Fegt av SVT att inte visa Stefan Jarls film Godheten.


hämta (1)SVT har beslutat att inte sända Stefan Jarls produktion ”Godheten” och anledningarna förefaller minst sagt märkliga. Sabina Rasiwala –  kommunikationsdirektör på SVT – säger följande som en anledning att inte visa filmen före valen;

Den rätta tidpunkten att sända filmen är inte månaderna före två allmänna politiska val (…). Den här filmen är starkt systemkritisk utifrån en ensidig beskrivning och tendens, vilket gör att vi väljer att sända den vid senare tillfälle.

Mer konsumptionAtt låta en finansaristokratiskt laddad dokumentär om nedbrytningen av Sverige i ett globalt perspektiv – det systematiska utplånandet av varje form av social trygghet och nationell solidaritet till förmån för systemet – sändas i SVT klockan åtta en kväll och nå miljontals tittare är uppenbart vanskligt ur ett nyliberalt perspektiv och gränsar – enligt SVT:s bedömningar – nog till partipolitik då man funnit starka politiska åsikter i den och det är lite speciellt inför valet, med tanke på SVT:s ställning.. Samtidigt och på bästa sändningstid drar man sig inte för att visa i Vetenskapens värld ”ekonomivetenskap” som behandlar samma ämne det vill säga finansaristokratins våld på människor. Programmet är nu påpassligt borttaget med hänvisning till visningsrättigheter. Stefan Jarls dokumentär  gör något oacceptabelt. Den kritiserar det finansiella systemet. Att kritisera finansaristokratin och dess ibland våldsamma begär som utan tvekan är ursprunget till ett klassamhälle låter sig inte göras i valtider. Att politiker i det övre etablissemanget underordnar sig Milton Friedmans ekonomiska teorier och som dessutom uppmärksammas i ett tidigt skede i filmen är naturligtvis nedslående – inte minst för Socialdemokratin. Vill man nu – som SVT underförstått säger – att filmen har ett partipolitiskt budskap och att man har särskilda regler för detta under ett valår som skäl för att inte visa filmen – då blir det ännu mer oförståeligt. Jag har sett filmen – och förvisso börjar filmen med ett av Olof Palmes berömda tal – men därefter ser jag inget partipolitiskt budskap utan enbart hur finansaristokratin degenererar hela samhället – och med erforderlig hjälp av partimedlemmar ur – bland annat – det Socialdemokratiska partiets mest namnkunniga profiler under högerns tysta medgivande. Ja systemkritisk kan jag hålla med om – partipolitisk nej. Eller som Stefan Jarl själv säger;

Varje vecka ser jag hur Anders Borg kritiserar bankväsendet för olika saker. Varför får Borg vara systemkritisk men inte jag?

alla-era-pengar (1)Jag är en stark anhängare av SVT:s oberoende utan påverkan av det politiska etablissemanget. Rätt eftersom – ”Riktlinjerna understryker att ” – kravet på opartiskhet också kräver särskild uppmärksamhet avseende program som i vanliga fall mer sällan behandlar aktuella samhällsfrågor. Vem minns inte Uppdrag gransknings valstugereportage mitt i en pågående valupptakt som sägs ha bidragit till Moderaternas valförlust som ett av många exempel. Det centrala i denna dokumentär – eller snarare essä som producenten väljer att kalla den – tar inte politiskt ställning. Den har ett perspektiv utifrån verkligheten och är kritisk mot etablissemanget. Filmen visar att den så kallade neoliberalismen inte kan fortsätta att regera värden. Man kan inte ge marknadskrafterna helt fri tyglar och tro att dessa sköter allt till de bästa. Genom fingerade siffror har man drivit hela samhällsstrukturer in i en okontrollerad bubbla. Och den som slutligen får betala är de som inga pengar har. Att upplysa den vanliga människan om detta är naturligtvis inget önskemål för finansaristokratin eller dess förkämpar och om detta är anledningen att SVT inte vill visa den förrän efter valet då är man ute på väldigt tunn is.

SVT har tidigare haft i anslutning till samhällskritiska program en debatt där valda företrädare fått uttrycka åsikter om samhällskritiken. Varför har man övergivit den i detta fall? Svaret kan kanske enklast förklaras med att finansaristokratins företrädare – Wallenberg, Jacob Palmstierna eller dess kollegor – aldrig skulle sätta sig i en studio för att schavottera om den neoliberalism som de officiellt dömer ut men verkar i dess anda. Nej – jag känner stor oro för att SVT i sin strävan efter opartiskhet gör sig själva ointressanta i det offentliga samtalet – man marginaliserar sig själva därmed. Jag håller verkligen med Ulf Bjereld – statsvetare – de han skriver på sin blogg citerat;

SVT och Public Service får aldrig bli ”a voice from nowhere”, då förlorar man sin spets. Så kasta bort ängslan och visa filmen – gärna i samband med en stor politisk debatt om den problematik som filmen berör. Och visa självklart också andra filmer och dramauppsättningar som ger andra bilder av det svenska samhället i dag. Det är i mångfalden och transparensen som dagens objektivitet har sin grund, inte i en ängslig strävan efter ”opartiskhet”.

Lyssna gärna på Studio Ett i dag som debatterar ämnet och där Stefan Jarl själv medverkar. Debatten blev het – om man uttrycker sig milt. Särskilt från Stefan Jarls sida.

Annonser
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Hans B

   /  8 februari, 2014

  Borglig censur!Svt skulle ju kunna sända Godheten på en kanal och Ondskan på andra samtidigt så blir det rättvist.Mvh.Hans B

  Gilla

  Svara
  • Hej Hans!

   Utomordentligt förslag – men sanningen är väl att Svenskt Näringsliv har ett finger med i spelet då SVT numer är medlem i organisationen. Så blev det med den så kallade opartiskheten.

   Trevlig helg Hans!

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: