Nu har Alliansen tömt skafferiet då kan oppositionen ta över!!!


död åt blockpolitikenStatsbudgeten hamnar på minus i år och även nästa år. Målet om överskott blir allt mer avlägset. Inte minst visar Ekonomistyrningsverkets (ESV) senaste prognos som berättar att underskottet i de offentliga finanserna beräknas bli 87 miljarder för 2014. Underskotten i de offentliga finanserna beror främst på att skatteintäkterna utvecklas svagt både i år och nästa år. Skatteintäkterna påverkas framför allt av läget på arbetsmarknaden, hushållens konsumtion, företagens resultat och investeringar. Även utvecklingen av vissa utgifter bidrar till de prognostiserade underskotten. Arbetslinjen fungerar inte och arbetslösheten beräknas sjunka något dock inte tillräckligt för att i någon mån kompensera underskotten i statens finanser. Det är en mörk bild som framträder och det finns skäl att blicka bakåt för att se framåt. I sitt valmanifest inför valet 2010 presenterade Alliansen flera löften som ”ambitioner”  som bara skulle genomföras om vissa villkor uppfylldes – visst kommer vi väl ihåg detta. Man lovade bland annat – för den nuvarande mandatperioden följande;

De offentliga finanserna ska uppnå balans och överskott på 1 procent av bnp så att överskottsmålet upprätthålls. Om det femte jobbskatteavdraget lovade man att det skulle genomföras i den takt överskott kan säkras och när de offentliga finanserna och ekonomin så tillåter.

alla-era-pengar (1)Detta är inget annat än brutna löften. Vi minns hur Anders Borg – vilket också stod i deras valmanifest 2010 – att under nästa mandatperiod – 2011/2014 – kommer vi att ha balans med ett överskott av 1% av BNP så att överskottsmålet upprätthålls. ESV:s rapporterade prognos för 2014 visar nu ett underskott av 87 miljarder eller 2.3% av BNP. Det är enligt ESV det största underskottet sedan år 2000 då överskottsmålet fastställdes. Anders Borg – omvittnat svag prognosmakare – valde att inte redovisa underskotten i sin prognos för 2014 och jag undrade varför. Nu förstår jag efter att ha studerat ESV:s prognos. Den låga aktiviteten i ekonomin och ändrade skatteregler – främst sänkningen av bolagsskattesatsen – gör att den offentliga sektorns skatteintäkter ökar mycket marginellt 2014. Då väljer Anders Borg och Moderaterna att genomföra stora skattesänkningar för löntagarna på lånade pengar. Det är stor skillnad mellan att låna till skattesänkningar eller låna i avsikt att stimulera arbetsmarknaden. Att det blir fler jobb av att sänka skatterna är en skröna som inte har någon förankring i forskning – såvida denna forskning inte styrs av näringslivet vill säga. Att låna för att stimulera tillväxt på arbetsmarknaden har två fördelar. Den ökar konsumtionen och drar ner kostnaderna för utbetalda arbetslöshetsersättningar samt ökar inkomsterna i form av skatter. Moderaternas skattesänkarideologi tenderar att stagnera tillväxten istället och löser knappast arbetslösheten. Det är dags att slå hål på Anders Borgs siffertrixande och Moderaternas ihållande lojala ställningstagande för skattesänkarfilosofin. Den undergräver våra statsfinanser istället.

Goda statsfinanserVi har ordning och reda i de offentliga finanserna – säger Fredrik Reinfeldt och Anders Borg med en mun. Det är inte sant. Kritiken växer nu och hur försvarar man sig? Jo – inte helt oväntat trummar man fram det sedan flera år gamla mantrat att över 200.000 nya jobb skapats i Sverige – trots ett Europa i mycket svår kris och att svensk ekonomi klarat sig avsevärt bättre än de flesta andra länder i Europa – med tillägget att Socialdemokraterna ”lovar allt till alla, sossarna har råd med allt”. Jag tror att det räcker med att konstatera vad den Socialdemokratiska regeringen efterlämnade 2006 för att bemöta det påståendet. Det var ett dukat bord – skafferiet var fullt. Det har Alliansen tömt och denna gång kommer man inte att efterlämna ens smulorna på bordet kvar. Då anser man att man har råd att sänka skatter för 15 miljarder till löntagarna – totalt 140 miljarder, sänka bolagsskatten långt under EU-nivå, sänka restaurangmomsen, sänka arbetsgivaravgifterna för bland annat MC Donalds när vi har en arbetslöshet på 8%, en ungdomsarbetslöshet på 25%, en bostadskris, en kommunsektor som går på knäna, en skola i förfall, en sjukvård som skor sig ytterligare på skattebetalarna  – och märk väl – detta i tider då vi enligt Alliansen har den värsta globala finansiella kris som världen någonsin upplevt. Får man gissa? Kan det vara så att Alliansen insett att man kommer att förlora det kommande valet och med glädje överlåter saneringen av statens finanser återigen på Socialdemokraterna?

Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Hans B

   /  17 januari, 2014

  Brända jordens politik!!! Mvh

  Gilla

  Svara
  • Ja så sant så. Förstör så mycket som möjligt så man efter ett regeringsskifte kan kritisera den nya regeringen för uppstädningen efteråt.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 2. Det blir inte lätt för den nya regeringen som tillträder i sep, tror att dom lyckas höja stads skulden en bit över 100 miljarder .

  Gilla

  Svara
  • Hej Björn!

   Nej det blir inte lätt. Nu är ju dessa 87 miljarder en prognos så möjligheten att den ökar ytterligare är ingen dålig gissning. Vi får väl ändå hoppas att vi får en ökad tillväxt på arbetsmarknaden så arbetslösheten sjunker men det ser inte bra ut dessvärre.

   Tack för din kommentar!

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 3. Ett klart fall för Lyxfällan. I det programmet läggs stort fokus på att få budgeten ihop. Det första folk får lära sig där är att har de inte råd att köpa något får de helt enkelt avstå. Att låna pengar för att köpa saker de egentligen inte behöver är ajabaja. Sedan tvingas de sälja sina saker för att betala av sina skulder. Men det är ju som sagt praktiskt att Alliansen lämnar den biten åt vänstern vid eventuell rödgrön vinst så slipper de vara the bad guys.

  Gilla

  Svara
  • Och i vanlig ordning – då det krävs höjda skatter – så kommer det ondgöra sig över detta faktum. Bogerligheten förnekar sig aldrig.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 1. Moderazismen dödar | skvitts

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: