Öppet brev från Nationalscen till alla arga moderater.


FEJK+MODERATERNA_07Som väl de flesta idag vet skrev ju Fredrik Reinfeldt en bok som relativt ung MUF-ordförande- eller snarare en slags dystopiskt sammansatt samhällsbeskrivning – och därefter – i fem kapitel totalt – ett handlingsprogram för att implementera visionerna i det dagliga samhällslivet som fick den – inte helt glansfulla titeln ”Det sovande folket” . Vi som noga studerat detta författarskap och jämför det med den politik som förespråkas av Moderaterna finner slående likheter och man kan – med rätta – också kalla den ett politiskt handlingsprogram. Alstret har varit gömt och glömt intill cirka två år in på den regeringsperiod som Allians för Sverige då kallades och leddes av Fredrik Reinfeldt. När boken blev känd slog man ifrån sig med att Reinfeldt var ung och oerfaren – vid en ålder av 28 år och suttit i riksdagen under två år. Det kan man ha åsikter om givetvis – en del blir aldrig vuxna medan andra tvingas bli vuxna redan i barnstadiet – andra drar nytta av sina erfarenheter medan andra aldrig lär sig. Hur det är med Reinfeldt har jag inga synpunkter på. Snart nog upptäcktes boken av teatergruppen Nationalscen och sattes upp på teater Alma med en senare förhoppning om att turnera land och rike runt. Uppsättningen har sedan dess blivit en succe med i stort utsålda föreställningar. Senast uppmärksammades boken i en av teatergruppen uppställd valstuga mitt framför Moderaternas egen dito och kallade sig ”äkta” Moderaterna där Fredrik Reinfeldt karikatyrman delade ut flygblad med valda citat ur boken samt en annan bok också författad av statsministern samt Per Schlingman och ett par Moderater till – Stenen i handen på den starke” – utkom 1995 samt ”Nostalgitrippen” utgiven samma år – den senare dessvärre omöjlig att få tag på varför jag presenterar en recension utförd av Anders Utbult Alliansfritt istället. Det remarkabla i denna valstugesatir är att Moderaterna blivit putt på fejkmoderaterna  – och anklagar dom som vänsteragitatörer i likhet med vad Sverigedemokrater – som istället använder vänsterextremister istället – brukar göra när allt går emot dom – varpå man polisanmält teatergruppen Nationalscen för bland annat varumärkesintrång. Moderater tål bara inte satir särskilt om den bygger på skrivna citat från vår statsminister. Nåväl – det finns goda skäl att tro att åklagarmyndigheten knappast kommer att ägna sin tid till att utreda den nu senast uppmärksammade händelsen – under förutsättning att även de inte är Moderater förstås. Händelsen och uppmärksamheten har dock fått till följd att teatergruppen författat ett öppet brev – som jag citerar ordagrant här nedan – fortsättning följer således på denna ”exklusiva” händelse. Håll till godo!

Öppet brev från Nationalscen till alla arga moderater.

Ni har varit väldigt sura på oss i tre dagar. Många av er har varit arga, men jag kan glädja er med att vi har varit så trovärdiga i vår satir att vi har fått massor av ryggdunk av pärlhalsbandsbeklädda och kavajklädda gammelmoderater.

På vår banderoll har vi haft en logotyp som varit förvirrande lik ert partis, och på våra plakat har det stått saker i stil med ”Ingen välfärd här, ingen välfärd där” och ”Ut med feministerna, in med moderaterna!”. Ni anar inte hur många reaktionära gammelmoderater som har sagt att det känns skönt att vi äntligen har blivit ärliga igen. Vi minns speciellt damen från Täby som lyste upp som en sol när vi sa att välfärdsstaten var en omöjlig konstruktion. Hon påstod då att hon var bekant med Reinfeldt och att hon redan visste att han tyckte så. Lite malligt sådär som bara en statsministerbekant kan vara. Vi minns också muffarna som klappade oss på axeln och undrade hur man kunde söka medlemskap i vår grupp. De kallade sig för moderaternas sanna ideologiska eldsjälar. Vi minns också alla dessa som ondgjort sig över tiggare, sjukskrivna och arbetslösa. Vi har mött era företrädare, väljare och medlemmar, och innan de förstod att vi var en bluff så ville de krama oss för vår ärlighet.

Men nog om vår ofrivilliga studie i mänsklig ruttenhet. Nu ska vi förklara vad det var vi höll på med, och varför.

Vi i vår löst sammansatta, men hårt sammansvetsade grupp har läst Fredrik Reinfeldts böcker ”Det sovande folket” och ”Stenen i handen på den starke”, och vi har häpnat över hur författaren, då närmare trettio år och riksdagsledamot, fullkomligt har lyckats destillera ihop så mycket människoförakt och översitteri på så få sidor. Det första vi var tvungna att undersöka var ju såklart om böckerna gick att få tag på för allmänheten, men ganska snabbt stod det klart att de för länge sedan var försvunna från landets bibliotek. Till och med i riksdagsbiblioteket var de registrerade som förkomna.

Och kalla oss fantasilösa om ni vill, men för en scenkonstgrupp som intresserar sig för demokrati och politik så finns det få andra vägar att gå än att fortsätta undersöka hur vår statsministers litterära (nåja) verk så helt kan ha försvunnit ur synhåll. Några av oss i Nationalscen var därför med och satte upp ”Det sovande folket” som teater, och skrev ett öppet brev där vi bjöd in till debatt och ordnade med friplåtar till statsministern.

Naturligtvis blev vi bemötta med tystnad.

Men biblioteken började få förfrågningar efter böckerna, och vände sig till muf för att få till ett nytryck. Naturligtvis blev även de bemötta med tystnad.

Därför stod vi på Sergels torg.

Allt material vi delade ut, alla citat och alla texter vi marknadsförde på plats var hämtade från Reinfeldts böcker. Så vi stod där alltså inte och ljög ihop nåt på en höft. Det mesta var direkt citerat från Reinfeldts böcker, men till exempel ”Ut med feministerna, in med Moderaterna!” var en dramatisering av ett stycke där Reinfeldt ondgör sig över porrmotståndare och människorättskämpar i ”Stenen i handen på den starke”. Så alla ni som tycker att det är bedrövliga citat får väl fråga er om ni inte ska vända er mot statsministern själv.

Det är nämligen vårt konstverk. Att sammanställa hans egna ord till teater. De flesta gånger exakt citerat, men vissa gånger som dramatiseringar. Om ni tycker att vi dramatiserat felaktigt eller orättvist så är ni mer än välkomna att komma med invändningar. Vi är öppna för diskussion om innehållet, men i vanlig ordning så kommer vi ju såklart bara att bli bemötta med en massa skitsnack och tystnad.
Eller så skyller, hör och häpna, Moderaterna på socialdemokratin för att vi stod där på torget. Vilket är fantastiskt roligt faktiskt. Hade ni läst ”Det sovande folket” hade ni förstått. Där skyller Reinfeldt allt, till och med dåligt väder, på socialdemokraterna.

Vi är sådana där jobbiga typer som liksom inte ger sig. Vi vill att ert parti slopar den retorik som syftar till att få åhöraren att tro att ni skulle vara ett arbetarparti, att ni skulle värna om den svenska modellen eller att ni skulle minska ojämlikheten. På de åtta år som Moderaterna har suttit vid makten har både ojämlikheten ökat, klyftorna har blivit större och fattigdomen breder ut sig. Människor som har det bra har fått det bättre och de som inte har det förspänt har blivit utförsäkrade, fått det svårare att finansiera sitt medlemskap i facket och har inte längre rätt till a-kassa.

Den svenska modellen har totalraserats av den politik som bedrivs, samtidigt som Sveriges befolkning fortfarande inte blivit sanningsenligt informerade om att Moderaterna är ett skattesänkarparti med en ideologi som går ut på att rulla tillbaka välfärden och nedmontera den offentliga sektorn. Vi vill att ni står för er ideologi, iklär er den rätta kostymen och slutar hymla med vad det är ni strävar mot. Att Reinfeldt har skrivit uppmaningar som; ”Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, i övrigt ska inga andra standardkrav skattefinansieras” och ”utan att göra anspråk på någon vetenskaplighet vågar vi påstå att av de nya ledamöterna i riksdagen har tre-fyra stycken tjejer med invandrarbakgrund fått hälften av all massmedial uppmärksamhet hittills” utan att behöva stå till svars för det eller kommentera det är i en demokrati bedrövligt.

Nu har vi fått reda på att ni har polisanmält oss. Oklart för vad. Men om vi ska vara helt ärliga så vet nog både ni och vi att vi inte tänker låta oss skrämmas av det. Vi har alltid varit fredliga, vi har varit artiga. Vi har på sin höjd varit lite störiga. Om ni tycker att det är mer värt att polisanmäla en teatergrupp som marknadsför statministerns böcker än att ge oss en trettiominuters intervju med honom så kan man ju fråga sig vad det är ni är så rädda för.

Må hända är det bara gammal skåpmat, måhända är det ungdomssynder (tjugonio årig författare till trots), men låt då oss få det här ur världen, låt den löjliga lilla teatergruppen få en liten pratstund med vår högsta chef, vår statsminister. Det vore väl en fin gest av bra föredöme nu när ni anklagar oss för att vara odemokratiska.

För det är nog det enda sättet vi kan ge upp.

Patetiskt. Det är ordet. Att ni som regeringsparti, istället för att bara svara oss sakligt på frågor om böckerna, försöker göra er till underdogs mot en liten teatergrupp.

Snart är det Almedalsvecka. Det hade ju varit väldigt synd om vi inte hunnit sluta fred tills dess?

/Teatergruppen Nationalscen

Presskontakt: Sebastian Sporsén, 073- 53 47 171

 

TILLÄGG:
1. Installationen på Sergels torg var en del i ett större scenkonstprojekt. Vi kommer att använda oss av allt vi gjort och alla era reaktioner i en föreställning som har premiär på Teater Alma den 1:a september. Detta kommer att sammanvävas med andra delar som vi har gjort och som vi planerar under sommaren.
2. Vi har alltså inte förtalat någon. Vi har bara använt Reinfeldts egna ord. Ibland exakt, ibland har vi dramatiserat/tolkat dem.
3. Om förtalet inte gäller Reinfeldt, utan Moderaterna, så måste vi upplysa er om att man inte kan förtala ett parti. I Sverige går det inte att förtala en juridisk person.
4. Vi har inte ljugit. Och om ni ändå påstår det så vill vi bara påminna er om att det inte är olagligt att ljuga. Speciellt inte i en konstinstallation.
5. Vi har inte stört några möten. Tvärtom har vi jublat när muffarna jublat och applåderat när muffarna applåderat. Vi har ju spelat ”Äkta moderater” som älskar Reinfeldt!
6. Vi har inte gjort varumärkesintrång. Av flera anledningar. För det första är er logga baserad på det fria typsnittet Garamond. För det andra är ni inte ett företag, utan en ideell förening. Juridiskt kan vi därför inte dömas för varumärksesintrång eller liknande.
7. Innan ni växlar upp för högt så vill vi påminna er om er stöld av ”Arbetarpartiet”. Nu kanske ni förstår hur det känns? What goes around comes around.
8. Ni har några månader kvar vid makten. Sen är det över. Istället för att få magsår över oss så borde ni se till att försöka njuta så länge det varar.

Annonser
Lämna en kommentar

14 kommentarer

 1. Odd Sandberg

   /  6 juni, 2014

  Härligt! Äntligen blir det klart uttalat vilken falskhet och dold agenda som ligger bakom den ”nya” högerns traditionella politik, som alltid har varit ”beskatta de fattiga, göd de rika”.
  Tack för ett fint arbete och för ert mod, jag jublar.
  Odd Sandberg

  Gilla

  Svara
  • Hej Odd!

   Vi hejar naturligtvis på det fria ordets rätt även om det innebär satirteater grundad på författarskapets egna ord utan förvanskning. Att Moderaterna väljer att polisanmäla för varumärkesintrång samt att man anser gruppen svartmålar är tydliga tecken på den dolda agenda Moderaterna lever med – att man vill tysta kritiker och hylla skönmålning av partiet är tydliga tecken på en stockkonservatism som gränsar farligt nära diktatur.

   Dina fina ord är framförda till teatergruppen och det tackar ödmjukt för välvillig respons.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 2. Mycket bra skrivet! När kan man se eran pjäs i norra delar av Sverige?

  Gilla

  Svara
  • Hej ladyclose!

   Det öppna brevet har jag inte skrivit själv utan detta är gjort av medarbetare i teatergruppen. Jag har bara förmedlat deras brev via min blogg därför att jag anser det finns ett berättigande för väljarna att se vad den ”äkta” Moderata politiska handlingsplanen innehåller samt att det är en demokratisk rättighet.

   Jag föreslår att du tar kontakt med teatergruppens Presskontakt: Sebastian Sporsén, på telefon 073- 53 47 171

   Och hör med honom vilka planer man har för framtiden.

   Tack för din kommentar

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 3. Ni åker väl till Almedahlen i år på politikerveckan och kör lite marknadsföring får man hoppas……:-) Lycka till!!!

  Gilla

  Svara
 4. Hans B

   /  31 maj, 2014

  Hej! Mycket bra skrivit av dej Björn!Det här sprider jag vidare till så många jag kan! Hälsn Hans B

  Gilla

  Svara
 5. Angelica

   /  31 maj, 2014

  Jag älskar den här teatergruppen för vad de gör!

  Gilla

  Svara
 6. Fantastiskt! Jag är förälskad! ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤

  Gilla

  Svara
 7. Kände till och har både läst och skrivit om boken ”Det sovande Folket” många gånger och har till och med jämfört den med Hitlers Mein Kampf. Tycker liknelsen är relevant. Vad som bekymrar mig är just är hur etablissemanget spelar med genom att undanhålla medborgarna att läsa detta ”mästerverk” och framför allt mediernas tystnad. Är det inte dags att mediernas kulturredaktioner recenserar mästerverket. Att Reinfeldts tankar får spridning! Och som du skriver. Detta är ingen ungdomsförsyndelse utan just ett handlingsprogram för omdaning av samhället i en riktning som är avskyvärd och speglar de sanna Moderaterna. Hur kan vi vara så korkade och odemokratiska och avstå från att sprida dessa mörka tankar.

  Gilla

  Svara
  • Hej Martin!

   Ja det borde vara var och ens uppgift att sprida dessa teser för en samhällsomdaning som är avskyvärd.
   Kan förstå att Reinfeldt själv inte vill att boken kommer till kännedom utan för honom är och skall denna samhällsomdaning ske i lönndom. Uppskattar verkligen teatergruppen som tagit sig an denna dystopiska samhällsbeskrivning och på sitt sätt sprider kunskap om skiten.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: