Var är Reinfeldts presskonferens i anledning av våldet på fotbollsarenorna nu?


våldFotboll – svensk nationalsport nummer ett. Folkfest och en familjefest för alla. Är det så? Vi har återigen mötts av det mest tragiska som sker i det våld som i allt större utsträckning fått eskalera – ett dödsfall. Det är dessvärre inte första gången.  Själv har jag under många år bott granne med Sveriges nationalarena – Råsundastadion nu ersatt av en nybyggd arena och den gamla riven. Jag har åsett våldet och huliganpöbeln härja fritt – främst vid derbymatcher. Området runt stadion har sett ut som rena krigszonen med ridande polis i ett försök att i någon mån hålla pöbeln i schack. Skrikande och skränande, urinering i trappuppgångar, närbelägna villatomter, glas och flaskor haglande. Familjefest? Knappast! Vilken ansvarsfull förälder tar med sig sina fotbollsintresserade ungdomar till en krigszon. Jag gjorde det inte – av rädsla – främst för att barnen inte skulle behöva åse en pöbel som utan urskiljning och med hat i blick var beredda att begå våld mot andra som bara ville njuta av en härlig match – se sitt lag vinna. Rädslan att bli indragen i misshandel eller se hur misshandeln eskalerar för att i sin värsta form leda till det som nu hänt i Helsingborg. En 40 årig 4 barns far som nu inte får se sina barn växa upp – barn och hustru eller sambo som mist sin far och sin man. För dem väntar inget annat än sorg och bedrövelse av att tvingas begrava en familjemedlem. Bara för att han älskade fotboll måste han dö. Jag känner med den drabbade familjen naturligtvis och händelsen är bara ett ytterligare bevis på att mitt ställningstagande för många år sedan var riktig – att minimera mitt tidigare intresse för fotbollen. Synd och tråkigt men jag vill inte åse denna våldskultur som tillåtits växa okontrollerat. 

images (1)Inte oväntat får också sittande regering skarp kritik för sin senfärdighet att genom lagstiftning komma åt denna våldskultur. När två ryska Migplan övade bombanfall mot Sverige och det stod klart att vi inte hade några egna plan att möta upp med var det många som förväntade sig ett ett uttalande av statsministern. Han lyste med sin totala frånvaro – men istället dök den en gång så hysteriske mink- och ubåtsjägaren Carl Bildt upp i media, där han förklarade att de svenska planen lika gärna kan stå på marken när Ryssland övar anfall mot Stockholm. Många var då förvånade när Reinfeldt istället drog ihop en presskonferens för att meddela sin åsikt om de hot som Djurgårdens ordförande och tränare blev utsatt för av huliganer och i anledning därav valde att avgå. Statsministern menar att fotbollsvåldet är ett hot mot samhället och lovar krafttag. Man tar sig för pannan. Krafttagen har dock uteblivit. Och statsministern har återigen visat på dåligt omdöme. Björn Eriksson var regeringens nationelle samordnare för idrottsrelaterat våld åren 2011-2013 och ledde då den så kallade huliganutredningen. Eriksson lade fram fem förslag som han menar skulle minska risken för huliganvåld. Hittills har bara ett trätt i kraft. Beatrice Ask anser att det är fotbollsklubbarna själva som måste komma till rätta med våldet och får medhåll av idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth. Sen när kan fotbollsklubbarna stifta lagar? Bara ännu ett fullständigt intelligensbefriat utspel av en handlingsförlamad regering. Jag kan konstatera att fotbollsvärlden är positivt inställd till de förslag som Björn Eriksson lagt fram. Våldet fortgår – en av handling förlamad regering utreder – när kommer nästa dödsfall inträffa?

En alldeles särskild tanke riktas nu till den drabbade familjen

Annonser
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Hans B

   /  2 april, 2014

  Beatrice Ask är s.a.s. inte riktigt med i matchen längre!Hälsn.Hans B

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Hans!

   Frågan är om hon någonsin varit med i matchen – hon uppskattas säkert av alla de huliganer som härjar vilt runt om på våra fotbollsarenor för hennes senfärdighet.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: