Gå och rösta för ett bättre Europa och ett bättre Sverige.


ey2014Idag när jag skriver denna krönika är det precis 5 månader och en dag kvar till riksdags- kommunal- och landstingsvalet i september. Före det har vi ett val till Europa parlamentet som för många känns oviktigt. Men är det så oviktigt egentligen? Under mer än 15 års tid har högerkrafterna varit de tongivande i EU parlamentet – situationen i Europa har därvid blivit vad det blivit. Vi ser en enorm – för att inte säga gigantisk – arbetslöshet och i spåren av detta en fattigdom som synes vara obegränsad. Mot bakgrund av detta är det inte förvånande att högerextremismen växer ute i Europa – då dessa krafter livnär sig på de dömdas förhållande. Arbetslöshet, fattigdom och umbäranden – och i spåren av detta gör det människor förlamade utan annan kraft än att överleva. Hur har detta blivit möjligt? Att valdeltagandet är så lågt beror naturligtvis på det faktum att människor ser inga förbättringar – vad spelar min röst för roll egentligen. Vi möts av allehanda direktiv – en del förvirrande och andra ett skäl att införliva oss i ett av högern skapat ekonomiskt och administrativt slaveri. Överstatligheten gör sig påmind i en allt större omfattning där parlamentarikerna är de enda fria övergödda av ekonomiska fördelar. Det var väl ändå inte detta som var avsikten ursprungligen. Ville vi ha ett Europa – snart överbefolkat – av nazister och högerextrema partier vars enda uppgift är att marschera taktfast och skapa ytterligare kaos på de fattigas bekostnad? De enda som gynnas av den utvecklingen är just högern och naturligtvis också de högerextrema krafter som högern tillåtit växa oförblommerat.

EU valetVal till Europaparlamentet har allt sedan vi införlivades i EU stadigt sjunkit. Att endast 18 procent av svenska folket känner till att EUP-valet är 25 maj enligt Synovate är synnerligen oroande och Novus Opinion skattar röstviljan till låga 34 procent – vilket är ännu ett fall från demokratin. I en Sifo-undersökning i Sverige säger 18% att de absolut säkert skall rösta och 32% att de troligen skall rösta. Men det är inte i soffan någon hör dig skrika – tvärtom det är soffan som gynnar högern. Det är soffan som gynnat högern under nu 15 års tid. Det måste bli en förändring. Mer än 60% av alla beslut som passerar riksdagen har sitt ursprung i EU. Tre av fyra partiledare i regeringen -Reinfeldt, Lööf och Hägglund – tycker att du inte behöver veta hur de tänker kring EU-politik och tackade nej till den nu inställda partiledardebatten i TV4. Riksdagspartierna har beslutat att ge sig själva 44 miljoner till valkampanjande för att öka valdeltagandet i alla val – men att de fördelas så att de kommer att gynna valdeltagandet i riksdagsvalet – det vill säga det val som egentligen behöver det minst. Det finns således ett påfallande ointresse – främst av högerpartierna som ju gynnas av ett lågt valdeltagande och har så gjort under lång tid. Svensk media trampar i kölvattnet av högerns ointresse att förmedla de olika partiernas ställningstagande och vad de villS EUP krav göra med sitt engagemang i parlamentet. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har lättat en aning på förlåten och har i anledning av en något ljusare situation med en real möjlighet att förändra mandatfördelningen i Europa-parlamentet för första gången i år. Om bara folk gick och röstade som i vanliga val skulle Socialdemokraterna öka med minst tjugo procent visar valforskningen. Men informationen är ändå mycket sparsmakad. Socialdemokraternas mål för EU-valet i maj är 25 procent av rösterna. Det är minst sagt blygsamt och är i stort sett vad partiet fick i EU-valet 2009. Att Socialdemokraternas mål för EU-valet är tio procentenheter lägre än för riksdagsvalet visar att man inte tror sig kunna mobilisera sina väljare den här gången heller. Trots att en sådan satsning skulle kunna ge partiet en rejäl valframgång och en positiv skjuts in i höstens kamp om regeringsmakten. Hur skall engagemanget se ut när de politiska partierna ägnar sig så lite som möjligt åt att förmedla vad man vill – det är i anledning av det inte särskilt märkligt att vi har ett så lågt valdeltagande – långt under vad som ur demokratisk ordning kan betecknas som rent förkastligt. Ett lågt valdeltagande gör att parlamentet och EU förlorar sin legitimitet. Att röstskolka som protest tycker jag är helt meningslöst. Att vi är medlemmar i EU är något vi – vare sig vi vill eller inte vill – måste acceptera.

images (2)Forskarna som utvärderade EUP-valet 2009 påvisade att gapet i valdeltagande mellan arbetarklass och medelklass var rekordstort. Det skilde 21 procent mellan arbetarklassens valdeltagande – 33 procent – och medelklassens – 54 procent. LO-förbundens medlemmar stannade hemma medan TCO- och Saco-grupperna gick och röstade.
Att det låga valdeltagandet gör det enklare för så många högerextrema partier som storsatsar inför årets Europaval. De vill krossa EU inifrån – få en plattform för att sprida sina gräsliga budskap – och så vill de naturligtvis ha alla pengar och resurser som kommer med mandat i Europaparlamentet. Rasism och fascism samt högerpartierna är det enda vinnarna på ett lågt valdeltagande. Men det är inte väljarnas fel utan snarare politikernas som inte orkar mobilisera väljarna. Det är våra folkvaldas förbannade skyldighet att informera väljarna även om man kan söka efter erforderlig information själv – problemet är att väljarna inte gör det just på grund av ointresset. Men det förminskar inte vikten av att rösta. Så min uppmaning är – GÅ OCH RÖSTA om inte för annat så för att knuffa bort högern från det altare dom efter 15 år betraktar som sitt eget och ge de socialistiska partierna en möjlighet att förändra situationen i Europa – en förändring som kommer oss till del också.

 

 

 

Annonser
Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. Hans B

   /  22 april, 2014

  Tackar i efterhand för Påskhälsningen och hoppas att du också haft en solig och trevlig Påsk! Hälsn.Hans

  Gilla

  Svara
 2. hej Björn!

  Jag prenumererar ju på din blogg och den ger med massor av god information.

  Nu har jag ett litet dilemma här angående en moderat som handlar om Robin Hood – skatten.

  Jag har ju både läst och sett reportage på TV och inte är med medianlönen helt kopplat till om du får nettopengar eller inte?

  Jag skickar här En länk till Karin Pettersons ledare och en del av mail-växlingen moderaten och mail.

  Har du bra oberoende länkar som visar om jag har förstått sken rätt eller? Kar är alltså: Lars Larte Karlsson

  http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/karinpettersson/article18722295.ab?fb_comment_id=fbc_505177762937610_2461891_505183336270386#f14b74facc

  Peter Edling · Toppkommentator · Stockholm, Sweden
  Så Pettersson tycker att vi ska satsa pengar på försvaret nu. Ja, i sanning är det så att när fan blir gammal så blir han religiös!

  Fan, det är ju öppet mål nu för sossarna att höja skatterna högre än någonsin eftersom att allt ska ha mer pengar. Blir spännande det här…
  Svar · Gilla · 12 · Följ inlägget · den 15 april kl. 00:00

  Lars Larte Karlsson · Toppkommentator · Uppsala
  Peter Edling, synd att du bara läser rubriken och sen struntar i all läsa själva kolumnen.
  Kan du plocka ut det ställe i kolumnen där Karin Pettersson säger att vi ska satsa på försvaret?

  Har jag misslyckats med att finna att det du skriver är rätt, ber jag om ursäkt, men oddsen är grymt dåligt för dig PE.
  Svar · Gilla · 7 · den 15 april kl. 00:08

  Lars Larte Karlsson · Toppkommentator · Uppsala
  Peter Edling ”Det börjar bli dags att omvärdera Anders Borg på allvar. Att skjuta helt nödvändiga investeringar och satsningar på fram­tiden är inte att ta ansvar för ­statens ­finanser.” Om du nu tycker detta skulle ha fått dig att missförstå, så glöm det.

  Borg har hållit på med detta i 7½ år men han vördas fortfarande av en grupp kärnväljare inom moderaterna.
  Svar · Gilla · 15 · den 15 april kl. 00:15

  Peter Edling · Toppkommentator · Stockholm, Sweden
  @Karlsson & Co
  Så kontexten av ledaren är att vi inte (?) skall satsa på försvaret, skolan, vården, järnvägar, bostäder och sen ska staten som vanligt köpa sysselsättning åt dem som inte utbildar sig eller har lust att flytta till de jobb som finns. Sen ska a-kassan höjas och likaså sjukförsäkringen. Mer till alla med andra ord…
  Svar · Gilla · 3 · den 15 april kl. 09:13

  Lars Larte Karlsson · Toppkommentator · Uppsala
  Peter Edling Exakt, det står ingenting att vi ska satsa på försvaret. Däremot ska vi satsa på skolan, vården, järnvägar, bostäder och andra sektorer som verkligen behöver rustas upp och därmed ger en massa jobb. För tänk dig: Alla bor inte i Stockholm. Kanske inte ens du?
  Svar · Gilla · 4 · den 15 april kl. 09:19

  Joachim Blixt · Toppkommentator
  Daniel Kungen Fällgren Hur tänker du nu? Det är skattebetalarna som betalar din välfärd och håller uppe landet. Att stjäla lite mindre från arbetarna är inte fel i landet med näst störst skattetryck i världen. Tillhör du dom som tror att dina bidrag är lön? Man är allt som oftast generös med andras pengar. Kom ihåg var pengarna kommer ifrån nästa gång ni vill stjäla från arbetarklassen.
  Svar · Gilla · 1 · den 15 april kl. 15:33

  Lars Larte Karlsson · Toppkommentator · Uppsala
  Joachim Blixt Jaha, och det betyder vad?
  Att inte STJÄLA mindre ifrån skattebetalare, säger: Vadå?
  Och vilka bidrag är lön Joachim? Ni på högerkanten har ju så förtvivlat svårt att svara på det.
  Sista meningen är ju helt tagen ifrån sagorna. Alliansen har ju stulit pengar ifrån arbetarklassen mer än någon kan räkna!
  Du anser inte att någon ur arbetarklassen kan bli sjuk, arbetslös eller pensionär!
  Du tycker det OK att ungdomar med usla löner och snabb omsättning i arbetstagare ska ha fyrdubbel A-kassa samtidigt som dom har usel lön och orimlig press!
  Så, prata INTE om arbetare när du egentligen menar välbeställd tjänsteman-klass!

  Jag kände ju igen ditt namn och att det hörde till högern Och när jag kollade vad du länkat till så var det ju ingen överraskning,
  Jan Helin & AB. Jo tjena vilken stor tidning är det fortfarande som har ett stort kommentatorsfält?
  Om man inte vågar stå för sina åsikter kanske man ska välja andra vägar att gå`?
  Jag är inget undantag, jag vet hur svårt det kan vara att berätta öppet!
  Men eftersom du länkar och vi nu ser resultatet så blev det ju rejält en flopp!
  Svar · Gilla · 1 · den 15 april kl. 16:08

  Joachim Blixt · Toppkommentator
  Lars Larte Karlsson Jag känner mig inte särskilt höger, mer mitten, fast allt höger om VPK är väl höger för dig? Tjänar inte så mycket heller trots hyfsat höga studieskulder. Kan du bara förklara hur ett parti som vill ta hela arbetarens lön i skatt kan kalla sig arbetarparti eller ”för arbetare”? Jag kallar det bidragsparti. Och kom inte dragandes med dåliga ungdomslöner och annat, jag tycker det ska löna sig att arbeta och studera. För alla. Det är dock stor skillnad mot att vilja ta allt från de som sköter sig och ge bort det till andra helt utan krav på motprestation. Vi gör något fel i detta landet när världens näst högsta skatt inte räcker till vård och pensioner, och skolor med drägligt studieklimat. Sänk skatterna ännu mer, och börja göra om det som bevisligen inte fungerar.
  Svar · Gilla · 1 · Har redigerats · den 15 april kl. 19:43

  Lars Larte Karlsson · Toppkommentator · Uppsala
  Joachim Blixt VPK, vilka är det? Jag vet om en Lars Werner som var parti-ledare för ett VPK, men det verkar inte finnas numer.
  Nån jävla ordning ska det väl ändå vara!
  ”Kan du bara förklara hur ett parti som vill ta hela arbetarens lön i skatt kan kalla sig arbetarparti eller ”för arbetare”? ”
  Nej jag visste inte att moderaternas partiprogram hade läckt!
  Kanske bättre då att rösta på oppositionen som inte har den tanken ( 100% uasch är det för att finansiera Nuon?)
  Bidragsparti? Jaha och här trodde jag att vi diskuterade sossarna när du egentligen prata om ROT, TUT, RIT, FAS 3 parteit ( du skulle bara veta vilka andra bidrag som kom upp på årsmötet, helt hysteriska jag lovar ).
  ”jag tycker det ska löna sig att arbeta och studera. ” javisst ska det det. Sund bara att lärarna betraktas som boskap av Björklund.
  Plus att det är ju synd att ungdomarna som som tar de dåliga lönerna i restaurang och hotell-branschen inte har råd att betala sina fack-avgifter då de svindlande höga jämfört med ”Vi gör något fel i detta landet när världens näst högsta skatt inte räcker till vård och pensioner, och skolor med drägligt studieklimat. ”
  Absolut, det är ju rena äcklet att privata företagare får köpa upp dessa branscher jätte-billigt och sen få en massa miljarder i skattepengar som dom sedan flyttar till skatte-paradis.
  ” Sänk skatterna ännu mer, och börja göra om det som bevisligen inte fungerar.”
  Nja nu är du nog på fel tråd.
  Alliansen i Sverige har ju sänkt skatterna och ökat klyftorna ett flertal gånger, men misslyckats totalt.
  Så det vore nog bättre att gå tillbaka där det fungerade.
  Svar · Gilla · 1 · den 15 april kl. 20:28

  Joachim Blixt · Toppkommentator
  Lars Larte Karlsson Ska du gå tillbaka till där det fungerade så får du åtminstone hoppa tillbaka före Palmes tid. Och du är vänstersosse? Jag fick för mig att du röstade V efter tidigare kommentarer……
  Svar · Gilla · den 15 april kl. 20:49

  Lars Larte Karlsson · Toppkommentator · Uppsala
  Joachim Blixt Nja inte V än. Vi får väl se i höst 🙂
  ”Sänk skatterna ännu mer, och börja göra om det som bevisligen inte fungerar.”
  Ja då måste alla skattesänkningar och bidrag först och främst dras tillbaka, för de har ju bevisligen inte fungerat.
  Svar · Gilla · den 15 april kl. 21:19

  Peter Edling · Toppkommentator · Stockholm, Sweden
  Lars Larte Karlsson Vilka bidrag är det du pratar om? Skattesänkningarna har ju bara kommit arbetare och pensionärer till godo så varför du ska ge dig på dem när inte ens sossarna vill det undrar jag?
  Svar · Gilla · den 15 april kl. 22:31

  Lars Larte Karlsson · Toppkommentator · Uppsala
  Peter Edling Jag förstår att du har ett stort flin på bilden.
  Du ställer frågor som du redan vet svaren. Inte pga av parti-tillhörighet utan bara för att du vet att svaret skulle detsamma oavsett vilka partier som kampanjar.
  Men du behöver inte överdriva så ” kommit arbetare och pensionärer till godo ”, ja exakt alla arbetare & pensionär som tjänar alldeles tillräckligt för att kunna beta för det utan bidrag. Alla dessa arbetare & pensionärer som bor i landets rikaste kommuner ska alltså alla fattigare kommuner
  betala dessa bidrag för. Sossarna vill dra tillbaka dessa oerhört ineffektiva och kostsamma bidragen, men dom har insett faktum att det extremt svårt att till på att ta bort bidrag för dom rika. för börjar dom rika klaga så sprider sig de rikas pengar snabbare än ringarna på vattnet. ( Fan den sista meningen borde jag skicka till Mikael Wiehe).
  Svar · Gilla · den 15 april kl. 23:08

  Peter Edling · Toppkommentator · Stockholm, Sweden
  Lars Larte Karlsson Jösses, du har inte en aning om hur saker och ting fungerar va? Sen när tror du att glesbygdskommuner skatter kommer tex innevånarna i Danderyd tillgodo? Om du bor i Danderyd, Solna, Lidingö, Täby eller Vellinge så är du nettobidragsgivare (gav mer än du fick) till övriga kommuner i landet. Bor du i Dorotea var du vinnare utan like för då fick du drygt 29000 kronor netto från andra kommuner i landet. Siffror från 2012 kolla länken själv. Så snacka inte om bidrag, du har ingen aning!!

  http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Regional-statistik/Din-kommun-i-siffror/Nyckeltal-for-regioner/?var=17876
  Svar · Gilla · den 15 april kl. 23:38

  Lars Larte Karlsson · Toppkommentator · Uppsala
  Peter Edling He he nu vet jag inte vilka siffror som används i denna lilla statistik eller när de användes. Däremot så kollapsade denna illusion kraftigt när en oberoende chef i Stockholm faktiskt sa det rent ut i kameran att ”den omvända Robin Hood – skatten inte alls stämde” Utan Stockholmare får MER tillbaka än vad de ger ut. Men du kanske tänker på EU, där vi betalar extremt mycket för vad……..
  Dessutom håller vi / EU på att falskeligen locka Ukraina till väst!!! EU har inga pengar till det, jag har hört talas om 100 miljarder, räckte det till Grekland? Nej just inte det och Ukraina är väl lite större?
  Så fort EU började med locktonerna att komma till EU så startade oroligheterna. Vilket man som lekman kunde ha förutspått.
  Om vi går tillbaka till sssTTTTTaaaaaAAAAlllllLLLLLiiiNNN så hade han löften av ROOSEVELT, Peter Edling ·mot de ryska gränserna för dom ville INTE ha krig utanför Ryssland utan ville ha en buffert mot väst. Detta sköt Trum( nej allvarligt detta fixade Trumans rådgivare om ( stackars Truman ordnade med hjälp av Chuchill en järnridå. Duktiga gossar.
  Och oh ja Peter det kan man gå till bibliotek etom.
  Svar · Gilla · Igår kl. 00:18

  Peter Edling · Toppkommentator · Stockholm, Sweden
  Lars Larte Karlsson Ja, jag har källor och du hänvisar till oberoende chefer. Om du inte har torrt på fötterna så tycker jag att du ödmjukt och respektfullt dra dig tillbaks. Men kommer du med fakta som i mitt fall är från SCB så är du välkommen att diskutera. Det står var siffrorna kommer från och hur man ska läsa det i länken jag skickade, men det kanske är för komplext?

  Men du är välkommen att fortsätta inbilla dig att en stockholmare med medianinkomst på ca 30000 betalar mindre i skatter än en doroteabo med median 20000. Vad tror du själv?
  Svar · Gilla · för 20 timmar sedan

  Lars Larte Karlsson · Toppkommentator · Uppsala
  Peter Edling Nöjer du dig med 3 länkar eller anses DN & SVT stå allt stå långt ifrån till vånster,
  Lustigt att en blå-moderat inte hänvisar till Almega eller Timbro eller en egen undersökning för en gångs skull.

  Sen är det ju underhållande att du inte verka fatta vad du svarar på. Robin Hood – skatten är något annat en medianlönen ser du:
  Det är en utjämnings-skatt mellan rika & fattiga kommuner.

  http://www.dn.se/ledare/kolumner/myter-om-robin-hood-skatten/

  http://www.svt.se/pejl/utjamningsskatten-kommun-for-kommun

  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/nordnytt/miljard-till-rika-kommuner
  Svar · Gilla · för 18 timmar sedan

  Peter Edling · Toppkommentator · Stockholm, Sweden
  Lars Larte Karlsson Ja du, föreslår att du läser nedanstående text för att lära dig om vad ”Robin Hood-skatten” är för något. Här har du länken:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Kommunala_utjämningssystemet

  Finns säkert mer att läsa i frågan men där finner du skatterfrågans huvuddrag.

  I övrigt så kan jag föreslå att när du vill anföra någon form av fakta in i en diskussion så är det neutral objektiv information som gör jobbet. Det som skrivs i tidningen är sällan fakta, det är någon som man i min ålder har fått lärt sig i alla fall. Sen är det så att RH-skatten är något som baseras på median/medelskatteintäkt per innevånare och detta baseras i sin tur på vad folk i kommunen tjänar. Därigenom är det väsentligt att titta på vad medianlönen är i en kommun för att skapa sig en uppfattning om kommunens möjligheter att ta in skatt från sina innevånare. Det är inte mycket svårare än så.

  Gilla

  Svara
 3. Hans B

   /  16 april, 2014

  Vi måste sparka på soffliggarna! Det här valet är också mycket viktigt att vinna!mvh

  Gilla

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja vi behöver ett rödgrönt styre i EU också efter högerns härjningar där i nu 15 års tid.

   Önskar dig o familjen en glad o go Påsk

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: