EU har blivit nutidens sinnebild av Pompeji – som sprutar aska och pimpsten åt alla håll och kanter.


banker-rt3o3mIdag läser jag Karin Pettersons alldeles utmärkta ledare i Aftonbladet Bryt dumhögerns makt över Europa” som jag förbehållslöst ställer mig bakom. Under 15 års tid har denna ”dumhöger” – inte bara förstört väljarnas intresse för EU-frågorna – utan också aktivt undergrävt förtroendet för denna enorma koloss som kallas den Europeiska Unionen. Att dessa fått sitta under så lång tid – utan att komma till rätta med den enorma arbetslöshet – 26 miljoner – är näst intill obegripligt. Ur ett svenskt EU-kritiskt perspektiv skulle man kunna säga  ”vad-var-det vi sa -fest” för eurons magplask som ett av flera exempel. Euron fungerar precis så som man på nejsidan i EMU-folkomröstningen 2003 påstod – dåligt för de små länderna och inte alls utan en gemensam ekonomisk politik. Man kan också glädja sig åt Folkpartiets harakiri-idé om att väcka en ny folkomröstning. Men ska man lära sig någonting av de senaste decennierna är det att politik inte handlar så mycket om att ha rätt som att ta sig rätt. Det spelar inte så speciellt stor roll att nyliberalismen och spekulationsekonomin som kritiserats från vänsterhåll hela tiden – till slut kraschat – det är samma människor som orsakade kraschen igår som sitter och tar emot miljarder i statsstöd idag medan de är de arbetslösa som får betala räkningarna i slutändan. Spekulationsekonomin – av högern det allena gödsel – måste få ett slut. EU:s politiker har ondgjort sig i åratal över det omoraliska beteendet hos bankirer och kortsiktiga klippare – men inget gjort. I slutändan fortsätter man att gödsla dem med stödpaket och ekonomisk hjälp och bidrar till att stärka staternas beroende av dessa spekulanter. Stödpaket som bara hjälper bankerna att fortsätta med oansvarig utlåning men bestraffar miljoner oskyldiga människor är bara försvarbart för högern.

Att högern vurmar för USA i alla sammanhang – okritiskt – är inget fenomen som plötsligt dykt upp i ögonvrån. Hemska tanke om EU inte skulle bli lika ”flåspatriotiskt” som USA – rasistiskt och krigshetsande och framför allt kulturlöst. EU har blivitimages (2) nutidens sinnebild av Pompeji. Förlamat av utbrott från olika nationella vulkaner – som sprutar aska och pimpsten åt alla håll och kanter under lojt överinseende av högern. Hybriden kommer att stelna i sin egen aska om denna maktkoncentration inte bryts. Varken Djingis Kahn eller för den delen Romarriket överlevde sina inre motsättningar. EU är precis detsamma fast i modern nyliberal tappning. Konstlade imperier kollapsar och när krubban är tom börjar hästarna bitas. EU har låg eller ingen förankring hos medborgarna – det allt igenom låga valdeltagandet är kanske det mest synliga tecknet.  EU tenderar att vara en bidragsdispensär och möjliggörare av gigantisk alkoholinförsel likt den sovjetkommunistiska nomenklaturan försedde medborgarna med för att okritiserat kunna öka den individuella maktkoncentrationen. Finns det något ”bra” som EU gjort som nationalstaterna inte kunnat göra på egen hand. Att betrakta EU som hävstång för nyliberala reformer är bara att underkänna väljarna och politikerna i det egna landet. Var det så det var tänkt att Unionen skulle vara? 

Civilsamhällets-försörjningsstödEU-projektet lider redan idag av demokratiskt underskott – det är ett reellt problem för makteliten att så många faktiskt tycks strunta i EU och inte vilja ha något med det att göra. Denna avlegitimering är det enda som i dagsläget knuffar saker i rätt riktning. Så istället för att slösa sin röst på att legitimera hundra saker som man ogillar – och i bästa fall se EU göra en enstaka sak man gillar – så torde det vara moraliskt och strategiskt riktigt att inte rösta överhuvudtaget. Vill man fortsätta på det spåret så torde det enda rimliga vara att narras med EU så ofta man får tillfälle – då det är ett halv-marxistiskt, korrumperat – imperialistiskt vansinnesbygge vars enda slutsats och konsekvens blir att flytta makten än längre från medborgarna. Det behöver sannerligen inte vara så – men det är så man upplever det från oss alldeles vanliga människors perspektiv. När jag tar del av Gunnar Hökmark och hans visioner för EU-projektet blir jag rent av förfärad. Citatet är hämtat från hans EU-blogg och lyder som följer när han beskriver den utveckling vi sett ”I Europa har vi under denna tid gått från en delad kontinent med kriget som ett ständigt hot och diktaturen som en rå och brutal verklighet för halva vår världsdel. Det vi ser i dag är en dröm som blivit förverkligad”. Den mening som jag reagerar starkt emot är den sista. Denna dröm består av 26 miljoner EU-medborgare i arbetslöshet, flera stater i ekonomisk kris där fattigdomen knappast lyser med sin frånvaro, ett Europa invaderat av rasistiska och fascistiska nazistpartier som göder sig på den exkludering som högerns marknadsfundamentalister genom sina politiska nyliberala spekulationsekonomiska värderingar åstadkommit. Europa har blivit en dröm!!! En dröm för vem och vilka?

Swedish-health-careMen det går att förändra. Europa behöver sannerligen en helt ny politisk inriktning. En socialistisk inriktning baserad på människors förmåga – inte marknadens eller för den delen USA:s. Att arbete är grunden för människans frihet och välfärd – till skillnad mot den marknadsfundamentalistiska iden högern har där första steget måste bli att minska den enorma arbetslösheten i Europa som ju också drabbar oss i Sverige. Men vi skall inte heller utesluta marknadskrafterna i samhället. När marknaden fungerar som bäst är den en kraftfull katalysator för människors uppfinningsrikedom och kreativitet. Denna dynamik har skapat ekonomiska resurser som bidragit till att förbättra våra liv och till att lyfta stora delar av mänskligheten ur fattigdom. Men det måste ske på människors villkor. Marknaden destruktiva tendenser strävar efter att upphäva sig själv. Dess inneboende drift till koncentration och monopol motverkar den mångfald som är dess egen förutsättning. När vinsten är det allt överordnade intresset kommer samhälleliga mål i andra hand – vilket ofelbart leder till exploatering av såväl människor som miljö. Marknadskrafterna förmår inte heller ta vara på samhällets produktiva tillgångar fullt ut. Vinstintresset skapar inte alltid arbeten. Arbetslösheten är ett problem även under perioder av stark tillväxt. Vi ser det nationellt och vi ser det i hela Europa. Därför behövs det demokratiska motvikter för att skapa de stabila spelregler som behövs för att marknaden ska fungera väl. Därför behöver vi ett maktskifte i Europa och därför behöver vi ett maktskifte nu i maj och i Sverige i september. Så därför är det så oerhört viktigt att rösta i EUP14 just för att bryta den marknadsfundamentalistiska högerregimen som fått härja med medborgarna alldeles för länge. 15 år i Europa 8 år i Sverige är nog. Ett annat minst lika viktigt skäl är att mota bort alla dessa nazister från porten till EU-parlamentet.

 

 

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: