Almedalen – Annie Lööf Centerpartiets dag.


rasetSist ut i Almedalen är Annie Lööf. Kanske det valet var det bästa med det jippo som politikerveckan blivit genom åren. Ingen – eller ett fåtal – lär vara kvar i Almedalen för att lyssna på denna Alliansens drottning – möjligen en fårskock som ändå har andra intressen än att lyssna på en politiker som ser upp till Ayn Rand som försvarar individualism, rationell egoism, kapitalism och en objektiv moral. Jag vill naturligtvis inte beskylla Lööf för det eventuella filosofiska stöd Breivik fick hos Rand för sitt bombdåd. Inte heller ser jag några problem med att motvilligt fängslas av litteratur som heroiserar osympatiska eller rentav vidriga huvudpersoner – men jag anser Annie Lööfs politiska mognad och omdöme fläckas när hon tar steget från att finna Rands litteratur intressant till att hylla henne som ”en av 1900-talets största tänkare”. Thatcher är också hon en förebild – med tydliga infuenser av Ayn Rand – som med polismakt lyckades slå sönder hela den engelska fackföreningsrörelsen – vilket dom så här 30 år senare ännu inte hämtat sig från. Naturligtvis har Annie Lööf – av strategiska skäl – tvingats vara aningen återhållsam med sina förebilder i politiken – men de finns där utan tvekan. Ibland lyser det igenom när hon propagerar för lägre ungdomslöner eller riva upp LAS som ett par av många exempel. Hennes företrädare drevs av ett hat mot Socialdemokratin och särskilt gällde det Göran Persson. Hennes hämndbegär i det politiska besluten har släckt många människors tro på framtiden – inte minst ungdomarna som idag står både utan egna bostäder såväl som arbete och ser ingen möjlighet att kunna starta sina liv oberoende av sina föräldrar. Annie Lööf drivs av nyliberalismens yttersta extremism där nattväktarstaten tycks vara det slutgiltiga målet. Hennes motioner i Riksdagen talar snarare för än emot hennes förebilders gärningar. Låt mig citera hennes motioner i riksdagen;

Regeringen bör därför utreda hur en försäljning av de statliga medieföretagen kan ske samt hur vi finner en form för köp av de program som enligt ovan avses ligga i ett public service-uppdrag och som i sin tur bör finansieras via skattsedeln. Radiotjänst bör således läggas ned. Reglerna för radiomarknaden bör också ännu en gång ses över med syftet att skapa en så fri radiomarknad som möjligt.” (Annie Lööf i motion till riksdagen 2 oktober 2009.) Vi vill fortsätta öppna upp offentliga monopol för att en mångfald av privata aktörer och näringsidkare ska få utveckla verksamheter. Ta-för-sigsamhet ska uppmuntras. Den i särklass mest angelägna frågan för Centerpartiet är att skapa ett gott näringslivsklimat.

stureplanAnnie Lööf har vid ett antal tillfällen lagt motioner i Riksdagen där hon går till attack mot Lagen om anställningsvillkor (LAS) som hon vill skrota. Hon vill sänka ingångslönerna för ungdomar och sänka skatterna för arbetsgivarna ännu mer. Annie Lööf är inte bara kvinna, hon är även en förhållandevis ung kvinna som snabbt gjort karriär i svensk politik. Det innebär att hon granskas och synas mycket mer än andra. För henne gäller det att lägga band på sin tunga om hon är medveten om hur hon framställer sig själv och sitt parti. Själv tycker jag det är synd att hon drivit Centern mot nyliberal riktning och lämnat den socialliberala ideologin. När till och med Sverigedemokrater har högre förtroende vad avser landsbygdsfrågor än Centerpartiet som det genom tiderna utpräglade landsbygdspartiet det en gång var. Det säger en hel del om hur både Maud Olofsson och nu Annie Lööf misshandlat detta parti och gjort det till ett embryo av vad det en gång var. Stureplanscentern är en avdelning inom Stockholmsdistriktet av Centerpartiet som bildats efter riksdagsvalet 2006 för att markera bilden av Centerpartiet som ett modernt och liberalt parti – liknande bildades i Malmö under namnet Lilla Torgcentern och i Göteborg under namnet Aveny-centern. Det utmärkande för dessa – inom centerrörelsen – är att det är libertiner eller frisinnade. Inte oväntat var det just Stureplanscentern med Per Ankersjö som föreslog det nya idéprogrammet – delvis influerat av tankesmedjan Timbro – som det blev en hel del uppmärksamhet runt – ett försök av Stureplanscentern att kuppa sina idéer och ta över Centerpartiet. Fredrik Federley – som nyligen lyckades kryssa sig förbi en av Centerns mest erfarna EU-parlamentariker – är en av de drivande i Stureplanscentern – startade en salladsbar vid Stureplan för att visa att det gick bra utan inblandning av facket. Hur gick det? Jo konkurs efter 3 månader – slutnotan på 65000 kronor genom den statliga inkomstgarantin fick skattebetalarna stå för. Till detta kommer en ännu okänd summa för arvode för konkursförvaltaren. Läget var ju gynnsamt med en Annie Lööf – som åtminstone tidigare – stod för bland annat månggifte och federalism som Stureplanscentern förespråkar. Tur var att det fanns gamla centerpartister i styrelsen som lyckades stoppa hela härligheten till bland annat Per Ankersjö och Federleys stora besvikelse och Annie Lööfs kovändning och försäkran om att hon inte är nyliberal.

annieVad kommer Annie Lööf att tala om under årets tal? Ja någon ny uppmaning om ett Alliansen 3.0 i sin hembygd Maramö lär det knappast bli. Feminismen? Inte otänkbart – samtliga partier exklusive Moderaterna har ju plötsligt sett angelägenheten i att förklara sig som feminister – kanske mer av strategi än ärligt för att stoppa Gudrun Schymans F! att göra entré i riksdagen efter valet i höst. Annars är ju Centerpartiet det parti som haft flest kvinnor som partiledare – vilket ur ett feministiskt perspektiv torde tala mer för än emot Centern som ett feministiskt parti. Men tyvärr är det bara en liten del – det krävs lite mer än så. Arbetsrätten då? Ja vi vet ju att Centern ställer motkrav om a-kassan skall höjas. Arbetsrätten skall beskäras rejält om Annie Lööf får bestämma – men troligtvis lär hon inte tala om detta lite för kontroversiella för Centern inte heller lär hon berätta om hur Centern vill förändra strandskyddsreglerna till förmån för de väl bemedlade i samhället så att de kan bygga sina villor med nära sjöutsikt som för Gotlands vidkommande skulle innebära att på cirka 65 mil av Gotlands cirka 80 mil kust skulle rikemansvillorna växa som svampar ur jorden. Miljö, småföretag, landsbygd och jobben lär hon tala om utan tvekan – och en indirekt hyllning till arbetsgivarorganisationen Visita och dess medlemmar som skapat så många jobb för ungdomarna tvärt emot vad de flesta myndigheter sagt lär hon säkert göra en poäng av. Därutöver lär hon i likhet med övriga partiledare inom Alliansen – enligt mall – tala väl om Alliansen och det motsatta vad avser oppositionen.

anniesfunderingarTja jag illustrerar talet här nedan. Annie Lööf talade mer om landsbygd och kamp mot för mycket antibiotika än om jämställdhet. Resten var bara ett dödligt malande utan substans. Hon är kvinna hon är ung och hon är driven – hon har alla förutsättningar – men det är något hos denne unga dam som slinter rejält. Talet kan bara betraktas som kärnfullt av centerpartistiska sympatisörer – för mig var det en upprepning och ett evigt malande om jämställdhet, jobb och någon slags kriskommission mot antibiotika. Ett diffust tal utan substans. Som av en händelse påkallad av högre makt höll talet på att blåsa bort och vem vet om det kanske inte trots allt hade varit skonsamt för henne att predika detta fullständigt meningslösa. Skola, vård och omsorg ska enligt henne aldrig vara beroende av vem man är eller vad man tjänar – men just detta har hon medverkat till själv genom allianssamarbetet – alla ska ha samma chans – det luktar illa Annie Lööf och man är långt bort från verkligheten när man inte ser vad som pågår. När hon sedan försökte införa lite humor i talet då föll det ner platt. Skämtet med Stefan Löfvén och det påhittade CV:t var respektlöst och inte ett dugg roligt – om det nu var avsikten. Att göra politiken lite roligare tycker jag om men att nedvärdera andra som ett skämt slår bara tillbaka på henne själv. Hon lär väl – om hon har några skamkänslor i kroppen – få skämmas dagen efter valet då hennes eget cv kan behöva justeras. Hon lär ju ha en viss erfarenhet av att justera CV:n och då gärna uppåt. Vi får väl se om Annie Lööf står i Almedalen 2015 och talar återigen – jag håller det inte för otroligt att hon blir utbytt efter en valförlust trots en viss framgång i opinionsmätningarna som förvisso inte heller är statistiskt säkerställd. Det finns andra centerpartister – kvinnliga sådana – som bättre skulle kunna leda Centerpartiet tillbaka till vad det en gång var – en kraft i politiken.

375px-Olof_Palme_1968Med Annie Lööfs tal var årets  jippobetonade politikervecka till ända – ett jippo främst för lobbyisterna. Undrar om Palme en gång förstod – där han på ett lastbilsflak talade till gotlänningarna – hur jippobetonad denna vecka skulle bli? Men inte bara jippo – jag tror heller inte att han kunde föreställa sig att Nazister skulle uppträda i Almedalen 46 år efter hans första tal. Främlingsfientliga partier varav ett sedan 4 år sittandes i riksdagen. Många har kritiserat Almedalsveckan för att det där mer än någon annanstans blir tydligt hur politiken har ”medialiserats” – blivit just ett jippo – och allt oftare anpassar sig efter mediernas villkor och verktyg. Hur den politiska journalistiken tidigare beskrev och rapporterade den yttre verkligheten men att politiken numera ofta istället utspelas i medierna. Almedalsveckan – där journalister, politiker och lobbyister umgås på ett sätt som under normala omständigheter inte anses vara korrekt, har liknats vid en rituell fas där vanliga regler för en kort stund upphör att gälla för att sedan återgå till det normala – likt Brasiliens karnevaler. Det som varit tabu blir under en kort stund tillåtet. Nu börjar semestern fram till mitten av augusti då vi har ett val att ta hänsyn till – ett oerhört viktigt sådant för Sveriges framtid. Ett val som står mellan marknadsfundamentalism och ytterligare krackelerad välfärd till följd av ytterligare skattesänkningar som bara gynnar gulaschbaronerna eller ett samhälle där egoismen, rasismen och främlingsfientligheten jagas på dörren till helvetet och ersätts med solidaritet och allas lika värde – ett samhälle där alla ges samma förutsättningar för att skapa sin egen framtid. För mig är valet enkelt – kanske enklare än någonsin.

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Hans B

   /  7 juli, 2014

  Sveriges järnlady Annie Lööf! Jag funderar om centerpartiet har en hemlig agenda om pigor och drängar igen genom att ta bort LAS och sänka ungdomslönerna!Men för oss är det bra för man värvar inga ungdommar med sån politik!Mvh Hans B

  Gilla

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja det får en fadd smak i munnen när man hör henne tala om jämlikhet samtidigt som hon och hennes parti medverkat till att öka skillnaderna. RUT-avdraget är ju dessutom ett Centerpartistisk förslag vari ingår läxrut för de som har råd samt ytterligare huvudlösa skattereduktioner för att gynna överklassen i de rika kommunerna.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: