Jag ser fram emot Stefan Löfvén som vår statsminister efter valet.


StefanJag måste erkänna – jag har inte sett någon av partiledarna bli intervjuad i SVT:s programserie Nyfiken på partiledaren” med ett undantag och i efterhand – Stefan Löfvén. Jag blev nyfiken. Och jag blev inte besviken. Under intervjuns gång upplevde jag Stefan som en varm, lugn och trygg arbetargrabb som jag med min egen bakgrund kunde associera mig med. Jag kände igen mig i mycket av det som han berättade om under sina ungdomsår – till och med att jag aningen drog på smilbanden när han berättade om den – bakom tyglappen – gömda nyckeln till hemmet. Ja det var precis så – man var inte rädd för att någon skulle ta sig in som inte var välkommen – det var ett annat samhälle – ett samhälle där man tog ansvar för och litade på varandra precis så som Stefan berättade i intervjun. Idrotten spelade en viktig roll även för mig – det var både fotboll och ishockey på gamla rör som man snörde fast på kängorna fjärran från de moderna skridskor man har idag. Det var skidor hemtillverkade, tjärade och vallade med stearin – på sommaren friidrott med kompisarna.

Stefan LöfvenStefan är en öppen person – detta framgick med all önskvärd tydlighet under intervjun. Och hela hans väsen andas ärlighet till skillnad mot en annan partiledare som fick nöjet att inleda denna intervjuserie. Jag har inte sett Reinfeldt och har heller inget intresse av att se honom i några andra sammanhang än då man via nyheterna tvingas till det. Det finns stora skillnader mellan Stefan och Reinfeldt – ideologiskt inte minst. Bägge företräder också två partier med en diametral skillnad i synen på rättvisa, frihet, solidaritet och mänskliga värderingar. Att ordet frihet har två olika betydelser beroende på vem du för diskussionen med. Från högerhåll brukar vi hånas för våra fanor – man möter oss med spefullheter om vårt kollektiv. Den enskildes frihet blir beskuren är deras ord. Vi har läst vår historia om det fria avtalet – det hette så när patron bjöd svältlön i frihetens namn – vi är tillbaka där. Vems frihet blev krympt med vår enighet? Vi socialdemokrater anser nämligen att frihet alltid måste gå hand i hand med jämlikhet. När patronerna på bruken eller fideikommissen ta från de fattiga och ge till rika inte längre fick säga upp folk hur som helst då ansåg moderaterna att det inskränkte på arbetsgivarens frihet. Men denna lagstiftning kom ju till för att skapa jämlikhet och mer frihet åt de mer svaga grupperna i samhället. Redan 1932 talade Wigforss om svensk socialdemokrati som bygger på såväl socialism som liberalism. Det kan nämnas i förbigående att högeralliansen idag är lika dogmatisk som Socialdemokratin var före 1932 -skillnaden är att det nu handlar om motsatsen. Nu skall allt privatiseras för att uppnå moderat frihet. Visst – det är positivt om medborgarna får välja läkare – men ser också de ökade orättvisor som moderaternas kundval i vården skapat i Stockholm. Det systemet ger mindre sjukvård till fattiga och sjuka och mer till de rika och friska. Börjar vi inte känna igen den moderata frihetspolitiken nu? Förenklat kan sägas att högerns frihet är frihet för marknadskrafterna medan Socialdemokraterna anser att frihet för folket är och blir också en frihet för marknaden. Politiken skall utgå från människan – inte marknaden.

0-kr-kvar-i-plånbokenSocialdemokraterna är och har alltid varit ett reformistisk parti – ett parti redo att samarbeta med andra. Precis så som Stefan uttryckte sig i intervjun – hur når vi förbättringar för arbetaren och eller den vanliga människan om vi inte ser till att arbetsgivaren har goda förutsättningar. Att se dessa samband och verka utifrån dessa är den rätta vägen. När moderaterna har tagit mycket av socialdemokraternas gamla retorik med att nu vara Sveriges enda arbetarparti och Sveriges mest trovärdiga välfärdsparti  så är frågan om det är en verklig förändring av partiet eller bara en retorik som gömmer en politik av en gammal karaktär. Att som individ hamna i exempelvis fattigdom i den liberala välfärdsstaten beror inte på ett ”systemfel” utan anses vara en konsekvens av individens brist på framförhållning och felaktiga val. Detta fick en kritik av att alla individer inte är kapabla till att delta i arbetslivet och marknaden. Därför tillägger vissa som förordar den liberala välfärdsstaten att det ska finnas en behovsprövad socialförsäkringsersättning alternativt privata försäkringar. Högern har alltid ansett marknaden som producent av välfärd där staten endast hjälper om familjen inte har förmåga att försörja sig själva. Fördelningen av välfärd är baserad på status och hierarki, en välbärgad familj har bättre välfärd än en fattig. Istället för en dualism mellan stat och marknad – eller låt säga mellan medelklass och arbetarklass – så är det socialdemokratiska idealet en välfärdsstat som arbetar för en jämlik och universell välfärdsstat. Därför finns det inget behov av behovsprövning. Detta betyder att fattiga har samma standard som de rika i vad avser vård som ett exempel. Välfärden betyder i familjesammanhang att i förväg hjälpa till med kostnader – inte för att maximera självständigheten som familj – utan för att öka möjligheten som individ att uppnå självständighet. Välfärdsstaten tar direkt ansvar för barn, gamla och hjälplösa. En del av välfärdens funktion är att ge kvinnor möjligheten att välja arbete och karriär framför hushållsarbete. De som nu vill ägna sig åt att förklara hur lika Moderater och Socialdemokrater är får naturligtvis göra det men skall då ha i åtanke att de grundläggande kriterierna för en välfärdsstat skiljer sig diametralt åt mellan höger och vänster.

samma gamla moderaterJag tror på Stefan Löfvén som vår nästa statsminister. Skälen är många men främst hans erfarenheter från hans tid i sitt fackliga engagemang där det hela tiden handlar om att – genom kompromisser och förhandlingsvilja – uppnå största möjliga verkan utifrån den Socialdemokratiska ideologin. Jag har svårt att tänka mig Stefan hävda att han leder inte en regering om vi inte får igenom hela vår politik utan kompromisser – möjligen om människans värde skulle bli en sakpolitisk fråga av någon anledning. Här finns ytterligare en väsentlig skillnad mellan Stefan och flertalet av de borgerliga företrädarna. Kompromissviljan är i total avsaknad vad avser Reinfeldt. Lika stor avsaknad kan spåras hos de övriga partiledarna inom det borgerliga blocket. Enligt uppgift har Stefan endast haft samtal med Reinfeldt medan de övriga har ignorerat honom fullständigt och istället för klistrat på honom en hel del anmärkningsvärda epitet. Att istället för att samtala med varandra säger Alliansens egen drottning att hon hellre äter upp sin sko och påpekar att Stefan går hand i hand med fascismens företrädare eller någon av hennes partikamrater som anklagade Stefan för pedofili. Sådant skapar – enligt högern – ett debattklimat som passar just högern.

Annonser
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Hans B

   /  5 februari, 2014

  Hej.Jag ser också fram mot att Stefan blir vår nya statsminister.Jag såg programmet i söndags och det var ett avslappnat och gemytligt samtal.Jag såg även Reinfeldt bli utfrågad förra söndagen och han satt i en slags fosterställning hela intervjun,allvarlig,spänd och jag kommer knappt ihåg vad han sa!Det är bara några månader kvar nu till valet så det är bara att s.a.s.härda ut opinionsiffrorna ser bättre ut för varje mätning.Mvh Hans B.

  Gilla

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja låt oss hoppas nu att det går vägen med Stefan och Socialdemokraterna – i vart fall skall jag dra mitt strå till stacken och jag vet många med mig inklusive du själva naturligtvis.
   Ja – jag såg aldrig det programmet om Reinfeldt men har i efterhand fått liknande analyser som du förmäler. Det mest roliga jag hörde om det avsnittet var faktiskt en moderat lokalpolitiker som jag talade med. Han tyckte avsnittet närmast påminde om en begravningsbyrås vardag där sorgen över en nära anhörigs bortgång präglade hela programmet 🙂

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: