Vi hör inte, vi ser inte, vi vill inte veta!


politikerpensionModeraterna rasar i opinionen! Det beror på att media är elaka mot Moderaterna. Man skriver snällt om oppositionen och man är elaka mot Moderaterna. Om bara svenska folket visste hur bra Moderat politik är så skulle opinionen svänga. Man skriver felaktigt om hur dåligt det är när det egentligen har blivit så mycket bättre i Sverige sedan 2006. Och vem säger så?

En av många med stora skygglappar! Marie Abrahamsson! Egentligen borde jag inte vara förvånad men blir det likaväl var gång man skryter och skrävlar om sin egen förträffliga politik. Inte ett uns av självkritik och insikt om den verklighet som en tredjedel av det svenska folket upplever – den lyser helt med sin frånvaro. Att drygt 400 000 är arbetslösa, att 70 000 av dom är långtidsarbetslösa, att 135 000 ungdomar är arbetslösa, att sysselsättningsfasen är den avgjort största förvaringsplats någonsin som växer lavinartat. Sånt är petitesser och kan lätt förklaras bort med lite siffertrix och global finanskris. Sjukskrivningarna ökar, arbetsplatsolyckorna ökar – vad spelar det för roll – regeringen har ju lyckats sysselsätta 200 000 och de som råkar illa ut och blir sjukskrivna efter diverse arbetsplatsolyckor får väl se upp lite. Skattesänkningar löser alla problem – i vart fall om man lyssnar för mycket på dess förespråkare – som till exempel Marie Abrahamsson. Fast nu förefaller det som skattesänkningarna kommit till vägs ände. Reinfeldt proklamerade här förleden att en ny mandatperiod inte kommer att innehålla några skattesänkningar tvärtemot vad han sedan tidigare förespråkat – ett sjätte jobbskatteavdrag. Nu skall det satsas på infrastruktur vård- och omsorg samt skolan. Något som oppositionen efterlyst sedan länge men inte fått gehör för. Har man inte förmågan och ambitionen då får man sno från andra och göra det till sin egen politiska ambition. Det känner vi igen.

Sänkta skatter inga jobbEtt parti – som allt sedan sekelskiftet – inte gjort annat än att förespråka skattesänkningar har nu plötsligt sagt sig inte vilja sänka några mer skatter. Hur ska man ställa sig till denna uppseendeväckande proklamation? Någonstans stämmer det inte! Från att ha argumenterat ivrigt för skattesänkningar från sekelskiftet fram till 2006 då man plötsligt kallade skattesänkningarna för något så odramatiskt som avdrag – nästan positivt – och som för att accentuera sin självpåtagna och mycket provocerande roll började man spela på den planhalva som av hävd varit Socialdemokraternas och Vänsterns allt sedan samma tid som Moderaterna började argumentera för skattesänkningar. Att Moderaterna såg i sig själva det parti som skulle bekämpa arbetarnas framsteg i allt väsentligt är en bild man skapat själva och en bild som – åtminstone vi som hängt med några år – rotats i vår politiska uppfattning – med all rätt. Moderaterna har aldrig någonsin varit ett parti för arbetarna. Skattesänkningar – eller nyordet jobbskatteavdrag – har för Moderater varit något av alla samhällsproblems lösningar – och inte allt för länge sedan talade Reinfeldt om ett sjätte jobbskatteavdrag inför nästa mandatperiod. Argumenten för dessa jobbskatteavdrag har varit att det skall löna sig att arbeta eller drivkrafter för att använda sig av moderat terminologi. Och plötsligt har man – intill för några dagar sedan – kursändrat 180 grader. Nu finns det inga ytterligare jobbskatteavdrag inprogrammerat för nästa mandatperiod. Det som av Moderaterna beskrivits som väldigt lyckosamma åtgärder för att stimulera tillväxten under den finanskris som man ihärdigt hävdar vara den i särklass värsta kris i modern tid – gäller således inte längre. Har Moderaterna tagit intryck av den massiva kritik gentemot framförallt det femte jobbskatteavdraget? Nej – sannolikt inte. Moderater är inte kända för att vara behäftade med insikt och inte heller har man en verklighetsuppfattning som stämmer överens med väljarna i gemen. Därav raset i opinionsundersökningarna – väljarna börjar inse att skattesänkningar i storleken 139 miljarder har nått vägs ände. Något annat brister i samhället på bekostnad av dessa hysteriska skattesänkningar.  Men om jag nu inte tror på att Moderaterna tagit intryck av kritiken var kan då problemet mer sannolikt vara? Det enkla svaret är att pengarna är slut. Citerar gärna Olof Palmes bevingade ord i sitt första majtal på Norra Bantorget i Stockholm 1979 – ett citat som gäller i allra högsta grad i nådens år 2013 – 34 år efter Palmes bortgång;

De har inte bara ätit upp vad som fanns på bordet. De har tömt skafferiet, ätit sig igenom visthusboden, låtit åkrarna stå i träda och tuggat sig igenom andra länders bankmatsalar på kreditkort utställda på de svenska skattebetalarna.

alla-era-pengar (1)Palme var förutseende. Högern behövde 7 år – den längsta tid man suttit i regeringsställning. Det är lätt för Reinfeldt att proklamera denna kursändring för det finns inget reformutrymme att ta av under nästa mandatperiod. Men det säger man naturligtvis inte till väljarna. De skatteintäkter som kommer in använder man till satsningar på vård skola och omsorg istället. Ungefär det som oppositionen förespråkat sedan lång tid – men nu antagits av Moderaterna. Än märkligare blir det då det moderata kommunalrådet för Norrköping – där man nu håller sin stämma – tycker att utspelet visar på samhällsansvar mot bakgrund av – just det finanskrisen. Det som tidigare var ansvarsfullt på grund av finanskrisen är det således inte längre. Att tömma skafferiet, ätit sig igenom visthusboden……. Det får man till att ”ta ansvar för landets ekonomi”. Här är det lätt att ta till ord som förljugenhet, lögner och vilseledande argumentation. Sen får Marie Abrahamsson tycka att det är medias fel som – enligt henne är väldigt hovsamma mot oppositionen och kritiskt granskande mot hennes eget parti. Ett i särklass omoget sätt att skildra moraset som hennes eget parti stått för och som i allt högre grad blir till en verklighet som gör sig synlig i opinionen skyller hon media för.

Vanligt folk avstod från den lilla skärv de hade till livets nödtorft. Det är det som är skillnaden mellan de besuttnas egoism och ha-beteende och folkets solidariska dela-med-sig-vilja. Det är skillnaden mellan en jag-centrerad världsuppfattning och en solidarisk sådan.

VälfärdsmanifestationenSist vill jag uppmana alla som ännu inte skrivit på Välfärdsmanifestationens namninsamling att göra detta. Ditt namn kan betyda en förändring. Du finner dessutom de värdegrunder VM står för i sin budkavle här. 

Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Det vore väldigt märkligt, om folket fortvarande efter 7 års demontering av välfärden missat Moderaternas härjningar.
  Det går inte att Ljuga hur länge som helst och föra folket bakom ljuset, till slut kommer verkligheten i kapp och Moderaternas lögner blir avslöjade…!

  Nu gör Reinfeldt ett ”Lappkast” och påstår helt plötsligt sig värna om Välfärden, men med Facit i hand så undrar jag vad Moderaterna hittills har gjort annat än plockat isär Välfärden i Sverige efter sin bästa förmåga.

  Som du skriver, så är det bara ett se vad som har hänt med Sjukförsäkringen, A:kassan ,och det går att fortsätta så här ett tag, om man vill….!

  Gilla

  Svara
  • Hej Tarmo!

   Tack för din kommentar.

   Man behöver inte gå så långt för att se hur det ser ut alldeles riktigt. Strategin är dock än djävligare än så. Att göra valet till en välfärdsfråga kontra skattesänkningar har Moderaterna förutseende slagit undan fötterna på valstrategerna genom att inte utlova ytterligare skattesänkningar inför nästa mandatperiod. Strategin fick man näst intill gratis då det inte finns ett sådant utrymme för reformer. Nu skall det bli intressant att se hur man bemöter detta från oppositionens sida.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: