Reinfeldt varnar – tro inte på medierna!


moderat välfärdDet är ju som bekant semestertider nu. Några som kan fira ordentligt är riskkapitaldirektörerna som tjänat grova pengar på våra skatter. Det som är etiskt oförsvarbart för oss som sliter ihop till vår gemensamma välfärd är uppenbarligen etiskt och moraliskt försvarbart för dessa Gulaschbaroner – som med nödvändigt stöd av den högerregering  – som förhoppningsvis kan parkeras på någon parkbänk på väl valt ställe till allmän beskådan över hur dom gav rovgirigheten ett ansikte. Almedalsveckan bjöd på flertalet patetiska upplevelser. De borgerliga partiledarna – samstämmigt – varnade väljarna för den katastrof som väntar om det blir ett regeringsskifte. Högern talar om ett samhälle som kommer att ändras så totalt att man skulle kunna tala om revolution. Förändringar som gör att vi inte längre kommer att känna igen Sverige. Problemet är att vi efter 8 år med denna destruktiva regering inte längre känner igen oss i Sverige. Jag förflyttar mig bakåt 8 år i tid under det Socialdemokratiska regeringsinnehavet strax före valet 2006. Då – varnade man för ett samhälle som skulle förändras så pass så att de som blev arbetslösa eller sjuka skulle få en så pass dålig ekonomi så att de skulle börja jobba eller bli friska av bara farten då de stod inför det faktum att de stod på ruinens brant. Man varnade för att sjukvården skulle säljas ut till hungriga riskkapitalister vars enda intresse var pengar – inte patienter eller omsorgstagare. Idag kan jag konstatera att vi fick rätt! Högern ser nu med skräck hur en nytillsatt rödgrön regering inför en humanare sjukpenning. En sjukpenning utan bortre gräns. Högern ser med skräck hur cancersjuka ska vara hemma istället för att tvingas till jobb. Högern vill till varje pris förhindra att de arbetslösa får några kronor mer. Ty det är genom fattigdom de arbetslösa kommer att skaffa sig de jobb som de behöver och som inte finns.

Samma skräck råder inom riskkapitalbranschen och diverse arbetsgivarorganisationer främst restaurangbranschen. Sverige är fortfarande ett av världens bästa länder att leva i. Vi är
lyckligt lottade och stolta över vårt land. Men – något håller på att gå sönder. Både i mindre orter och i större städer växer osäkerheten inför framtiden. 430 000 människor har inget jobb. . Ökad arbetslöshet, fallande skolresultat, vidgade klyftor och sprickor i välfärden. Nu kan man tycka att jag överdriver och svartmålar, när Sverige ju faktiskt fortfarande är ett väldigt bra land. Men efter åtta år framgår det med all önskvärd tydlighet i vilken riktning Fredrik Reinfeldt leder Sverige. Man kan jämföra det med att låter man bli att lämna in bilen på service så rullar den ändå på ganska länge – men allteftersom man eftersätter underhållet så börjar den hacka och fungera allt sämre. Så är det också med vårt land. Riskkapitalisterna skiter i underhållet dom är där för att göra snabba vinster och så riskfritt som det bara är möjligt. Den ideologiska klyftan har vuxit. 82 procent av väljarna är emot vinster i välfärdsföretag och att riskkapitalister ska kunna bedriva sådan verksamhet. Vad tror ni Reinfeldt svarade på detta? Jo – följande;

”– Om det är utifrån medias sätt att förmedla det så vore det märkligt om man inte var emot det”.

tro inte på andra tro på migDet är således media – som försöker beskriva en verklighet – som har fel. Jag tror inte det kan beskrivas på ett bättre sätt – alla arbetslösa, sjuka och handikappade, alla pensionärer och då särskilt fattigpensionärerna har fel – enligt Reinfeldt. Vem har då rätt? Ja – det beror naturligtvis på vem du frågar! Frågar du styckmästare Reinfeldt så är det naturligtvis han och hans allianskamrater som har rätt – men frågar du de som drabbats är svaret givet – och de är långt fler än de som påstår de har rätt. Högern har krattat gräddfilen för riskkapitalet – och det är för Moderater särskilt angeläget – då man försvarar sig med att direktör Storkrösus och alla hans vänner ska ta sina pengar och dra – det är ju precis det som sker idag men med skillnaden att det finns mer att mjölka ur kon – i alla fall så länge politiska beslut inte sätter stopp för den åderlåtningen. De är riskkapitalets härskare som själva bestämmer sina skattesatser – och Anders Borg kan bara nicka och bjuda herrskapet på Ramlösa samt meddela väljarna att en utredning bör tillsättas som får i uppdrag att se på frågan ur ett tillväxt- och sysselsättningsperspektiv samt att analysera 3:12-reglernas – högerns eget förslag – roll ur olika branschers perspektiv. Att Anders  Borgs syfte att skapa en skattemodell som gynnar riskkapitalister på andra seriösa vårdgivares bekostnad går ju inte att säga högt. Men det är detta han just nu gör. Mot bakgrund av den rapport som tankesmedjan Tiden gav ut tidigare i år och som på ett mycket skrämmande sätt visar hur – framförallt Moderaterna – är inlindade i det elitiska nätverk som nu spelar med våra skattepengar. Det finns således ett egenintresse här för Moderaterna.

Sälj rullstolenFör – moderaternas väljarbas den rika eliten av kapitalister – har privatiseringarna varit en jackpot. Vinsterna har varit skyhöga och säkra i och med att inkomsterna garanterats av oss skattebetalare. Ett exempel är Attendo – som med Vardaga före detta Carema som såg sig föranledd att byta namn på grund av det som allmänt kom att kallas ”Caremaskandalen” – dominerar – ett skapat oligarki som bättre stämmer överens med det av högern så förhatliga monopolet om nu någon kan berätta för mig vad skillnaden består i – den privata äldreomsorgs-”marknaden” och som nyligen delade ut 1 miljard skattekronor till sina ägare. Privatiseringsidealet drabbar även äldreomsorgen som fortfarande drivs i offentlig regi. I linje med den nyliberala teorin ”New Public Management” delas organisationerna upp i ”beställare” och ”utförare” för att ”öka kontrollen” och därmed minska omsorgsinsatsen och ”spara”. Resultatet är mer skriftliga kontrakt, styr- och mätinstrument och en detaljstyrning och fragmentering, samtidigt som personalens handlingsutrymme att möta brukarens individuella behov begränsas – också genom personalens förutsatta lojalitetsförklaring om man skall kunna behålla sitt arbete. En i raden av flera exempel var Hälsans förskola – som för att kunna göra 8 miljoner i vinst gav barnen vatten och knäckebröd till mellanmål och frukost -och där hela matbudgeten var på runt 10 kronor per dag. Förskolan ägs av Bijan Fahimi – tidigare ersättare till riksdagen och Europaparlamentet för Folkpartiet samt suttit i partiets styrelse. Därutöver sitter han idag i både arbetsgivarorganisationerna Almegas och Svenskt Näringslivs styrelse. Han är till och med vice ordförande för Almega.

30992_496306987060826_1330422218_nNär skolelever behandlas som handelsvaror är det alltid några som får betala priset. Vill vi ha en skola där vinstintressen överordnas elevers trygghet och där privata företag sticker när vinsterna inte är tillräckligt höga? Det blir vinstjaktens konsekvenser. JB Education – skolkoncernen som försattes i konkurs av det danska riskkapitalbolaget Axcel i början av förra sommaren. Under åren där före – 2009-2011 – gjorde man – enligt Kent Wernes granskning i Dagens Arena – en sammanlagd rörelsevinst på 228 miljoner. Även om Axcel aldrig plockade ut några pengar – riskkapitalbolag gör i allmänhet inte det – tog de tidigare ägarna ut 487 miljoner. Skolbolagets konkurs drabbade närmare 15 000 elever. JB Education är inte det enda exemplet. Den 10 januari förra året försattes Karlstads idrottsgymnasium i konkurs. När eleverna kom till skolan en morgon efter jullovet möttes de av beskedet att skolan försatts i konkurs – över en natt försvann deras utbildningsplatser. Vinster uppstår inte i ett vakuum. I en snäv liberal marknadsfundamentalistisk tankevärld går det säkert att tänka sig att vinsterna kommer från ”effektiviseringar” som inte drabbar någon – men i verkligheten uppkommer vinster först när man drar ned på kostnader som till exempel lärare. Rätten för våra ungdomar till en bra skola där man förmedlar de kunskaper vi har rätt till – borde överordnas riskkapitalägarnas intressen av högsta möjliga avkastning.

Kolla trots vanvårdenAtt riskkapitalisterna nu varnar väljarna och de som vill göra något åt vinstjakten i välfärden förvånar mig inte det minsta. De har all anledning att känna sig oroliga – för de har stora delar av svenska folket mot sig. Idag är det exakt 2 månader och 2 dagar kvar till riksdagsvalet och då kan vi välja sida. Antingen väljer vi att fortsätta ett system där det fortfarande är möjligt för privata företag att göra vinst på skattemedel som borde gå till vård- och omsorg samt utbildning – eller så ser vi till att sätta sätta stopp – eller åtminstone begränsa – vinstjakten. Pengar avsedda till välfärden skall också gå till välfärden. De ska inte hamna i några skatteparadis eller försvinna i aktieutdelningar och bli till vinster för riskkapitalbolagens övergödda Gulaschbaroner. Reinfeldt och hans kompisar är oroliga för ett maktskifte därför talar Reinfeldt i termer av rödgrönrosa revolution. Risken är ju att han och hans allianskamrater inte kan fullfölja vad riskkapitalägarna förväntar sig av dom.

 

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

2 kommentarer

  1. Hans B

     /  13 juli, 2014

    Stupstocken skickade ut döende sjuka ut på arbetsmarknaden för att söka jobb som inte fanns! Av alla sjuka reformer moderaterna har kommit med så var denna värst! Akassan höjdes 2004 till 730kr för första 100 dagarna men det ändrade moderaterna 2007.Mvh Hans B.

    Gilla

    Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: