En film ”Vänstervalet” visar skillnader mellan solidaritet och egoismen.


Janne-FyrkantEn film, Vänstervalet – gjord av en av mina vänners son och publicerad på Facebook. Filmen är ett dokument mellan dåtidens – eller under Olof Palmes tid och dessförinnan – och dagens kallhamrade högerpolitik. Jag brukar vara allmänt försiktig med att jämföra dåtid med nutid – men här har producenten haft som huvudsaklig uppgift att just dokumentera skillnader mellan en socialistisk politik och en marknadsfundamentalistisk dito. Filmen är i det avseendet genialisk och borde få rättmätig spridning. Jag har därför med upphovsrättsinnehavaren fått erforderligt tillstånd att använda filmen – se den, upprörs av skillnader som i egentlig mening aldrig hade behövt uppstå men likväl gör det med 8 långa – alltför långa år – med en regering som värnar de marknadsfundamentalistiska rovet på människor som inget annat vill än att se ett samhälle i solidaritet med varandra, ett jämlikt Sverige som gagnar alla såväl rik som fattig, såväl arbetslös som arbetstagare, såväl sjuk som frisk. Se den och avgör själv vilket samhälle just du vill ha i valet 2014.

Alliansen2Så länge vi har de som förordar en ökad marknadsfundamentalism på bekostnad av den lilla människan kommer kampen att vara ständigt närvarande. Solidariteten måste alltid värnas och aldrig ersättas med egoismen i samhället. Borgerlighetens attacker på vårt välfärdssamhälle är inget nytt fenomen – dessa attacker har varit ständigt närvarande allt sedan Socialdemokrater – gemensamt och med stöd av dåvarande Vänsterpartiet Kommunisterna, numer bara Vänsterpartiet – föddes ur den fackliga arbetarorganisationen LO. Vägen har varit lång och besvärlig. Den har ringlat sig igenom strejker, förbannelser, döda och sårade – Ådalen – och vi lyckades sakta men säkert förvandla vårt samhälle bit för bit till ett land där vi tog hand om varandra, värnade varandra i solidaritet med våra medmänniskor – inte ens ett världskrig kunde stoppa rörelsen – bara temporärt. Att räkna upp alla de reformer vi lyckades åstadkomma skulle generera – inte en utan – många böcker. Allt blev inte bra – allt kan inte bli bra då samhället hela tiden utvecklas och reformarbetet måste följa den utvecklingen. Men vi var på god väg. De attacker som skedde genom åren lyckades aldrig riktigt. Men tillräckligt för att vi med förnyade tag kunde spotta i näven och vända på den förödmjukelse borgerligheten åstadkom mot det samhälle folket ville ha – ett samhälle som avundades av hela världen – den Svenska modellen blev världsberömd – studerades av många dignitärer och politiker – delar av den anammades.

Göran PerssonMen sen hände något! Göran Persson – som fick i uppdrag av väljarna att städa upp efter Bildt-regeringen – och gjorde det med bravur, men också folket fick känna på den åtgärdspolitik som erfordrades för att minska skadeverkningarna och – nästan – få bort dom. Det tog lång tid. Under den tiden kunde högern mobilisera och attackera – nu med erforderlig hjälp av Svenskt Näringsliv och alla dess underorganisationer. Svensk media – till 80% borgerlig – var inte sena att hänga på. 2003 var det år då 3 män och en kvinna – i en badtunna i Högfors -bestämde sig för att avsocialisera Sverige – satsa på valfrihet genom att låta marknaden bestämma vad som är bra för svenska folket – en valfrihet som var väsensskild från den valfrihet Socialdemokrater förespråkade. Samtliga dessa högborgerliga marknadsfundamentalister – var och en med en utstuderad avsky över socialism och Socialdemokrater i synnerhet. Men det kunde man Justa finansernaturligtvis inte säga högt – även om två av dessa inte kunde undslippa sig ett och annat invektiv i avsikt att nedvärdera allt det arbete man lagt ner i avsikt att värna den Svenska modellen. Svenska folket var trötta på Göran Persson – som ett tack för att han lyckades skapa balans i de offentliga finanserna – ja – till och med ett överskott om hela 63 miljarder. Men den samlade attacken från hela Högersverige var och blev Socialdemokraternas fall i valet 2006. Vägen låg öppen för marknadsfundamentalisterna – och man utnyttjade sin majoritetsställning.

Goda statsfinanserMan avvecklade i rask takt sådant som gynnade arbetslivet, man försämrade socialförsäkringarna och satte därmed tiotusentals i ekonomisk nöd. Man genomförde arbetsmarknadspolitiska åtgärder som försatte de arbetslösa i en återvändsgränd. Man sänkte skatterna till ett ur ett samhällsperspektiv förödande slag med hela 140 miljarder. Man sålde ut offentliga väl fungerande statliga bolag på oklara grunder och man lät riskkapitalisterna ta del av våra – genom hårt arbete – skatter för att berika redan övergödda direktörer i något av de fåtal skatteparadis som finns kvar. Man inte bara sänkte löneskatter utan även arbetsgivaravgifterna – det av arbetarna avstådda löneutrymmet för att försäkra oss om bland annat en a-kassa som skulle tjäna oss som en försäkring i händelse av arbetslöshet. Det är solidaritet alá högern – ta från de fattiga och ge till de besuttna i lönndom och i samma andetag tala väl om den svenska välfärden – den svenska modellen – som skall utvecklas. En arbetslöshet som tenderar slå rekordet under Bildt-regeringen och en moderat arbetsmarknadsminister som känner sig allt igenom nöjd och belåten med sina insatser. En skola i förfall där vi nu kommer att förlora – inte en utan – flera ungdomsgenerationer. En bostadsbrist som särskilt förmenar våra ungdomar att starta egna liv – det skall man lösa genom att göra friggebodarna lite större. Har vi inte sett igenom detta falska skådespel nu i valet 2014 – då är vi för alltid förlorade – då kommer all vår välfärd slumpas bort till marknaden. Och den trygghet som vi byggt under ett helt sekel blir till en trygghet för de besuttna, övergödda direktörer och inte minst politikerna själva.

Ett tack till upphovsrättsinnehavaren och hans son – du vet vem du är – för att jag fick använda filmen på min blogg.

 

Annonser
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Hans B

   /  19 maj, 2014

  Hej! Det är en mycket bra film och jag har redan börjat sprida den.Vi hade äran att se och höra Olof Palme här i Kramfors när han var på sin sista valturne och jag gläds fortfarande över att jag fick den möjligheten och när skotten ekade på Sveavägen så ekade även minnet av skotten här i Ådalen 1931! Det här var och är fortfarande högerns sätt att tysta och skrämma i denna värld men vi får hoppas att det aldrig mer händer i Sverige.Mvh.Hans B
  .

  Gilla

  Svara
  • Hej Hans!

   Filmen är bra och skulle kunna ingå i valstrategin inför valet i september. Jag försöker sälja in den och har mötts av ett flertal positiva reaktioner. Bra att du delar den – själv har jag portionerat ut den på flertalet sociala medier inklusive Twitter.
   Träffade själv Palme under 70-talet – ett flertal gånger – och inspirerades av hans enorma intellekt. Påfallande var att Palme visade två sidor av sin personlighet den agitatoriska i talarstolen och den mer mjuka nästan undfallande personlighet han visade i privata samtal. Han både inspirerade och fascinerade mig med sin framsynthet något oerhört.
   Hans like lär vi inte se under detta århundrade – men man skall aldrig säga aldrig men – embryo till Palme finner jag dock inte hos någon politiker idag.

   Dagen då skotten ekade på Sveavägen var chockerande för oss alla – det skapade ett trauma som vi inte ser slutet på ännu trots den gångna tiden som förflutit och jag tror alla visste exakt var man befann sig och gjorde denna dag .
   Konspirationsteorierna haglar över oss ännu idag . Hatad och avskydd av Högern älskad av folket. Minns dessa avskyvärda kampanjer som bland annat Moderaternas ungdomsförbund genomförde – flertalet av dom idag etablerade politiker i riksdagen.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: