – men visst jag förstår dig – man trodde ju i sin enfald att väljarna kunde varit mer kloka än att ge köttstycket till lejonen på det sätt som skedde.

   Ha det bra Lars och det känns bara trevligt om jag kan vara till hjälp i vår kamp för ett mer rättvist Sverige.

   MVH/Björn

   Gilla

   Svara
 2. Tack Björn för en toppenblogg!
  MVH
  Annkatrin

  Gilla

  Svara
  • Tack AnnKatrin jag blir verkligen glad att bloggen är omtyckt. Jag kan lova att den fortsätter och inte bara det jag kommer att intensifiera den ända fram till valet. Minsta lilla orättfärdiga handling kommer att tas upp – inget får glömmas.

   MVH/Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: