Tack gode Reinfeldt för jobbskatteavdragen – nu kan vi gå på bio!


BemanningsföretagenÅret som gick blev ännu ett förlorat år för arbetslösheten – ännu ett förlorat år för de som av olika anledningar blev sjuk – oftast på grund av obefintlig arbetsmiljö. En arbetsmiljö som Alliansen tycker skall bedrivas i enlighet med arbetsgivarnas ekonomiska förutsättningar utan inblandning av de anställda. Det var därför man inledde sitt arbetarfientliga saneringsarbete genom minskade anslag till Arbetsmiljöverket och lade ner Arbetslivsinstitutets unika forskning som skulle bygga och utveckla arbetsmiljöarbetet i de svenska företagen till gagn för såväl företagarna som de anställda. Nåväl – detta är ju väl känt idag – inte minst av de som medvetet tog besluten – skammens rodnad må skölja över er för vart dödsfall som rapporteras på grund av eftersatt arbetsmiljö. I slutet av året nåddes vi av att Sverige numer inte var det land som var hårdast beskattad i världen.  Ny statistik visar att Danmark, Belgien och Frankrike gått om Sverige i skatteligan. Att den informationen blev en moderat politisk orgasm och en välkommen nyårspresent behöver man knappast använda huvudet för att förstå. Att överhuvudtaget använda huvudet tycks vara en begränsning av det genetiska arvet för vissa politiker – särskilt inom högern. Fantastisk!!! Vi är inte längre världens högst beskattade folk – skatteparadiset Sverige där pensionärerna tvingas pensionsspara i allehanda låg- som högriskfonder, blandfonder, aktiefonder i all världens länder för att i någon mån värdesäkra sin inkomst den dag man avser gå i pension och trots att man jobbat hela sitt liv ! Har världsrekord i kunskaps ras där ansvarig minister skyller allt på Socialdemokraterna och ett sammantaget välfärdsförfall som inget OECD land ens är i närheten av! Där klyftorna ökar stadigt mellan fattig och rik i samhället. Men skatterna kan sänkas ytterligare menar moderaterna.

femte jobbskatteavdraget106 av landets 290 kommuner tvingas höja skatterna under 2014. Cirka hälften av dessa kommuner styrs av de borgerliga några gemensamt med Socialdemokraterna. 6 Landsting tvingas höja skatten under 2014. Den genomsnittliga kommunalskatten i landet ökar från 31,73% till 31,86%. De statliga skattesänkningarna innebär att ansvaret för välfärden helt skjuts över på kommun och landsting. Skattehöjningarna är orsakad av förhöjda kostnader för socialtjänsterna som skjutit i höjden med raketfart sedan de som fått minskad eller utebliven a-kassa eller utförsäkrade ser sig tvingad att för sin överlevnad tigga pengar av kommunerna.  En ytterligare orsak är minskade statsbidrag. För Landstingen ser det lika illa ut.  Moderaterna i riksdagen sänker skatterna! De negativa konsekvenserna har börjat synas allt mer i samhället när mer än 140 miljarder kronor sedan 2007 har tagits bort från välfärdskassan. Sverige skall ytterligare skuldsättas för att sänka skatterna. November 2013 ökade statsskulden till ofattbara 1217,5 miljarder kronor. Statliga och kommunala bolag har sålts ut där riskkapitalet Apoteksdödensett en ekonomisk vinst på säkra pengar – skatter som göder och föder redan rika krösusar i skatteparadisen istället för att användas till att vårda våra gamla på ett värdigt sätt eller ge våra barn en kvalitativ utbildning bara för att nämna några viktiga områden. Försäljningskostnaderna för de statliga bolagen sades skulle innebära rejäla nedskrivningar av vår statsskuld. I oktober 2006 var vår statsskuld 1 225 miljarder vid årsskiftet 2013/2014 är statsskulden 1 308 miljarder och beräknas stiga mot nivåer som var gällande 1995 då Socialdemokraterna vann valet till 1 400 miljarder under 2014. Bara räntekostnaderna för vår statsskuld är hiskeliga 40 miljarder om året. Ansvarsfull ekonomisk politik? Var tog den vägen? Men framförallt var tog pengarna vägen?

utsugning av utsattaVi skall ju leva i det här samhället. Alla förlorar på att leva i ett samhälle som inte hänger ihop och som inte fungerar. Alla tjänar på att vi kan erbjuda alla en fungerande sjukvård, omsorg och utbildning. Alla tjänar på att alla kan vakna på morgonen med ett hopp om framtiden. Vi tjänar på att leva i ett samhälle där alla får plats. Så tycker människor med sunt förnuft. Vi vet vad vi får för våra skatter – nämligen världens bästa välfärd – eller rättare sagt numer en välfärd som är på fallrepet. Trygghet består inte i att som en känd moderat uttryckte det – ”äntligen nu kan vi gå på bio eller konsert” på grund av det femte jobbskatteavdraget. Eller som en annan lika välkänd och väldigt kontroversiell moderat riksdagskvinna uttryckte sig härförleden då hon – i en blogginlägg – ondgjorde sig över att brytpunkten för statlig skatt inte gick vägen – ”synd för oss som tjänar knappt 60 000 i månaden om nu någon trodde den lönen räcker länge i en storstad som Stockholm”. Man har någonstans på vägen tappat bort verkligheten. Att man får sänkt skatt på lön eller sänkt skatt för bolagen betyder ju samtidigt att mina barn får det sämre i förskolan eller att järnvägen inte byggs ut eller att mina föräldrar inte får den vård de hade kunnat få. Att klyftorna i samhället ökar är inte bara ett problem för de på de på ”den rätta sidan av klyftan” utan ett problem som direkt drabbar oss alla genom bland annat ökad brottslighet – som ökat under 2000-talet med 39% – med mera. Det är alltså en ren samhällsviktig handling i att rösta i solidaritet med ”svagare” grupper i samhället. Alla tjänar på att dessa grupper får det bättre. Att inte förstå detta utan hellre tror på att koka ner det till fler eller färre hundralappar i den enskildes plånbok är århundradets största självbedrägeri. Ett självbedrägeri som moderaterna hyllar frenetiskt genom allehanda siffertrixande och lögner i tron att väljarna skall acceptera detta. Sverige mår dåligt idag! Jag vill inte vara en domedagsprofet – fortfarande är Sverige ett bra land att leva i men Alliansen-regeringen fördelningspolitiska åtgärder gör människor otrygga utan tro på framtiden. Särskilt gäller de alla våra ungdomar som förtjänar en bättre regering.

fattigaKära Magda Andersson! Du har ekonomiska muskler i väsentligt högre grad än Anders Borg. Du har både erfarenhet och bättre utbildning – dessutom var du med under Göran Perssons regering och sanerade vår ekonomi efter Bildt-regeringens överbudspolitik under första halvan av 90-talet. Det är dags att gå till offensiv attack mot Alliansregeringens skuldsättningspolitik. En skuldsättningspolitik som inte bara drabbar oss själva utan också våra efterkommande generationer. Att radikalt inrikta sig initialt på att minska arbetslösheten för att i någon mån förändra förutsättningarna för en ekonomi som ger utrymme för investeringar i välfärden. Att inrikta sig mot de svagaste grupperna i samhället kommer att öka tillväxten i ekonomin och ge ytterligare möjligheter att sänka arbetslösheten. Idag med dessa jobbskatteavdrag som samlas på hög för att i händelse av arbetslöshet eller sjukdom ersätta statens åtaganden ger inga arbeten och ingen tillväxt i ekonomin. Det handlar om att stimulera tillväxten. Allt detta vet jag att du förstår – men jag vill se ett mer offensivt opinionsarbete än vad som hitintills varit fallet. Och till alla Moderater som frenetisk försöker övertyga mig om att jag har fel utan att bevisa det statistiskt utan de för moderaterna så utvecklade siffertrixandet – så ger jag blanka fan i vad ni tycker.

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

8 kommentarer

 1. Gunilla Sjöstrand

   /  11 januari, 2014
  Svara
  • Gunilla det var knappast infiltrationsproblematiken jag skrev om här – det har jag gjort i en annan artikel – så jag förstår inte din koppling?

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 2. Gunilla Sjöstrand

   /  11 januari, 2014

  Hej. Många var fattiga under 90-talet. Drabbade det inte pensionärerna nu när pengar togs ur pensionskassan. Var det inte de fattigaste som drabbades av saneringen? Av EU-avgiften? Finns lite diagram i häftet. http://www.ifau.se/Upload/pdf/se/2009/r09-04.pdf

  Gilla

  Svara
  • Hej Gunilla och tack för din kommentar!

   Jo alldeles riktigt var det så och om du var bara något lite insatt i hur vår ekonomi såg ut och blev under 90-talets första hälft så är jag övertygad om att – uti det fall du nu försvarar borgerlighetens sanktioner av välfärden idag – så efterlämnade en borgerlig regering en statsskuld som var dubbelt så hög mot vad den var när man tog över regeringsansvaret 1991. Socialdemokraterna hade att anpassa sig utifrån den obalans som var rådande och att statens finanser skulle saneras var det inga som helst tvivel om. Det är alltid så att de är de svaga som råkar mest illa ut – men även trots det försämrades inte välfärden nämnvärt under perioden 1995/2006. Jag minns att man sänkte barnbidragen med 100 kronor som återställdes 2 år senare bland annat. Man smilade inte sönder de viktiga socialförsäkringarna så människor ställdes på bar backe av den anledningen. 2006 var saneringen klar och vi hade en ekonomi i balans samt ett överskott i statsbudgeten med hela 83 miljarder. Allt detta är idag – efter snart 8 år av borgerligt regeringsinnehav – förverkat samt att vi har ett underskott om 87 miljarder. En ny regering har att hantera detta på ett sätt som drabbar just de som har det sämst även om kronor ock ören är detsamma för var och en. Idag finns inga pengar kvar för några reformer. Göran Perssons lyckosamma sanering av våra statsfinanser – som även Anders Borg fått tillstå – tackade de svenska väljarna honom med att avsätta honom trots att det var den dåvarande borgerliga Alliansen som orsakade det statsfinansiella kaos som uppstod.

   Nu talar vi borgerlighetens två mandatperioder.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 3. Lars-Henrik Brattström

   /  31 december, 2013

  Tack för en bra blogg! Den talar till mig direkt (kräftgång inom sjuk/arbetssystemet i dryga 6 år). Att följa din blogg hjälper mig orka vidare, och nu när ett valår närmar sig skall det bli intressant att se hur progressiva de rödgröna vågar vara; vågar man lämna den unkna mittfåran t.ex? //Gott Nytt År!

  Gilla

  Svara
  • Tack Lars-Henrik det värmer mig djupt in i själen att få veta min blogg hjälper dig vidare.

   Ja jag håller helt med dig – vore önskvärt för oss alla om S kunde våga vara S så som S en gång var.

   Önskar dig ett Gott Nytt År

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 4. Högerns taktik är att sänka den statliga marginalskatten och vältra över kostnaderna på kommuner ock landsting som måste höja skatterna. På detta sätt genomförs högerns mål nämligen platt skatt.

  Gilla

  Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: