Almedalen – Åsa Romson och Miljöpartiets dag.


MPSverigedemokraterna har sina järnrör och Miljöpartiet sina språkrör. Frågar man mig föredrar jag språkrören. Jag ser gärna Miljöpartiet i en kommande Socialdemokratisk regering – men det finns sakfrågor där jag tror MP får besinna sig lite. En sådan fråga är kärnkraften. Det finns fortfarande ett beslut på att kärnkraftsverken skall avvecklas även om detta beslut genom den folkomröstning – folkomröstningar brukar i regel vara endast rådgivande – som skedde för 34 år sedan. Sedan dess har det inte funnits någon politisk vilja att avveckla kärnkraften. Det har naturligtvis hänt mycket under alla dessa år. Säkerheten har förbättrats och i egentlig mening är det avfallet som ännu inte funnit sin slutliga lösning. Sverige – och framförallt industrin – är beroende av den el som genereras av kärnkraften. Den är billig och relativt miljövänlig och det finns ännu idag inget alternativ som kan ersätta kärnkraften. Vindsnurror, vattenfall eller solenergi i all ära men har inte den kapaciteten att fylla behovet på ett säkert sätt. Jag är dock övertygad om att utvecklingen pekar åt rätt håll och att vi därmed kan komma att på sikt avveckla kärnkraften. Här bör politikerna – vilket man tidigare visat lojt intresse för – premiera forskningen samt skynda på den så att alternativen blir tydliga. Att som MP vill – avveckla kärnkraften under nästa mandatperiod är ur många synpunkter – inte minst för konsumenterna framförallt industrin – rent ut sagt ogörligt. Det kommer att få oanade ketchupeffekter där inte minst jobben står på spel. Industrin är beroende av långsiktiga lösningar för sin produktion och den kan man inte spela bort på en mandatperiod. Här har Stefan Löfvén en mer verklighetsbaserad uppfattning som innebär att man över blockgränserna kommer överens om en långsiktig energipolitik där kärnkraften så småningom kan avvecklas. Miljöpartiet måste besinna sig i den frågan och tänka lite längre än en mandatperiod – det kan tyckas att man haft 34 år på sig men här har samtliga partier inklusive MP inte drivit frågan för en förändring.

MiljönSkolan och Miljöpartiet bedömer jag stå nära Socialdemokraterna. Man vill begränsa vinstuttagen samt att de vinster som uppstår återgår i skolverksamheten. Vi skall dessutom komma ihåg att Miljöpartiet var för den av den dåvarande Bildt-regeringens avreglering av skolan under 90-talets första hälft. Det ångrar man idag och har till och med bett om ursäkt för. Skolan har dock kommit i fokus – vilket jag ser positivt på – och det ena partiet efter det andra tycks ha lösningarna på de fallande resultaten och presenterar mer eller mindre bra förslag varvat med lika många underliga. Skolan är ytterligare ett exempel på hur viktigt det är att skapa långsiktiga lösningar över partigränserna. Vi har inte råd att offra våra unga för politikernas leklusta med allehanda populistiska förslag. Jag tycker dock att Miljöpartiet har en del förslag till förbättringar som är väl värda att titta närmare på. Vad avser den svenska biltrafikens påverkan på den globala koldioxidstatistiken är så liten att den är knappt mätbar – här har MP en uppgift inom EU-parlamentet bland annat att i första hand förändra miljöpolitiken inom Europa i första hand. Av alla världens utvecklade industriländer så ligger vi i botten av koldioxidutsläpp per capita, och då kommer största delen från industrin. Väldigt många – särskilt i glesbygd – är beroende av bilen för att kunna ta sig till jobbet, skjutsa runt barnen till diverse aktiviteter, handla mat med mera. Trots miljöbilspremier och liknande så blir det alldeles för kostsamt för exempelvis barnfamiljer som ofta måste ha två bilar. Diverse satsningar på kollektivtrafiken är väl bra men hjälper inte alla de som bor utanför städerna. Det miljöpartiet måste förstå är att man inte kör för nöjes skull utan för att man måste. Folk kommer att fortsätta köra bil trots högre bensinpris – även om den kostar 20-25 kronor litern. Det är hög tid att satsa vettigt på landsbygden – Sverige består inte bara av storstäder. Något jag saknar – det gäller alla partier – är sjöfartens roll inom transportnäringen, Men det är kanske bara jag som tycker det och då mot bakgrund av att sjöfarten står för 90% av vår export.

Åsa RomsonÅsa Romson – fick uppdraget att genomföra partiets tala i Almedalen. Hon började med de feministiska frågorna – ligger i tiden med Gudrun Schymans raketfart med sitt Feministiska Initiativ där samtliga partier utom de borgerliga då förstås hakat på den trenden – det blev också lite väl populistiskt. Inledningen var bra men sedan hakade hon på det där med att allt är männens fel – män äter mer kött. kör mer bil och så vidare – lite tråkig utveckling på ett annars bra tal. Det var dock lätt att hänga med då hon presenterade rent konkreta fakta och ett smittande engagemang. Den gröna tröjan och stridshingsten var en bra känga mot Reinfeldts ointresse i allt vad miljöfrågor och feminism är. Feminismen och klimatet var dock en huvudinriktning i hennes tal.

Annonser
Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Hans B

     /  3 juli, 2014

    Den desperata fantasilösa alliansen försökte att störa Mp med sitt utspel som delvis är våra ideer men jag tror och hoppas att folk genomskådar bluffen.Hälsn Hans B

    Gilla

    Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: