Sjukvårdskaoset som ingen tar ansvar för!


sjukvården kaosSedan Moderaterna tog makten i Stockholms läns landsting 2006 har man aktivt valt att inte fatta nödvändiga beslut. Filippa Reinfeldt är det högsta ansvariga sjukvårdslandstingsrådet. Därmed är hon också ansvarig för dagens brist på vårdplatser. Filippa Reinfeldt sade i radioprogrammet Studio Ett den 4 februari att Moderaterna har tillfört 12,5 miljarder till sjukvården sedan hon tillträdde som landstingsråd 2006. Hon får detta att låta som en historisk satsning. Men faktum är att hon kokar soppa på en spik. Visst känner vi till ”historiska satsningar” . Filippa är inte den enda som använder sig av detta numer så slitna uttryck – flertalet av Moderater inom både Landstinget såväl som i rikspolitiken gillar historiska satsningar men lika ofta som det sägs lika ofta lyser de med sin frånvaro. Sjuksköterskor och läkare har vid upprepade tillfällen försökt få Filippa Reinfeldt att ta det ansvar som hon har men som hon inte tar. En som försökt skriver nu – hon är inte den enda – ett välformulerat mail som tydligt berättar vad som saknas – hon heter My Morin Legitimerad sjuksköterska – erfaren med sina 8 år inom akutsjukvården – som jag väljer att kopiera rakt av här på min blogg för att hjälpa henne och alla hennes kollegor att sprida budskapet för att förhoppningsvis öka trycket på den som är ytterst ansvarig och få henne slutligen inse att klarar man inte av sitt ansvar då är det dags att packa väskan och lämna över ansvaret till någon som klarar detta.

Litet mail till Filippa från en akutsjuksköterska, sprid gärna. 

Till Filippa Reinfeldt.
Jag heter My Morin och jag är yrkesverksam som legitimerad sjuksköterska på en akutmottagning i Stockholm sedan 8 år tillbaka.

För ett par år sedan besökte jag och några arbetskolleger din arbetsplats, Landstinghuset, för att be om hjälp. Vi upplevde att vi inte hade de förutsättningar som krävdes för att bedriva god vård enligt de riktlinjer och lagar vi är ålagda att följa. Detta trots kontinuerliga förbättringar och så kallade effektiviseringar. Vi upplevde att det påverkade patientsäkerheten negativt. Vi tyckte att vi hade signalerat tydligt nog mot vår sjukhusledning och att de gjort sitt bästa för att hjälpa oss, men det räckte inte. Därför sökte vi oss till er, politikerna i Landstingshuset, för att som sagt be om hjälp. Du svarade aldrig på vår förfrågan om ett möte. Däremot träffade vi dina kolleger, Anna Starbrink och Lars Joakim Lundquist. Vi upplevde mötena som givande och lämnade dem i tron om att vi blivit lyssnade på. Tyvärr blev vi gruvligt besvikna. Vi fick ingen hjälp.

Sedan dess har jag vid ett antal tillfällen adresserat dig i media. Jag har då berättat om vår arbetsmiljö, om den etiska stress och hopplöshet vi upplever när vi inte räcker till. Jag har förklarat hur vi kämpar varje dag för att den enskilda patienten inte ska märka av den kris vi befinner oss i. Jag har varit noga med att påtala att vi gör vårt absolut bästa utifrån de förutsättningar vi har. Sedan har jag bett dig ta ansvar. Jag har bett dig förstå allvaret i situationen och hur akut den faktiskt är. Inte en gång har du kommenterat eller på annat sätt bemött min uppmaning eller rop på hjälp.
Från din och dina kollegers sida har det däremot kommit uttalanden då och då om att ni gör så kallade historiska satsningar i landstinget. Ni har också lovat oss en ny akutmottagning som sägs vara klar 2018. Ibland har du berömt oss för vår lojalitet. Du har sedan bett oss sätta patienten i centrum, uppmanat oss att arbeta med så kallad patientcentrerad vård.

Om jag får återkoppla.

De historiska satsningarna har jag inte märkt av, inte alls faktiskt, snarare har situationen förvärrats. Till exempel så har vi haft sommarbemanning fram till november och inflödet av patienter fortsätter öka. Den nya akutmottagningen ni har lovat oss är alldeles för lite och alldeles för sent.

Sen vill jag vara tydlig med att jag, och vågar jag säga mina kolleger, inte behöver eller söker ditt beröm för vår så kallade lojalitet. Snarare tar vi illa upp.

Vidare, och här kan jag inte vara nog tydlig, du behöver verkligen inte uppmana oss att sätta patienten i centrum. Det är redan vår huvudsakliga arbetsuppgift. Om vi inte gjorde det så skulle vi inte kunna kalla oss sjuksköterskor. Enligt vår legitimation ska vi ha ett etiskt förhållningssätt och arbeta enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Vi har fyra grundläggande ansvarsområden: att främja hälsa, att förebygga sjukdom, att återställa hälsa samt att lindra lidande. Och vi ska ingripa på lämpligt sätt för att skydda enskilda individer, familjer och samhälle när deras/dess hälsa är hotad av medarbetare eller andra personers handlande. Tro mig, jag och mina kolleger gör allt för att sätta patienten främst och vi tar vårt ansvar utifrån de förutsättningar vi har. Jag ber dig härmed sluta skriva oss på näsan.

Låt mig nu kladda på din istället.

Ditt ansvar regleras bland annat av Hälso- och sjukvårdslagen, som du säkert läst. Enligt den är målet för hälso- och sjukvården en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården skall ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård skall ges företräde till vården. Den goda vården ska alltid ges enligt prioriteringsordningen. Människovärdesprincipen och behovs- solidaritetsprincipen skall tillämpas först innan kostnadseffektivitetsprincipen används. Och där det bedrivs hälso- och sjukvård skall det finnas den personal, de lokaler och den utrustning som behövs för att god vård skall kunna ges.

Låt mig nu vara tydlig och upprepa mig själv. Akutsjukvården i Stockholm befinner sig i kris. Vi räcker inte till. Patientsäkerheten kan inte garanteras. Dagligen i vårt arbete tvingas jag och mina kolleger till omöjliga prioriteringar. Det beror inte på att vi inte är effektiva nog, ”Leanar” för dåligt, hänvisar för lite eller drar benen efter oss och det beror definitivt inte på att patienterna gör fel och belastar oss i onödan. Det beror på att vi som sjuksköterskor inte har de förutsättningar som krävs för att kunna ge en god vård i enlighet med lagar och riktlinjer.

Jag ber dig inte längre ta ansvar Filippa och jag ber dig inte förstå eller ens svara på detta brev.
Däremot kräver jag din avgång då jag anser att du bryter mot Hälso- och sjukvårdslagen.

Med vänlig hälsning
My Morin
Legitimerad Sjuksköterska.

Sjukvården behöver My och alla hennes kolleger. Sjukvården behöver inte oansvariga Landstingspolitiker – sjukvården behöver ingen Filippa Reinfeldt. Sjukvården behöver inte borgerligheten.

Annonser
Lämna en kommentar

3 kommentarer

 1. Hans B

   /  18 januari, 2014

  My Morins brev var mycket bra!Jag ska sprida det vidare!Hälsn! Hans B.

  Gilla

  Svara
 2. Hans B

   /  18 januari, 2014

  Filippa lade hela skulden på barnmorskorna förra veckan att det inte fungerar.Dom jobbar deltid och skulle dom jobba heltid så är det ingen brist! Som vanligt tar hon inget ansvar!Mvh.

  Gilla

  Svara
  • Ja – hellre lägga över ansvaret på andra men lyfta lönen för det ansvar hon förutsätts ta tycks vara en definition som främst Moderater ägnar sig åt. Tycker det är genomgående i de moderata leden.

   Tack Hans för att du delar My Morins brev fler som läser fler får upp ögonen för detta katastrofala som sker.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: