Varför skall jag rösta i EU-valet?


Larsson_Ulvskog_460x300_____resize_cs_460_300Varför skall jag rösta i EU-valet? EU detta överstatliga organ ger mig ingenting – så varför engagera sig. Så brukar det låta överlag hos alla oss som är kritiska till EU – ja – jag tillhör den kritiska skaran som gnäller men inser att ingenting blir bättre av att gnälla – och dess styrning av oss individer genom överstatliga direktiv och andra påbud. I riksdagsvalen är engagemanget relativt stort – vi matas ständigt med opinionssiffror och kan därmed se hur respektive parti ligger till. Inom EU är motsvarande opinionsmätningar inte lika vanliga varför det blir mer svårt för väljarna att bedöma läget. I riksdagen har vi nu dragits med en borgerlig regering under snart 8 år – konsekvenserna av detta har blivit väldigt tydliga. Även i Europaparlamentet är det borgerlig majoritet – och vi ser konsekvenserna även där. Den konservativa gruppen EPP  – EPP står för European People´s Party och samlar kristdemokrater och konservativa partier. Här ingår svenska Kristdemokraterna och Moderaterna – är störst med ganska god marginal till socialdemokratiska S&D. Vilka politiska partier som sitter i EU parlamentet är följande;

EPP (Europeiska folkpartiet/Kristdemokrater). Svenska partier är Moderaterna, fyra mandat, och Kristdemokraterna, ett mandat.
S&D (Progressiva förbundet av Socialdemokrater). Svenska Socialdemokraterna har sex ledamöter.
ALDE (Alliansen Liberaler och demokrater för Europa). Svenska partier är Folkpartiet, tre mandat, och Centern, ett mandat.
De gröna/EFA ( De gröna/Europeiska fria alliansen). Svenska partier är Miljöpartiet, två platser, och Pratpartiet, två platser.
ECR (Europeiska konservativa och reformister). Här finns bland annat brittiska Tories. Inga svenskar.
GUE/NGL (Europeiska enade vänstern/nordisk grön vänster). Svenska Vänsterpartiet har en ledamot.
EFD (Frihet och demokrati i Europa). Högerpopulistisk och anti-EU med bl a brittiska UKIP och italienska Lega Nord. Inga svenska ledamöter.
GL (Grupplösa) Partier som inte tillhör någon grupp, främst främlingsfientliga partier som franska Nationella Fronten. Väntas öka kraftigt och bilda egen grupp.

eu-mandatMen – även om man utgår från fortsatt högerstyre i EU-valet så är loppet inte kört. En studie ifrån tankesmedjan Notre Europe, som grundats av den förre ordföranden i EU-kommissionen Jaques Delors, visar att loppet långt ifrån är kört. Valet kan komma att bli en rysare. Undersökningen baseras på de åtta största länderna i EU. Det låter inte så mycket, men omfattar drygt 75 procent av unionens medborgare. Man har jämfört resultatet från det förra Europavalet som hölls 2009 med opinionsläget i de åtta länderna. Enligt prognosen blir den konservativa EPP-gruppen och den socialdemokratiska lika stora. De beräknas få 28% av rösterna vardera. Men med en liten mandatövervikt för Socialdemokraterna – som därmed skulle återta positionen som största partigrupp. Socialdemokraterna ökar med 3%  medan EPP, liberalerna, de gröna och vänstergruppen alla minskar. De stora vinnarna blir högerpopulister och EU-motståndare. Trots att dessa kanske fördubblar sina mandat blir de inte tillräckligt stora för att få något inflytande. De är dessutom uppsplittrade på tre, fyra olika grupperingar. Maktcentrum kommer sannolikt och fortfarande vara i den politiska mitten – men med en viss förskjutning till Socialdemokraterna. För att få majoritet kommer dock att precis som nu krävas blocköverskridande uppgörelser. Det ger exempelvis den liberala gruppen en fortsatt nyckelposition – trots ett minskat antal ledamöter. I Sverige är valdeltagandet väldigt lågt – enligt SCB var valdeltagandet i Europa-valet 2009 endast 38% – lägst i hela Europa. Ett lågt valdeltagande gynnar bara högern och de främlingsfientliga partierna. Det är vår medborgliga rättighet och skyldighet att vara med och påverka och förändra vår framtid. Genom att utnyttja sin rösträtt har vi möjligheten att påverka samhället i alla politiska frågor. Om man inte röstar får man sin röst inte hörd och bidrar därigenom inte heller till att förändra samhället. Det duger inte att bara ösa kritik över EU parlamentets politiska åtgärder och ge fan i att rösta bara för att det är ointressant. Här har partierna en stor skuld som inte lyckas mobilisera väljarna – inte minst mitt eget parti. Nu när vi har möjligheten att bryta högerns dominans i EU parlamentet är det extra viktigt för att vi skall få till stånd en förändring och bryta den nyliberala politiken som försatt så många människor i misär.

Skärmbild (14)

Valdeltagandet har sjunkit konstant i Europavalen som framgår av ovanstående skärmdump. Vad de olika partierna vill får man själv ta reda på. Socialdemokraterna vill i princip detsamma som i riksdagsvalet vilket man bland annat kan se i vår valfilm – VI VILL. valmyndighetens hemsida kan man läsa mer om praktiska detaljer.

mitt val 2014Man får vara kritiskt och ogilla EU – men vi befinner oss för närvarande med ett medlemskap och då får vi inrätta oss till det förhållande som är rådande idag. Nu har vi en chans att bryta den konservativa dominansen genom att visa genom vår rättighet att gå och rösta. Jag säger som Stefan Löfvén uttryckte det på LO:s valkonferens nyligen – ”Tänk er själva – nog är det skillnad att ha ett hundratal Marita Ulvskog i parlamentet än – gud förbjude – ett hundratal av Gunnar Hökmark i parlamentet.”

Annonser
Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Lars

   /  10 februari, 2014

  Björn du pratar om att det är en fara för demokratin,men var finns demokratin i EU?
  Jag har inte satt Sverige i denna position där man skall känna sig tvingad att rösta på något man inte gillar med hot om risk för att främlingsfientliga annars tar sig in i EU.Det ansvaret ligger helt och hållet på de som röstade ja till detta medlemskap.Jag röstade nej till detta medlemskap utifrån att jag var väl medveten om hur det skulle utveckla sig och att makten skulle flyttas allt mer till Bryssel och där är vi idag.Och kom ihåg en sak EU gillar inte att något medlemsland plockar ”russinen ur kakan” så hur tror du då att något vänsterparti eller socialdemokrati skulle kunna förändra något den gången det finns inte mindre än 28 medlemsländer som vill säga sitt.(s) har ju dessutom skrivit under och godkänt både det ena och det andra tillsammans med andra partier.Snart har vi Euron inte långt efter detta så lär vi vara medlemmar även i Nato samtidigt som vanliga medborgare får allt mindre att säga till om,så varför skall jag rösta på något jag mår dåligt av?

  Gilla

  Svara
  • Lars
   Du missförstår mig – ett utträde måste ske på annat sätt än att inte rösta. Även de som inte röstade ja till vårt inträde i EU kommer undan ett eventuellt framtida scenario av kalabalik. Så alldeles oavsett vad man gör och hur man röstar eller inte måste ett utträde ske i ordnade former och det kommer att ta tid innan en sådan avveckling kan påbörjas. När man tycker som du och röstade nej till inträdet och därför frånsäger dig allt ansvar. Gott så men du – likaväl som alla de som röstade ja – råkar lika illa ut. Och varför då inte göra något åt det intill det kan komma att bli möjligt att begära ett utträde`? Jag tänker inte skuldbelägga någon som väljer att inte använda sin röst – var och en gör sina egna val. Jag tror bara inte på att avstå från att rösta och därmed kommer EU att kollapsa av den anledningen.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 2. Jag ser min röst lite som en trojansk häst då jag röstar på ett EU-kritiskt parti (V) som kan försöka förändra saker inifrån.

  Gilla

  Svara
  • Hej Angelica!

   Du skall naturligtvis rösta efter din övertygelse – det viktiga är ju att du röstar för att bryta maktbalansen. Många struntar i att rösta i EU-valen – delvis på grund av att man inte vet så mycket vilket är partiernas skyldighet att informera om och som de försummar vilket gör valet ointressant för det stora flertalet. Nu vet jag inte hur Vänstern brukar informera sina medlemmar men hos mitt parti har det varit rent anskrämligt dåligt.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
   • Lars

     /  10 februari, 2014

    Power to the people och då kan vi inte fortsätta med att vara medlemmar i en union där lobbyister från näringsliv,storfinansen med stora ekonomiska intressen har makten i EU över medborgarna.Det är heller inte tillräckligt med register över dessa företag som Ulvskog har föreslagit även om det är en liten,liten bit i rätt riktning.Alla beslut skall fattas på nationell nivå inget annat duger!

    Gilla

  • Lars

    /  10 februari, 2014

   Tyvärr Angelica så går det inte att förändra så värst mycket inifrån.Det räcker inte att enbart vara EU kritisk mot ett system som är fel i grunden.Då finns bara en väg att ta till och det är att inse att medlemskapet var ett totalt misslyckande och därmed jobba för ett utträde i stället.Bara att beklaga att inte (v) verkar för att få till en ny folkomröstning istället.Själv är jag sosse och övertygad EU motståndare och kommer att bojkotta valet genom att inte rösta.Ju lägre valdeltagande det blir kan till sist tvinga fram en ny folkomröstning.

   Gilla

   Svara
   • Lars

    Jag är inte heller särskilt attraherad av hur EU har utvecklats men att inte rösta lämnar fältet öppet för – inte bara de konservativa utan också för de främlingsfientliga. Om din teori skulle hålla – hur många år till tror du det skulle ta innan röstetalet är så lågt att demokratin är i fara. Ser vi till den vikande trend som skett har andelen röstande väljare sjunkit med cirka 27% för att nu senast vara 43% under en tidsperiod av 30 år. Trenden är densamma i Sverige och där var valdeltagandet överraskande – jämfört med 2004 – en ökning med 8% till lite drygt 45%.En fråga – hur mycket mer kan man tillåta väljarandelen sjunka? Och vad kommer att hända under tiden? Ett utträde ur EU måste ske på annat sätt än att lämna fältet fritt för fascismen i Europa genom att strunta i att rösta. Det tjänar ingen på.

    MVH//Björn

    Gilla

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: