En Allians för Gulaschbaronerna.


bjorkis_För oss som åser den moderatledda minoritetsregeringens sista andetag förefaller utspelen som haglar likt en ström av skurar över oss allt mer absurda. Att man kämpar för att bibehålla makten ytterligare en mandatperiod är i sig inget konstigt. Det konstiga är att man har inget att komma med – inga visioner inga ambitioner – det man har har man stulit från oppositionen samt gjort det till sitt eget för att därefter anklaga oppositionen för stöld. De som såg Kalla Faktas reportage ”Den stora felräkningen” om det nya räknesättet som skulle få svenska elever att bli bättre på matte har fått motsatt effekt. Räknesättet utvecklades redan före 1990 på ovetenskaplig grund och infördes successivt under 90-talet. Redan 2009 slog forskare larm om denna nya metod som dessutom inte används i något annat land än just Sverige. Räknemetoden, som kallas skriftlig huvudräkning eller mellanled går ut på att varje talsort räknas för sig i stället för att ställa upp talen lodrätt. Jag som studerat mattematik i enlighet med den lodräta uppställningen och många med mej – ansåg att den så kallade ”skriftlig huvudräkning” – eller räkning med mellanled – var ett mycket sofistikerat – för att inte säga djävulsk effektivt sätt  -att knäcka många elevers självförtroende i matte. Inte ens vi föräldrar som verkligen ville hjälpa våra barn förstod det nya räknesättet. Själv försökte jag lära min dotter det räknesätt jag själv lärt mig och inte helt förvånad tyckte hon det var betydligt lättare för henne – men skolan vägrade acceptera något annat än just skriftlig huvudräkning.

Pisa falletNu vet vi ju att Jan Björklund inte är så mycket för vetenskapliga rapporter utan föredrar sin egen vetenskap som består i att ”piska och morot” skall vara vägen till bättre skolresultat. Vi vet också att samtliga förslag som oppositionen lagt vad avser skolan oftast kommenterats av Björklund med att mycket av dessa förlag har vi redan genomfört. Inte helt oväntat blev också Björklunds kommentar efter Kalla Faktas reportage ”Ja men det är ju just det vi nu håller på att genomföra” Solklart utifrån Björklunds perspektiv. 1990 var Svenska elevers resultat mycket goda i ett internationellt perspektiv, särskilt i läsförståelse och naturkunskap. Sverige kom till exempel på tredje plats när det gäller 9- och 14-åringars läsförståelse i en studie från det internationella utvärderingsinsti­tutet IEA med 31 deltagande länder. Sen kom Friskolereformen införd av den dåvarande Bildtregeringen med utbildningsminister Per Unkel (M) och skolminister Beatrice Ask (M). Sedan sjönk resultaten som en sten. Av de 33 OECD-länder som deltar i Pisa 2012 har Sverige den allra sämsta resultatutvecklingen – sedan den första mätningen 2000 – för Svenska niondeklassare ligger långt under snittet för jämförbara industriländer i läsförståelse, matematik och naturkunskap. Det ansåg Björklund var Socialdemokraternas – med Göran Perssons kommunalisering av skolan –  fel och ansåg att skolan måste återförstatligas. Finland – som ett jämförande land – har också kommunerna som huvudmän – och har knappast några friskolor överhuvudtaget men ligger högst i PISA-rapporten. Ja, jag vet – jag har själv förespråkat ett återförstatligande men har blivit aningen tveksam när jag studerat Finland och dess skolor. Skall skolan återförstatligas bör det genomgå en grundlig utredning. Jag vet att Lärarfacken förespråkar ett återförstatligande. Och det kanske är lätt att förespråka en sådan omdaning nu när det råder rena ”Vilda Västern” inom den borgerliga Alliansen där det ena efter det andra förslagen kommer i en takt att man har svårt att hänga med. Nu med ytterligare betyg i allt lägre åldrar där vetenskapen klart och tydligt ifrågasätter sådana förslag.

110303_skolpengFrån den borgerliga sidan och Miljöpartiet talades det om föräldrars rätt att välja sina barns utbildning. Konkurrensen mellan skolor skulle ge pedagogisk mångfald, höja kvaliteten i skolväsendet och leda till bättre resursanvändning. Så lät det 1992 när ”Lex Pysslingen” revs upp och friskolereformen genomfördes. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hävdade att klyftorna skulle öka. Ett genomgående mönster är att borgerliga regeringar har drivit på privatiseringarna och sedan har Socialdemokraterna låtit reformerna vara kvar när de har tagit över makten dock med vissa modifieringar. Det tog ändå cirka tio år innan friskoleexpansionen tog riktig fart. Efter millennieskiftet blev aktiebolagen fler och de stora vinstsyftande koncernerna började etablera sig. När Socialdemokraterna visat att de ­accepterade reformerna kändes det sannolikt politiskt säkert för företagen och då blev det också attraktivt att satsa stort med efterföljande konkurser och stora skillnader i kunskaper. Har valfriheten bidragit till Sveriges dåliga resultatutveckling? Frågan är ideologiskt laddad och det är inte säkert att den någonsin kommer att få ett entydigt svar. Och intill dess får Björklund, Tobé och Baylan härja fritt med skolan och våra barn. Får jag tipsa mina partikamrater om en ny utbildnings- och skolminister i en eventuell Socialdemokratiskt ledd regering? Mikael Damberg. Han har lång erfarenhet som ledamot i utbildningsutskottet och var sedan 2010 partiets talesperson i utbildningspolitiska frågor. Han är således mycket kunnig och har dessutom en förmåga att stå emot den borgerliga Alliansens kommande attacker på ett retoriskt skickligt sätt. Dessutom är jag övertygad om att Mikael – till skillnad mot Björklund – använder vetenskapen som en väg att lösa problemen för våra barns utbildning. Men just nu förefaller det dock bästa förslaget vara att avpollettera Björklund som skolminister – och förövrigt hela Alliansen.

Annonser
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Hans B

   /  26 mars, 2014

  Hej! Jag läste också det här i dagens ETC- tidning och det är bara att konstatera att vi med alliansen fått ”Världens bästa skitskola”!Betyg från 4:an sågar även min expert som jag är gift med.Hon har varit lärare/specl. på låg och mellastadiet i drygt 40 år och hon säger att det räcker med föräldrasamtal fram till 6-7 an: Martin Ingvar är en väldig duktig hjärnforskare men vilken erfarenhet har han av skolarbete! Jag tyckte han såg lite vilsen ut när Björklund släpade in honom på ”scenen” Mikael Damberg är ett utmärkt förslag av dej! Mvh.Hans

  Gilla

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja jag förstår din hustru sågar betygsförslaget redan vid 4:an – med 40 års erfarenhet bakom sig så väger det tungt och hon delar detta med både lärare och fack tillika många experter. Någon klok lärare sa till mig att det är väl bättre att se var det barkar hän med eleven INNAN man tvingas skriva ett dåligt betyg och där har ju det så kallade utvecklingssamtalen fyllt en bra utveckling både för eleven och föräldrarna – det tycks ju även din hustru anse.

   Något jag skrattade gott åt i all sin bedrövelse var ditt uttryck ”Världens bästa skitskola” alltid något Björklund lyckats med i sin gärning – men knappast särskilt hedrande förstås.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: