En remarkabelt häpnadsväckande inskränkthet!


Friska barnDenna morgon – anno 1 augusti 2013 – tog jag del av nyheterna i dagens skörd av tidningar och fann en artikel som i alla avseenden stack ut bland alla andra nyheter. Planerat LSS-boende får grannar att rasa! Grannarna rasar!!!! Varför? Man ser plötsligt hela sin fridfulla tillvaro i det lugna villaområdet hotat av en grupp ungdomar vars enda belastning är ett smärre mentalt handikapp och därför behöver stöd i sin vardag. Motiveringarna varför man inte vill ha dessa ungdomar i sin närhet är inte bara skrämmande – det är en häpnadsväckande inskränkthet och en total brist på kunskap och empati för andra människor som för tankarna till 30-talets nazistiska samhälle. Den tidens Tyskland ansåg att handikappade – oavsett de hade ett fysiskt eller psykiskt handikapp – degenererade den friska ariska befolkningen och därför skulle de avlägsnas i ett tidigt skede. Trots den upplysning vi fått under åren därefter – dels via sådana alldeles utmärkta programserier som ”I en annan del av köping” för att nämna några program i närtid. Det här är människorna – som nu protesterar –  som till det yttre är både anständiga och hedervärda medborgare hamnar plötsligt i ett mentalt zombietillstånd där undertryckta krafter väcks till liv när det ser sin tillvaro hotad. Då förlöser man sina innersta tankar och formar dom till motiveringar som skulle få självaste  Reinhard Heydrich stolt – den som var ansvarig för dödslägren dit även handikappade tillsammans med homosexuella och andra minoritetsgrupper som inte passade in i den nazistiska samhällsideologin – fördes till koncentrationslägren för senare avrättning. Fortfarande – efter 68 år efter nazitysklands fall – lever denna grundföreställning vad avser handikappade. Hur lätt är det inte för sådana handikappade javulnazipartier som Svenskarnas parti att väcka liv i sådana undertryckta åsikter? Idag tar det sig uttryck i andra motiveringar istället såsom att man förlorar ekonomiskt på att ett sådant LSS-boende placeras i närheten av villaområdet, eller att deras egna barn skulle bli skrämda av mötet med dessa handikappade. Kort sagt samtliga motiveringar utgår från samma synpunkt som det gjorde i nazityskland under 30-talet – nämligen att dessa handikappade ungdomar har en degenererande påverkan på den ”friska” befolkningen i villaområdet. Den här inställningen är inte ovanlig – den har funnits tidigare – men inte desto mindre upprörande var gång den bruna träskmentaliteten öppnas på vid gavel så fort man anser sig vara hotad av något så intrikat som ett samröre med människor som inte är lika friska som omgivningen. 2013 i nådens år existerar och frodas denna träskmentalitet fortfarande – förvånad? Både ja och nej. Men alla dessa boende i villaområdet borde besinna sig och skämmas – för övrigt alla andra också som sympatiserar med dessa häpnadsväckande åsikter.

Stackare dom tror dom får jobbDen andra artikeln som får mig upprörd är hur denna högerregerings politik gjort livet surt och betydligt svårare för sjuka och arbetslösa. Enligt artikeln skall man nu göra tillvaron ännu jävligare och den enda utgångspunkten för denna inställning är att det är de facto de som är arbetslösa och sjuka som haft den – för högern – osmakliga idén att – bli arbetslösa. Några rejäla åtgärder för att få bukt med arbetslösheten lyser med sin frånvaro och de åtgärder som sjösatts har inte haft någon som helst effekt på arbetslösheten. Hög arbetslöshet, många varsel, FAS 3, indragning av assistenter för många med funktionshinder, segregering mellan rika och fattiga i landet och samma segregering mellan invandrade medmänniskor och svenskar. Detta har man lyckats med. Man kan dock inte negligera den allt mer ökande arbetslöshet som sker hur gärna man än försöker. Moderata företrädare brukar i tid och otid hävda att man inte ger sig för än man nått full sysselsättning. Vad man avser med full sysselsättning är dock lika oklart som hur regeringen hanterat NUON-affären.  Är det ”pysselverkstan” Fas3 – numer just sysselsättningsfasen – som avses? Det handlar inte längre om att de arbetslösa – nu snart nära en halv miljon – skall kunna få ett arbete att försörja sig på. Det skall vara sysselsättning för de arbetslösa och sjuka och jobbskatteavdrag för de redan gynnade – det är så man skall lösa arbetsmarknadsproblematiken i det av högern skapade segregerade samhället. Arbetslösa skall lära sig marknadsföring med syfte att sälja sig själva på marknaden – men utbildningsinsatser saknas så även den åtgärden är inget annat än ett Franz Kafka syndrom. Läser man Moderaternas idéprogram blir man förvånad över hur motsägelsefullt idéprogrammet och politiskt genomförda åtgärder ter sig.

Människan är utgångspunkten för nya Moderaternas politik. Våra värderingar kommer ur vår människosyn. Människan besitter en inre förmåga att utvecklas och bara genom frihet kan denna förmåga komma till sin rätt.

Kent PerssonModeraternas nyckelbegrepp är två ”det enda arbetarpartiet”, och ”samhällsansvar”. Vad betyder det att vara ett arbetarparti i dag? I den egentliga betydelsen av arbetareparti ligger uppdraget att vara ett parti för människan, men där utgångspunkten finns i den existentiellt viktiga positionen som arbetstagare. Arbetstagare är den som arbetar för att få livet att gå ihop – vilket gäller de allra flesta – och där arbetet – eller försöken att få arbete – i stor utsträckning bestämmer människans övriga levnadsomständigheter – vilket också gäller de allra flesta. Det handlar alltså om att se människan som människa – även i och genom – de viktiga delar av livet som bestäms av hennes plats på arbetsmarknaden. Detta har varit självklart för arbetarrörelsen. Kampen för goda arbeten, full sysselsättning, rättvisa löner, trygghet på jobbet, rätt till sjukersättning, utbildning och bostad följde av att människan lade ned så mycket av sig själv i sitt arbete att hon faktiskt kunde förvänta sig att få stöd både i och omkring arbetet. Men detta ligger inte i moderaternas intresse att se människan som människa utan enbart som så kortsiktigt billig arbetskraft som möjligt. Detta är frihet för moderater – frihet för vem – marknaden? Vad avser samhällsansvar – ett annat ord i moderaternas idéprogram – att hjälpa de människor som inte hade något arbete – den marknadsekonomi som värderar arbetet så högt tenderar att behandla de mindre lyckligt lottade rätt illa. Att vara ett parti som tar samhällsansvar betyder också att se hela människan – hela tiden – och hjälpa henne att få vara människa både på och utanför arbetsmarknaden. Moderater säger sig vara ett parti ”för dem som arbetar” inte för det goda arbetet – för full sysselsättning – eller för rätten till arbete. Moderaterna får det att låta som om de trodde på människor – medan de i själva verket bara tror på somliga av dem – och dessutom bara i en mycket avgränsad roll. Nej – sanningen är egentligen att moderaterna kan endast vara ett samhällsbärande parti i en krympande välfärdsstat. Och här skiljer sig således synen på samhällsansvaret på ett tydligt sätt mellan Socialdemokrater och Moderater. Frihet måste också kopplas ihop med ansvar – och det är inte den frihet som moderater menar med frihet – annars får man ett samhälle som ytterst hyllar djungelns lag. För mig kan begreppet marknadsekonomi inte tolereras utan begränsande rättsregler uppburet av en rättsstat som inte tvekar att sätta en gräns för det råa vinstintresset och profiteringen på enskilda människor. Det är just dessa regler om begränsning av kapitalets fria framfart och ohämmade vinstbegär som Reinfeldt betecknar som särintresse. Vi har verkligen inte gett upp kampen om vad som skall vara samhällsbärande i Sverige. Ett vänstersamhälle med en solidariskt tanke eller ett högersamhälle med profithungern som enda rättesnöre.

Moderata arbetarpartietIngen trodde väl riktigt på Moderaterna som det nya arbetarpartiet förutom de själva och deras absoluta sympatisörer. Man kan konstatera att den ”arbetslinje” – som ingår i det samhällsansvar de vill hävda det tar – men som gett ett magert resultat eller inget resultat alls. Arbetslösheten som vid Alliansens maktövertagande var lite drygt 6 procent är nu uppe i över 9  och ungdomsarbetslösheten som redan då var alldeles för hög men nu vuxit till hiskeliga och dryga 30 procent. Man talade också om ”utanförskapet” som man skulle eliminera. Siffrorna om arbetslösheten under denna högerregering och de hastigt ökande kommunala utgifterna för socialt ekonomiskt försörjningsstöd är ett bra bevis på hur misslyckad Moderaternas ”arbetslinje” varit.  . Man sa helt enkelt en sak men gjorde en annan. Moderater skall inte tala om samhällsansvar för det är just ett särintresse för dom. Inledningsvis och i rubriceringen skrev jag ”Remarkabelt och häpnadsväckande inskränkthet” jag vill tillägga ”Insiktslösa Moderater” – i övrigt torde rubriceringen stämma väl överens med Moderaternas agerande också.

Annonser
Lämna en kommentar

8 kommentarer

 1. Hela det här ”gnället” från Villaägarna i Glasberga haltar betänkligt…..För då är det lika med förbjudet att vara och bli Psykiskt sjuk som boende i området, och att köpa en Villa i Glasberga, om någon Familjemedlem har en Psykisk Sjukdom..!? Att Familjer i Villaområdet inte vill ha Psykiskt sjuka i sin närhet, skulle bli problematiskt ifall någon som bor i Villaområdet redan,,,, får tillökning, och det visar sig att Barnet bär på en Psykisk Sjukdom..!

  Gilla

  Svara
  • Hej Tarmo!
   Du pekar på något väldigt viktigt som dessa gnällspikar inte förutsett.
   Det finns aldrig några garantier och själv tycker jag att man tar hand om varandra alldeles oavsett.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 2. Hans B

   /  3 augusti, 2013

  Hej! Störst mentalt handikapp har dessa korkade villägare som tror att detta förstör priset på deras villor!Jag har själv ett barnbarn som har autism och jag blev väldigt glad när Stefan Löfven nämde i talet i Almedalen om att han hade nyss läst ”The sparks” som handlar om autism! Fredrik Reinfeldt verkar ha gått och gömt sig och skickar fram Peter Norman som står och ljuger om Nuonaffären!Jag hoppas det blir en ordentlig grillning i konstutitionsutskottet i höst!Mvh.Hans B

  Gilla

  Svara
  • Hej Hans!
   Som sagt – ibland undrar jag om inte de som gnäller över handikappade är de som är mentalt handikappade. Jag har helt andra erfarenheter av dessa människor – oftast är dom oerhört vänliga och varma, mycket öppna och oftast glada säger vad de tycker utan krusiduller – det är nästan så att man skulle önska att alla människor kunde vara som dom – världen hade kanske sett lite annorlunda ut då.

   Ja det skall bli oerhört intressant och se utvecklingen i konstitutionsutskottet nu under hösten. Hitintills har man ju endast presterat uppenbara lögner om NUON-affären – och Reinfeldt – sin vana trogen – håller sig ur vägen och hoppas förmodligen på att affären blåser över.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 3. Fast jag håller inte med – de har lovat arbete, och det har de hållit! Däremot sade de inget om lön: ergo Fas 3!! 😛

  Gilla

  Svara
  • Nja Dorian – det där med arbete kan ju diskuteras – sysselsättning utan lön däremot tycks vara den önskvärda åtgärden. Hur många är det nu i Fas3? 34000 eller fler?

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 4. Bernte

   /  1 augusti, 2013

  Har hela tiden hävdat att (M) är, och förblir, den enda arbetarartiet.

  Dom har oxå hela tiden varit ärliga med vad dom menar med det, om man verkligen lyssnat på det dom sagt, nämligen att ALLA ska jobba, och vi ska jobba helt på arbetsgivarnas villkor, utan krav på en mänsklig arbetsmiljö, drägliga löner eller reglerad arbetstid…

  Det är stor skillnad på att vara ett arbetarparti mot att vara ett arbetarEparti, åtminstone i teorin… 😦

  Gilla

  Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: