Vad betyder ett sammanhållet samhälle för Moderaterna och deras ”hangarounds”?


husby11Vad bryr sig ungdomar om demokratiska spelregler när demokratin skiter i dom? Det som skedde nu senast i Husby strax norr om Stockholm kan vara just ett utlopp för frustration – ingen ser oss ingen lyssnar på oss. Händelser som det inträffade i Husby är egentligen ingen ovanlighet. Ungdomar protesterar på  det sätt som ger mest uppmärksamhet – inte alla naturligtvis men allt för många – och är ett sätt  att visa att vi finns också.  Jag försvarar inte våldsamheter eller materiell förstörelse som så ofta blir resultat av dessa upplopp – inte bara i Husby utan – Tensta, Rinkeby, Rosengård med flera andra platser – lika ofta invandrartäta bostadsområden – tvärtom polisen måste ingripa mot all sådan materiell förstörelse och visa att samhället inte accepterar sådana protester. Men dessa rop och dessa upplopp kommer inte att upphöra förrän den politiska utvecklingen inkluderar alla, även våra ungdomar – ett slut på ”vi och dom” tänket som främst denna högerregering infört.  Att samhällsklimatet har förändrats är det nog få som inte inser – ett hårdare klimat där grupper ställs mot varandra. För Sverigedemokraterna drar man sig inte för att dra paralleller mellan en dålig utveckling i skolan eller vanvården på en del vård- och omsorgsföretag kopplat till – som de uttrycker det – massinvandringen. Moderater och deras ”hangarounds” tar naturligtvis avstånd från sådana kopplingar officiellt, men verkligheten talar ett annat språk. Reinfeldt med flera moderater drar sig inte heller för att exkludera grupper i samhället som en förklaring till vissa samhällsproblem – hörde vi inte Reinfeldt minimera massarbetslösheten som ett problem som inte existerade hos svenskar mitt i livet, eller hans migrationsminister som ansåg att det var inte gamla blonda damer som gömde flyktingar, eller Moderaternas partisekreterare som ansåg att vi har Sverigedemokraterna att tacka för att invandringen ställts i fokus. Alliansen säger sig vara för att arbeta för ett sammanhållet samhälle men de politiska åtgärder man genomfört och har för avsikt att genomföra – om de får fortsatt förtroende, vilket Gud förbjude – har i allt väsentligt alienerat samhället och det blir i det sammanhanget synnerligen patetiskt att – som främst moderaterna gör – vurma för en minimering av utanförskapet i arbetsmarknadspolitiska termer. Det är knappast ett samhälle – där grupper skall definieras som ”vi” och ”dom” som vi behöver.

Alliansens valplattform 2010Det blir inte heller hållbart när statens myndigheter – som i fallet Husby såväl som på många andra platser – kallar ungdomarna – och i förekommande fall också vuxna människor – för allehanda förnedrande och rasistiska invektiv som står att finna. Sådant beteende spär bara på det redan tidigare främlingsfientliga attityder och selektering av människor som sker i samhället. Polisen blir i det fallet statens – läs regeringen –  förlängda arm och ungdomarna tar sig rätten att protestera genom att finna direkta orsaker som kan tända den gnista som pyr. I Husby skulle orsaken vara fallet med den gärningsman som hotat andra och gjort utfall mot polisen varvid polisen ansett sig föranledd att skjuta mannen så olyckligt att han senare avled. Jag kan inte tro på att detta skulle vara en huvudsaklig anledning – möjligen en anledning att tända den pyrande gnistan men inte att man av den anledningen skulle ställa till med ett upplopp med sönderbrända fordon och rena gatlopp i avsikt att förstöra så mycket som bara är möjligt.  Nej jag tror man får finna andra grundläggande orsaker. Det är naturligtvis en lätt väg för myndigheter och media inklusive politikerna att förklara dessa upplopp på ett sätt så att det samhällsklimat som vuxit fram genom successiva sociala neddragningar – till högerns fromma – inte kritiseras i dessa sammanhang. Jag håller med Peter Johansson så som han skriver på bloggen ”Röda Berget” ett mycket klokt konstaterande;

Så länge stora delar av svenskarna och folk som lever i Sverige är marginaliserade och lever i ett verkligt utanförskap (inte Schlingmann-hitte-på) kommer upplopp av den typen vi såg i natt att flamma upp med ojämna mellanrum.

reinfeldt_svenskar-300x215Ungdomar vill ofta se snabba resultat, de har åsikter och framförallt vill de känna sig inkluderade i samhället. Det duger inte att hävda i olika sammanhang att våra ungdomar är det viktigaste vi har eller att säga att våra ungdomar är vår framtid för att sedan ”skita” i dom när det kommer till politiska beslut. Ungdomar kräver kräver lika mycket respekt – som vi själva kräver. Att inte lyssna på ungdomarna och deras åsikter kommer att skapa problem i framtiden – det har redan skapat problem och problemen kommer att växa om inget görs för att förändra samhällsklimatet. Vad avser Husby – som är en arbetarstadsdel och  sorterar under Stockholmsalliansen – har åderlåtningen av den samhällsservice för de lokalboende varit märkbart synlig – och inte helt utan protester –  under Alliansens korståg mot allt som betecknas som ”offentlig” verksamhet. I Husby och Järva har Stockholms Alliansen i stort raderat all slags samhällsservice för de boende i Husby och Järva  – lokala postkontor, Försäkringskassan, vårdcentraler och skolor för att bara nämna några. Politikerna beslutar över huvudena på lokalbefolkningen och det medborgarhus där lokalbefolkningen skulle kunna träffas och föra fram synpunkter och förslag på förbättringar inom stadsdelen överläts på Röda Korset av någon för mig okänd anledning. Röda Korset insåg snart att de inte hade ekonomi för att fortsatt bedriva verksamheten varför man ville återföra medborgarhuset på Stockholms stad – som nu vägrar att befatta sig med det – varken nu eller framdeles.  Inte särskilt konstigt att detta sammantaget föder frustration när man stryper medborgarnas möjligheter att komma till tals – till slut tänds den pyrande dialoggnistan som får sådana olyckliga följder för många boende. Husbyborna själva slår ifrån sig när talet om en våldsam gärningsman attackerade polisen och – som enligt media – skulle vara orsaken till upploppet. Media har en förmåga att se det enkla och rapportera det som ett problem förorsakat av kriminella ungdomar utan andra krav på bakomliggande orsaker – när sedan mediarapporteringen upphör – ja då har allmänheten fått sitt önskemål tillgodosett men de bakomliggande orsakerna består. Kravet hos Husby och Järvaborna har sedan lång tid varit ett önskemål att få till stånd en verklig dialog mellan de lokalboende och ansvariga politiker i stan. Kraven är inte orättfärdiga, man vill bevara samhällsfunktioner och samhällsnyttiga verksamheter, satsningar på kultur och skola måste få större resurser – menar man – för att kunna skapa en hoppfull generation. Allt vad Alliansen gjort är att sänka skatter, se till att högavlönade får möjligheter att göra än större avdrag och till sist finns inga pengar kvar. Leo Ahmed, ersättare i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd för Vänsterpartiet uttrycker följande tänkvärda slutsats;

Staden borde räkna ut vad en  kvälls polisinsatser kostat det gemensamma och imorgon kväll istället för att satsa de pengarna på föreningar ute i området.

SDMen istället för respekt för kraven bemöter man de boende – via polismyndigheten – med allehanda rasistiska invektiv och media finner orsaker som bättre säljer lösnummer.  Detta är slående i samtliga fall av de upplopp som skett och med stor sannolikhet kommer att fortsätta främst i områden där fattigdom och hopplöshet breder ut sig. Det här är ”gödsel” för Jimmie Åkesson och hans parti. Det är ungdomarna som tar stryk, det är ungdomarna som till slut tappar framtidshoppet och inte ser någon annan utväg än att ställa till skadegörelse genom dessa upplopp. Det är en tragisk samhällsutveckling. Sedan undrar vän av ordning hur Sverigedemokraterna lyckats få så mycket stöd i väljaropinionen när media och myndigheter letar efter syndabockar istället för att se de verkliga bakomliggande orsakerna. Nedmontering av välfärd göder och föder sådana partier och högerpolitiker och media krattar manegen för fascism och rasism i samhället. Hurra vad vi är bra!!!!!!!!

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

2 kommentarer

  1. Hans B

     /  20 maj, 2013

    Det är en sviken generation som reagerar och regeringen har bara en lösning!JOBBSKATTEAVDRAG.Mvh.

    Gilla

    Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: