Hurra ropade Gulaschbaronerna – nu kommer återbäringen!


Ett moderat samhälleNoterar att många företrädare för Alliansen ofta brukar skryta vitt och brett om vad man åstadkommit med tillägget – ”men mer finns att göra givetvis”. Skall jag tolka det som att man inte nått slutmålet – att göra fattiga fattigare och rika rikare? Det finns ett fog för den tesen. Att inkomstklyftorna ökat dramatiskt under den moderatledda regeringen är medveten klasspolitik alá Moderaterna ”det riktiga arbetarpartiet”. Vad man lyckades med i valet 2006 var att slänga ut lite mutor av halvätna benrester åt medelklassen i form av jobbskatteavdrag sedan raskt över till fastighetsbeskattningens avskaffande. Den ersattes med en ”platt” kommunal avgift – lika för småhuset i Vilhelmina som för paradvillan i Danderyd. Avskaffandet av fastighetsskatten kostar statskassan 16,3 miljarder kronor. Varav 10,3 miljarder plockas in via den kommunala avgiften. Som egentligen inte är någon kommunal avgift. Staten lägger nämligen beslag på hela summan genom en avräkning på statsbidragen till kommunerna. Detta är inget annat än ett klassmässigt innehåll i högerpolitiken. En progressiv skatt –  byggd på taxeringsvärdet – ersatt med en avgift lika för alla. Vilket gör de med stora fastigheter i attraktiva områden till vinnare. Medan de med små hus i mindre attraktiva områden inte kommer att tjäna en endaste krona. Många har fått – tvärt emot vad högern påstod var mer rättvis beskattning – sin fastighetsskatt höjd istället och  Gulaschbaronerna i Danderyd har tjänat stora pengar. Aftonbladet rapporterade följande efter en granskning av hur den avskaffade fastighetsskatten slog på vissa grupper i samhället;

Tommy Eriksson i Danderyd – strax norr om Stockholm – tjänar 13 000 kronor i månaden på regeringens politik. Arbetslöse Stefan Persson i Bygdeå i Västerbotten går 1 200 kronor back.

Hurra ropade Gulaschbaronerna – nu kommer återbäringen!  När förmögenhetsbeskattningen avskaffades. Vi kommer givetvis att återinvestera pengarna i samhället. Så har det låtit när Sveriges rikaste har diskuterat de återvunna privilegier som den moderatledda regeringen hovsamt gett till den rikaste andelen av befolkningen. Redaren Dan Sten Olsson – som styr tidigare börsnoterade Stena Line-koncernen – säger följande ”Det ger större utrymme för fler investeringar” utan att närmare precisera vilka investeringar han har i åtanke. De som har stora förmögenheter och ekonomiska marginaler måste i ökad utsträckning bidra till det gemensamma. Det är ett grundläggande rättvisekrav att de mest välbeställda också ska bidra till statskassan på ett bättre sätt än idag. Ingen ska inbilla sig att de rikaste kommer att få frisedel efter ett eventuellt regeringskifte säger Peter Hultqvist – socialdemokratisk riksdagsledamot och ordinarie ledamot i utbildningsutskottet.

inkomstklyftorMen den målmedvetna högerns iver att fördela dom ekonomiska resurserna från den allra fattigaste andelen av befolkningen till de rikaste slutar inte med avskaffad fastighetsskatt eller förmögenhetsskatt. RUT- och ROT-avdrag är ytterligare gåvor som tillfaller de mest bemedlade – trots Svenskt Näringsliv med allehanda underorganisationers – massiva försök att förmedla en annan bild av verkligheten. Inget annat än borgerlig propaganda som med välvilligt – till mer än 80% av det nyliberala mediautbudet – skall tuta i svenska medborgare all sköns skit för att förbise verkligheten.  Ännu har vi inte sett effekterna av den sedan ett halvår införda läxhjälpen inom RUT-avdraget. Men sannolikt följer det samma mall som vad avser städhjälp inom RUT – vilket skulle betyda att det återigen är de som bor i Vellinge, Danderyd och Lidingö med fler rika kommuner – där den bemedlade massans barn i större omfattning än i de fattiga enklavernas barn boende i Rinkeby, Husby eller Rosengård – för att nämna några exempel – skall kunskapsmässigt hållas nere på en nivå som passar Gulaschbaronerna. Det är ett ovedersägligtimages (36) faktum att det är lättare att styra de okunniga än de kunniga. Det är skrämmande hur man ser på dessa avdrag som tillfaller de mest bemedlade i samhället. Skattebetalarnas förening tycker allt som oftast om att vädra sina unkna åsikter. Att – innan svarta tjänster legitimerades av högern -var det bara ett sätt att försöka behålla sina egna pengar – nu får ju hela det arbetande folket solidariskt bidra till de bemedlades möjligheter att få hemmet städat och barnen en läxhjälp. Men att ”bidragsfuska” är att sno åt sig andras pengar Skattebetalarnas förenings förklaring till skattefiffel och köp av svarta tjänster är helt enkelt att skatterna var för höga och skattesystemet absurt. Skattebetalarnas förening torde idag vara nöjd med utvecklingen – när omfördelning av skatter och ekonomiska gåvor tillfaller den andel högern vurmar mest för. Skattebetalarnas förenings åsikter är en allmän åsikt hos Moderaterna främst. Finns det någon som har hört några förslag från högern för att minska risken för fiffel bland de ekonomiskt sämst ställda? Jo då – alla förslag går ut på ett hårdare kontrollsystem.  Legitimera skattefusk och svarta tjänster för de rika och hårdare kontroll för de mindre bemedlade. Jämnlikt!!!!!

Att leva som man lär har fått helt andra dimensioner i högerns samhälle idag. Citerar gärna Erlander som i ett tidigt skede – när Harpsund skänktes till staten till gagn för Sveriges statsministrar – var skeptisk till herrgården – ”tjänstefolk och överklassvanor passar sig inte för en social­demokratisk statsminister”. Men det passar alldeles utmärkt för elitister, överklassen eller som jag gärna uttrycker det – Gulaschbaronerna.

 

Annonser
Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. Hans B

   /  6 juni, 2013

  Fastighetsskatten var en del i skatteöverenskommelsen 1991.Det enda som är kvar i stort sett är värnskatten,Jag hade en diskussion på nätet med en riksdagsledamot (M) från Sollefteå om jobbskatteavdraget.Hon påstod att alla fick 1800kr i mån.i avdrag men efter hänvisning från mig till http://www.jobbskatteavdraget.se där man kan se att 17000/mån ger 1300kr i skatteavdrag och 50000/mån.ger >4000kr Jag fick inget svar! Mycket typiskt av moderater att man möts av tystnad när sanningen kommer fram.Sen när det gäller Rut och Rot så bör båda skrotas.Det är ensamma mamman med 2-3 barn som behöver läxhjälp och Rotpengarna kan satsas på ex.modernisering av miljonprogrammet.Jag flyttade själv in i en sån lägenhet 1969 i Flemmingsberg.Mvh.

  Gilla

  Svara
  • Ja Hans sant som du säger och bra att du lyckas påtala de faktiska konsekvenserna av jobbskatteavdragen. Det som man hittar på jobbskatteavdrag.se är dock en bruttosumma som reduceras av flera faktorer så som borttagen avdragsrätt för a-kassan förhöjda avgifter individuellt beroende på vilken bransch du är ansluten till – vissa fackföreningsavgifter är så höga som 400 kronor i månaden alldeles beroende på hur stor arbetslösheten är för medlemmarna. Ytterligare avgifter är höjda fordonsförsäkringar som slår hårt mot glesbygdsbor särskilt och skatten på fordonsbränslen har dessutom höjts. Man brukar göra beräkningar på ca 17000 om året i höjda indirekta skatter och avgifter delat på 12 blir ca 1400 kronor i månaden. Den som i ditt exempel tjänar 17000 i månaden går således 100 kronor back på jobbskatteavdraget. Jobbskatteavdraget är progressiv och de som tjänar mest får således mest i kronor och ören räknat. Jobbskattevavdraget har ju sagts skall stimulera till att öka produktiviteten vilket skulle ge fler jobb. Dessvärre för denna regering motsägs detta av IFAU och konkurrensverket som menar att osäkerheten är stor och skattesänkningarna inte haft någon effekt på arbetslösheten. Värre ändå är att regeringens egen myndighet Finanspolitiska rådet sällar sig till både IFAU och Konkurrensverket – ja till och med Riksdagens egen utredningstjänst RUT som kommit till samma slutsats. Finanspolitiska rådet har dessutom avrådit regeringen från att införa ytterligare jobbskatteavdrag. Jobbskatteavdrag i sin utformning är heller inget svenskt påfund – man införde det i Frankrike också för flera år sedan med lika dåligt resultat som redovisas här hemma – England provade man också men lade raskt ner dessa åtgärder. Så det fanns erfarenheter som regeringen inte tog vara på.

   Avseende RUT och ROT-avdragen håller jag helt med dig dessa bör tas bort alternativt göras inkomstrelaterad så att ensamstående som verkligen behöver den hjälp som RUT-avdraget medger. Läxhjälpen skall bort helt och hållet den hjälpen skall finnas inom skolan och ingen annan stans – däremot har jag inget emot att ideella organisationer gratis erbjuder läxhjälp. Svenska kyrkan i min kommun erbjuder sådan hjälp. ROT-avdraget tillkom en gång för att stimulera byggbranschen – idag är den ju permanentad men det medges inga avdrag för reparationer i hyresrätter – avskaffa ROT-avdraget och använd pengarna till att restaurera miljonprogrammet istället – där tycks vi vara överens Hans som med så mycket annat.

   Ha en trevlig helg Hans

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 2. Anita

   /  6 juni, 2013

  Ja, en jä-la SOPPA! Dags att röra om i GRYTAN!

  Gilla

  Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: