Almedalen – Fredrik Reinfeldt och Moderaternas dag.


Den-stora-kappvändningenModeraterna – vända kappan efter vindens parti – ett parti med Reinfeldt i ledningen som tagit som sin uppgift att fördela resurser till förmån för de som röstar konservativt. Ett parti som tagit för vana att siffertrixa sig från verkligheten och med ett enda syfte att slå blå dunster i väljarna och i de fall man inte lyckas med sina visioner stjäl från andra och putsar i kanterna samt presenterar förslagen som sina egna. Ett parti som bedömer sig som ett arbetarparti utan att veta vad det egentligen innebär. En partiledare – tillika statsminister – som skyller på andra när det hettar till och som ivrigt och ihärdigt talar om ansvar men håller sig undan när det krävs. Ett parti som med retorikens hjälp triangulerat sig mot mitten i avsikt att fånga upp väljare som normalt sett aldrig skulle rösta på detta stockkonservativa parti. Nya Moderaterna är fortfarande de gamla Moderaterna som har sin väljarbas hos de rika i samhället.

Alliansen2Att Moderaterna känner flåset från vänstervindarna i nacken är ett faktum. Nu lovas det till höger och vänster och krona för krona gäller inte längre. Förslag som ratats för två år sedan är nu förslag som Reinfeldt tror sig vinna valet med. Hur man skall finansiera höghastighetståg och tunnlar med 400 miljarder betyder mindre i slaget om Rosenbad. På skolans område skall staten enligt Moderaterna nu kunna gå in och ta över illa skött verksamhet alternativt lägga ner densamme. Sådana förslag rimmar illa mot den marknadsfundamentalistiska ideologi som de står för. 20,000 nya studentbostäder är ett annat löfte. Kom vi ihåg hur många studentlägenheter Moderaterna lovade förra gången? 4000 – och av de blev det cirka 100 stycken. Fornminnesskyddslagen är en lag som hindrar bostadsbyggandet menar Reinfeldt. Högerns ambitioner är uppenbara – får man som de vill skall inga parker och grönområden finnas allt behöver bebyggas.

moderatjävlarTalet – teknokratisk svammel och ett ironiserande över oppositionen. Mer av cabare-artist än statsminister. Det är ett slag på truten mot alla lärare som han tackade för att de finns – han tror inte på PISA-undersökningarna – sannolikt en undersökning med vänsteringång så som han uttryckte det en gång avseende Rädda Barnens redovisning av barnfattigdomen. Det som alla oroar sig över betyder således inget för Reinfeldt – det räcker med ett tack från scenen i Almedalen. Budskapet var naturligtvis att det går bra för Sverige – men i Sverige räknas inte pensionärerna, de arbetslösa och sjuka. Alla de 40,000 i fas3 eller de 430,000 arbetslösa nämndes inte med ett ord i talet. Det mest osannolika jag trodde jag skulle höra var något som varit det bärande skälet till den höga arbetslösheten citerat ”Vi har knappt märkt av någon kris här” sa han med en inte oväntad stolthet i rösten. Men tack ska du ha för att du till sist gav mig rätt – upplys gärna alla dina partikamrater också de jag haft otaliga debatter med om just krisen. Visionerna Reinfeldt – det som du tidigare varnade för och som du nu drar fram ur rockärmen. Jag tänker på  science fiction-tåg som går på magneträls…..olönsamt dundrade finansministern för två år ­sedan. Nu när Moderaterna riskerar förlora valet då är alla knep tillåtna även visioner fram till 2035.  Nej talet var dåligt ett spel för gallerierna – och valfläsk som redan ruttnat. Om detta skall lyfta Alliansen ja då tappar jag helt förtroendet för de svenska väljarnas förmåga att se in bakom scenen. Snart har du bara Blondin Bella som trogen entusiast Reinfeldt.

Men strategin att utmåla oppositionen inklusive F! som förödande för landet kan gå vägen. Reinfeldts dundrande om att oppositionen inte har ett gemensamt färdigt regeringsförslag kan bli en black om foten för oppositionen. Jag – liksom en stor andel av väljarkåren – ogillar blockpolitiska allianser efter som det alltid gör vanliga intelligenta människor korkade, eftersom de fångats i ett ideologiskt tankesystem som förhindrar att de inte kan se verkligheten sådan den är. Det är detta Reinfeldt vurmar för då blir det lättare att genomföra en nyliberal politik. Blockpolitik skapar också lätt fokus på de stora partierna, medan småpartierna osynliggörs och knappast får gehör för sina förslag i den utsträckning man vill. Blockpolitik är således ett svek mot väljarna.

sovande_folketNoterat: Äkta Moderaterna som just nu befinner sig i Almedalen det vill säga teatergruppen Nationalscen har tryckt upp ett antal nya utgåvor av Reinfeldts illustra alster Det sovande folket” där några kvicktänkta ungdomar från SSU fick Reinfeldt att dedikera sin egen bok. När detta uppdagades blev Reinfeldt röd som en ros i ansiktet – enligt uppgift. Han har ju bestämt sig för att han inte skrivit den boken. Nu finns planer på att lyfta in boken på biblioteken igen eftersom de på något mystiskt sätt försvann. Man säger sig inte vara särskilt oroad över det uppenbara brott mot upphovsrättslagen som kan ge fängelse upp till 2 år. Moderaterna som tidigare anmälde Nationalscen för att ha kapat deras logotyp fick som bekant mycket uppmärksamhet i medierna och åklagaren lade som väntat ner förundersökningen. Man räknar med att Moderaterna inte ännu en gång kommer att använda lagen för att stoppa tilltaget då detta med stor sannolikhet kan komma att verka menligt för partiet. Så sannolikheten är inte stor.

 

 

Annonser
Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Hans B

     /  4 juli, 2014

    Hej.Jag läste i AB igår om ”Asen”och det stämmer mycket väl med min uppfattning av dom.Moderaternas snömos om nya lägenheter m.m är i det här läget bara patetiskt!Norrland har på dessa 8 år tömts på statliga jobb,bara i Västernorrland har vi tappat 1200 och vem som helst kan komma hit och bryta malm och bara betala 2 promille i skatt!Det fanns ingenting om någon satsning norr om Dalälven i Asens paket.Alliansens riksdagsrepresentanter här i norr beter sig som lantfjollar/fjollor när man kommer till Stockholm!Man kämpar inte för sin landsända och när dom kommer hem så yrar dom bara om dessa jobbskattavdrag som ska lösa allt! Njut av sommaren! Hälsn Hans B

    Gilla

    Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: