Alliansen lovar storslaget men behöver inget göra!


NŠr glšden falnat...Det som blev resultatet efter det skandalomsusade ”Maramö-mötet” – hos Alliansens prinsessa Annie Lööf – utmynnade i att Alliansen strax före valet skulle ha ett konvent där riktlinjerna skulle dras upp för ännu en mandatperiod i regeringsställning – det lät ambitiöst då – trots att ingen egentligen ville vara där. Av  planerna på ett konvent ”bidde” det till simpel en ”Kickoff” istället och under sammanlagt 3 timmar – som inleddes med ett makabert skådespel inte olikt ett religiöst väckelsemöte likt det vi ofta kan se i Moderaternas förlovade land USA -vartefter de fyras gäng trädde in under jubel och applåder av den församlade väckelserörelsen. Vad är då skillnaden mellan ett konvent och Kickoff? Ett konvent – vare sig det är en religiös eller politisk sammankomst – diskuteras och överenskommer man i olika frågor som rör den framtida inriktningen. I USA brukar partierna anordna ett konvent för att utse en presidenkandidat för att därefter släppa upp en massa ballonger. Konvent – en väl förberedd större sammankomst för föredrag och diskussioner. Sammankomsterna ger också möjlighet till att möta kolleger och diskutera med dem vid sidan av den schemalagda delen. Kickoff  är ämnad att skapa en känsla av samhörighet och för att förmedla redan utstakade målsättningar och visioner för – i fallet Alliansen – inför en ytterligare mandatperiod. Definitionsmässigt var således Alliansens spektakel ute vid ”kärlekens näste”  – i Nacka strax utanför Stockholm – en kickoff och inte ett konvent. Nu har detta faktum ingen annan betydelse än att av de storslagna ambitionerna i Maramö reducerades konventet till ett makabert skådespel under 3 timmar vilket tydligt visar hur illa det är ställt egentligen med Alliansens visioner och ambitioner för den fortsatta politiska viljan.

Arbetslös fas3Den kanske mest uppseendeväckande politiska ambitionen – för de nästkommande mandatperioderna – var Reinfeldts löfte att drygt 5 miljoner skulle vara i sysselsättning. Smaka på ordet sysselsättning. Att alla de 40,000 arbetslösa som befinner sig i den hårt kritiserade sysselsättningsfasen – eller av allmänheten benämnd Fas3 – ett närmast liknande slavläger tillika en resurs för tveksamma anordnare där vissa håvar in generösa bidrag av våra skatter – kommer att bestå. Konjunkturinstitutet har siat om att andelen i arbete kan komma att vara cirka  4.972 miljoner vilket konkret skulle innebära att Alliansen inte behöver göra ett enda dugg mer än att hoppas att KI:s prognos stämmer – och om prognosen stämmer gott folk då är vi tillbaka på ruta ett – nämligen – den av Moderaterna angivna procentsatsen för då ”massarbetslöshet” inträffar på lite drygt 6%.  Så ambitionen om att ”sysselsätta” ytterligare 350,000 till år 2020 föll av pinn redan innan sista ordet föll ur Reinfeldts trut. Det här med sysselsättning är förövrigt rätt intressant som ett angivet mål för att minska arbetslöshet. Att Moderaterna vägrar att tala om arbetslöshet i några som helst andra vedertagna termer än just sysselsättning i absoluta tal – vilket egentligen innebär att om 10 arbetslösa får ett arbete till 100% av arbetstiden samt att ytterligare 10 arbetslösa får ett arbete med begränsad arbetstid från allt till 25% till 75% av 100% så siffertrixar Moderaterna till det så att 20 arbetslösa fått sysselsättning och klappar sig på bröstet för den humana gärningen – och visst låter det bra att 20 arbetslösa fått arbete? Att dessa 10 med varierad arbetstid också får en lön utifrån den arbetstid man genomför är mindre intressant. Att många av dessa deltidsanställda dessutom ligger på eller nära intill existensminimum – vilket utesluter dom från kommunernas socialförvaltningar.  Mot den enskilda bakgrunden är Alliansens skådespel vid deras kickoff en rent makaber tillställning som indirekt påvisar ett förakt och dålig respekt för väljarna. Tjo och tjim har en given plats hos människor – dock knappast när man skall presentera (o)seriösa politiska projekt som drabbar människors vardag. Jag kunde dock konstatera att några i denna väckelserörelse såg pinsamheten i det arrangerade skådespelet. Jag vet inte om väckelserörelsens största representant Målle Lindberg och Maranata på sin tid skulle lyckats överträffa denna kickoff. Men Annie Lööf log instämmande till allt vad som sades och poängterade nogsamt för alla att hennes killar och partiledarkolleger faktiskt var hennes favoriter i mobiltelefonen. Prisad varde Alliansen! Man bara sitter och förväntar sig att spektaklet skall utmynna i ett tungomålstalande om ”arbetslinjen”.

JobbskatteavdragMen fanns det då inget som kunde betraktas som bra? Tja satsningar på SFI, svenska för invandrare, en mångmiljonsatsning på fler yrkesintroduktionsanställningar, så kallade YA-jobb som hitintills givit den smått fascinerande siffran av 80 stycken  – och naturligtvis nya utredningar. Förslaget att göra det lättare att validera utländska examina torde väl kunna mottas positivt – fast där förlorade man Sverigedemokraternas givna stöd – om det blir en valvinnare är dock osäkert. Göran Hägglunds ambitioner för barnfamiljerna är väl bra kan man tycka – problemet är bara att inte bara Göran Hägglund utan också Annie Lööf får packa väskan och dra dit pepparn växer om just barnfamiljerna får bestämma i valet enligt SCB-mätningen. Människor med funktionsnedsättning ska få bättre stöd till arbete samt en satsning på unga företagare. Det handlar bland annat om extra bidrag till universitet och högskolor – det som man så välvilligt drog in på för att klara skattesänkningarna. Och Annie Lööfs smått fantastiska satsningar på småföretagarna genom ytterligare sänkta arbetsgivaravgifter med mera är så förvillande att jag helt enkelt struntar i hela den floskelparad hon lyckades haspla ur sig. Men den stora nyheten var naturligtvis hela 350,000 ytterligare sysselsatta – men som dog i samma stund som man läser KI:s prognoser. Så allt i allo – det mest uppmärksammade blev det makabra skådespelet – en pinsam historia som jag har svårt att tro skulle förstärka Alliansens möjligheter att vinna valet – ja om man nu inte är tillräckligt naiv förstås.

 

 

 

Annonser
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Hans B

   /  5 juni, 2014

  Först balongdansen. Att sedan lova guld och gröna skogar kan man,men att folkhemmet är plundrat och att kassakistan är tom det håller man tyst med.Vi har ju hört tidigare hur mycket dom ska satsa på infrastrukturen m.m med luftsiffror fram till 2020-2030. För övrigt har Anders Borg blivit märkligt tyst om ordning och reda i finanserna efter sitt minus 44 miljarder i vårbudgeten.Hälsn. Hans B.

  Gilla

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja det är mycket som är lite för patetiskt vad avser Moderaterna. Ett genuint bedrägeriparti som försöker skyla över sina tillkortakommanden med ballonger, makabra väckelsemöten a´la Målle Lindberg, förnekelser och försök att tysta satirteatergrupper med polisanmälan med mera. Ett storslaget skådespel mer än seriös politik.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: