Almedalen – Göran Hägglund och Kristdemokraternas dag.


KDGöran Hägglund har det inte lätt när han idag ställer sig på Almedalens scen för att tala till en massa som tycks vara totalt ointresserad av KD:s politik. Allt sedan valet 2010 har partiet – av och till – legat under den magiska spärren på 4% för att delta i riksdagsarbetet. Risken är att KD förvandlas till ett lokalparti efter valet och dess saga – som inleddes mellan Centern och KD under 80-talet genom en så kallad samverkan där partiet gick till val under Centerpartiets namn och som ledde till att den då mycket populära Alf Svensson fick en plats i Riksdagen. Det var först i valet 1991 som KD gick till val under eget namn. Dess påverkan har dock varit mycket ringa trots Alf Svenssons popularitet som fick partiet att växa. Men så kom ”rörmokaren” Göran Hägglund och tog över och då har partiet återgått i oppinionsundersökningarna till vad de hade före de gjorde sin entré i riksdagen. Man har dock i valen både 2006 och 2010 lyckats hålla näsan över vattenytan till stor del på grund av stödröster. Hur det blir i valet till hösten är en osäker fråga – men en inte helt okvalificerad sådan gissning är att KD ryker i valet. KD som fick den inte helt angenäma uppgiften att avreglera apoteksmarknaden vilket resulterat i en överetablering i tätorterna medan glesbygden fick se sig om efter andra möjligheter. Centern förespråkar nu att även de sista resterna skall avregleras – ett parti som säger sig satsa på glesbygden. Det finns något motsägelsefullt i det som läsarna väl förstår. Hägglunds enda fördel är att han är slagfärdig med humor – men hur långt detta räcker i valet får vi nog se oss i himmelriket efter.

göran-hägglundKristdemokraterna talar mycket om värdegrunder. Vilka är då dessa värdegrunder? Partiet föddes ur ett engagemang för familjen, civilsamhället och den kristna etikens betydelse för ett gott samhälle. Om ni inte tror mig ska ni läsa Siewert Öholms uppmaning till Hägglund att ta ställning vad avser homoäktenskap – oklart vad Hägglund anser. Samma ledstjärnor säger man att man följer även idag. Men man har sålt ut den värdegrunden till förmån för den moderata marknadsfundamentalismen och ledstjärnorna släcktes i samma takt som jobbskatteavdragen genomfördes och klyftorna ökade istället. Från början kategoriserade man sig som ett parti utan tydlig ideologi – man skulle inte betraktas som varken vänster eller höger. Allianssamarbetet har dock ändrat på detta och partiet faller ofta långt mer till höger än självaste Moderaterna istället. Den stora frågan som bör ställas till Hägglund idag är – för vem är Kristdemokraterna bra för? Det givna svaret bör bli Jönköpings län beläget i det vi kallar religiösa bältet där KD är stora i kommunförvaltningen. Men i landets övriga kommuner har man ingen eller mycket få representanter och har man det så är det återigen betingat av Allianskoalitionen. Vi skall inte förvånas över om Göran Hägglunds tal under kvällen kommer att bli en kopia av Moderaternas. Sänka trösklar, finanskris, lyckade satsningar för skolan, sjukvården där medarbetarna blir allt mer nöjda, avregleringen av apoteksmarknaden, fordonsbesiktningen med mera – hela retoriken följer en överenskommen mall. Bakom Göran Hägglund står verkligheten och knackar honom på axeln undrande om det inte är dags att se sanningen i vitögat. Förutom självskrytet lär oppositionen få sig en rejäl dusör av kritik – som givetvis följer samma mall som de övriga allianspartierna. Kristdemokraterna partiet för den vanliga människan – vanlig bara du ansluter dig till KD:s värdegrund som väl allt färre vet något om. Förra årets tal var det ett fåtal som följde – man var till och med tvungna att i god tid ragga fram de omkringströvande  att strax börjar Göran Hägglund att tala.

Gšran HŠgglundTja vad säger man? Hägglund tog upp ett eventuellt Nato-medlemskap och påminde – utifall någon glömt det – att han gjorde det även förra året. Därefter – kom som väntat – skröt han om hur bra cancervården blivit – som om det var en direkt bekräftelse på hur socialministern gjort det enklare för de cancersjuka. Samtidigt vill han hävda att svensk sjukvård är bäst – några meningar därefter skall sjukvården vara bäst i världen – hur skall det vara nu egentligen? När det var slut påbörjades en lång harang av ordvitseri och kritik mot både Vänsterpartiet följt av Miljöpartiet och sist Socialdemokraterna – FI fick också den äran. Ordbajseri skulle jag kalla det utan ett uns av humor. Och som bekant är ju Hägglund en mästare på detta. Skolans fall i kunskap skall botas med mer gymnastik – inget fel i att aktivera ungdomarna fysiskt men det krävs nog helt andra insatser för att skolan skall bli bättre än vad den blivit under högerregeringen än att plåga ungarna med mer gymnastik – men sådant förstår knappast Hägglund. Enligt Hägglund har pensionärerna fått de mycket bättre och det skall vi tacka KD för – varefter han drog fram att inget annat parti sänkt skatterna så mycket som just Alliansen – att sänkningen föregåtts av den klyfta som uppstått sedan jobbskatteavdragen genomfördes nämnde han inte. Sen kom hjärnsläppet. Alla över 85 år skall garanteras en plats på ett äldreboende – varför just 85 år – är det bara 85 åringar och äldre som vill ha en plats på ett äldreboende? Detta utlovades som ett vallöfte -har verkligen Hägglund talat med Anders Borg? Svaret är nej! Slutet av talet var en enda manifestation över duktiga KD var i allianssamarbetet och hur dåligt det kommer att bli om de rödgrönrosa – som han uttryckte sig – kommer till makten. Talet var en manifestation på hur rappakalja bäst kan beskrivas – ett  meningslöst och intetsägande tal som det skulle förvåna mig om andra – utom hans partivänner då – klassar talet som något annat än ”mumbo jumbo” som den ärevördige Guillo uttrycker det. Verklighetens parti ser inte verkligheten och det tydliggörs av vad man kommer att gå till val på – löftet att våra barn skall få gymnastik varje dag samt att alla över 85 år skall garanteras plats på äldreboende. Några andra – för Kristdemokraterna – mindre viktiga frågor som exempelvis ungdomsarbetslösheten eller arbetslösheten i övrigt nämndes överhuvudtaget inte. Summerat Hägglund kåserar. Ägnar mycket tid åt att prata om de rödgröna. Hägglund den 3 augusti och en vecka framåt inleds medeltidsveckan på Gotland – där har du en given plats. Frågan är om KD talar i Almedalen nästa år som ett riksdagsparti.

goranTidigare har ju Kristdemokraterna räddats av moderater som stödröstat på det stackars partiet. Men som vi alla vet är krispartimarknaden lite större detta valet än tidigare. Dessutom har inte Moderaterna själva superbra opinionssiffror så de har knappast råd att taktikrösta på sina stödpartier. KD har inte mycket att visa upp efter åtta år. ”Kärnfamiljspartiet” har varken gjort något åt den låga äktenskapsfrekvensen, abortgränsen eller de höga aborttalen. Istället har man litet lamt protesterat mot homoäktenskap – men motvilligt accepterat detsamma. För den konservative måste det konstateras att inga kärnvärden tillvaratagits av att ha haft KD i regeringen i åtta år. Det måste vara ett meningslöst parti även för de konservativa. Så vem vill rösta på Kristdemokraterna – egentligen?

 

 

Annonser
Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. Hans B

   /  1 juli, 2014

  KD är ett högkonservativt USA inspirerat parti med gammalmodiga ideer och har inget att tillföra modern Svensk politik.Mvh. Hans B

  Gilla

  Svara
  • Hej Hans!

   Jag håller helt med dig – KD har absolut inget att tillföra svensk politik och det bästa för landet är att partiet går i graven.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 2. Tarmo Lindholm

   /  1 juli, 2014

  KD gjorde tydligen ett liknande utspel redan 2006, om fler Äldrevårdplatser, som i sin tur i själva verket minskade i stället…?
  http://alliansfrittsverige.nu/aktuellt/2014/06/2006-lovade-kd-fler-platser-pa-aldreboende-nu-gor-de-samma-sak-igen

  Gilla

  Svara
  • Hej Tarmo!

   Ja det är riktigt – redan 2006 gav man samma löfte men istället för så minskade antalet äldreboende med cirka 10,000 så detta är endast en upprepning av gammal skåpmat. Dessutom är detta nya löfte ofinansierat då Hägglund ännu inte talat med övriga allianspartier eller fått något löfte från finansdepartementet. Så detta löfte kan han fortsätta upprepa var fjärde år som ett nytt visionärt KD-förslag.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: