Fredrik Reinfeldt varför brinner det inte i Täby, Lidingö eller Vellinge?


538250_3690483418914_1180102076_32834462_77208988_nNågon frågade – varför brinner det i Husby, Tensta eller Rinkeby med flera förorter och inte i Djursholm, Waxhom, Täby eller Lidingö? Kan statsministern ge oss svaret? Han vill inte!!! För då skulle sanningen om moderaternas sorteringspolitik framträda som neon i nattens mörker. Då är det bättre att nattens mörker lyses upp av bränder och luften tjocknar av röken från brinnande däck på alla de bilar som stuckits i brand av ungdomar i just de förorter som statsministern och övriga politiker ogärna bosätter sig i. Journalisterna – gamar – ger sig ut i förorterna för att beskåda och delge alla andra det förfärliga som sker i de områden där man normalt inte sätter sin fot – bara när det är upplopp och skadegörelser för det säljer bra. Få journalister försöker beskriva de bakomliggande orsaker som legat och pyrt i åratal egentligen. En som ändå gör det är Anders Lindberg som mycket träffande skriver hur högern gör sig dum om Husby. Han åskådliggör verkligheten och beskriver resultatet av moderaternas klasskrig där den fattiga förortens invånare reduceras till en samling kriminella våldsverkare eller arga unga män och ropar på att det behövs ännu mer poliser för att stävja våldet och förstörelsen – kanske det är så för våldet och den materiella förstörelsen är oacceptabel – men fortfarande måste man förstå bakgrunderna – inte lämna dessa bakom sig när bränderna slocknat och röken skingrats och förorten slagit sig till ro. Reinfeldt och hans moderater ser inte att deras sociala nedrustningspolitik får konsekvenser – ett gigantiskt misslyckande. Den liberala pressens journalister beskriver istället  de invandrartäta områdena som ett exotiskt utflyktsmål där man kunde handla billiga grönsaker – ett annat land ett ställe vi känner igen oss i på semester utomlands. En annan journalist beskriver den journalistiska exalteringen synnerligen klockrent vilken jag citerar här nedan;

För många journalister är detta tillfället som de har väntat på – att få åka ut till den mytomspunna förorten och glufsa i sig av det smörgåsbord som erbjuds. För i den brinnande förorten frodas den journalistiska drömmen. Här hittar man snabbt drabbade butiksägare, oroliga boende, svettiga poliser och fritidsledare som kan leverera några citat om vikten av fler fritidsgårdar. Äntligen ska de få betrakta de där kriminella invandrarkillarna i utanförskap, som de hittills bara läst om eller sett i tv-reportage. Väl på plats håller de sig på behörigt avstånd. De ställer några snabba frågor till den där butiksägaren som precis har fått samma frågor av tio andra journalister. De klarar av en inplanerad intervju med den polischef som fått i uppdrag att hantera medieuppbådet. För att eventuellt spetsa till det slänger de några frågor till en orolig tant som blickar ut över spektaklet från en balkong och undrar vad som händer med Sverige. Därefter åker de hem till redaktionerna där upphetsade och nyhetstörstande chefer kräver snabb leverans av tv-inslag och nyhetstexter. De skriver, redigerar och kör ut resultatet snabbt som attan, med rädsla av att vara sist med det senaste i mediehetsen. Efter en stressig dag åker de hem till sina innerstadslägenheter, ser över sin örtagård på balkongen och somnar med gott samvete, i tron att de har gjort en god journalistisk samhällsinsats. Tidningsupplagorna säljer som smör och antalet klickningar på webbtv-tjänsterna slår rekord. Pengarna rullar in till mediebolagen. Reportrarna är glada och får fett med cred av sina arbetskamrater. De klarade eldprovet och kan nu gå vidare i sin journalistiska karriär. (Joacim Lamotte)

548627_10152161193625647_1937366733_nI krig finns aldrig några vinnare inte heller i de brinnande förorterna – men är det inte en sanning med modifikation? Det finns vinnare i det kriget och det är nyhetsmedia. Resten är förlorare en del mer än andra. Det känns som en återkommande repris med rapportering om skrikande poliser med dragna batonger och pistoler – barn, ungdomar och unga vuxna som springer – stenar som viner genom luften, bilar som står i brand, fönster som krossas. Vi vänjer oss  – vi har accepterat att vissa stadsdelar har degraderats till ett andra klassens Sverige. Där ambulanser och brandbilar försenas i sina livsviktiga insatser för att de måste invänta eskort från polisen. Människors liv står på spel och det finns redan alltför många exempel på vad det innebär när vi som samhälle misslyckas. Husby är resultatet av ett gigantiskt misslyckande – jag skriver det gång på gång och skälet är den utsorteringspolitik som förts och förs. Tro nu för all del inte att högern är ensamma att lastas för sitt obefintliga ansvar för detta gigantiska misslyckande. Tidigare regeringar får ta sin beskärda andel av detta misslyckande – högerns politik har fått gnistan att tändas slutligen. Klasskillnaderna har under högern accentuerats på ett tydligt sätt genom – för en stor andel av befolkningen – förändrade villkor i socialförsäkringarna, förändrade skatteregler eller en arbetsmarknadspolitik som inte ens går på tomgång. Det är nitlotterna som dragits av just de boende i dessa segregerade områden – eller så kallade miljonprogramområden – där endast den fattige har råd att bo. Arbetslösheten i dessa områden är skyhög – ungdomarnas kreativitet och engagemang stryps eller begränsas helt av lokalpolitikerna där fritidsgårdar, kulturevenemang och andra sociala inrättningar flyttas eller helt sonika dras in av ekonomiska skäl. Varför satsa på dessa områden där det växer upp ungdomar utan framtidstro utan hopp om att någonsin få bidra till samhället eller tjäna en egen slant. I Husby – som ett av många exempel – är förvärvsfrekvensen omkring 40%. I landet som helhet är den 65%. Det är i den först angivna siffran man speglar detta misslyckande – det onda för att ge uttryck åt alla som bara ser en yta av problemen. Och den enda slutsats denna regering förmår är att som Reinfeldt uttrycker det ”Jag ska understryka att kärnan utgörs av unga arga män som tror på våld som metod” och hukar sig därefter när frågan om vilket ansvar regeringens politik har för uppkomsten av dessa arga unga män.

563995_445336335512052_264812537_nHusby Järva regeras av Stockholms stadshus politiker där Alliansen med Sten Nordin (M) sitter vid styrspakarna. Han är således lokalpolitisk ansvarig för stadsdelen Husby ingående i Västerort. Har Sten Nordin – som ansvarig för alla de nedskärningar som skett i stadsdelen ännu uttalat sig? Eller har också han drabbats av den – uppenbara – genetiska åkomma som hans partikompis Reinfeldt lider av? Det är nämligen lokala politiska beslut som drabbat Husbyborna också – bland annat. En sedan tidigare social misär har förstärkts av Alliansens beslut att dra ner på bland annat ungdomsverksamheten, nedläggning av skolan, förflyttning av vårdcentralen, minskat anslagen för kulturevenemangen i stadsdelen bland mycket mer – och detta i ett område som är starkt förknippat med en företagarkultur där Ericsson är den största. En strukturplan för Husby skulle genomföras över huvudena på de lokalboende som protesterade vilt vilket slutligen fick moderaterna att ändra sig – ”Vi ser ingen anledning att gå vidare med förslaget efter det motstånd vi mött” – men det var endast tomma ord – man lyckades avslöja att moderaterna hade för avsikt att smyga igenom hela förslaget med så lite information som överhuvud taget tänkas kan. Frågan lyftes därefter under den spektakulära ockupationen av Husby träff på vårvintern 2012. Husbyborna har gjort mycket för att komma till tals vad avser utvecklingen inom deras område men man har mött hårdnackat motstånd från politiker som tar besluten över huvudena på de lokalboende. Är jag förvånad över att ett sådant föraktfullt beteende från politikerna i stadshuset mot de lokalboende slutligen utmynnar i frustration och som tar sig uttryck i de våldsamheter med materiell förstörelse som en följd? Svaret är nej!

SDSverigedemokraterna blåser liv i debatten med ny retorik – ”invandrarvåld”  och pekar ut invandrare som mer våldsbenägna än svenskar vilket kravallerna i Husby är ett tydligt tecken på enligt dom – och en anledning att underblåsa främlingsfientligheten och främja rasismen för att vinna stöd för deras absurda invandringspolitik. Förslag från ledande Sverigedemokrater att utfärda undantagstillstånd och utegångsförbud bör införas i invandrartäta områden för att förhindra upplopp, skadegörelse och våld enligt dom.  De anser att polisen ska få ”använda de hårda tag som krävs” vilket betyder att polisen skall ges rätt att skjuta människor med gummikulor, använda tårgas och vattekanoner. De som bryter mot utegångsförbudet ska omgående frihetsberövas och ”försättas med handfängsel och placeras i bussar. Icke-svenska medborgare ska prövas för utvisning”. Den som gett uttryck för detta är partiets rättspolitiske talesperson Richard Jomshof – en skrämmande och synnerligen populistisk tanke och förslag – sen när har man lyckats stävja våld med våld? Kan vi inte utfärda både undantagstillstånd och utegångsförbud för alla Sverigedemokrater istället? Det om något skulle kunna linda in en del av de rasister och fascister som får härja fritt i allehanda medier och uttrycka sin oftast mycket ytliga åsikt. Åsiktsfriheten har en tydlig baksida och den har Sverigedemokraterna skickligt utnyttjat.

Annonser
Lämna en kommentar

10 kommentarer

 1. Skarpt och träffsäkert. Skrev själv i ämnet raserad välfärd och trygghet idag.
  /Ny följare

  Gilla

  Svara
  • Tack lewjwan !
   Tog del av din blogg och gillade vad jag där läste. Det är glädjande när man förstår att det alltid finns bakomliggande orsaker till alla handlingar – ofta inriktar man sig på själva handlingen som sådan och tar naturligtvis avstånd från dessa odemokratiska våldshandlingar med materiell förstörelse som en följd – men bakom våldshandlingarna finns det alltid orsaker.

   Jag är glad att du tyckte om artikeln och uppskattar din kommentar och hoppas du återkommer ofta.

   MVH/Björn Alvebrand

   Gilla

   Svara
 2. Thomas Olsson

   /  23 maj, 2013

  Detta med pajkastning är inressant, hur kan någon tro att detta endast handlar om moderater eller sossar.Alla måste ju dra sitt strå till stacken och inte skylla på politiker. Man kan ju undra om det är någon annan än jag själv som ska leva mitt liv.

  Gilla

  Svara
  • Thomas!
   Ingen varken kan eller ska leva ditt liv. Men du liksom alla andra formar ditt liv utifrån de förutsättningar som finns. De allra flesta förutsättningar deklareras av just politikerna såväl på riksplanet som lokalplanet. Finns det – som ett exempel – inte tillräckligt med studieplatser för att politikerna har bestämt så av olika skäl då blir det en lott för dig och alla andra om möjligheten öppnas. Våra möjligheter – inte alla – styrs i hög grad av politiken. Att protestera eller kritisera alternativt berömma förd politik är och kommer aldrig bli pajkastning – det är vår absoluta rätt i samhället. Fråga dig själv varför detta våld och denna massförstörelse sker – den materiella förstörelsen ligger självklart på individen – sådana protester är oacceptabla och det är jag övertygad om att du själv inser. Men som vid alla protester, manifestationer eller kritiska obstruktioner finns det en anledning. I detta fall framgår det av min artikel. Det finns en rad andra som med vetenskaplig grund uttrycker i princip samma kritik som jag själv anför. Den rätten får aldrig tas ifrån oss.

   Tack för din kommentar Thomas!

   MVH/Björn Alvebrand

   Gilla

   Svara
   • Björn; ”Ingen varken kan eller ska leva ditt liv”
    Ledsen men jag kan inte hålla med dig där.
    Myndigheterna styr mitt liv och här finns inga egna val. Här leker lekmän experter och sätter sig över experternas utlåtanden och förstör andras liv. Jag har inte fått göra några val – de bestämde åt mig och gör fortfarande 😦
    Det är bedrövligt att vi lägger våra liv i andras händer och de fattar beslut över våra huvuden som om vi vore robotar. Ibland hanterar de oss som om vi vore avskum från undre jorden som ska utrotas…

    Gilla

   • Hej ciccihoff !

    ”Ingen varken kan eller ska leva ditt liv” Betyder precis som det står. Men – jag är också väldigt väl medveten om att så inte är fallet för många. Politikerna skall arbeta för att ge erforderliga förutsättningar för envar att själv göra de bedömningar som bäst lämpar för dig. Så är det inte dessvärre. Myndigheterna skall vara medborgarnas serviceorgan med syfte att stödja dig och alla andra i de val man själv valt inom ramen för de förutsättningar som politiska beslut gett medborgarna. Så är det inte heller. Det är snarare så att myndigheten arbetar för att skydda sig själv i görligaste mån och då blir resultatet att du och alla andra har inga eller mycket begränsade möjligheter att göra egna val. Inom myndigheterna råder det också ofta en kultur av ”vi vet bäst” eller du ”vet inte ditt eget bästa” Försäkringskassan är ett sådant tydlig exempel på myndighetsmissbruk – som många kritiserar men inget förändras av det enkla skälet att myndigheten vill inte släppa på deras egen roll – det vill säga att fullfölja tesen ”vi vet bäst”. Om du vänder på mitt citat ur detta perspektiv så förstår du säker att det jag menar är att myndigheten varken har kunskapen eller förmågan att leva ditt liv trots att de försöker och du tvingas in i det ofrivilligt just för att myndigheten lever med denna kultur att de vet bäst vad som är bäst för dig och ditt liv.

    Visst är det bedrövligt att vi medborgare tvingas in i den myndighetskultur som råder – det är inget val som varken du eller någon annan gjort som tvingas använda sig av detta ”serviceorgan”. Utgångspunkten för alla myndigheter så som Försäkringskassan – som ett exempel – är att delge dig de alternativ som finns att tillgå därefter är det ditt beslut att välja det alternativ som bäst passar dig och inte myndigheten. Det handlar om rejäla strukturförändringar där människans behov går först och inte myndighetens behov – ett serviceorgan för medborgaren således. Det är inte så konstigt att det föds en sådan inställning ”som om vi vore avskum från undre jorden som ska utrotas…” när de som tror sig veta vad som är bäst för dig.

    MVH/Björn

    Gilla

 3. Hans B

   /  22 maj, 2013

  Vi har en delvis förlorad generation p.g.a.moderatpolitiken och alla dessa egentligen förtvivlade ungdommar som reagerar med våldsamma upplopp kommer att behövas framför allt skola,vård och omsorg men då behövs angagerade politiker.m.m!Mvh Ps.SD glömde att ta med järnrören!!!

  Gilla

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja jädrar a nåda järnrören glömde jag 😀 nåja – men du har rätt i vanlig ordning vi har en redan förlorad generation och jag tycker synd om dessa ungdomar som tappat tron på samhället inmte minst på sin egen förmåga när den motarbetas så intensivt av dessa moderater.

   MVH/Björn

   Gilla

   Svara
 4. lasse

   /  22 maj, 2013

  Fotboll Allsvenskan Herr DIF
  Reinfeldt:Vi accepterar inte hot.http://www.dn.se/sport/fotboll/reinfeldt-vi-accepterar-inte-hot
  Oroligheterna Husby
  Reinfeldt: Husbyborna måste visa att de accepterar inte detta .
  Vi och dom blir allt tydligare !!http://www.dn.se/sthlm/reinfeldt-husbyborna-maste-visa-att-de-accepterar-inte-detta

  Gilla

  Svara
  • Tack Lasse för dina länkar – dessa ger ännu ett uttryck för det journalistiska och politiska falskspel som förekommer.

   MVH/Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: