Skattesänkningar för 140 miljarder – men pensionärerna har fått mest – blåljuger Moderaterna!!!!!!


storförlust för pensionärernaAlliansens företrädare ropar högt och ljudligt att ingen har sänkt skatterna så mycket som denna regering för landets 1.8 miljoner pensionärer – nej det är sant – Socialdemokraterna höjde grundavdraget vid två tillfällen under sin regeringsperiod. Vissa företrädare för Moderaterna vill till och med hävda att man sänkt skatten mer för pensionärerna än för löntagarna. Låt oss se hur det förhåller sig med brösttonerna från den moderatledda minoritetsregeringen. Ramsan ”vi har sänkt skatterna för pensionärerna mest av alla” är ju egentligen totalt ointressant, det viktiga är ju hur mycket man sänkt skatterna för pensionärerna i förhållande till hur mycket man sänkt skatterna för de övriga löntagarna – och egentligen borde det inte heta skattesänkningar utan återställande av en sedan tidigare överenskommelse att pension skall beskattas lika med motsvarande lön – så måtte skammens rodnad färga de förljugna och siffertrixande moderaterna ända ned till fotknölarna. När man inför valet  2010 mätte det samlade utfallet av fyra års politik konstaterade man att de som tjänar över 52 000 kronor per månad fått 3 900 extra varje månad. En medelinkomsttagare med en inkomst runt 25 000 fick ett tillskott på 1 800 kronor. De cirka 50 000 personer med en inkomst över 1 miljon fick i genomsnitt 6 000 kronor mer – och de riktigt rika har vunnit ännu mer. När förmögenhetsskatten avskaffades fick de 3% av befolkningen som över huvud taget betalade denna skatt dela på över 6 miljarder. Så slapp finansmannen Fredrik Lundberg skatt på 39 miljoner om året, Ericssons Carl-Henric Svanberg 6 miljoner och Jacob Wallenberg 1 miljon. Och så fastighetskatten. För många husägare blev det ingen större skillnad. ”Fastighetsavgiften” som infördes blev lika med vad man tidigare betalade i fastighetsskatt. Men för de rika var det en jackpott. Den som i det gamla systemet exempelvis ägde en bostad taxerad till 4,5 miljoner – betalade 45 000 kronor per år i skatt. Den som äger ett gods värt 50 miljoner slipper ifrån en skatt på 500 000 per år – och kommer nu undan med en avgift på maximalt 6 125 kronor per år. Poängen med sifferexercisen är att övertyga om att många medelinkomsttagare tror sig vara vinnare – men har i praktiken sålt sin röst för ”småpengar”, bara för att se höginkomsttagarna casha hem betydligt större vinster. Pensionärer, arbetslösa och sjuka betalar däremot 8,1% högre skatt än alla de andra, och omfattas heller inte av de skattelättnader som de riktigt rika tjänar hundratals tusen om år på – så såg det ut före 2010 efter de jobbskatteavdrag, avskaffandet av förmögenhetsskatten samt ny fastighetsskatt som genomfördes av den då moderatledda majoritetsregeringen. Riksdagens utredningstjänst (RUT) har räknat på effekterna av regeringens skattepolitik under tiden mellan 2007 och 2010. Vid en inkomstnivå på 14 000 kronor i månaden har en löntagare fått en årlig skattesänkning med 11 978 kronor. Motsvarande summa för en pensionär är 3 282 kronor.

fattigpensionAlliansen har under sina snart åtta år vid makten genomfört fem jobbskatteavdrag till löntagarna och lika många skattesänkningar till pensionärerna. Men beloppen skiftar kraftigt. Pensionärerna har under regeringen Reinfeldt fått skattesänkningar i 5 steg för sammanlagt 15.1 miljarder. Löntagarna har fått 89 miljarder också de i fem steg. Differensen blir således 73.9 miljarder. Den senaste sänkningen av pensionsskatten genomfördes den 1 januari 2013 och gav i genomsnitt 50 kronor mer i börsen. Om man haft någon form av rättvise- och rättfärdighetskänsla borde Alliansen och i synnerhet Moderaterna inse att Sverige inte kan beskatta pensionärerna hårdare än övrigt folk. Det är djupt ovärdigt. Ett civiliserat land behandlar inte sina äldre på det sätt man gjort – att öka skattegapet mellan intjänad pension – genom att de får en högre skattesats än löntagarna. Och de som vill hävda att man sänkt skatterna mer för pensionärerna än löntagarna borde ta ett par lektioner i mattematik. Totalt sett är gapet nära 80 miljarder mellan pension och löntagare. Bara för 2014 med det femte jobbskatteavdraget är differensen nära 10 miljarder – gapet ökar således.

Världsbanken gjorde en undersökning av pensionerna i 53 länder. Rapporten visade då att det inte fanns något land bland de 53 där pensionärerna betalar högre skatt än de förvärvsaktiva löntagarna. Katharina Wesolowski vid Institutet för social forskning vid Stockholms universitet listar skattesatserna för pensionärer i EU-länderna, plus USA, Norge och Australien. Resultatet är som följer nedan:

Australien: 10 procent lägre.
Belgien: Lägre skatt, men svårt att beräkna.
Danmark: 7 procent lägre.
Finland: 1 procent lägre.
Frankrike: 13 procent lägre.
Grekland: 12 procent lägre.
Irland: Mycket högre grundavdrag för personer över 65 år.
Italien: 7 procent lägre.
Luxemburg: 6-9 procent lägre.
Nederländerna: 15 procent lägre.
Norge: 6-11 procent lägre.
Portugal: 11-15 procent lägre.
Spanien: Ungefär lika.
Storbritannien: Lika vid genomsnittlig pension, 11 procent lägre vid högre pension.
Sverige: 4,2-5 procent högre.
Tyskland: 18 procent lägre.
USA: Pensioner från det statliga socialförsäkringssystemet beskattas sällan.
Österrike: 8-9 procent lägre.

Avseende pensionI en något tidigare rapport av Lars‐Olof Pettersson – Unionkonsult i Rådhusgruppen AB – på uppdrag av PRO – en jämförande studie i 18 länder där man konstaterar att skillnaderna mellan löntagare och pensionärerna i beskattningshänseende växer rekordsnabbt. Vårt land följde principer för demokrati fram till år 2006. Då genomdrevs jobbskatteavdraget som – om man rensar bort populistiskt trams – innebar att en minoritet – pensionärerna – skall stå för en större del av samhällets finansiering än andra. Fram till 2006 belastades pensioner med samma skattesats som för motsvarande lön helt i enlighet med pensionsöverenskommelsen mellan de 5 partier som slutligen skrev under överenskommelsen. Pension är uppskjuten lön – inte ett bidrag. Pensionärerna har under sitt arbetsliv avstått lön och ska inte straffas för detta. En fungerande arbetslinje kräver att det ska löna sig både att arbeta och att ha arbetat. Genom den borgerliga regeringens straffbeskattning bryter man mot den viktiga arbetslinjen som vi socialdemokrater utformat för att bygga det svenska välfärdssamhället. Pension och lön ska beskattas lika. Det är ett glasklart besked från socialdemokratin. Socialdemokraterna kommer efter en valseger ta ett rejält första steg för att sluta klyftan mellan pension och lön – en återgång i beskattningshänseende som var rådande före 2006 således.

alla-era-pengar (1)Den röstberättigade valmanskåren över 65 år uppgår till 26%. Något som de olika partierna glömt – eller rent av negligerar. Det gäller att utnyttja det höga procenttalet och att sätta press på sina olika partiföreträdare. Den så kallade bromsen är en skymf och borde avskaffas. Det är beklämmande att börsspelet ska kunna avgöra pensionärernas levnadsstandard. Det finns inte något land bland de 53 – som omfattades av Världsbankens undersökning – där pensionärerna betalar högre skatt än de förvärvsaktiva. När pensionsbromsen slog till 2010 har frågan om dess effekter varit hett debatterad av både politiker och pensionärsorganisationer. 2014 sänker bromsen pensionerna med i genomsnitt 200 till 400 kronor i månaden för den som har heltidsarbetat i hela sitt liv. Om pengarna i premiepensionssystemet –  PPM användes till att stärka inkomstpensionssystemet istället – pensionssystemet är underfinansierat och att använda premiepensionen för att finansiera inkomstpensionen – skulle bromsen inte slå till lika ofta. Något som Socialdemokraterna inte är främmande för att genomföra vid en valseger. För  åren 2010–2014 är bromsens effekt på pensionen redan känd och snittpensionären kommer under dessa fem år att ha tappat drygt 31 000 kronor. För de images (68)nästkommande åren – 2015–2018 – beräknas bortfallet utifrån de prognoser som Pensionsmyndigheten lämnat och de pekar på att bromsen tar bort pension till ett värde av ytterligare cirka 16000 kronor – totalt cirka 47000 kronor. I en tid när den moderatledda minoritetsregeringen skryter över hur väl det går jämfört med andra länder – tillåter de en våldsamt stor åderlåtning av en redan svag grupp i samhället. En inkomstpension år 2008 var i snitt cirka 10 300 kr per månad före skatt, år 2018 och alltså efter 10 år med kostnadsökningar och inflation beräknas den enligt pensionsmyndighetens vara 11 480 kr per månad före skatt – således en ökning med 1,4 % per år. Jämfört med löneutvecklingen och utvecklingen av kostnadsindex i samhället så innebär det att den ekonomiska snaran dras åt allt hårdare mot den mycket stora grupp av 1.8 miljoner som som ingår i pensionärskollektivet.

fattigaKlyftorna i samhället mellan rika och fattiga har ökat rejält under Alliansens år och jakten på sjuka – arbetslösa och pensionärer intensifieras. Moderata riksdagspolitiker säger sig vara stolta och glada över den utvecklingen. Pengarna till skola – sjukvård – åldringsvård räcker inte men 5 miljarder till sänkt restaurangmoms fixades snabbt fram av regeringen och jobbskatteavdrag i storleken 140 miljarder där den andel som tjänar mest får den största andelen av skattesänkningarna. Avdrag för läxhjälp RUT- och ROT-avdrag  – för dom som har råd! Och Sveriges pensionärer får tydligen hoppas på att EU tar över den ekonomiska politiken – då inget annat land i EU har motsvarande pensionärsfientliga skattepolitik som Sverige. 

Lämna en kommentar

9 kommentarer

 1. Kurt Edstrand

   /  8 februari, 2014

  Avstår att kommentera eftersom jag omöjligt är kapabel att hålla en ”god ton”.

  Gilla

  Svara
  • Hej Kurt!

   Jag kan förstå dig – svårt att hålla en neutral ton när man misshandlar pensionärerna så illa som denna regering gjort. Ja inte bara pensionärerna förvisso men nu handlar artikeln om just denna grupp.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 2. Anita N

   /  3 januari, 2014

  BLÅ-ljuger…var rätta ordet 🙂 GNÅ!

  Gilla

  Svara
 3. Tony Vargfrost

   /  3 januari, 2014

  Välskrivet och sant! Tänker i samma andetag på ”oss andra” som innan vi blev kroniskt sjuka och aldrig mer kan stå till arbetsmarknadens förfogande. Vi har ju också betalat till ”bidraget” som ”The Almighty” brukar kalla det för! Själv kallar jag det (Sjuk)försäkring! Varför kan inte vi få samma förmånliga skattesats som han som (om jag inte är helt felinformerad) höjde sin lön med 48000sek/månaden!? Jag tror inte någon i detta land VALT att bli kroniskt sjuk och inte har någon som helst arbetsförmåga! Det enda vi kan välja på så småningom, är ju en rättvis regering! Som har någon som helst värdig människsyn. Rött!

  Gilla

  Svara
  • Hej Tony!

   Nej du har alldeles rätt – varför i hela friden skall de som är sjuka och arbetslösa betala en helt annan skattesats än löntagarna. Jag tror jag uppgav skillnaden till 8.1% – detta innan det femte jobbskatteavdraget införts så skillnaden är ännu större idag.

   Ja låt oss hoppas på en socialistisk regering som har människan i centrum och inte riskkapitalister, skattefifflare och all annan ohyra i centrum.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 1. Moderazismen dödar | skvitts
 2. Inlägg om allianspartierna och pensionärerna | Gröna Seniorer
 3. Anders Borg och Moderaterna lever med Kreugerkraschen varje dag!! | BJÖRN ALVEBRAND

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: