Annie Lööf och den sista färden!


Den sista färdenDet frågar Irene Wennemo på Aftonbladets ledarsida med anledning av Centerns ras i opinionen. Nu tillhör jag – kanske ett av de fåtal – som inte tror att Centern åker ut i riksdagsvalet – moderata stödröster kommer att bärga partiet från att åka ur riksdagen. Däremot anser jag att Annie Lööf dragit ner dimmern på det ljus som många tror kommer att släckas. På något sätt tycker jag synd om henne – att komma från en närmast obefintlig erfarenhet med några tämligen betydelselösa kommunala förtroendeuppdrag rätt in i rikspolitikens hetluft kan få vem som helst att backa – om det var av en naiv självbild och övertro på sin egen förmåga vet jag inte, den frågan besvarar hon bäst själv. När hon satt i partiets valanalysgrupp – med avsikt att analysera det dåliga valresultatet 2010 – då var hennes bestämda reaktion att partiet varit allt för otydliga – idag låter det annorlunda. Otydligheten under hennes ledning har stärkts uppenbarligen då partiet halverats i opinionen mot valresultatet. Det är heller inte lätt att leva i skuggan av Moderaterna vilket även Kristdemokraterna och i någon mån även Folkpartiet erfarit. Men det är knappast hela sanningen. Inte heller att hon – som vissa vill göra gällande – är kvinna på en maktposition. Det resonemanget är bara förnedrande för alla de kvinnor som lyckats och har presterat och visat att de verkligen kan hantera sin position. Inte alla är födda att bli ledare och detta faktum gäller både män såväl som kvinnor.

stureplanNär företrädare för partiet under kommundagarna i Malmö ihärdigt försöker förklara det svaga stödet med att väljarna helt enkelt inte förstått partiets budskap så förklarar inte det varför var tionde medlem i fjol fick nog och slängde in handduken. Vet inte ens partimedlemmarna vad partiet tycker? Eller tycker de att partiet tycker fel? Att det stora medlemstappet kom samma år som Centern benade ut ett nytt idéprogram talar för det sistnämnda. Att Centerns idéprogram – starkt influerad av dels ungdomsförbundet men också av den så kallade Stureplanscentern – haft en betydande del i raset för partiet där man i allt högre grad distanserat sig från partiets huvudsakliga själ erkänner man – men bara kortsiktigtraset ofördelaktigt. Jag vill nog hävda tvärtom att alla dessa radikala meningar formulerade i partiets idéprogram är det som för lång tid kommer att förknippas med Centern. Annie Lööfs uppenbara nyliberala inställning med både Ayn Rand såväl som Margaret Thatcher som förebilder driver Centern mot nattväktarstatens samhälle med så litet statligt inflytande som det bara är möjligt samt att man istället förespråkar en federalisering. Man vill öppna för regionalisering där kommunerna själva står för skattebas och lagstiftning utan att i sak berätta hur det skall gå till.  Annie Lööfs nyliberala åsikter som delas av flertalet Centerpartister – främst de som verkar inom Stureplanscentern och partiets egentliga ideologiskt socialliberala bas kolliderar märkbart med varandra vilket synliggjordes i all sin nakenhet då man presenterade sitt idéprogram som innehöll allt mellan månggifte till slopad skolplikt. Förvirringen var märkbart total – vart är partiet på väg. Många centerpartister rasade över denna nya inriktning och Annie Lööf fick ge sig på centrala punkter i programmet – till synes och mest för att tillfredsställa de mest kritiska inom partiet. Nu blev landsbygdsfrågorna ett mer centralt inslag i partiets visionära arbete men skadan var redan skedd.

Bonden LööfMen det vore fel att lasta Annie Lööf ensam för Centerns ras i väljarstödet. Det raset påbörjades redan efter att Fälldin avgick i protest mot hans regerings inställning i kärnkraftsfrågan – en fråga som var en fråga om samvete. Vi som är lite äldre minns Fälldins numera bevingade ord när han lämnade in sin regerings avskedsansökan till talmannen – ”vi dagtingar inte med vårt samvete” – en stark markering mot kärnkraftsutbyggnaden. Sedan dess har inte samvetet – för de efterföljande partiledarna – betytt lika mycket – och minst av allt under Maud Olofssons tid som partiföreträdare. Annie Lööf och hennes prestationer har spätt på kräftgången. Bland många journalister är hon känd för att aldrig direkt svara på den ursprungligen ställda frågan utan håller istället långa monologer i en byråkratisk anda – inte alltid balanserat. Hennes svajiga uttalanden om vapenexport till Kina och hanteringen av skandalen med representation på Tillväxtverket stärkte knappast hennes aktier. Därefter har hennes retoriska aggressivitet utmynnat i all slags obalanserade uttalanden. Man vinner inte åter sina väljare genom att förnedra eller direkt klistra fast en lögn på oppositionen  som till exempel när hon gav vid handen att Stefan Löfvén går hand i hand med Sverigedemokraterna eller med lika fast bestämdhet hävdar att Jonas Sjöstedt – till vilken hon har ett särskilt ont öga till – är patologisk ivrare emot vinster i välfärden. Även om man nu – som Annie Lööf – kämpar för riskkapitalisternas intrång i välfärden och vill behålla upplägget så kämpar hon inte bara emot Vänsterpartiet utan en majoritet av väljarna.

annie_loof_isvak_ensamDet finns dessutom all anledning för Centerpartiet att begrunda det faktum att Sverigedemokraterna – av alla partier – har större trovärdighet i landsbygdsfrågorna än det parti som borde ha det. Men har man sålt sin själ till nyliberalismen får man betala priset. Att dessutom – tillsammans med det andra riksdagspartiet som riskerar att trilla ur riksdagen i höst – upprepa, betona och betyga sin lojalitet till välfärdens riskkapitalbolag. Vilka väljare tror man sig vinna med det? Lööf har anklagat både Moderaterna och Folkpartiet för att vara ”populistiska” som signalerar att de är villiga att se över en reglering av välfärdsbolagen. Men att testa lite populism vore kanske inte det sämsta alternativet för ett parti som hittills snarast verkat leta efter impopulära politiska ståndpunkter. Centerpartisterna borde titta på till vilka partier tidigare partisympatisörer gått till under mandatperioden istället. För att spekulera lite så tror jag att Centerpartiet – efter valet – kommer att genomgå en revolutionerande förändring där Annie Lööf får träda tillbaka och kanske ersättas av Anna Karin Hatt som jag upplever har mer av centerpartiets ursprungliga själ i sig och dessutom har en mer gedigen politisk bakgrund än vad Annie Lööf har – även om jag inte alltid håller med henne i allt så har hon tydliga beröringspunkter och ett helt annat retorisk språk som passar bättre än den vi ser hos konfrontationspolitiker som Annie Lööf. Ett ytterligare tecken på att Annie Lööfs mognad i politiska sammanhang har mycket i övrigt att önska. Centerpartiet har därutöver inget gemensamt med värdekonservativa partier som Moderaterna eller för den delen Kristdemokraterna. Av den anledningen tror jag att Alliansen kommer att upplösas efter valet – om de blir det första partiet att bryta sig loss vill jag dock inte spekulera i.

Annonser
Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. Jag tycker det är ganska uppenbart att Annie Lööf egentligen är sosse. Hon har nästlat sig in i Centerpartiet för att ta död på dem!
  Därför tycker jag väldigt bra om henne, hon är en utmärkt skådespelerska och dessutom så har hon en helt outtömlig kreativitet och fantasi. Heja Annie, fortsätt så! 😀

  Gilla

  Svara
  • Hej Anna!

   Ja så kan man se det också – kul kommentar – den gillar vi. Istället för att ogilla henne så tycker vi om henne istället – är ju mycket bättre. 🙂

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 2. Hans B

   /  2 februari, 2014

  Hej.Hon är inte ensam om fadäserna.Eskil Erlandsson har genom en misskött jordbrukspolitik fått minst varannan mjölkbonde att sluta och med det så har det försvunnit ca.20000 jobb inom den näringen.Dessutom vill han ta bort alla hinder för import och odling av GMO-grödor i Sverige.Maud Olofsson är ju aktiv och håller på med Inlandsinnovation som Annie Lööf ska förhöras om.Hanna Vagenius Cuf.vill legalisera cannabis.Jag kan inte komma på något behov av detta parti.Mvh.Hans B

  Gilla

  Svara
  • Hej Hans!

   Nej du har rätt – det är många som medverkat till raset för Centerpartiet så allt skall inte skyllas på henne även om fokus ligger just på henne. Och det kanske är tur – inte minst för Eskil Erlandsson som har hamnat på fel plats vid fel tidpunkt. Så som Centern utvecklats under de senaste 20 åren har jag svårt att motivera dess fortsatta existens inom rikspolitiken. 3.1% motsvarar cirka 1500 presumtiva väljare idag – kanske bara trogna medlemmar kvar och inga egentliga sympatisörer utanför medlemskapet.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 3. Annie Lööf är någon jag skulle vilja gilla. Bara för att jag delvis kan se mig själv i henne då vi är lika gamla. Jag är helt enkelt ganska imponerad av att en ung kvinna klättrat till den absoluta politiska toppen i ett samhälle där de styrande ofta är medelålders och oftare män än kvinnor. Därför önskar jag verkligen att jag hade kunnat gilla henne. Nu gör jag dock inte det. Jag tycker inte att hon är en skicklig politiker och hennes värderingar, ja de är ju nästan tvärtemot allt jag står för. Lite imponerad av hennes karriär kan jag dock inte låta bli att vara ändå.

  Gilla

  Svara
  • Hej Angelica!

   Ja du har onekligen rätt – ung ambitiös och på sitt sätt framgångsrik. Och du har inte fel när du säger att vara imponerad av hennes karriär mitt ibland det ”gubbvälde” som inte skall förnekas finns. Men någonstans i den debatten måste man bortse från det faktum att hon är kvinna och enbart se till hennes politiska kvalifikationer som ju är i sammanhanget väldigt begränsade – nu kan man i och för sig imponeras mer av detta när man summerar hennes korta karriär inom den politiska toppen. Jag tror och hoppas att hennes erfarenheter som hon nu drar av sin position kommer att bli värdefull för henne i framtiden och då kommer vi förhoppningsvis se en annan Annie Lööf än den idag förlegade konspiratoriska vägen som hon nu valt. Skickligheten kommer med just erfarenheten. Starka kvinnor överlever alltid.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: