Bildt hyllar den ansvarige för massakern i Sabra och Shatila.


Ariel Sharon avled under lördagseftermiddagen efter 8 år i koma. Världens ledare beklagar sorgen på ett förhållandevis diplomatiskt vis. Ett land som dock sticker ut är Sveriges officiella hållning via vår utrikesminister Carl Bildt.

bildttwitter

På utrikesministerns officiella twitterkonto uttrycker Bildt en närmast vördnadsfull hyllning av en man som vigde sitt liv – både under hans militära karriär såväl som den politiska – att förgöra det Palestinska folket. Att Ariel Sharon var ytterst ariel sharonansvarig för massakern i  Sabra och Shatila 1982 – där tusentals barn, kvinnor och äldre slaktades under några ohyggliga septemberdagar – tycks ha förbigått Carl Bildt – trots att han är bara några år yngre än jag själv – och jag förfärades över den grymhet som då utspelades. Män kastrerades, barn skalperades och kvinnor våldtogs. Dessa krigsförbrytelser utfördes i nära samarbete med den israeliska armé som ockuperade västra Beirut. Israels försvarsminister hette då Ariel Sharon. Elie Hobeika var en av Libanons blodigaste krigsherrar. En högerextremist, som enrollerades i falangistpartiet redan som 16-åring. Enligt den allena rådande historieskrivningen var han den som ledde falangisternas massaker i de palestinska flyktinglägren Sabra och Shatila. Ingen har ställts inför rätta – varken Sharon eller Hobeika – för krigsförbrytelser. Sharon blev premiärminister och Hobeika – bisarrt nog – både flykting-, social- och handikappminister. Mellanösternsändebuden Morris Draper och Richard Goldstone – tidigare huvudåklagare vid FN:s krigsförbrytartribunal i Haag –  är helt entydiga. Sharon bar ansvar för massmorden och bör ställas inför rätta. Sharons påstående att han inte kände till mordorgierna avfärdades av Draper som ”rent struntprat”. Goldstone ansåg att Sharon som högste befälhavare bar större ansvar än någon annan. Den högt ansedde sydafrikanske domaren finner det oanständigt att inget enda åtal väckts mot dem som mördade tusentals flyktingar. Sharon – som i motsats till Arafat var en väl sedd gäst i Bushs Vita hus – lämnade en kommentar avseende massakern i Sabra och Shatila. Han beklagade händelsen men inför frågan om han ville be om ursäkt svarar han –”Be om ursäkt för vad då?”

”Ariel Sharon var en stor ledare i Israel. En briljant militär befälhavare, men också en klok statsman som såg nödvändigheten av fred.”  Så uttryckte sig vår utrikesrepresentant om denne – av många kallad – den ”Israleiska järnnäven” eller krigshetsaren som antytts ligga bakom Palestinas ledare Yassir Arafats – numer bekräftade dödsorsak – förgiftning. Sharons första drag – när han på allvar återvände på den politiska arenan – var att promenera uppför Tempelberget i Jerusalem där både judar och muslimer har sina heligaste platser. En ren provokation i ett mycket känsligt läge när ett fredsavtal mellan palestinierna och Israel låg inom räckhåll. Resultatet blev den andra palestinska intifadan – upproret. Sharon svarade som han brukade med besinningslöst övervåld mot palestinierna på Västbanken. En sådan hyllar vår utrikesminister – vår representant i världen. Man förbluffas och förvånas. Sen när har Sverige tagit ställning för krigshetsare med blod på sina händer – ansvarig för obeskrivliga massakrer och ett besinningslöst våld mot ett helt folk.

Carl-journalistmanglarenDet minsta kravet är att Carl Bildt – inför Riksdagen – avkrävs en förklaring. Är detta den svenska utrikespolitiska hållningen – accepterad av den borgerliga regeringen?  Carl Bildt må hylla vilka terrorister som helst som privatperson – nu är han – tyvärr – svensk utrikesminister som använder sitt officiella twitterkonto för att hylla en av högerns värsta mördare. En skam för svensk utrikespolitik som kan få oanade följder i vårt förhållande till andra stater. Som vanligt lär väl Carl Bildt undslippa sig även detta makabra diplomatiska schabbel – genom en statsministers avsaknad av ansvar och förmåga att – likt en tvål – glida undan genom att inte säga någonting. I så fall får man anta att Bildts skamlösa twittrande är ett allmänt ställningstagande av den svenska regeringen.

Lämna en kommentar

8 kommentarer

 1. olle

   /  29 maj, 2014

  Hej!
  Det råkade bli fel titel på boken jag rekommenderade.
  Den rätta skall vara ”Morgon I Jenin”.
  Hälsningar
  Olle

  Gilla

  Svara
  • Hej Olle!

   Ja jag googlade och fick den rätta titeln på boken – men tack ska du ha i alla fall.
   Jag har reserverat boken på biblioteket dessutom så nu ser jag med spänning fram emot att läsa den.
   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 2. olle

   /  29 maj, 2014

  Godmorgon Björn!
  Det finns väl endast en politiker som har talat med klarspråk när det gäller C Bildts sätt att förhålla sig till sin omgivning och det är Per Gahrton.Jag tänker då på en debatt mellan dem som sändes i SR efter folkomröstningen 1994 om vårt inträde i EU.
  För övrigt med anledning av Palestinakonflikten har jag nyligen läst ”En morgon i Jenin” av Susan Abulhawa. En bok som du kanske känner till:och läst,om inte så läs den gärna.

  Gilla

  Svara
  • Hej Olle!

   Ja kan väl ärligt talat säga att mitt förtroende sjönk för denne demagog redan under första halvan av 90-talet och har allt sedan dess inte haft någon som helst anledning att förändra mig i det avseendet. Tvärtom så sjönk det ytterligare efter hans fadäser i Bosnien.

   Intressant Olle boken du rekommenderar kände jag faktiskt inte till – ska genast se om biblioteket har den för jag läser den gärna. Tack för rekommendationen!

   Önskar dig en trevlig helg!

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 3. Bildt, vår okrönte konung av osmakligt yttrande. Det är nog varken första eller sista gången den mannen tillåts uttrycka sig plumpt och direkt vansinnigt å Sveriges vägnar. Dessvärre är att då man kommenterar honom på twitter bemöts man med nedlåtande arrogans, detta från en person som vara folkvald och tjäna oss. Var finns ödmjukheten inför detta faktum?

  Gilla

  Svara
  • Hej Thomas! (Det var väl Thomas hoppas jag?)

   God fortsättning på det nya året önskar jag!

   Osmakliga yttranden ja – det tycks vara legio för denne aristokratiska besserwisser som under normala omständigheter aldrig skulle få besitta den post han nu gör. Den senaste kommentaren försvarade han sig med att det tillhör ”god ton” vilket borde rendera i ett ännu större media skred på de sociala medierna – men icke. Karln har en förmåga som ingen annan har och lyckas slinka undan det mesta för att inte säga allt. Jag minns hur hans ”god ton” utvecklades då världen tog farväl av Hugo Chaves. Då bestod den goda tonen av kritiska omdömen där han anklagade Chaves för att vara populist och spädde på med att han plundrat och berikat sig på landets oljetillgångar och därmed kunnat inta den ställning han fick – att han själv har berikat sig med samma guld är för honom oväsentligt uppenbarligen. Att Hugo Chávez var socialist samt Ariel Sharon högerextremist – torde ha en stor betydelse för Carl Bildts bedömning och så kallade omdöme vad avser hur man uttrycker sig. Jag har aldrig – allt sedan han försatte landet i ett ekonomiskt kaos under 90-talet – haft ett enda förtroende för den människan och blev överraskad när Reinfeldt utnämnde honom som utrikesminister – vilket jag förutspådde redan då skulle följas av en hel del katastrofala uttryck. Han är både avskydd och hatad på Balkan efter hans allierande med efterkrigshistoriens värste massmördare – nu också underdånigt hyllande en annan massmördare. Om vi inte visste det förr så vet vi nu – Carl Bildt allierar sig mer än gärna med våldsverkare och massmördare bara de delar hans bisarra höger ideologi så spelar historien mindre roll och därför kan han – arrogant – dela ut goda omdömen och dåliga dito beroende var på hans ideologiska karta man befinner sig.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 4. Hans B

   /  12 januari, 2014

  Hej!Det här är en mycket bra historiebeskrivning som alla bör läsa!Carl Bildt kan jämnföras med en krokodil! Ingen humor!Säger ingenting!Du kan aldrig lita på den eller bli kompis och den kan när som helst äta upp dig!Ha det!Hans B.

  Gilla

  Svara
  • Hej Hans!

   Jämförelsen med en krokodil tycker jag väl sammanfattar hela hans personlighet. Uti det fall han yttrar sig är det med en överlägsen överklasston som han aldrig lyckats slipa bort trots att han befunnit sig i det mediala rampljuset allt sedan 80-talet. Förstår inte journalisternas hovsamhet och underdåniga attityd gentemot honom. Varje intervju som görs så förlorar journalisterna kommandot som Bildt tar över för att därefter diktera villkoren förbehållslöst.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: